Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

  1. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Veikkaampa että maanantaina ylessä perustetaan komitea miettimään tilaäänen lähetystä ja komitean mietinnön tulee valmistua vuoden 2015 loppuun mennessä.
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  2. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    "...Viljasjärven mukaan monikanavaäänikokeilu pannaan ongelmien vuoksi toistaiseksi jäihin.

    Yleisradion oli tarkoitus ottaa monikanavaääni käyttöön maanantaina 2. helmikuuta TV2- ja Yle Teema -kanavilla...
    "

    Tuon "ongelman" sai ratkaistua kaukosäätimessä olevalla näppäimellä, josta esiin tulee valikko käytettävän ääniraidan valitsemiseksi. Onhan se vaikeaa, jos sitä ei tiedä.

    Huomenna 2.2. täytyy kuitenkin kaikkien TV katsojien virittää TV tai boksi uudelleen, koska muutamien ohjelmien kanavapaikat vaihtuvat. Kuinka vaikea tämä operaatio on digi-avuttomille, jos kerran yhden näppäimen takaa löytyvän äänivalikon käyttö on sellainen ponnistus, että kaikilta koko Suomessa viedään mahdollisuus lisäpalveluun???
     
  3. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Veikkaisin että huomisesta eteenpäin vähintään 300 000 ihmistä kanava motissa seuraavat 12 kk.
     
  4. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ääni tälle näkemyksellä.

    Nyt kummankin ääniraidan kielenä oli sama "Suomi" (en tiedä missä muodossa tuo bittivirrassa esitetään, liekkö joku koodi, joka sitten vastaa jotain kieltä). Vahva arvaus on se, että jos DD-ääniraidan "koodiksi" laitetaan mitä tahansa muuta kuin "Suomi", niin boksit ei valitse oletuksena DD-raitaa.

    Eli siis miksi ihmeessä ei nyt sitten voisi tehdä siten kuin tässä ketjussa aikaisemmin joku taisi ehdottaakkin, että pistetään DD-raita kokonaan eri kielelle. Jos kerran se järjestely sopii näkövammaistekstitykselle, niin miksei DD-äänillekkin :OI.
     
  5. JohnX

    JohnX Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2003
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. pesonenm

    pesonenm Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyseessä on tämä laite;
    http://www.turunkaapelitv.fi/p57-handan_dvb-c_5800_hd.html

    Jos kanavalla on vain DD5.1 ääniraita (esim. BBC HD) ei tämä boksi (scartilla televisioon liitettynä) osaa downmixata ääntä televisiolle sopivaksi. Ääni on tuolloin mykkä, koska normaali MPEG2.0 ääniraita kanavalta puuttuu.

    Tuon ääniraitavalinnan takia myös YLE lähettää näkövammaisille tarkoitetun "puhutun" tekstityksen äänivalinnalla Hollanti.

    Kaikki nykyiset Cable Ready -laitteet osaavat tuon downmixauksen tehdä.

    Jos kanavalla on kaksi Suomi-ääniraitaa, ei mikään boksi osaa tehdä valintaa niiden välillä.
    Kaikki ääniraidat pitää olla operaattorin toimesta määritelty eri kielille.
    Jos ääniraita Englanti sisältää DD5.1 äänen ja Suomi MPEG2.0, valitsee kotiteatteriharrastaja ensisijaiseksi Englannin ja toissijaiseksi Suomen. Jos DD5.1 on saatavilla, kuuluu se oletuksena ja jos ei ole, tulee tilalla Suomi MPEG2.0
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  7. JohnX

    JohnX Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2003
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohon DD ääniraidan nimeämiseen aiheuttaa sekaannusta varmaankin taas se, että YLEn kanavilla ääniraita on nimetty aina ohjelmassa puhutun kielen mukaan. Eli ranskalaisen sarjan olevan kyseessä niin ääniraita on nimellä "Ranska". Jos tälläinen ohjelma sisältää lisäksi DD ääniraidan ja boksissa on valittuna ensisijaiseksi ääniraidaksi "Suomi" ja toissijaiseksi "Englanti" niin mahtaakohan jotkut boksit taas valita DD ääniraidan, vaikka se olisi nimetty "Heprea" :confused:
     
  8. sijk

    sijk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.03.2005
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei pidä paikkaansa. Varmasti suurimmassa osassa bokseista saa valita käytetäänkö ensisijaisesti DD- vai normaaliääntä. Ja oletuksena on tietysti valittuna normaaliääni. Tämän vuoksi on periaatteessa ihan oikein lähettää myös DD-ääni oikealla kielikoodilla.
     
  9. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Digiavuton saattaa löytyä esim. sinun lähipiiristäsi: kysy miten vanhempasi saavat homman hoidettua huomenna maanantaina!! Vai pitääkö sinun mennä tekemään homma, kuten minun pitää omilleni, appivanhemmilleni ja naapurillekin... Isäukon kanta tosin on, että "kyllähän tuon ehtii sitten myöhemminkin, kun ei me niin katsota noita kanavia". Ja eipähän nuo telkkarit JUMIIN mene, vain osa kanavista pimenee...

    Tälle jengille, joka osaa avata DVD Plazan keskustelufoorumin, kirjautua sinne sisälle ja jopa suoltaa näsäviisastelevaa tekstiäkin, koko käsite "tilaääni" on pässinlihaa, olivat jopa osanneet odottaa sitä. Todella isolle osalle Suomen kansalaisista sekä keskustelupalstat, että tilaääni, että kanavamuutokset ovat TODELLAKIN hepreaa!

    Sen mukaan meidän pitää pystyä maailmassa elämään. "Koko telkkaria katsova Suomi" ei tosiaankaan ollut kuullut koko tästä mahtokokeilusta ennen eilisiltaa. Saati että olisivat olleet manuaalit tanassa valmiina säätämään, tai perehtyneet asiaan etukäteen teknisesti. Ja vaikka olisivat tekstin nähneet kotimaan alueuutisten seassa, eivät ymmärtäneet sen koskevan heitä mitenkään yms.yms. Capice???

    Laitetaas vähän kantta pienemmälle sen vuodatuksen kanssa, niin ei mene puurot ja vellit niin sekaisin.... :mad:
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  10. ZeiTsei

    ZeiTsei Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2007
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä huomisesta maanantaista? YLEhän pisti koko tilaääniprojektin jäihin, ja saadaan odotella ties kuinka kauan ennen seuraavaa kokeilua. Mutta veikkaan, että jo syksyllä kuullaan taas 5.1 ääniä. Siis syksyllä 2011 :rolleyes:
     
  11. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, 90 % jengistä nää asiat evvk. Kunnes pölypussi ostoksilla Veikon Koneessa myyjä saa väkisin myytyä "kotiteatterin", te tarvitsette tätä ehdottomasti, ette voi olla ilman 5.1 ääniä. Sit himassa alkaa ihmettely mitäs tällä tehdään. Pari päivää katellaan johtosotkua ja manuaalia ja sitten pakataan paska vintille..... ehkä, mene ja tiedä.
     
  12. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    No mutta nythän sä olet melkein asian ytimessä!


    Tämä nykysysteemi on se TV järjestelmä jota meillä käytetään, ja siinä se. Kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Kyllä noita digiavuttomia asuu minunkin lähipiirissä, ja huomisesta lähtien täytyy kierrellä n kpl digibokseja läpi kanava-asetusten takia. Yksi digiavuton asuu ihan tässä samassa osoitteessakin...

    Tässä tilaääni"ongelmassa" on vaan pari pikku pointtia.

    Kanavahakuun verrattuna ääniraidan valinta on simppeli juttu. Kanavahausta ei järjestetty mitään "testiä" joka sitten peruttaisiin, kuten tämä tilaäänen käyttöönotto. Kanavajärjestelyt vaan ilmoitettiin ja tiettynä hetkenä se toteutetaan, ovat kansalaisten syvät rivit siihen valmiita tai eivät.

    Tilaääneen verrattaava näkövammaisten tekstinlukuäänivalinta on ollut käytössä jo pitkään, ilman mitään ongelmia. Jos tuo tekstinlukuäänivalinta on lähetyksessä sen valinta tapahtuu ihan kuten olisi tapahtunut tuon tilaäänen valintakin. Kun tuo äänipalvelu tuli käyttöön, niin sitä mainostettiin helppona tapana tuoda TV lähemmäs ihmisiä, joille tekstityksen luku on vaikeaa (siinähän televisiossa näkyvä teksti luetaan syntetisaattorin avulla kuuluvaksi ääneksi, kannattaa joskus kokeilla). Ja nyt tarkkana: Tätä palvelua käyttävät näkövammaiset ihmiset!

    Siis ihan oikeasti, jos samaa palvelua mainostetaan näkövammaisille helppona palveluna, niin miksi se muuttuu mahdottomaksi toteuttaa, kun kyseessä on väestön valtaosa, jolla ei ole vaikeuksia näössä???

    Vielä kerran: Tuon tilaäänen oli tarkoitus olla lisäpalvelu, ei mikään muita toimintoja poissulkeva mullistus. Koska tuo tekstinlukupalvelu toimii ilman ongelmia, niin miksi ei tilaäänipalvelu toimi?? Kyse ei voi olla vastaanottopäästä.

    Kumpiko lähetyspäästä puuttuu; kyky vai halu? Molempia löytyy ihan varmasti YLEn ulkopuolelta.
     
  14. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta tämäkin, esimerkiksi Planeettamme Maa sarjan alussa mainittiin että vaihtoehtoisen ääniraidan saa digiboxin audionäppäimen avulla. Kyllä on nyt vähän kädetöntä...
     
  15. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaus on yksinkertainen: "Hollannin" kielellä olevaa tekstinlukupalvelua ei mikään boksi valitse oletusarvoisesti, eikä se aiheuta minkäänlaisia ongelmia niille, ketkä sitä eivät tarvitse. Ne, ketkä tarvitsevat, ovat varmasti riittävän motivoituneita käytön opettelemaan. Ei se ole vaikeaa, mutta olen sataprosenttisen varma, että jokainen tuota palvelua käyttävä ei sitä alkuun saanut omatoimisesti päälle kytkettyä.

    Suomen kielellä välitettävät tilaäänet sen sijaan moni boksi valitsee käyttöön oletusarvoisesti ja samalla mykistää stereoäänen televisiosta, koska boksin valmistaja on tehnyt typerän valinnan ja asettanut "Dolby Digital / AC-3 / whatever"-valinnan oletusarvoisesti päälle. Tämän takia se suurin joukko, eli ihmiset, jotka eivät tilaäänellä tee mitään, eivät mahdollisesti kuule televisioistaan mitään ja heillä taas ei ole mitään motivaatiota tehdä asian eteen muuta kuin soittaa vihainen puhelu Ylen ohjelmapäivystykseen. Ei kysymys siis välttämättä olekaan siitä, kuinka vaikeaa tuon asetuksen asettaminen on, vaan siitä motivaatiosta, mikä ihmisillä on tuon muutoksen tekemiseen.

    DD-raidasta saatettaisiin saada äänitekstityksen kaltainen "lisäpalvelu" välittämällä se eri kielellä, mutta silloinkin saattaisi löytyä bokseja, jotka preferoivat DD-valintaa kielen valintaan. Toki ongelmat olisivat oletettavasti pienempiä, eli tuo voisi olla kokeilunarvoinen asia.
     
  16. keni

    keni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2007
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    "Huvittavaa" muuten, kun kyselin YLE teknikkasta pari viikkoa sitten, jos olisi mahdollista jonkilainen testilähetys, että näkisi, että äänet toimii, ettei tarvi sitten tositilanteessa alkaa säätäämään, ja:
    Ja kaikki näki, miten kävi. :hitme:

    Lisää:
    Niin, eikös autotkin koeajeta vasta ostamisen jälkeen. Vaan nythän on aikaa ja hyvä syy teknisiin testeihin.



    Ainakin Anysee E30 ver 2.0.1 tallentaa kaikki ääni- ja tekstiraidat mitä lähetyksessä on.
    ***
    Katsoinpas, mitä se Extran viisukooste oli syönyt, niin siinä oli molemmat ääniraidat suomeksi.
     
  17. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämähän on juuri sitä "pyörän keksimistä uudelleen, jota sitäkään ei osata".

    Joku syyhän tuohon Hollannin kielikoodin käyttöön on ollut. Miksi sitä samaa tietoutta ei käytetty tilaäänipalvelussa??

    Jos joku kerran tiesi kuinka asia tehdään ja miksi, niin mitä tällaisesta toiminnasta tulee ajatella?? Nämä ihmiset jotka näitä asioita säätävät ja määrittävät käyttävät meidän maksiammme rahoja toiminnassaan. Ja sitten tulos on tämä.

    Kuinkahan nuo YLEn työntekijät, jotka tämän tilaäänifarssin parissa toimivat, psyykkaavat itsensä aamuisin töihinmenoa varten? Mitähän ne samat ihmiset kertovat kotona, jos/kun lapset kysyy "Iskä/Äiskä hei, mitä sä teit tänään töissä?". Mahtavat olla ylpeitä työstään, tai ainakin saavuttamastaan suojatyöpaikasta. Työn tuloksillahan ei voi paljon retostella.
     
  18. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Niin, se ongelmahan lienee siinä että siellä YLEllä ei ole mitään "tilaäänivastaavia" vaan homma nakitetaan jollekulle onnettomalle.

    Tilaäänen kielikoodi voisi olla vaikka Pennsylvanian hollanti (Amishien käyttämä vanha saksankielen murre). :D
     
  19. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ihan hyvä vaihtoehto, eihän "nimitys kielikoodia pahenna". Tärkeäähän on että se toimii, ei se miksi sitä kutsutaan.