Ilmalämpöpumpun talvikäytöstä

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana BillyBob, 18.06.2012.

  1. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Olen tässä miettinyt jo pidempään kyseisen vekottimen ostamista. Talossa on neliöitä 120 ja lämmityksen hoitaa öljylämmitys. Haluaisin pumpun lähinnä ensisijaisesti viilentämiseen ja kosteudenpoistoon. Olisihan niitä muitakin vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen mutta; minulla on esim. Lexa-merkkinen vanhahko ja melko iso ilmastointilaite, jonka "perin" vanhemmiltani. Mitään tietoja ei ole enää tallessa mutta laite toimii kyllä, ja kyllä se vähän kosteutta poistaa ja viilentääkin. Huono puoli siinä ja monissa muissa vastaavissa uusissa laitteissa on kuitenkin se, että ne vain ovat tämän kokoiseen kämppään liian pienitehoisia. Jos noihin hiuskosteusmittareihin on yhtään uskomista, niin ei Leksa-parka saa kosteutta laskettua kuin jonkun 4-2%(ehkä max 5%). Ja silloinkin se saa huutaa ainakin sen 5-6 tuntia. Ja se nimenomaan huutaa ja mölyää niin perkeleesti. Sitä pitäisi sitten ostaa vielä tuon tilalle pari muuta, ilmaisiahan ne eivät ole. Esim. Domeston laite, joka sopii 40-50 neliön kämpälle, ei vaan millään yksin riitä ja sekin maksaa verkkokaupassa lähes 600€, etkä saa edes sitä perkeleen vesiletkua mukaan. Lisäksi paskamaista noissa on se lämminilman ja vedenpoistoletkun/putken sijoittelu. Nyt joudun varmaan taas virittämään terassin oveen läpinäkyvän muovin ja tiivistämään sen, jotta ne putket ja letkut saa siitä pihalle puhaltamaan ja laskemaan vedet. Tuota kun ei asenneta mihin vain ikkunaluukkuun, ja jos luukuissa on tuollaiset muoviverkot, niin ne voivat ainakin Leksan toimesta alkaa mustumaan ja jopa sulamaan. Kun yksin asuu, niin tuollaisia viritelmiä voi tehdä, mutta aika hanurista sekin on. Ja tuskin useampi tuollainen pömpeli nyt sitten tulee kovin edulliseksi sähkön kulutuksen kannaltakaan.

    ILP nyt olisi siis muutoin oiva valinta, mutta mitenkäs se talvikäyttö, kun öljylämmitystä se ei voi kokonaan korvata. En sitten tiedä, että mitkä ne säästöt siinä olisivat. Jossain oli, että ehkä 30% voisi säästä pumpun kanssa, että kyllä kai se pumppu siinä auttaisi. Voiko pumpun muuten ylipäätään antaa olla talvella toimettomana, vai voiko pumppu ollessaan pitkään talvella toimettomana vaurioitua pakkasen takia tms? En siis oikein tiedä tuota niin kauheasti ja etsimällä netistä löysin lähinnä jotain s24:n paskakeskusteluja aiheen vierestä kuinka muuten. Eli mites sen talvikäytön kanssa sitten on? Kaverilla on pumppu, mutta heillä sähkölämmitys muutenkin.

    Kun minua siis ensisijaisesti kiusaa kesäisin ja alkusyksystäkin kosteus ja/tai kuumuus, ja ei ne kumpikaan tee varmaan pitkässä juoksussa hyvää esim. sarjiskokoelmilleni jne. Tuntuu kuitenkin, että omakotitaloon muut tehokkaat ja kätevät kosteudenpoisto&viilennyskeinot ovat vähissä.
     
    Viimeksi muokattu: 19.06.2012
  2. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Taisin aloittaa täällä tuon ilppikeskustelun, taitaa olla 4-5 vuotta ilppi käytössä. Sinun tilanteessasi sanoisin, että tarvitset 2 ilppiä talon viilentämiseen ja kosteuden poistamiseen. Ilppihän tarvitsee vapaan ilman liikkumisen toimiakseen parhaiten. Tuskin tuo on toteutettavissa yhdellä laitteella tuon kokoisessa asunnossa. Minulla on ilppi 2-tason asunnossa ja kaipaisin toista laitetta, yläkertaa ei saa viilennettyä samanaikaisesti alakerran kanssa. Lämpö sen sijaan nousee yläkertaan, joten lämmön kanssa ei ole ongelmia niinkään. Mitsubishi pumppuni on toiminut muuten hyvin, mutta sisäyksikköön tuli toimintaongelmia 1,5 vuoden jälkeen(moottori), Se vaihdettiin takuuna mukisematta ja sen jälkeen ei ole ollut muita ongelmia, paitsi viime kesänä laski vesiä alleen ja tuli pieni vesivahinko, jonka kylläkin kotivakutus korvasi.
    Näistä ei tullut minulle mitään kustannuksia. Kyllä ilppi on poikaa kesän viilentäjänä, erittäin mukava!
    Sinun kannattaa olla yhteydessä myynti/asennusliikkeeseen ja pyytää heiltä tarjous/tarjouksia. Tällä foorumilla on tosiaankin ketju tuosta ilpistä searchi auttaa varmaan.
    Tuskin kukaan on katunut ilpin asennusta, mutta sähkölämmitystaloon se sopii parhaiten lämmityskäyttöön. Viilennykseen ei ole tarvinnut tänä kesänä käyttää, saa nähdä miten helteitä riittää myöhemmin kesällä.
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Muuten kyllä komppaan aarnoa, mutta mielestäni on mahdollista pärjätä myös yhdellä pumpulla, riippuen talon muodosta. Meillä oli entinen omakotitalon iso, lämmitettäviä neliöitä yli 170, ja pärjättiin hyvin yhdellä pumpulla. Tosin välillä käytettiin myös leivinuunia, mutta yksi talvi meni myös siten, että uunia ei lämmitetty kertaakaan. Kun pakkanen meni yli 20 asteen, laitettiin jo hieman sähköpattereita päälle. Ei kuitenkaan koko talossa.

    Meillä homma toimi siksi hyvin, että alakerta oli isosta koostaan huolimatta avoin, joten lämpö pääsi kiertämään koko alakerrassa hyvin. ILPpi laitettiin eteiseen, mikä oli keskeisin paikka koko talossa. Siitä lämpö levisi hyvin joka puolelle ja lopuksi myös yläkertaan, joka oli myös melko avoin. Näin ollen Mitshubishi Daiseikai -pumppu toimi yksinäänkin hienosti. Sisäyksikön moottori piti vaihtaa, mutta muuten pumppu toimi hienosti. Monet pumput lopettavat lämmityksen jo 20 asteen pakkasessa tai sulattavat itseään niin usein, että lämmityshyötyä ei enää tule. Tuo Daiseikai toimi kaikinpuolin mahtavasti ja puski lämpöä 30 asteen pakkasellakin. Hyötysuhde oli tietenkin jo aika matala, mutta pääasia, että pumppu toimi myös silloin.

    Sen verran pumpun sijoittamisesta pitää sanoa, että ei kannata yrittää saada ilmankiertoa aikaiseksi sisäyksikön puhaltimen nopeudella ja suuntaamisella, vaan kannattaa etsiä sellainen asetus, millä lämmin ilma saa luonnollisen kierron talossa. Koska sellainen tulee aina väistämättä ilmavirtojen lämpötilaerojen takia, haittaa pumpun suuntaaminen sitä ja voi jopa estää talosta jonkin osan lämmittämisen. Tässäkin tietenkin vaikuttaa talon muoto. Pitkän käytävän päässä on ehkä järjkevää laittaa ilppi puhaltamaan pitkin käytävää.

    Meillä pumppu toimi parhaiten, kun sen suuntasi täysin alas (siitä kannattaa lähteä testaamisessa) ja laittoi voimakkuuden automaattiselle. Lämmin ilma saatiin noin kiertämään hyvin koko alakerta, josta se tosiaan sitten nousi vielä lämmittämään yläkertaa.
     
  4. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Lähinnä tuossa tarkoitin 2 sisäyksikköä ja 1 ulkoyksikköä. Toki 1 voi pärjätä ihannetapauksessa, mutta sen vuoksi kannattaa juuri keskustella myyjä/asennusliikkeen kanssa. Hyvin on nepalla ollut lähellä ihanneratkaisua asunto, kun on noin vähällä pärjännyt lämmityksessä! Viilennys voi sitten olla haasteellisempaa, ainakin yläkerran osalta turha odottaa mitään viilennystä! Kylmä ilma kun fysiikan lakien vuoksi jää alakerran iloksi, se ei nouse ylös. Yhdessä tasossa epäilen viilennystä noin isolla alalla(120 neliötä) yhdellä sisäyksiköllä. Itse en tosin ole päässyt kokeilemaan!
     
  5. Jukepoksi

    Jukepoksi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ei talo ole kahdessa tasossa niin en kyllä näe mitään syytä miksei 1 ilppi riittäisi jäähdytykseen. Tuskin taloa mihinkään 15 asteeseen on tarkoitus jäähdyttää.

    Ja ilman muuta se ilppi kannattaa laittaa talvella myös lämmittämään. Säästöpotentiaali on merkittävä kunhan säätää öljylämmityksen järkevästi siten että ilpille saadaan mahdollisimman paljon kuormaa ja vasta puhdin ehtyessä öljyllä lisää.
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tämä vuoksi joskus helteellä nukuttiinkin alakerrassa. Tuo viilentäminen ei kuitenkaan niin tärkeää ollut, että sen takia olisi toisen pumpun yläkertaan laittanut.

    Billybob, Pumpun sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon se, että ulkoyksikköä ei välttämättä kannata laittaa makuuhuoneen seinän taakse. Eikä muutenkaan seinään kiinni. Resonoi ja pitää ihan turhaan ääntä. Maahan telineellä niin hyvä tulee. Mutta tuotakin osaavat nykyasentajat varmasti paremmin neuvoa.
     
  7. Regu

    Regu Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä on ilppi portaiden tasanteen seinässä ja välillä olen pitänyt tuuletinta puhaltamassa yläkertaan päin jotta saa sitä viileää sinnekkin ja hyvin on viilentynyt.
     
  8. BillyBob

    BillyBob Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ok. Kiitos vinkeistä ja vastauksista. Toivoisin kuitenkin pärjääväni ihan yhdellä pumpulla, kun talo on kuitenkin vain yksikerroksinen. Tietysti aina kannattaa kysyä asiasta myös myynti/asennusliikkeessä.
     
  9. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistelisin, että näissä on suhteellisen tarkkaa se, että kummankin kylmäaineputket ovat saman mittaisia, muuten tehot (hyötysuhde) heittelevät sisäyksiköiden välillä. Samoin voisi kuvitella, että eri tehontarpeet huonontavat hyötysuhdetta. Kannattaa tiedustella, josko kaksi erillistä on parempi ratkaisu.
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaksi erillistä koneikkoa on parempi ja yleensä jopa yhtä halpa/kallis kuin multisplit. Ehkä jos on iso luukku johon haluaa esim. 4 sisäyksikköä niin sitten kannattaa tutkia asiaa tarkemmin.