Kiviseinä ja kumina..

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana vi$ion, 04.11.2010.

  1. vi$ion

    vi$ion Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on vasemman kaiuttimen puolella kiviseinä ja bassot kumisee todella ikävästi.
    Olen yrittänyt laittaa patjaa seinään vasten, ei auta.
    Kokeilin myös tukkia vasemman kaiuttimen refleksiputken, mutta ei vaikutusta.

    Onko ainut mahdollisuus säätää bassot pienemmälle? :OI
    Koko talo siis kiviseinäinen ja kaiuttimien takana on ikkuna.

    Oikeastaan aika harvoilla biiseillä kumisee. Esim. Ozric Tentaclesin kaikki biisit kumisevat.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2010
  2. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hae vaikka sellaisia termejä kuin 'seisova aalto', 'huonemoodi', 'resonaattori' ja 'akustointi'. Huoneen mitoista riippuu, että mitkä taajuudet korostuvat tietyissä kohdin huonetta. Tosin jos asunnot seinät päästävät bassoja lävitseen, eivät moodit käytännössä välttämättä mitenkään häiritse. Sen lisäksi, mitä pienempi koppi, sen korkeammalta bassotaajuudet alkavat korostua (vrt. bassojen korostuminen henkilöautossa).
    Huonemoodien kanssa sekä kuuntelupaikan, että myöskin kaiuttimien paikan sitkeä vaihtelu saattaa auttaa. Joskus paljonkin, joskus ei. Jos suinkin mahdollista, niin kumpikaan niistä ei saisi olla aivan seinän vieressä, nurkasta puhumattakaan. Ja tasan puolivälissä taas on tiettyjen taajuuksien minimi ja toisien maksimi.

    Bassoilla äänen aallonpituus on jo niin suuri, ettei patja ole tarpeeksi paksu, jotta se merkittävästi vaikuttaisi. Eli tarvitaan jotain vieläkin paksumpaa, tai sitten resonaattori (esim. jonkunlainen levy + sen takana sopiva ilmarako, vaikkapa alaslasketun katon muodossa). Tai esim. nurkkaan ylhäältäpäin katsoen kolmionmallinen "bassonsyöjä" lattiasta kattoon, kuten HIFI-lehdessä joskus vuosia sitten. Mitä korkeammista taajuuksista puhutaan, sitä ohuemmalla akustoinnilla siihen voidaan vaikuttaa.

    Refleksiputken tukkiminen pienentää tasoa vain kaiuttimen viritystaajuuden tienoilla. Eli tyypillisillä pienehköillä jalustakaiuttimilla vain tietyllä yläbassoalueen kohdalla. Bassotaajuuksilla equtus on kaikkein tehokkainta ja järkevintä. Hifistynein equtuksen muoto olisi se, että käytetään täysparametrista korjainta, koska huonemoodit ovat erittäin kapea-alaisia korostumia juuri tietyillä taajuuksilla. Ne kun vaimentaa on ääni heti hyvin paljon parempi. Ainakin siinä yhdessä tietyssä kuuntelupaikassa. Eli kunnon akustiikkaa ei mikään voita.
    Vain tietyillä biiseillä tai tietyisä kohdissa esiintyvä kumina on normaalia, koska huonemoodien tapauksessa se hurja, jopa 20 dB korostus on niin kapea-alainen. Toki oikein huonot pakettikaiuttimetkin voivat itsessäänkin kumista. Ja joskus itse äänitteessäkin on hirmuinen bassokorostus, joka peittää kaiken muun alleen (hyvässä akustiikassa tai kunnon studiossa voi olla vielä siedettävä tahallinen korostus, mutta tyypillisessä suomalaisessa betonibunkkerissa seurauksena onkin usein vain epämääräistä bassomölinää).


    Missään AV-vahvistimessa ei edelleenkään ole täydellistä ratkaisua, mutta parhailla automaateilla saa nykyään jo kuitenkin jotakin tehtyä joko käsin tai automaattisesti, joskus molemmillakin tavoilla. Poikkeuksetta niissä on kuitenkin useita rajoituksia. Esim. ekvalisoidaan myös diskantteja, halusitpa tai et. Vieläpä ilman että käyttäjä saa nähdä, että mitä tehtiin, omista korjauksista puhumattakaan. Tai ei korjata lainkaan matalia bassoja. Tai on kiinteät, liian harvassa sijaitsevat keskitaajuudet jne. Mutta lopputulos saattaa siltikin olla paljon parempi, kuin se entinen kumina 20 dB bassopiikkeineen.
    Yksinkertaisin versio edellisestä on tietenkin BASS-säätimen lasku sopivalle kompromissitasolle kuminan ja bassojen kuuluvuuden suhteen. Silloin toki vaimennetaan myös niitä taajuuksia, jotka eivät ole korostuneet.

    Pelkän subbarin ekvalisointi lienee käytännössä usein kätsympää ja helpompaa (ideana ohjata LFE + kaikki muutkin bassot pelkästään subbarille, riittävän korkealla jaolla, jos equtuskin tehdään pelkälle subbarille), kts.
     
  3. vi$ion

    vi$ion Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin enpä tiedä voisiko kaiuttimista johtua. Kaiuttimet ovat pari vikkoa vanhat KRK RP5 G2.

    Kiitos neuvoista
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Minulla nämä KRK:t ovat tietokoneen näytön molemmin puolin tietokonepöydällä, T-akustik Iso-Padien päällä. Takana on tiilivuorattu ulkoseinä, jossa on juuri tällä kohtaa ikkuna. Monitorit ovat suunnilleen ikkunan karmien kohdilla molemmin puolin. Sijoitus onkin käytännössä täysin symmetrinen, eli monitorit ovat siis seinän keskellä, kummallakin sivulla on samanlaiset lastulevyiset väliseinät, huoneen ovi on kuuntelupaikkaan nähden takaseinällä. Yhtikäs mitään kuminoita tai korostumia ei ole monitorien äänessä tällä sijoittelulla ilmennyt :)

    E: Eikai sentään mitään loudnesseja tai passonkorostuseguja ole päällä? Ei ole ihmekään jos sellaisilla ääni on jumputtava :D Kajarit itsessään eivät korosta mitään, vaan ovat studiomonitoreille tyypillisen suorat vasteeltaan ja ääneltään neutraalit.
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2010
  5. vi$ion

    vi$ion Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki säädöt normaalisti nollissa/pois päältä juurikin tuon neutraaliuden takia. Kokeilin hiljentää 70-110 Hz alueen ja ei kuulunut enää kuminaa.