SVS PB12-nds rikki?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana sylmaj, 02.05.2013.

  1. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lohkaisin omaksi ketjuksi subiongelman, jota käsiteltiin jo aiemmin täällä. Alla lainauksessa ongelman kuvaus. Lyhyesti sanottuna niin SVS pb12-nsd ei anna äänenpainetta juurikaan enemmän kuin dalin zensor 5 etukaiuttimet. Siitä syystä vein laitteen huoltoon ja sanoivat liikkeessä, että subin vahvistin rikki. Nyt sain subin kahden kuukauden odottelun päästä takaisin ja edelleen sama ongelma :OI. Subi kyllä toistaa matalia taajuuksia, joitan dalin zensor 5-kaiuttimet eivät pysty tuottamaan, mutta äänenpaine on jotakuinkin sama. Kun kytken subin pois ja kuuntelen pelkästään etukaiuttimilla, niin bassontoisto on lähes sama, ainoastaan kaikista matalimmat taajuudet ovat poissa. Eikö svs:n pitäisi saada huomattavasti suuremmat jyrinät aikaiseksi kuin zensor 5 -sarjalaiset? Ei kai subin tuoma etu ole pelkästään matalien taajuuksien esilletuonnissa vaan käsitykseni mukaan subin pitäisi tuntua myös persiissä. Vai onko minulla liian suuret odotukset SVS:stä? Voin koittaa myöhemmin ottaa mittarilla desibelilukemia testi-dvd:n raidasta, kunhan pääsen kotio toistä.

     
  2. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228

    Eli siis kuunnellessasi Daleilla jytää normaalilla kohtuullisella äänenpaineella pitäisi korvista kuitenkin valua verta ja ikkunoiden helistä kun alimmat bassot osuvat ääniraidassa kohdalle? Nyt olet asian ytimessä! :)

    Kyllä subin tehtävä näin perinteisen tylsässä mielessä on toistaa vain ne alimmat taajuudet joihin pääkaiuttimet eivät yllä eikä sinällään tuntua persiissä. Toki kun kovaa kuunnellaan niin paremmilla subeilla alkaa persiissä tuntumaan mutta taajuusvasteen halutaa kuitenkin olevan kohtuu suora. Ja tämähän mysteeri selviää kun saat niitä mittaustuloksia...
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuosta pitäisi kuitenkin HifiMaailman testin mukaan irrota yli 100db 20-120hz. Jos sata deppaa 20hz tasolla ei 'tunnu persiissä' ollenkaan, niin jotain on vialla.

    Mutta SVS:hän oli luotettava kuin mikä....
     
  4. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    No milläs Testi DVD:n signaalilla yrität subbarista SPL-lukemaa saada? 400 - 2 khz:n kanavatestikohinalla sieltä ei saa mitään kuuluakaan. Subbarin lukema otetaan tuolla mittaustekniikalla Testi DVD:n kolmella matalimmalla kaistakohinalla, niiden keskiarvona.

    Pure-minua-perseestä -tila luultavasti ohittaa kaikki säädöt, ohittaisipa samalla myös itsensä (pure audio pureness-override). Sitä ei kannata käyttää. Kyseessä on pimeitten telaketjuaudiopiliaikojen vintage-vipu, eräänlainen äänellinen itsetuhonappula. "Tällä namiskuukkelilla teen kaiken äsken tekemäni tyhjäksi".
    Säätöjen tekemisen ja olemassa-/päälläolon tarkoitus on parantaa soundia eikä pilata sitä l. heittää ensimmäiseksi jorpakkoon kun jonkinlainen "vakavuusasteeltaan tehostettu" pure-audiopilikuuntelu alkaa.
     
  5. nopsa

    nopsa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.07.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, laitappa joku muu äänitila, kuin pure direct. Pure direct yleensä ei lähetä subbarille äänisignaalia ollenkaan.
     
  6. tilli_s

    tilli_s Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2006
    Viestejä:
    119
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko kokeillut säätää sitä vaihetta? Oman subbarin käytöksestä valitin samassa ketjussa kuin sinäkin. Vaiheen kun sai kuntoon, nousi basson taso ihan puhelimenkin mittarilla 7db kun vaiheen sai kohdalleen. Eli kaiketi puhutaan yli nelinkertaisesta tehosta vahvistintehossa? Marantzin säätöjen reaaliaikaisuutta en tiedä, mutta Yamahassa onnistui helpostikin kun toisti jakotaajuudella siniaaltoa ja sääti vahvistimen säädöistä subin etäisyyttä. Vahvistimen oman autokalibraattori sääti subbasen totaalisen väärin. (vrt 4,9m > 3,2m)
     
  7. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todella suuret kiitokset vinkeistä ja neuvoista kaikille.
    Tein nyt uudet mittaukset huollossa käynnin jälkeen.

    AV-vahvarin asetukset:
    -Kuuntelutila on stereo.
    -Aydyssey on pois päältä. Aydysseyn asetukset sisältävät multEQ, Dynamic EQ ja Dynamic volume. Nuo ovat off-asennossa.
    -Tone control off
    -etukajarit on asetettu pieniksi
    -jakotaajuus 80 hz
    -bass settings: tila on lfe. LPF for LFE on 80 hz
    -channel level etukajareille L -1,5 db, R -2,0 db, subwoofer 0,0 db

    SVS:n asetukset:
    jakosuodin: disable
    vaihe: 0

    Mittalaite: MicW i436, joka on kiinni Ipad 1 gen.-laitteessa (IOS 5.1.1). Softana ipadissa on DSPMobilen Analyzer.

    Testi-dvd:n hitaalla kanavatasapainosäädöllä laitoin ensin etukajarit tasapainoon. 82 desibeliä tuli mittariin molemmista kanavista, kun äänenvoimakkuus marantzissa oli 0 db (referenssitaso)

    Seuraavaksi valitsin testidvd:stä kaistakohinaa 200 - 50 hz ja aloin vääntää gainia lisää pikkuhiljaa marantzin voimakkuuden ollessa se 0 db (eli etukajareista saatu referenssitaso). Kun svs:n gain oli noin kello kahdessa, tuli mittarin desibelilukemaksi eri taajuuksilla:

    200 hz 80 db,
    125 hz 80 db,
    100 hz 72 db,
    80 hz 64 db,
    63 hz 60 db,
    50 hz 58 db.

    Enempää svs:n gainia en viitsinyt laittaa kuin tuo kello 2. Eihän gainia nyt noin paljon pitäisi edes tarvita, vai mitä?

    Mittalaitteen liikuttaminen eri kohtaan olohuoneessa ei muuttanut tuloksia merkittävästi eikä aydysseyn päälle laitto tai kuuntelutilan muuttaminen stereo-tilasta directille tai pure directille. Tai tämä itse asiassa madalsi äänenpainetta entisestään. Myöskään svs:n vaiheen muuttaminen ei tuonut merkittäviä muutoksia äänenpaineeseen.

    Mitä olette mieltä, onko subin käyttäytyminen normaalia ja pitäisikö testata vielä jollain toisella menetelmällä ennen kuin valitan liikkeeseen uudestaan. Ajattelin vaatia kaupan purkua myyjältä, koska ei tästä taida tulla toimivaa peliä. Monolithin jos hommaisi. Huomasin myös sellaisen, että huollon jälkeen on svs:n vahvistimen takapaneeli alkanut resonoimaan matalilla taajuuksilla. Voi olla, että takapaneeli on huonosti kiristetty, mutta joka tapauksessa surkeaa viimeistelyä hifiliikkeeltä. Lisäksi liikkeen tyypit olivat sorvanneet takapaneelin ruuvien kannat neliön muotoisiksi :hitme:. Eivät kai olleet saaneet ruuveja muuten auki. Vähänhän tuollainen modaus saattaa laskea jälleenmyyntiarvoa. Taidanpa valittaa tuostakin. Jos saisi hinnanalennusta kun tarpeeksi kovaa valittaa. Kiitokset vielä kaikille jelppaajille.


    Käytin testiraitana testi-dvd:n kaistakohhinaa 200 - 50 hz taajuudella. Vaihdoin nyt tuon marantzin tilan pois directistä ja pure directistä.Ylempänä tulokset

    Ei auttanut vaiheen säätö desibelimittarin lukemiin. Kokeilin useilla eri svs:n vaiheilla. Myöskään subin etäisyyden säätö tai mittarin paikan vaihto ei vaikuttanut äänentasoon mittarissa merkittävästi.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2013
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Missään tapauksessa tuo ei ole normaalia käyttäytymistä subwooferilta. Lienee mahdollista, mutta erittäin epätodennäköistä, että huoneesi vaikuttaisi noin laaja-alaisesti. Todennäköisempi syypää on tavalla tai toisella viallinen subwoofer. Tuosta kun edelleen pitäisi irrota se yli sata deppaa, ei piskuisest 60db. Edelleen tuo vastaan luiruttelu noin on todella omituista.

    Vaihesäädön hierominen ei vaikuta kuin jakotaajuuden ympäristössä.
     
  9. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    LFE on vain leffojen .1-kanava ja se on yleisesti 120hz. Laita subille vahvarista asetukseksi LFE+MAIN ja jakotaajuus 120hz. Kaiuttimet "small":ksi ja sopiva jako niille esim 40-80hz. Kokeilu rupeaako heräilemään. Multeq kannattaa laittaa päälle se sisältää ne audysseyn tekemät korjaukset. onhan subiin tuleva rca oikeassa paikassa kiinni?
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2013
  10. klvi

    klvi Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko koittanut syöttää signaalia subille millään muulla kuin Marantzilla?
     
  11. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikä on kuunteluetäisyys (huonekoko)?

    Oletko testannut toisella rca-johdolla tai kokeillut nykyistä kaapelia subin toisessakin rca-inputissa?
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei, ei ja ei.

    1. Bassot subwooferista ja vain sieltä. Mitään helevetin "molemmista passoa" asetuksia ei pidä käyttää koskaan missään.
    2. Näyttäisi subwoofer heräilevän testikohinalla, mutta vaste laskee about 80hz liian korkealta.
    3. Ei todellakaan mitään korjaimia päällä, kun vikaa etsitään. Audysseyn ollessa päällä kukaan ei tiedä, johtuuko ongelma tästä "korjaamisesta" vai muualta.
     
  13. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Testi DVD:llä Maranzin pitää olla ehdottomasti monikanavatilassa. Testi DVD:n testisignaalit ovat monikanavaisia (Dolby Digital 3.0, 4.0, 5.0 ja 5.1 -kanavaisia ainakin löytyy). Stereoksi pakottamalla ei mene välttämättä oikein. Vahvistimen pitäisi vaihtaa kanavatilaansa automaattisesti käytetyn testisignaalin mukaan. Tai niin sitä vaihtoivat ainakin kaikki minun käyttämäni kunnon vahvistimet (=Yamaha). Tarkkaile vahvistimen lähtökanavien tila-ilmoituksia/-indikaattoria etupaneelissa tai jossain.

    Käytä kaistakohinoitten ääniraitaa 1, kohina LCR -kanavissa yhtä aikaa 10 dB vaimennettuna per kanava (kun kolme kanavaa soi yhtä aikaa 10 dB vaimennettuna per kanava, yhteistulos on 0 dB). Kaistakohinataajuuksissa subbarin kaistalle sattuvat parhaiten 50, 63 ja 80 Hz, käytä niitä. Tämä testaa samalla vahvistimen bassonohjausjärjestelmän toiminnan.

    Subbarin vahvistimen voimakkuusruuvia voi/saa kääntää niin paljon kuin tarvitsee. Subbarin oton herkkyydelle ja AV-vahvistimen linjalähdön tasoille ei ole mitään standardia olemassa. Joten voimakkuusruuvi voi päätyä AV-vahvistin/subbari -parivaljakosta riippuen ihan mihin asentoon vain.

    Jos ei ota onnistuakseen edes Marantz monikanavatilassa, kannattaa testata syöttämällä subbarin ottoon 50 Hz:n kaistakohinaa Testi DVD:ltä suoraan soittimen analogilähdöstä. Jos ei tule bassoa kunnolla näinkään, subbari on viallinen. Mikä ei näitten e-tailer ping pong -romujen kanssa olisi mitenkään epätavallista.
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2013
  14. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin. Olohuone on noin 20 neliöinen betonipunkkeri. Eikös sen juuri pitäisi korostaa (liiaksikin) bassoja eikä vaimentaa...

    Eka boldaus: mieluummin pidän lfe-tilan lfe + main-tilan asemesta, koska dalin zensor 5:t eivät kuitenkaan niin hyvin toista bassoja kuin svs:n pitäisi. Joten miksi ohjata etukajareille lfe-kanavaa?
    Toka boldaus: mutta kovaa equttamallahan pyritään peittämään virhe kun taas minä koitan tässä paikantaa virhettä. Eikö ehdottamasi tapa ole kuin länsimainen lääkehoito eli ei hoideta syytä vaan oiretta.
    Kolmas boldaus: rca on subin vasemmassa linjatulossa. Täytyy koittaa vielä oikeaan tuloon sekä molempiin yhtäaikaa. Voin ottaa vielä valokuvan kun töistä pääsen niin ei jää epävarmuuutta.


    Ennen subin huoltoon vientiä koitin yhdistää sonyn "mp3"-soittimen suoraan subin linjatuloon. Tämä ei juurikaan nostanut bassoja. Toistettu raita soittimelta oli musiikkia mutta pitääpä koittaa yhdistää htpc suoraan subiin, sillä htpc:n sisällä on tuo testi-dvd, jossa on 200-50 hz kohina.

    Muistini mukaan kokeilin marantzin laittaa myös stereotilan asemesta auto-tilan, jolloin marantzin etupaneeliin ilmeistyi dolby jotain. Täytyy varmuuden varalta koittaa tuota uudestaan ja mittailla.

    Hmm.. mutta tuolloin subin joutuu käyttämään lähes koko kapasiteettinsa. Mitä olen muilta svs:n omistajilta kuullut, niin heidän mukaansa svs jättää hyvin vielä varaa lisätä tehoja, jos tarvetta on. Tuntuisi omituiselta , jos subi pitäisi asettaa lähes äärirajoilleen. Jossain on vika, jos näin on... ainakin luulisin.

    Täytyy koittaa laittaa htpc suoraan subiin kiinni. Jos ei toimi niin kaupan purku (toivottavasti onnistuu ilman tappelua) ja Monolith svs:n tilalle.

    Huoneen koko on noin 20 neliötä. En omista toista rca-johtoa mutta voisihan sen käydä ostamassa, jos eivät kovin kalliiita ole. Vaikka epäilen, että vika johdossa olisi. Pirun kallis johto se ainakin oli. Kokeilen huomenissa toiseen inputtiin johtoa. Johto on y-haarainen, joten kokeilen samalla molempiin inputteihin yhtäaikaa ja erikseen kaikilla tavoilla. Jospa tähtien asento auttaisi ratkaisemaan ongelman.
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2013
  15. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eikai sieltä subista tuolla signaalilla mitään pitäisi ulos tullakkaan. Koita syöttää sinne jotain matalataajuista signaalia, turha sitä on mittailla millään 200Hz:stä alkavalla kohinalla.

    Ja subin tasosäädön voit ruuvata vaikka täysille ja vahvistimesta myös laittaa tasoa lisää.

    Harvoin subeissa vikaa on, ennemmin käyttäjät ei osaa säätää niitä...

    Subin käyttää kapasiteetistaan juuri sen verran, mitä sen sisäänsaama signaali sekä subin vahvistus antaa ulostulosignaaliksi. Monesti subivahvistimien vahvistus on alhaisempi kuin AV-vahvistimien pääkanavien vahvistukset (vähentää surkean johdotuksen aiheuttamia hurinoita). Tällöin joutuu laittamaan niin subin täpöille kuin vahvstimesta gainia enemmän kuin pääkaakattimien kanaville.
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2013
  16. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikä tahansa rca-kaapeli käy ainakin lyhkäsiin vetoihin(n.3m) kunhan se ei poimi mitään häiriöääniä. Monoliitäntä riittää vahvarin ja subin väliin, ei siis tarvitse liittää kahta rca-liitintä/y-haaraa subiin.

    Vertailun vuoksi itellä subin(svs pc12-nsd dsp) ja vahvarin(denon avr-1912) asetukset rivitaloyksiössä(20m2 huone+aukeaa n.5m2 eteiseen) on nämä:
    -subin etäisyys pääkuuntelupaikkaan 194cm (audyssey-mittaus laittoi alunperin 324cm kun phase oli 0:ssa, mutta muutin sen manuaalisesti nyt 194cm:ksi ennenkuin korjailin subin phasea)
    -subin gain klo 12, jakosuodin täysin auki/disabled-kohdassa
    -subin channel level/kanavataso vahvistimessa +3,0dB
    -kaiuttimet: kaikki small, jakotaajuus: kaikissa kauttimissa 80Hz (6 x Usher S-520 II)
    -Subwoofer mode: LFE
    -LPF for LFE: 120Hz
    -Audyssey on käytössä näin: musiikilla Audyssey Flat, elokuvilla,peleillä+ym. Audyssey(perus), niitä Dynamic EQ-juttuja en käytä/en pidä päällä.

    Vaihetta/Phasea kokeilin korjata tänään oikeaksi tällä http://www.youtube.com/watch?v=v6c3N_1JD8I
    Tuolla testiäänellä ainakin RadioShackin spl-mittari näytti n.3dB maksimieroja kun väänteli phasea. Jätin phasen siihen kohtaan(hieman yli 90astetta) jossa mittari oli näyttänyt suurinta dB-lukua. Korvakuulolta oli aika vaikea kyllä kuulla tuollaista 3dB:n eroa, ehkä jälkeenpäin sen saattoi hieman erottaa että subi seurasi kenties paremmin etukaiuttimien bassoja, en tiedä.
    Suuntasin siis spl-mittarin pääkuuntelupaikalla etukaiuttimien väliä kohti ja tuo 80Hz testiääni toistui samanaikaisesti etukaiuttimista+subista.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2013
  17. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Dolby Digital -valojen on sytyttävä ehdottomasti. Tähänastiset stereo-downmiksatut mittaukset ovat ainakin väärin.


    No jos tuo todella on referenssitaso, millä pääkaiutin kiekaisee 82 dB, niin kyllä subbanen siinä todellakin koko kapasiteettinsa joutuu käyttämään kun ääniraidalla käsky käy volikka tuossa asennossa. Kanavatasapainon ja kaistakohinoitten testikohinat ovat muistaakseni -20 dBFS -tasolla l. Maranzista voi tulla sountrackin pyytäessä vielä 20 dB kovempaa per kanava. Tähän kanavaohjaukset päälle l. +18 dB:n lisäkuorma bassoa niin kylläpä on todellakin subbanen helisemässä tuolla kalibrointitasolla.

    Subbasen tasonsäätimen voi ihan hyvin joutua kääntämään vaikka täysin auki. Ei ole mitenkään epänormaalia, kysymys on signaalijännitteen tasosta ja siihen reagoimisesta. Se on ihan jännitteen pukkaajasta (Maranzista), partneri-ääntelijöitten herkkyydestä (pääkaiuttimista) ja syöttöjännitteeseen reagoijasta (subbarin vahvistimen ottoherkkyydestä) kiinni paljonko sitä joutuu kääntämään.
    Sellainen säätö vasta pöljä olisikin että säädintä saisi kääntää vain millin, ja paukkuisi yliohjauksen puolelle. Reilusti käännettävä tasonsäädin on osoitus onnistuneesta signaalitasojen yhteensopimisesta muuhun laitteistoosi.
     
  18. tilli_s

    tilli_s Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2006
    Viestejä:
    119
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse säädin tietokoneen kautta toistettuna siniaaltoa jakotaajuudella.
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sine_Wave_80Hz_30s.ogg Samoilta sivuilta löytyy tuo 30s pätkä muitakin siniaaltoja.
    Eli itsellä kaikki kaiuttimet small, lfe vain subilla, jakotaajuus 80hz. Yamahan subin etäisyyttä säätäessä kuuli selvästi korvinkin tuon missä vaiheissa äänenvoimakkuus heikkeni.
     
  19. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Tästä testaukseen matalia siniliukuja. Esim tuo "20Hz to 120Hz Sine Sweep" pitäisi vielä olla about sopivahko tuolle subille.
     
  20. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ahaa ok, kiitos tiedosta. Luulin netistä lukemieni käyttäjäkokemusten perusteella, että gainin vääntäminen liiaksi kuomittaisi subbarin vahvistinta jollain tapaa väärin (samaan tapaan kuin pc:n powerin käyttäminen täydellä kuormalla = huonompi teho), mutta ilmeisesti tämä on harhaluulo. Mutta en ainakaan ole kuullut, että kellään olisi ollut tarvetta laittaa gainia yli kello kahden... onko tämä yleistä?

    Noh, nyt rohkaistuneena väänsin gainia kunnolla ja kyllähän se svs nyt tuntuisi korvakuulon mukaan hyvin potkivan. Koitin subia elokuvaraidalla, jossa oli matalia taajuuksia ja herranen aika kun tärisi ja värisi paikat. Alkoi naapurien puolesta hirvittämään. Nyt vasta subi vastaa sitä mitä odotin siltä. Tosin subi soi jo ihan liiankin kovaa ja hallitsevan liikaa ja tuntui kumisevan pahoin välillä. Tosin eipä tuo ihme olekaan kun minkäänlaista paikkaa en ole vielä etsinyt subille tai tehnyt akustiikalle tai taajuusvasteelle mitään. Pääasia kuitenkin, että äänenpaineen sai nyt tulemaan esiin. Pitää mittailla myöhemmin kanavatasapaino kuntoon, kun saan mittarin lainaajalta takaisin.

    Kiinnostaisi kyllä kovasti alkaa mittailla tarkemmin subin ja muiden kauttimien antamaa vastetta ja saavuttaa parempi äänimaailma etenkin kun minulla on tuo MicW i436-laite, mutta näin aloittelijana olen hieman hakoteillä. Käsittääkseni juurikin subin taajuusvasteeseen sopii esim. tuo aheikkisen linkkaama 20 - 120 hz siniaalto? Ja suora vaste desibeleissä taajuuden funktiona on tavoiteltu käppyrä? Antimodea olen myös miettinyt hankkivani jos ei näillä vermeillä lopulta hyvää toistoa saavuteta. Entä mikä sopisi etukajareiden taajuusvasteen mittaukseen? samasta aheikkisen linkistä löytyy tällainen: 22kHz to 1Hz, 1Hz to 22kHz. Ja tärkein kysymys: voinko vahingossa hajottaa laitteistoni jollain signaalilla?

    Onko suositella jotain hyvää ja selkeää suomen kielistä kirjallisuutta taajuusvasteen mittauksesta tai audiosta ylipäätään? Voi olla myös lontoota mutta lontoon kielinen spesifi aihesanasto voi olla vähän raskasta lukea. Foorumissa liikkuu kuitenkin niin paljon myös väärääkin informaatiota niin painettu kirjallisuus voisi olla parempi tiedonlähde.
    Laitteiden kanssa säätäminen on kyllä mukavaa ja etenkin silloin, kun pitkän ajan jälkeen saa laitteen toimimaan. Palkitseva tunne. Typeräähän se olisi, jos kaikki toimisi ilman laitteisiin perehtymistä.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2013