NASia tekisi mieli kokeilla, mutta mistä lähteä liikenteeseen?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana xnikula, 09.02.2015.

  1. TimoJ

    TimoJ Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    1 266
    Saadut tykkäykset:
    15
    Intel NUC ja siihen OpenElec (tai Linux ja Kodi jos osaa/haluaa enemmän säätää/muokata).
     
  2. Doctore

    Doctore Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    14.01.2015
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    2
    Intel NUC:eista ei ole saanut tähän asti ulos 23.976 Hz:iä. Jos tähän ei ole tullut aivan hiljattain muutosta, se ei käy videokoneeksi mitenkään päin.
     
  3. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mm. XBMC/KODI ei tiputtele frameja (jos ei halua). Mediatoistimien väylärajoitteisten verkkopiirien toimivuudesta ei kannata syyttää NAS-purkkeja tai verkkoa.

    Haswelleista alkaen toimii.
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2015
  4. Doctore

    Doctore Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    14.01.2015
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aivan. NUC:eissakin on nykyään Haswell-prossut, tietenkin. Tämän unohdin aivan kokonaan.
    Potentiaalia videokoneeksi siis on. Muistin ja käyttis-kiintolevyn kanssa hintaa pamahtaa pienelle nuhapimppi-PC:lle kyllä aika tavalla. Säätö + käyttöönotto on normaali palapeli-PC:n käyttöönotto l. komponenttien, käyttiksen ja ajurien asennus. Tämän jälkeen alkaa taistelu säätöjen kanssa. Dunen ja kumppaneitten kanssa ei tarvitse säätää juuri mitään.

    Voihan se olla, että jämäkämmällä (oikealla PC-alustalla) verkkotoistokin toimisi paremmin jopa raa´immassa kurmootuksessa. Ongelma on kuitenkin liian helppo kiertää edellä jaaritellulla tavalla. Toinen mediasoittimeni, WD TV Live, ei toimi verkon yli senkään vertaa; 1080 -toisto sekoaa viimeistään 10 minuutin toiston jälkeen. Paikallisesti kaikki kuitenkin pelaa hyvin silläkin.
    23.976:een pystyvät PC-alustat ovat olleet ennen Intelin Haswell -julkistusta melko kiven alla, PC-alustalla siitä on voinut tähän asti lähinnä haaveilla. Dune yms. 23.976 -kykyiset verkkoon liitetyt tiedostosoittimet sen sijaan ovat olleet olemassa jo vaikka kuinka pitkään.

    Minusta verkko ja serverit kannattaa poistaa yhtälöstä playbackin aikana, jos toistossa esiintyy yhtään piereskelyä. Ne voivat hengailla taustalla varastoimassa videoita ja hoidella muita palveluitaan. Videotoistoon niitä ei ole mikään pakko tunkea häiritsemään.
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2015
  5. TimoJ

    TimoJ Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    1 266
    Saadut tykkäykset:
    15
    Et ilmeisesti ole OpenELECiä kokeillut vaan mutuilet jonkun Windows-kokemuksen perusteella? Eikä tämä ole mikään Linuxin ylistys, vaan tuo nyt sattuu olemaan melkoisen hiottu paketti joka asentuu omituisen helposti. Hiukan epäyhteensopivalla raudalla homma toki voi mennä hyvin hankalaksi...

    Jos kiinnostaa kokeilla, niin tuo toimii myös suoraa USB-tikulta ilman muuta asennusta. Muokkausmahdollisuuksien ja erilaisten laajennuksien suhteen Kodi (OpenELEC = Linux+Kodi valmiissa paketissa) on ihan toisella tasolla kuin valmiit mediatoistimet.
     
  6. xnikula

    xnikula Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2008
    Viestejä:
    137
    Saadut tykkäykset:
    0
    Transkoodaus...tuskinpa sille on käyttöä kun en tunne koko termiä :)
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jos joutuu transkoodaamaan, niin mieluusti muunnetaan pelkkä ääni, se vaatii huomattavasti vähemmän konetehoa.

    Ongelma on minulle todellinen, enkä ole keksinyt sille vielä ratkaisua.

    Monissa Juutuupivideoissa on "väärä" ääniformaatti, joka kaataa playersoftani. Softa tajuaa oikeastaan vain AAC-ääniä eikä missään tapauksessa hyväksy Oggia. Joudun katsomaan nuo väärä-ääniset videot toisella softalla, jossa videon rautakiihdytys ei toimi, joten kuva nykii ja prossu sulaa.

    En ole löytänyt mitään softaa, joka muuttaisi eli transkoodaisi videofileessä pelkän ääniraidan toiseen formaattiin eli siis AAC-muotoon. On kyllä softia, jotka osaavat muuntaa irtonaisia audiofileitä, mutta silloin pitäisi purkaa audio ja video irti kontainerista, muuntaa ääniraita ja pakata kaikki uuteen kontaineriin. Liian hidasta puuhaa reaaliajassa, kun katson vaikka 10 videon sarjan läpi ja osa pätkistä on väärällä audioformaatilla. Ei siinä huvita kesken katselun alkaa koodailla mitään, transua tai varsinkaan koko AV-tekeleen rendaamista uudelleen, joka veisi kymmeniä tunteja minun kalustollani, per yksi file siis.



    Siispä nykyään hätäratkaisuna dräg-droppaan tuntemattoman videofileen MediaInfo-softan ikkunaan ja näen mitä kamalaa on luvassa. Jos file on AAC-äänillä, käytän rautakiihdyttävää softaa sen katsomiseen. Jos ääniraita on väärä, tyyliin Ogg, niin katson sen muulla softalla. Silloin lisäksi kiinnostaa videon resoluutio; 720p-materiaali toistuu ihan hyvin, mutta 1080-kama tuottaa enempi vähempi nykimistä.

    Voisin katsoa videot tehokkaammallakin koneellani, joka osaa rautakiihdyttää kaiken muun paitsi 4K-kaman ja osaa toistaa kaikki audioformaatit, mutta nyt on kyse periaatteesta, eli AUDIO-transkooderi-demux-muxer-softan tarpeesta ja sen puutteesta.

    Kun kerään joukon videoita, niissä kaikissa saisi olla sama audioformaatti ja mieluiten sama kuvaresoluutiokin. Ei ole aikaa resoluution muutoksiin, mutta voisin järjestää aikaa audioformaatin yhtenäistämiseen, jos olisi simppeli softa olemassa.

    Nimittäin samalla kun katson yhtä videota rautakiihdytettynä ja prossutehoa kuluu vain pari prosenttia, niin taustalla voisi raksuttaa seuraavan videon audion muunnostyö, joka taatusti ehtisi valmiiksi ennen kuin edellinen on katsottu loppuun. Oletan, että audiota voi koodata reilusti yli 1X-nopeudella.
     
  8. Zerp

    Zerp Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2005
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    1
    DVB-G:n viestistä tuo jo rivien välistä löytyykin, mutta laitetaan vielä hiukan tiivistetymmin: Synology Play-sarjalaisissa on rautatason tuki toistettavan videon muuntamiselle lennossa muodosta toiseen, jos vastaan ottava laite ei tue sen formaattia. Kuten aiemmin olen kirjoitellut, minulla on toistimena PS3 (parin PC:n lisäksi, joilla toisto hoidetaan suoraan verkkojakojen kautta). Syno + PS3 yhteistyössä ovat toistaneet ongelmitta melkein kaiken (ainoat ongelmat joihin olen törmännyt, ovat olleet nuo aiemmin mainitut DTS-äänen ongelmat, sekä OGM-container).

    Sillä aiemmin linkkaamallasi NASsilla saattaa transkoodaus myös onnistua, mutta koska tuki ei ole raudassa, voi fullHD videon transkoodauksesta vaan unelmoida ja muunnetun videon laatu on todennäköisesti huono.
     
  9. Zerp

    Zerp Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2005
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    1
    Testasin tätä äsken, ja ikäväkseni täytyy todeta, että DTS-äänet eivät edelleenkään toimi Synologylla DLNA:n kanssa. Jos mediatiedosto pitää sisällään DTS-ääniraitoja, Synology leikkaa ne kokonaan pois streamistä.
     
  10. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Voiko tuohon Synologyyn asentaa jonkun toisen DLNA-serveriohjelmiston ? Jotenkin kuulostaa ehkä DLNA-serveriohjelmiston rajoitteelta. Tosin, saattaapi olla myös containerista kiinni ko. tapauksessa. QNAPilla tosiaankin onnistui App Centeristä ladatulla Twonky versio 7.2.80.0:lla, containerina TS ja vastapäässä Oppo BDP-93EU. Varmuutta ei ole tosin muista containereista enkä ole varma, että onko minulla niitä edes testattavaksi.
     
  11. Zerp

    Zerp Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2005
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    1
    Plex media serverin asennuksen pitäisi onnistua, ja sillä tuo ongelma ainakin joittenkin online lähteitten mukaan olisikin kierrettävissä. Täytyy ottaa testattavaksi, kun seuraavan kerran iskee "säätökipinä". DTS-äänten tuki lähti käsittääkseni joskus vuosi - pari sitten pois Synologyn omista servereistä lisenssiongelmien vuoksi.
     
  12. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    QNAP Twonky 7.2.80.0 & Oppo BDP-93EU -yhdistelmällä toimii myös normaalit DTS-äänet mkv containerilla. En tajunnutkaan, että kuinka mediatoistin tämä Oppo on.
     
  13. Doctore

    Doctore Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    14.01.2015
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minulla on jo laitteistossa yksi tietokone kiinni, en halua enää toista.

    Toimivaa mediasoitinta ei tarvitse muokkailla: video lorottaa nätisti oikealla frameratellaan näyttöön ja audio dekooderin käsittelyyn. Pääsee keskittymään videoitten KATSELEMISEEN. Sitä varten näitä laitteita kai pidetään.
    Noita mainitsemiani verkkotoiston pikkunikotteluja lukuunottamatta Dune on hoitanut videosoittimen hommelinsa muuten erittäin hyvin. En ole antamassa sille kenkää. Jokin vähemmän pilkunnussija/enemmän evvk-huithapeli -olohuonekäyttäjä ei luultavasti edes välittäisi koko asiasta.

    Tiedostojen kopiointia katselua varten en koe ongelmana, se sujuu samalla rutiinilla kuin hengittäminen. Ennen piti sentään käydä jopolla videovuokraamossa päästäkseen katselemaan 23.976:n videoita 25 Hz:llä. :p
     
  14. Henris

    Henris Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.12.2003
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa joku linkitti muinoin vuonna 2009 kirjoittamaani unRAID tarinaan, joten ehkä on paikallaan kertoa missä tällä hetkellä mennään. unRAID on edelleen pääasiallinen massatallennusratkaisu. Palvelimia on kaksi kappaletta, joista toinen on alkuperäinen ja siinä on kiinni 12kpl 1,5-2TB levyjä ja uudemmassa 5 paikkaisessa on kiinni 4TB levyjä. unRAID on ollut aivan käsittämättömän vakaa systeemi ja kuuden vuoden aikana ei ole ollut yhtään järjestelmästä johtuvaa vikaa. Palvelimien edessä on UPS ja palvelimet sammuttavat itsensä hallitusti pidemmässä sähkökatkossa. Nykypäivänä 6/8TB levyjen kanssa en kyllä suosittelisi enää unRAIDin kaltaista systeemiä, paljon helpommalla pääsee 5-8 paikkaisilla Synology/QNAP tölkeillä.

    Tallennettuna palvelimissa on n. 800kpl DVD:tä ja 350kpl Blu-rayta. Kaikki on tällä hetkellä mkv-muodossa, alunperin DVD:t olivat video_ts:nä ja BR:t ISO-imageina mutta siirtyminen Plexiin pakotti muuntamaan kaikki mkv-muotoon. Tai pakotti ja pakotti, jotta Plexistä saa kaiken irti on median oltava striimaus-ystävällisessä containerissa (mkv tai mp4). Nyt kun isoin urakka on takana, ei uusien levyjen kohdalla tule mitään ylimääräistä; MakeMKV yhdistettynä AnyDVD HD:hen hoitaa kaiken hyvin yksinkertaisesti.

    Uudempi unRAID serveri toimii myös Plex Media Serverinä ja siinä on sen verran potkua, että myös median lennossa transkoodaus taipuu niille muutamille mobiililaitteille, joissa ei ole kaikille mediatyypeille suoraa tukea. Päätelaitteina on läjä Samsungin Smart-TV:itä, tabletteja ja puhelimia ja uusimpina XBoxit ja PS4. Kaikki pääkatselupisteet on kuitenkin varustettu Intelin NUC:eilla ja niissä pyörii Win 8.1:n päällä Plex Home Theater. Itse olen erittäin kranttu erilaisilla mikronykimisille ja framejen tippumisille, joten aidosti toimiva 24P (23,976Hz) on pakollista. Melkein 20 vuoden htpc kokemuksen perusteella Intelin NUC:t Plexillä varustettuna ovat kyllä helpoimpia pystyttää ja ylläpitää. Käytännössä asennetaan Winkkari, siihen Intelin koko ajuripaketti ja siihen päälle Plex Home Theater ja homma toimii. No, pitää toki Plexistä vääntää auto refresh rate säätö päälle mutta sen jälkeen kaikki onkin kunnossa.

    Noita NUC:ja ei ole muuten itse pakko kasata ja viritellä, niitä saa nykyään ihan käyttövalmiiksi asennettuina ainakin täältä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2015
  15. weirdinin

    weirdinin Guest Guest

    Liittynyt:
    13.11.2014
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei. Rakensin pari tai kolme vuotta sitten ubuntu serverin hoitamaan palvelintehtäviä.
    Silloin mietin että menenkö ja ostan synologyn tai qnapin mutta päädyin diy-projektiin. Te joilla on ollut pc-rautaan perustuva palvelin ja sitten kaupallinen nas, osaatteko kertoa näiden kahden ratkaisujen välillä olevia hyviä ja huonoja puolia? Median transkoodaus tulee itselleni ensimmäisenä mieleen. Sitä tarvitsevat varmaan kallistuvat diy-pömpeliin. Tekisi mieli kokeilla synologya mutta ei viitsi pelkän kokeilun vuoksi ostaa.

    Itse pyörittelen serverillä logitechin squeezebox serveriä, flexraidia, plexserveriä, vdr:ää ja samba jakaa tiedostot lähiverkossa clienteille. Tärkeimmät tiedostot tallennan rsyncillä kahdelle eri kovolle. Lisäksi serverillä seisoo 11 teraa mediaa. Vikatiloja on ollut nolla kappaletta koko käyttöhistorian aikana (kone päällä 24/7) ja olen ollut todella tyytyväinen. Mutta onko kaupallisissa nassikoissa jotain sellaista mihin ubuntu serverini ei taipuisi? Entä onko diy-purkilla mahdollista saavuttaa jotain mihin kaupalliset nassit ei mitenkään taivu?
     
  16. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kaupallisissa NAS servereissä ei oikein voi olla mitään sellaista, mihin linux serveri ei taivu. Noissa NAS servereissä kun yleensä on linux käyttöjärjestelmänä. Linux serveri taas taipuu osaavissa käsissä mihin vaan. Leivän paahtaminen ja kahvin keitto tosin vaatii vähän lisäkilkkeitä...

    Linux serverin käyttö vaatii tietenkin enemmän osaamista, kuin johtojen kiinnittäminen ja käynnistäminen, mutta kuten itsekin totesit, mahdollisuus käyttää yhtä palvelinta moneen tarkoitukseen on yksi lyömätön etu, eikä rajatonta skaalautuvuuttakaan voi minään vähäpätöisenä asiana pitää.
     
  17. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Koko, näkö ja helppous on kaupallisten hyviä puolia, muissa taitaa diy olla tasoissa/parempi. Synologyn asentaa n. 15 minuutissa, vuosittain päivityksiin ja säätöihin kuluu yhteensä ehkä 10 minuuttia, kun nelisen kertaa vuodessa päivittää. Käytän tosin tuota ainoastaan levypalvelimena ilman mitään lisähilppeitä, linux-serveri ja -htpc löytyy erikseen, Synologyn shelliä (Busyboxin ash vakiona) ei tule juuri käytettyä.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Onko kukaan kokeillut Freenassia, http://www.freenas.org/?

    Kotona olisi yksi ylimääräinen kone, joten tuon avulla siitä saisi rakenneltua nassin.
     
  19. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Aktivoin hetken hiljaa olleen ketjun ja kyselen millaisia ratkaisuja plazalaisilla käytössä nykyisin? Valmiit ja puolivalmiit ratkaisut ovat kehittyneet kovaa vauhtia viime vuosina.

    Olen kääntynyt ajattelussani erillisen datavarastoinnin eli NAS:n suuntaan. Kuvia esim. matkoilta kertyy koko ajan lisää ja jos niitä tuhoutuu ne ei ole millään korvattavissa (huom. en siis näe NAS:a backup-ratkaisuna varsinaisesti, vaan tässä on enemmän kyse siitä että saa kaikki samaan paikkaan). Samoin kutkuttaa siirtää kaikki fyysinen media mahd. pitkälti ripattuna NAS:lle ja sieltä sitten mukavasti soittelu KODI:lla.

    Synology itselläni kovin ehdokas. Aiemmin houkutteli Freenassit yms. PC-raudan päälle värkkäilyt, mutta valmiit ratkaisut alkaa olemaan niin hiottuja (Docker-tuella vielä varustettuna) ettei enää niinkään houkuta lähteä kasailemaan alusta asti. Levyä tietenkin pitää olla riittävästi, mieluummin vielä niin ettei tarvitse pariin vuoteen päivittää koko purkkia. Tällä hetkellä onkin kiikarissa 8-paikkainen NAS-kotelo, johon sitten aluksi esim. 5 kpl 4 TB limppua sisään. Boksista edelleen backuppaus (vain kuvat yms. matsku mitä ei halua menettää) paikalliselle USB-kovalevylle ja pilvipalveluun.

    Tällaisen pystyttäminen on kohtalaisen kova satsaus (pelkkä Synologyn purkkikin jo 1000 euroa, tosin maksaa se PC-rautakin), joten aika tarkkaan tulee harkittua vaihtoehtoja.
     
  20. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    ^
    Itsellä gigatavun verkossa 2 kpl Drobo-FS:iä, toisessa 5x6 TB, toisessa 5x4 TB, jotka juuri vaihdoin sisään entisten 5x3 TB tilalle.
    Miksi Drobo?
    Se kun osaa pureskella levyt hot-swappina valmiiksi ilman muita käyttäjältä vaadittavia toimintoja kuin se levyn vaihto.
    Haittana voisi olla operaation kesto, homma ei ole hätähousun hommaa.
    Vanhempi drobo on pyörinyt vuodesta 2010 lähtien, vain levyt on päivittyneet isompiin.
    Hämmästyttävän robusti laite, ei ole ollut sähkökatkoistakaan moksiskaan, kotvasen raksuttaa ja data on taas käytössä.
    Sisään n. 30 MB/s, ulos 70 MB/s, vanha laitehan tuo on.
    http://www.drobo.com/

    T: Vesku