Noniin pikatesti: Blu-ray vs upscalettu DVD 720p näyttölaitteella Laitteisto: dvd: faroudjalla upscalettava panasonic s97 dvd soitin. blu-ray: ps3 tykki: sony hs-50 materiaali: Black hawk down dvd ja blu-ray kamerana: canon eos300d jalustalta raw kuvina. Itseasiassa olin yllättynyt lopputuloksesta. Blu-rayltä kun tuota black-hawkia katselin niin ensimäinen ajatus oli että "eihän tämä mitenkään tuosta dvd:stä nyt eroa". Sitten vasta kun vaihtoi napista saman kohdan blu-rayksi ja dvd:ksi ero kävi ilmiselväksi. Blu-ray on helvetisti terävämpi, jostainsyystä myös väritoistossa on eroja.. Mutta enemmittä löpinöittä kuvat: Ensimäinen kuva on aina full frame pienennettynä ja seuraavana on 1:1 pix croppi jostain kohdasta framea. kuva 1: kuva 2: kuva 3: kuva 4: ps. tiedän että kameralla ei saa screenistä vertailukelpoista kuvaa miltä se silmillä näyttää todellisuudessa mutta mielestäni verailu toimii silti.
Mielenkiintoinen vertailu, mutta vieläkin mielenkiintoisemmaksi tuon saisi jos käytössä olisi vieläkin vihaisemmalla skaalaimella varustettu soitin. Veikkaan että hyvällä piirillä saa DVD-kuvankin skaalattua aika lähelle HD-tasoa, mutta kyllä oikeasti luonnostaan enemmän pikseleitä omaava kuva pieksii kuvan, jossa noita lisäpikseleitä on jouduttu arvuuttelemaan.
Tuon voin allekirjoittaa. Vaikka DVDO:n VP50 tekee jopa digitv:n kuvasta yllättävän hyvää, niin peräkkäin vertaillessa ero VP50:n käsittelemällä DVD-kuvalla ja HD DVD & Blu-ray -kuvalla on valtava (50" 768p plasmalla tässä tapauksessa, tykillä ero on tietenkin vielä huomattavampi). Sama varmastikin pätee Petrin CII:n kanssa. Oikeanlaisella materiaalilla voidaan päästä aika lähelle, AVS:n kaveri on ottanut kuvat 7-sarjan Pioneeristaan. Onkohan tuossa ylimmässä kuvassa käynyt niin että näyttö ei ole osannut tehdä lomituksenpoistoa soittimen skaalaamalle kuvalle...
Pitikö tuon Ice Age -kuvan siis näyttää, että voidaan päästä lähelle? Minusta tuo ei ole lähelläkään. Lisäksi on huomattava, että kyseessä on digikameralla napattu kuva ja se, että stillikuva kertoo parhaimmillaankin vain osatotuuden.
Sitä tuo kaveri ainakin tuntui ajavan takaa. Njoo, tuo on lähimpänä mitä itse olen nähnyt joten kai se on niin että turha edes yrittää vertailla :sleep:. Ja tosiaan, totuus selviäisi vasta close-upeista. Eli uusia laitteita ostamaan Poikkeuksena ne tapaukset joissa 720p/768p -näyttö tai sellaiselle kuvaa antava soitin tyrii skaalauksen malliin 1080i>1920x540p>720p. Toi kuvan kaveri on kyllä aika sankari...
Näkyi tuo nykiminen kyllä aika selvästi Kindom Of Heaven leffassa. Näyttönä Sanyo plv-Z5. Nykiminen sivuttaissuuntaisessa liikkeessä tosi selvä. Karva kamut (Open Season) Taas nykimistä ei niin pahasti läheskään. Odotellaas Bondia niin katsotaan miltä se näyttää seuraavaksi Oli pienoinen pettymys tuo nykimis juttu kyllä.
Tuli tossa testattua kans kahdella leffalla (transporter ja eragon) nykiminen selvää ns.hitaissa liikkeissä ja kameran siirroissa mutta nopeissa tapahtumissa ei erota! Se mikä myös häiritsi on kohina tummemmissa kohtauksissa esim.sisällä kuvattu. Ulkona kuvatut ovat kyllä aivan mahtavaa katsottavaa! Tv:n säädöt eivät tuntunu auttavan kohinaan(sony 46w fullHD). Luulisin uusien leffojen olevan parempia,noissa kahdessa oli eroa kuvanlaadussa!
Pimeiden kohtausten kohinalle on ihan syynsä. Töllön tai soittimen säädöt eivät luonnollisestikaan vaikuta asiaan, koska kohina on alkuperäisessä matskussa ja masterissa, josta julkaisu on tehty.
Eli perseestä..Väittäisin että normi dvd:ssä ei tollasta kohinaa ole..Vai vääristääkö silmät vaan koska suurimmalta osin kuva on upeaa!? Mutta silti odotin 1080p kuvalta enemmän.Mielestäni ero on suuri dvd:hen mutta esim.naisväki ei paljoa eroa huomaa:king: Hohhoijjaa..
Tuntuu omituiselta että 35mm filmille kuvatussa originaalissa olis pimeissä kohtauksissa juurikin tätä ns. digikohinaa. Filmihän perinteisesti ISO arvoa kasvattaessa menee rakeisemmaksi, joka sitten näyttää effektinä ruudulta aivan erilaiselta kuin tämä yksittäisten pikseleiden syttyminen digipuolella. Toiseksi, enpä elokuvissa ole moista kohinaa huomannut vaikka katseluetäisyyden suhde ruudun leveyteen on samaa luokkaa kun kotosalla. En ihmettelis yhtään vaikka tämä kohina olisi saatu aikaan masterointivaiheessa kun alkuperäinen filmi on siirretty digimuotoon. Tuo prosessi olisikin kohtuu mielenkiintoinen tutkailemaan että miten se tapahtuu. Sanoisin että on se nyt perkele jos tässä on nipistetty siitä ajasta millä kelat saadaan kuva kuvalta digitoitua kasvattamalla kennon herkkyyttä ja näin lisäämällä tummanpään kohinaa niin että se näkyy kuluttajalle silmään häiritsevänä. Kokeilaapa vaikka digipokkarillanne ottaa hämärässä huoneessa kuva maksimi ISO arvolla ja minimillä (jalustalta/kamera pöydällä tietty) ensimäisessä valotusaika on lyhyt mutta kuva kohisevaa kuraa, jälkimmäisessä tilanne hieman parempi mutta valoitusaika on piitkä.
Arvelin automaattisesti, että "kohinalla" tarkoitettiin kuvan rakeisuutta, mikä selittyisi nopean filmistockin käytöllä. Molemmat leffat on kuvattu Super 35:lle, mikä tuottaa rakeisemman kuvan muutenkin.
No ei varmasti olekaan, koska dvd-julkaisuista filtteröidään pois filmirae ja kaikki muukin kompressointia vaikeuttava. Samalla lähtee sitten detaljia.
Mitä olen itse näitä hd formaatteja hieman nähnyt niin niissä on lähinnä kyse ollut tosiaankin kohinasta eikä rakeisuudesta. Esimerkkeinä blu-ray black hawk down alkukohtaus jossa on sinertävää tummahkoa hiekkamaisemaa, eli ei järkevää tapaa de-noisettaa kuva digitoinnin jälkeen koska silloin hiekasta katoisivat jyväset. Sekä hd-dvd cronicles of riddick missä tummissa kohtauksissa näkyy samantapaista sinisen värin kohisemista kun black hawkissakin. Vaikea mennä spekuloimaan syytä tälle, bayer filsussa kun on se 25% vain sinisiä pikseleitä, jospa näissä enemmän siniseen suuntaan intensiivisimmissä kohtauksissa pitää vahvistusta per pikseli lisätä niinpaljon että lämpötila sun muut variaabelit tulevat esiin, kertokaa joku viisaampi jos tiedätte. Sama ropleema se on nyky digikameroissakin kun on miljaardi gigapikseliä neulanpäänkokoisella sensorilla. Toisaalta luulis että tommosen 2m kuvan saa 35mm framesta vähän robustimmallakin pikselinkoolla..
Juu, ehkäpä, mutta tuosta Vellu80:n postista ei oikein käy ilmi, onko kyseessä digikohina vai filmirae. Oletin vain, että kyse oli rakeesta, jota dvd:hen tottuneet eivät aina oikein sulata/ymmärrä.
Sanoisin kyllä että oli digikohinaa. Transporter on -02 ja Eragon -06. Ero oli mun silmään selvä! Uskon vahvasti että uudet leffat tulevat olemaan parempia jatkossa! Ja miksi tottua rakeeseen??eikös hd-leffojen ajatus ole että se kuva on niin lähellä täydellistä ku päästään! Ei oikei vakuuta jos dvd on joltain osin parempaa!!
Kyllä se filmirae on näkyvissä myös leffateatterissa, jos vain laitteet on kunnolla säädetty. Jos rae tai kohina pelottaa, niin kannattaa katsella vain 100% CG-rendattuja leffoja kuten Ice Age ja Shrek
Onhan noissa kuvissa mielestäni selvä ero aina vasemmanpuolimmaisen eduksi. Tiedä sitten livekuvasta...