Sikariharrastajia?

Keskustelu osiossa 'Olut sekä muut drinkit' , aloittajana Raymond, 03.01.2005.

  1. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    En tälle parempaakaan aluetta löytänyt ja osuuhan sikarien ja ns. hienompien alkoholijuomien käyttäjäkunta aikalailla samaan kohderyhmä haarukkaan. Tuossahan olikin jo jotain puhetta sikarikaupoista, mutta ajattelin kuitenkin pistää uuden threadin kattavamman otsikon alle.

    Eli löytyykö sikarimiehiä tai -naisia? Olen ollut tänään viisi vuotta ja kolme päivää tupakoimatta ja päätin n. vuosi sitten sallivani itselleni sikarit kun saan viisi savutonta vuotta täyteen. Tupakkia en ole koko aikana edes kaivannut, mutta sikariksi olisin monesti mielelläni pistänyt. Itsekuri ei kuitenkaan antanut periksi ennen viiden vuoden rajapyykkiä, mutta nyt se on ohitettu ja sikariharrastus alkakoon.

    Tulevaa sikariharrastusta on kyydittämässä myös vahva kiinnostus viskehin ja muihin "hienoihin alkoholijuomiin", kuten konjakkeihin, brandeihin, armanjakkeihin, portviinehin, sherryihin ja punaviineihin. Ja tietysti hyviin oluisiin.

    Kahmin pohjatiedoksi joululomalla Cigar Aficionado -julkaisun perustajan Marvin Shankenin Cigar Handbookin, josta löytyi mukavasti taustaa ja perustietoa sikareista sellaisella rakkaudella kirjoitettuna, että vähemmästäkin tekee mieli siirtyä pikimmiten sikarikauppaan ostoksille.

    Ajattelin aloittaa harrastuksen Helsingin Havanna-aitasta. Olen joskus ostanut kavereille lahjaksi sikareita ja aikoinaan tupakoijana muutaman sikarinkin sieltä itselleni ostanut, mutta en yhtään muista hintatasoa saati mitään muutakaan tarjonnasta. Shanken ei juurikaan kirjassaan kertonut mistä kannattaa aloittaa saati puhunut hinnoista. Mikä on halpa sikareissa ja mikä kallis? Saako aloittelija halvalla hyvää?

    Kirjatkaapa joitain ajatuksia tänne.

    rami.
     
  2. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Halpa ja kallis on hyvin suhteellista, vähän niinkuin single malteissakin ;) En havaitse niiden hienoimpia makuvivahteita (ilmeisesti vähäisen polttelun takia), joten pysyttelen yleensä alle 10€ sikareissa, mieluummin selvästi alle. Kun en polttele kovin usein, enkä varsinkaan käytä muita nikotiinituotteita, valitsen yleensä panatela- tai petit corona-kokoisia välttääkseni nikotiinin liika-annostelua. Joskus tulee ostettua myös paksumpia, mutta aniharvoin pidempiä.

    Halpa hinta riippuu kovasti sikarin koostakin, tokihan iso pölli maksaa enemmän. Itse olen tykännyt hinta-laatusuhteeltaan hyvinä PS:iä (Private Stock), Dominikaaninen tuote joka tehdään ilmeisesti Davidoffin tehtailla. Noihin päätyy se tupakka joka hylätään Davidoffeista esim. liian pitkän/lyhyen fermentoitumisen tai ulkonäkövirheiden takia.

    Kuubalaisista jostain syystä olen tykästynyt erityisesti Rafael Gonzaleksiin, suhteessa nimekkäimpiin kuubalaisiin edullisia mutta hyviä ja laadukkaita.

    Myös hondurasilaiset Zino Mouton Cadetit ovat olleet minun makuuni, vaikka eivät omaisuuksia maksakaan.

    Sikarin kumppaniksi sopii hyvin lasi konjakkia, portviiniä tai hyvää kahvia, viskikin menee, mutta huonommin. Erityisesti joku kohtuuhintainen tawny port taitaa olla se paras mitä keksin :)
     
  3. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä tämä ikuinen klisee on että Kuubalaiset sikarit olisivat laittomia, ja miksi? Vaikka Yrjö Puska ne jenkeissä kieltäisikin niin miksi ne olisi Euroopassa laittomia.
     
  4. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitoksia, tässähän tuli ihan hyvää dataa. Eli alle kympilläkin selviää. Ei alkuun liene hirveästi järkeä lähteä ostamaan jättimäisiä tankoja isolla hinnalla.

    Tuo nikotiinin määräkö siis vaihtelee sikareittain? Tuossa lukemassani kirjassa vain mainittiin, että nikotiinipitoisuus putoaa huomattavasti savukkeisiin verrattuna käymisprosessin aikana. Käsitin myös, että kaikki tupakka käytetään ennen käärimistä, mutta kyllä niissä varmaan eroja voi tosiaan olla. Kaikissa käsin käärityissä taitaa kuitenkin olla huomattavan alhainen nikotiinimäärä, joten riippuvuutta ei kannata samalla tavalla pelätä. Varsinkaan, kun savua ei henkeen vedetä.

    Tuota portviiniä muuten suositeltiin tuossa kirjassakin erityisen paljon sikarin kumppaniksi. Portviineihin en ole vielä tutustunut kovin tarkasti, koska pullosta pitää yleensä hankkiutua eroon n. viikossa avaamisesta. Ravintolassa on joitain tullut maisteltua. En kuitenkaan vielä osaa sanoa eroa rubyn, tawnyn, lbv:n tai vintagen välillä :). Muutoin kun hinnassa.

    Tuo dillen kirjoitus taitaa mennä kellonajan piikkiin. Mä en ainakaan ymmärrä mihin mies viittaa. Ameriikoissa mitään kuubalaisia ei tosiaan juuri nähdä, mutta eihän tässä threadissa ole aihetta edes käsitelty? Ja kielto on JFK:n ajoilta.

    rami.
     
  5. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vaihtelee, ja vaihtelee myös sikarin iän perusteella. Mutta iso sikari --> enemmän niksaa pitää joka tapauksessa paikkansa. Jos sikarissa on havaittavissa 'bloomingia' (pidemmän, oikeissa olosuhteissa tapahtuvan säilytyksen aikana tapahtuvaa kristallisoitumista sikarin pinnalle), yleensä nikotiinikin on vähentynyt huomattavasti. En minäkään keuhkoihin vetele.

    Jep, mutta tupakan lehtiäkin on yhdessä pöllissä useamman savukkeen verran ;)

    No joo, kyllähän sen maku muuttuu, mutta ei se kyllä ihan juomakelvottomaksi mene viikossa. Jääkaappisäilytyksellä avauksen jälkeen ikää voi pidentää, samaten kuin viskistä tutulla lasikuulatempulla. Tämän voi päätellä mm. siitä, että noissa halvemmissa korkin tiukkuus on samaa tasoa viskipullojen kanssa, vasta Late Vintaget tms. saattavat sisältää korkkiruuvilla avattavan korkin. Tawny Port tuntuu olevan parempi säilymään kuin ruby. Taitaa johtua siitä että se on oksidoitunut jo muutenkin rubyä enemmän. Parempia ei ole tullut säilyteltyä pidempään, eikä oikeastaan muutenkaan niin kovin usein ole tullut maisteltua. Niin joo, ja sikarien kanssa mieluummin punaista porttia, valkoinen ei oikein mun mielestä mene kuin jälkiruokaviininä.

    Laadun heikkeneminen ajan myötä tuntuu lähinnä kompleksisuuden vähenemisenä, ei tavallisista viineistä tuttuna etikoitumisena. Mulla taitaa olla pisimmillään ollut puolivuotta pullo auki. Ei ollut samanmakuista kuin uutena, muttei juomakelvotontakaan.

    Jep, jenkeissä on laitonta. Laillisia kuubalaisia siellä ovat ennen lain voimaantuloa maahantuodut sikarit, joita mm. lain allekirjoittanut presidentti oli varannut itselleen valtavan varaston etukäteen :D
     
  6. domain

    domain Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Empä voi väittää olevani alan harrastaja, mutta sattumoisin vuodenvaihteessa tuli hinku ostaa yksi juhlan kunniaksi.

    Helsingin rautatieasemalla itäpäädyssä oleva ravintola (Pullman tjsp) pitää pientä sikaripuotia siinä alakerassa. Humidori löytyi ja tavallinen tallaaja sai asiallista ja ainakin näennäisen asiantuntevaa palvelua. Sikarien hinnat oli luokkaa 1,5 - 100 euroa kappale. Itse tyydyin hieman alle 5 euroa maksavaan kuubalaiseen, jonka nimeä en tietenkään enään muista ;)
     
  7. JanneJS

    JanneJS Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.05.2003
    Viestejä:
    568
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse nikotiinihan on tupakkituotteitten juuri se vähiten haitallisin aineosa.
    Ja kyllä se nikotiini imeytyy vereen myös "poskisavuista". Mitenkäs nuo purkat ja laastarit muuten toimisivat.
     
  8. Sly

    Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.11.2003
    Viestejä:
    2 172
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onko joskus ollut niin ettei kuubaliaisia sikareja saanut viedä pois maasta? Nyt voi kyllä olla, että muistan täysin väärin.
     
  9. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ainakin sillä saa aikaiseksi erittäin huonon olon jos kehittää itselleen yliannostuksen, ja onnistuu poskareillakin tosiaan todella halposti :sick:

    Joo - USA:aan. ;)
     
  10. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Puoli vuotta on jo aika pitkä aika. Kyllähän yhdestä pullosta nopeamminkin pääsee eroon :). Mutta ihan hyvä tietää, että luulemani viikon säilyvyys ei välttämättä totuus. Varmaan ilmauskorkilla saa ikää pidennettyä yhtä hyvin, ellei paremminkin, kuin lasikuulilla.

    Jep, tuo tarina oli listattu sikarilegendoihin jälleen samaisessa opuksessa. Todennäköisesti pitää paikkansa :).

    Vieläkään en ole päässyt kiireistä johtuen sikariostoksille. Ehkäpä tänään.

    rami.
     
  11. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    No nyt on sikariharrastus aloitettu. Aloittelijoille antoivat Havana-aitasta Rafael Gonzalesin ja La Flor De Cano:n. Taisivat olla kooltaan tuota Petit Corona -osastoa. Täytyypä sanoa, että nuo vitolat ovat kyllä todella sekavat kuubalaisissa sikareissa. Saman kokoiset tuntuvat olevan eri nimisiä eri valmistajilla. Esim. tuo Petit Corona kulkenee myös nimellä Standard. Oman silmään täysin samannäköinen Rafael Gonzales taisi olla vitolaltaan Mareva. Hyvän kokoinen oli kuitenkin, kesti lähemmäs tunnin vaikka myyjä arvioi "malttamattomalta aloittelijalta kuluvan puolisen tuntia".

    Tuo oli kieltämättä hyvä. Ainakin verrattuna La Flor De Canoon. Cano oli paljon tiukempi ja tuntui sammuvan helpommin. Saattoi olla huonosti rullatukin.

    Tumma olut maistui sikarin kanssa vähän kitkerältä. Ei siis ehkä paras sikarin kaveri.

    Onkohan olemassa jotain saittia, josta voisi vilkuilla yksittäisten sikarien hintoja? Tähän mennessä olen löytänyt vain rasioiden hintoja. Tosin kaipa niistäkin voi jotain arvioida.
     
  12. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Rafael G rokkaa ;) Kokoja voi ihmetellä esim. Cigar FAQ:sta Kuubalaiset pidättäytyvät enemmän 'klassisissa' mitoissa, kun taas muualta tulleissa esiintyy älyttömyyksiä tyyliin meidän Coronat ovat 20% suurempia kuin muiden.

    Ainut hinnasto mitä tiedän suomessa on Amanitan sikaripuodissa (myy jotain omia espanjalaisia pöllejään + muutamia kirjallisuuteen liittyviä kuubalaisia).

    Duunikaverit ovat tilailleet epsanjasta, mutta en kuollaksenikaan muista mikä putiikki oli kyseessä. Joka tapauksessa toimittivat kappaleittainkin jos vain minimitilaus ylittyy.
     
  13. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt toisenkin Gonzon imutelleena täytyy todeta, että ompahan tiukkaan käärittyä tavaraa. Muutama muu ovat olleen selvästi "helpompia". Tuon Gonzalezin polttamiseen pitää tehdä jota selvästi enemmän töitä, kun esim. kahteen muuhun kokeilemaani (Upmann, Flor da Cano, Romeo y Julieta). Maku on kyllä kieltämättä hyvä.
     
  14. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onkohan tämä: www.casadelpuro.com. Tuolta löytyy ihan näpsä guide.
     
  15. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimiihan EU:n mukavuudet sikarituotteiden osalta Espanjan suhteen yhtä hyvin kuin viskit Saksan suhteen? :D
     
  16. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuo on harmillinen ominaisuus jota esiintyy aika-ajoin. Yleensä isommat koot ovat helpompia tässä suhteessa. Ikäväksi tuon tekee se, että sammuvatkin helpommin, eli pitää imeskellä useammin, jolloin homma muuten kärsii. Yleensä nämä tiukat eivät muutenkaan pala nätisti ja tasaisesti, vaan niita saa pyöritellä hanskassa että palopinta pysyisi siistin suorana.
     
  17. duck

    duck Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeiset sikarit mitä olen ostanut oli Romeo Y Julieta ja Rafael Gonzales. Rafael Gonzales oli minun makuuni paljon parempi kuin Romeo. Hondurasilaisista sikareista olen pitänyt erittäin paljon.

    Ajattelin seuraavaksi ostaa Piano-sikareita ihan sen takia, että ne on suomalaisia :). Onkos kenelläkään kokemusta kyseisistä sikareista?
     
  18. Hirudroid

    Hirudroid Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    1 245
    Saadut tykkäykset:
    2
    Suositeltavia makuelämyksiä hintaluokassa 10-20e/kpl???
     
  19. Aloittaja

    Aloittaja Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2004
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tarkoitat Suomen hinnoissa ilmeisesti?

    Omia suosikkeja jotka osuvat tuohon haarukkaan:

    Trinidad Reyes
    Bolivar Petit Corona
    Bolivar Royal Corona
    Ramon Allones Specially Selected
    Partagas Serie D No. 4

    Tällä hetkellä arvostan varsinkin ensin mainittua. Harmi että niitten valmistus alkoi vasta 2003, eli pari laatikkoa joutuvat odottamaan humissa vielä pari vuotta ennen kuin isken niihin kiinni.
     
  20. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Rafael Gonzaleksen Lonsdale on varsin hyvä, mutta tarkempaa hintatietoa en osaa heittää kun sen verran harvemmin tuossa hintaluokassa polttelen. Myös Hoyo de Monterreyn Corona on hyvä.

    Bolivarit ovat aika tanakkaa tavaraa, niitä en suosittelisi kellekään joka ei ole aivan varma mitä on tekemässä ;)