Ovatko Plazalaiset seuranneet BD-soittimien kehityskulkua? Oma uskollinen sotaratsuni, Sony BDP-S550 (edusti tavallisten merkkien kärkipäätä ostohetkellä), on jo viiden vuoden iässä, mutta on uskollisesti toiminut niin DVD- kuin BD-käytössäkin. Toisaalta, olen miettinyt, kannattaisiko minun paljon elokuvia katsovana satsata uuteen malliin (joskin pullonkaulana on 40" Sony-TV:ni, joka on HD Ready joskin tukee kyllä 1080P-tilaa) -- varsinkin kun BD-soittimien hinnat ovat nykyisin niin alhaiset. Olen ymmärtänyt, että suurin kehitys on kohdistunut Wi-fiin, appseihin (Sony on vain siitä kenkkumainen merkki, ettei sille ole saatavana Viaplay-sisältöä) sekä BD-sisällön latauksen nopeuteen. Miten on kuvanlaadun kanssa? Esimerkiksi useita palkintoja saanut Sony S790 -soittimen saisi Saksasta alle 150 eurolla, ja ko. soitinta on verrattuna jopa Oppoihin. Yksi tekijä, mikä on jarruttanut ostohaluja, on laitteiden äänekkyys, mikä on minulle iso tekijä: katson paljon leffoja öiseen aikaan ja samassa huoneessa yritetään samalla nukkua. Esim. juuri S790:n kohdalla on puhuttu usein melusta. Mikäli 100-150 eurolla saisi rutkasti lisää nopeutta (S550 on kieltämättä hidas BD-käytössä ja on hätää kärsimässä esim. Universalin Jaws-BD:tä katsoessa) ja parempaa kuvanlaatua (etenkin DVD-skaalaukseen), niin laitepäivitys voisi olla paikallaan. Toisaalta, mikäli kuvanlaatu ei siitä kummemmaksi muutu ja vaarana on saada kovaäänisempi laite, niin taidan pysyä sotaratsussani.
Toki näin, mutta asun toistaiseksi vielä asunnossa, johon on vaikea sijoittaa 40":sta suurempaa ruutua. Näin ollen lykkään näytön päivittämistä tulevaisuuden isompaa asuntoa varten.
Siinä tapauksessa suosittelisin pitäytymään vanhassa soittimessa, uusi ei tarjoa lisäarvoa riittävästi. Käytä rahat johonkin muuhun kivaan tai säästä vaikka isompaa asuntoa varten, mielestäni menee hukkaan soittimessa.
Näin minäkin arvelin. Jäin vain miettimään, onko viidessä vuodessa tapahtunut niin suurta muutosta BD-laitteen nopeuden ja kuvankäsittely- ja skaalauspiirien suhteen, että jo ihan käytännön kannalta on vain järkevää sijoittaa runsas sata euroa moderniin malliin.
Minun mielestäni parempi skaalain menisi hukkaan HD Ready -telkun kanssa. Nopeudesta tietenkin voisi olla hyötyä, mutta onko sitä niin kiire sitten kuitenkaan. Itse asiassa uskon, että varhainen soittimesi on monella tapaa parempi kuin uudet. Tukevammin ja paremmista materiaaleista tehty yms. Näkyy sitten mm. hiljaisuutena. Tilaa samalla rahalla vaikka jotain katsottavaa joulun kunniaksi.
Käytännössä soitin kuin soitin toistaa BD-kuvan virheettömästi. Eroja tulee sitten DVD-skaalauksessa, verkko-ominaisuuksissa, latausnopeudessa ym. "toisarvoisessa". Meillä on kakkossoittimena toukokuussa 2008 hankkimani Panasonic DMP-BD30. Laite on BD-profiilin 1.1 mukainen eikä siis sisällä minkäänlaisia verkko-ominaisuuksia. Se on järkyttävän hidas lataamaan BD-levyjä, eikä sillä pysty katsomaan käytännössä mitään videotiedostoja. Silti, kun leffa vihdoin lähtee pyörimään, ei BD-kuvanlaadussa ole omin silmin mitään eroa Oppoon verrattuna. Käytä se €150 vaikka hyvän Android miniPC:n hankitaan (esim. MINIX Neo X7) ja tee siitä mediakeskus.
Näin, jos ollaan tosiaan päästy niin pitkälle, että virheetön toisto onnistuu. Vielä muutama vuosi sitten Hifimaailman testissä löytyi soittimia, jotka eivät osanneet toistaa koko väriavaruutta oikein; mustan sävyjä puuttui, jonka huomasi vertailukuvassa yksityiskohtien katoamisena. Edelleen ainakin edullisemmista soittimista oli vielä kaksi vuotta sitten hankaluuksia saada kytkettyä kaikki (ylimääräinen) prosessointi pois päältä. "Source Direct" -namiskat olivat kalliimpien soittimien ominaisuuksia. Nyt ollaan tulossa jo siihen, että soittimet alkavat ihan oikeasti sylkeä ulos tallennettua parempaa kuvaa. Ylösskaalaus 4K on vielä vasta tulossa, mutta parin päivän kuluttua ilmestyvästä Hifimaailmasta pääsemme lukemaan, miten Oppon Darbee-edition käsittelee kuvaa; onko Darbeettu kuva parempi, kuin ilman vai ei?
Onko sitten syytä olettaa, että soittimen sisäiseksi integroidun kuvaloudnessin toiminta eroaisi millään tavalla vastaavasta erillislaitteesta? Sen toimintahan on jo hyvinkin tiedossa. En käytä loudnessia äänentoistossa (pyrin neutraaliuteen, siinä määrin kun se on nykyisessä asumistilanteessa/kuuntelutilassa mahdollista), joten jätän myöskin kuvan ylimääräiset värifiltterit käyttämättä.
Sama, enkä sano, että Darbee olisi hyvä tai huono (itsellä on Oppo 103D, mutta jätän mielipiteeni sanomatta tässä), vaan huomautin siitä, että kehitys ei pysähdy täysin koskemattomaan kuvaan, vaan jos ei vielä, niin aikakin jossain vaiheessa paskennuspiireistä on tulossa (tai on jo tullut) parannuspiirejä. Loudness-vertauksesta, no jaa, onko DVD:tkin katsottava SD-resossa ja tulevaisuudessa 4K-tykilläkin 1080/24p:a nykyiset BD:t? Ymmärrän purismia sinänsä, mutta toisaalta muokkaamattoman kuvan katselu tyssäsi jo silloin, kun näyttöjen tarkkuudet nousivat lähteen yli, eli käytännössä DVD + HDReady TV.
Tätä hifimaailmaa odotellessa. Veikkaisin ettei mikään laite toista virheettömästi, on terävöitystä ja muuta prosessointia. Äänessä on aivan varmasti myös eroa.
Perjantaina, jos muistan oikein. Eikä muuten ole, jos ne saa kytkettyä pois päältä, kuten useammassa "paremmassa" soittimessa. Esim. HDMI vs. HDMI äänensiirtotienä tuskinpa vain.
Aivan, jos käyttää vahvarin muunninta. Katselinpa nopeasti tuota darbeeta ja näytti kehnolta IMO, en haluaisi näyttölaitteessa muunnella sitä tapaa jolla kuva on tehty vaikkapa elokuvantekijän toimesta Eli tuollain tonemapping ei mene mun "filosofiaan" yhtään. Mikä himo tuota kontrastia on aina nostaa (keinotekoisesti) taivaisiin, loivakin kuva voi olla aika jees.
Paitsi että elokuvantekijät ovat kuvanneet sen pääsääntöisesti filmille tai huomattavasti fullHD:ta korkeamman resoluution kameralla ja katsottavaksi elokuvateatterin valkokankaalta. Muokkauksia on lukemattomia jo siinä vaiheessa, kun se päätyy blu-ray -levylle. Kuten sanoin, ymmärrän harvinaisen paljon tuota purismia ja itsekin pidän yleensä kiinni (mitä nyt on bassokaistalla pari deppaa lisää lämpöä leffoilla ja GT6:lla...), mutta toisaalta jos sen kuvan skaalaaminen DVD:ltä ylöspäin on kuvan muokkaamista omalla laitteistolla. Ja edelleen, about 99% myydyistä tykeistä ei millään moodilla anna standardin mukaista kuvaa suoraan laatikosta (eli kalibroimatta), ja kalibrointi tuntuu olevan (subwooferin lisäksi) ihme kirosana tykeissä, joten eipä sitä "kuten elokuvantekijä sen tarkoitti" -kuvaa tosiasiassa kovin moni katsele... Promokuvista sen verran, että aika agressiivisella asennolla on Darbee-ruuvi. Ainakin tuossa Oppon versiossa se on säädettävissä 0-100% olisko 5% askelissa. Hienovaraisempi efekti ei varmaan toimisi mainoksessa?
Juu, näinhän se on. Tuleepa vaan mieleeni että huonolaatuista signaalia pyritään parantamaan lisäämällä kontrastia, ja kuluttajia sekoitetaan tempuilla (gimmick). Markkinoinnissahan nuo näyttävät hyvältä. Tuntuupa yleisesti että tässä av-touhussa on pallo kadonnut jo totaalisesti, tästä syystä varmaan plazallakin on hommat hiljentyneet hieman. Katselin uutta av-vahvaria, yammu markkinoi ties mitä huttua: http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/aventage/cx-a5000_black_u/ ja tuosta features välilehti. Onko tässä tarkoitus vain "johtaa harhaan" asiakkaita?
Toista se oli silloin, kun ääntä parannettiin virtakaapelia vaihtamalla ja kaapeleiden sisäänajolla, eikä rehellisillä digitaalimuunnoksilla..
Olen ihan varma, että kun minkäänlaista sähköfysikaalista selitystä sille, että kaapelien sähköiset ominaisuudet muuttuisivat käytössä ei ole, niiden sisäänajolla ei ole muuta, kuin placebovaikutus. Virtakaapelien osalta keskustelu on koomista, kun harvemmalla hifistillä on mitään sen ihmeellisempää sen oman sähkökaapin ja pistorasian välissä; kuitenkin muka se pistorasian ja toistolaitteen välissä oleva kaksi metriä muuttaisi jotain? Kaapelikeskusteluille on omat ketjunsa, voidaan jatkaa siellä.
Juuh ymmärrän ja tiedän mitä tarkoitat. Mutta kyllä nämä lähteet kuulostavat erilaiselta vaikka kaikki mittaustulokset olisivat identtiset (esim. taajuusvaste), mutta ääni voi olla todella erilainen, siis musiikilla. Luultavasti noita mittaustapoja pitäisi kehittää. Pointtini oli, että tuota lähteen vaikutusta ei kannattaisi vähätellä, sitähän muu ketju toistaa. En myöskään hyväksy että huonolaatuista signaalia yritetään parantaa ketjun viimeisessä lenkissä (esim kaiuttimet). Plazallakin tuota näkee että aloittelijalle suositellaan kahden markan muovirimpula av-vahvaria ja lähdettä. Tämä ärsyttää valtavasti. Aktiviipöntöillä ja hyvä-äänisellä lähteellä toisto olisi aivan eri. Jos on kyse placebosta, en millään usko että hifiharrastajia vaivaa joku joukkohysteria ja kaikki näistä suorastaa valehtelevat foorumeilla.
Eroa teettänee jitter, latenssi sun muut soittimesta / soittimen & vahvistimen yhteensopivuusta johtuvat seikat. Erot eivät välttämättä ole suuria, mutta kuitenkin kuultavia erityisesti bassojen ja diskanttien osalta. Aikoinaan CD-soittimien digilähdöistä oli tutkimus Hifi-lehdessä (tai jossain muussa alan lehdessä). Oli suuria eroa, halppis-Sony antoi ulos suoraa kanttisignaalia ja jotkut taas selvästi pyöreämpää. Yllätys-yllätys Sony kytkettynä ulkoiseen DACiin tuotti parhaimman äänen... (syytä ei varmaankaan tarvitse kertoa... 0 1 0 0 1 1... näiden kahden asian yhtäläisyyden voitte miettiä itse...)