Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Vähän veikkaan, ettei tähän virallista vastausta tule, koska menee niin kerettiläiselle osastolle. :D Ainoa mahdollinen ongelma on varmaankin vahvistimen ylikuumeneminen. Toisaalta alumiininen kotelo on erinomainen lämmönjohde. Vaan mahtaako se sitten riittää vahvistimelle.
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    No ei tuo nyt ihan ainoa mahdollinen ole. Enemmän huolettaisi taajuusvasteen meneminen päin prinkkalaa. Elementit ja samalla koko kaiutin on räätälöity ja suunniteltu toimimaan juuri tuossa tietyssä refleksikotelossa, niin ne eivät välttämättä toimi edes 'sinne päin' oikein jos kotelon toimintaan tehdään mielivaltaisia muutoksia. Pitäisi mittaamalla varmistaa miltä se vaste nyt tukittuna näyttää.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mitä sitä mittaamaan, kun korvilla kuunnellaan... :p
     
  4. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Nuo riskit kuitenkin koskevat kaikkia kaiuttimia, eivät pelkästään Geneleccejä. Oletin kysyjän olleen kiinnostuneita tulppaamisen vaaroista, ja siinä on mielestäni mahdollinen vain tuo lämpöongelma. Jos mittalaitteistoa ei ole käytettävissä, niin toiston arviointi onnistuu vain omilla korvilla. Tulppaaminen on kuitenkin ihan yleisesti hyväksi havaittu keino saada kuminat hallintaan refleksiviritetyillä kaiuttimilla.
     
  5. jusba31

    jusba31 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.03.2003
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla sama homma G3:n kanssa, sellanen rapsahdus kuuluu kun menee päälle.
     
  6. temppis

    temppis Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2013
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joulun jälkeen tulossa G Two -parin tilalle G Three -pari valkoisena suht tilavaan kerrostalokaksion olkkariin. Genelecceihin tykästyneenä kaipasin vähän päivitystä tuhdimpaa ääntä kohti. Kokeilin myös G Two + F One, mutta niin suurta ahaaelämystä ei tullut, että olisin tuon subbarin ostanut. Ehkä joskus F Two pääkajareiden lisukkeeksi.

    G Three -pari on tulossa DSPeakerin Anti-Mode 2.0 Dual Coreen kiinni. Mietin nyt, että saavutetaanko noin kahden metrin kaapelivedoilla mitään hyötyä, kun verrataan RCA-RCA- ja XLR-XLR-kytkentää? Tämän ja muutaman muunkin ketjun läpi lukeneena olen ymmärtänyt, että laadukkaat ja hinnaltaan järkevät kaapelit saisi itse tekemällä Cordial CMK 222:sta ja Neutrikin MXX- ja FXX-liittimistä? Olenko väärässä vai oikeilla jäljillä? Mitä itse suosittelisitte kaapeleiksi G Three ja Anti-Mode 2.0 välille? Maltaita en haluaisi kaapeleista maksaa, eikä DIY XLR-XLR kovin kalliiksi tulisikaan. Anti-Mode 2.0:n ja G Two välillä Geneleccien mukana tulleet RCA-RCA-johdot ovat omaan korvaan ainakin muihin vertailematta pelittänyt ihan ok. Kaiuttimet ovat tosiaan valkoiset, joten kaapeleidenkin tulisi melkein olla. Liittimet voivat varmaan olla mustatkin, vaikka Neutrikilla näyttää olevan noita nykyään valkoisinakin.

    Ainiin ja vielä jos jollain on ylimääräistä valkoista Cordialin CMK 222:sta, voisin olla halukas ostamaan noin viisi metriä. Voin tietty isommankin pätkän ottaa mikäli hinta on sopiva, mutta 2 x 2m piuhat on hakusessa. Ylimääräisiä liittimiä voin ostaa myös! Jos/kun ei tätä kautta löydy niin mistä kannattaisi lähteä tilailemaan tällasta määrää/erää?
     
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Refleksiputken tukkiminen aiheuttaa Helmhotz-resonanssin katoamisen, joten resonanssitaajuuden ympäristö vaimenee noin 6 dB. Vaikutus on melko sama kuin isommista malleista löytyvän bass roll-off -dipin -6 dB asennon vaikutus. 8020 ja 8030:n bass roll-off on 85 Hz ylipäästö, joka on tarkoitettu käytettäväksi subwooferin kanssa. Toki silläkin voi vaimentaa bassotaajuuksia voimakkaiden honemoodien tapauksessa.

    Refleksiputken tukkiminen kasvattaa elementin liikepoikkeamaa viritystaajuuden ympäristössä, joten myös särö lisääntyy. Tukkimisella ei ole merkittävää vaikutusta vahvistimen lämpenemiseen tai elementin kestämiseen. Taajuusvasteen sähköinen muokkaaminen on aina fiksumpaa, koska tällöin ei hukata kaiuttimen suorituskykyä. Tulppa refleksiputkessa on vähän sama kuin käsijarru päällä ajaminen - vauhti kyllä rajoittuu, mutta fiksumpaa olisi painaa kevyemmin kaasupoljinta.
     
  8. Jaijje

    Jaijje Guest Guest

    Liittynyt:
    25.12.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvää joulua. Täällä näyttää olevan Genelec-eksperttejä paikalla. Haen kaiuttimia seuraavanlaiseen olohuoneeseen:
    Pituus 8.8m
    Leveys 4m
    Korkeus 2.85

    Olohuoneen pääty toimii musiikkistudiona, joten en niinkään etsi leffakajareita vaan hyviä monitoreita tähän tilaan. Kiviseinät. Studion kulmissa on isot bassoansat. Tällä hetkellä kaiuttimina surkeat M-audio Bx5a. Mitkä olisi tähän tilaan hyvät? Teen omaa musaa sekä mm. Musaa joihinkin lyhytelokuviin.
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Toteutuva tarkkailuetäisyys merkitsee käytännössä enemmän kuin sen muun huoneen koko. Uskottavaan tulokseen päästään jo 8040B tai M040 kokoluokassa. Näillä kuunteluetäisyys on 100cm - 140cm, joista jälkimmäinen on tehtaan ilmoituksen mukaan "tyypillisin kuunteluetäisyys äänitarkkaamoissa".
    Mikäli 8050B olisi mahdollinen budjetin puolesta, niin sitäkin kannattaisi harkita vakavasti. Sen tyypillinen kuunteluetäisyys on 150cm. Suurempi malli on kaikessa parempi, mutta onhan jo tuo 8040B toki kaikkea muuta kuin pieni. Isompi tuo vielä aavistuksen lisää ulottuvuutta alapäähän, mutta tätäkin merkittävämpää on suuremman elementin myötä keskiäänien suuntaavuuden paraneminen ja särön vähentyminen kautta koko toistokaistan.
     
  10. Jaijje

    Jaijje Guest Guest

    Liittynyt:
    25.12.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos. Kuunteluetäisyyteni on juuri siinä 1-1.4m eli 8050 taitaa olla liikaa. Mutta niitä olisi kyllä välillä varmasti kiva kuunnella vähän kauempaa huoneesta :)

    Mites 8030+7050b? Tai 1029/2029 + 7050b? Tiedän ettei subbari ole ehkä miksauksessa ja äänentarkkailussa niin hyvä, mutta varsinkin noita 1029/2029 saisi aika halvalla nykyään. Entäs G Three? Se oli jossain arvostelussa "vaivattoman" kuuloinen.
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Itse ostin taannoin 8x50:t tyypiltä, joka käytti niitä juurikin tarkkailukäytössä, mutta sanoi että vaativat hiukan turhan paljon kuunteluetäisyyttä, jotta soundi on parhaimmillaan. Piti kuulemma rullata tuolilla aina vähän matkaa taaksepäin. Hän päätyi sitten käyttämään numeroa pienempää mallia lähikenttäkuunteluun ja Genelecin isoja mörköjä kauempaa kuuntelua varten. ;)
     
  12. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Juuh laittakaa pojat kuvia teidän genen jalustoista. Tarttis itselle väsätä 60cm jalat isopod levyillä g threelle. Kunhan arkeen palataan käyn ostamassa 4cm alumiiniputkea ja 3/8 tuuman unc pultteja
     
  13. Sassi

    Sassi Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2011
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. JukkaA

    JukkaA Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2013
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertokaapas amatöörille tuoko Genen F One paljonkin lisäarvoa kahden G Threen seuraan? Kuunteluetäisyys normaalisti alle pari metriä ja käyttö pääasiassa tietokoneen ja dj-mikserin parina. Kiitos!
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Varsinkin subwooferien kanssa "paljonkin lisäarvoa" on aika halavatun subjektiivista. Joidenkin mielestä 30hz on ihan riittävä alarajataajuus, toiset ei kaipaa subwooferia lainkaan, kun pääkaiuttimet toistavat in-room 35hz saakka. Itse en lähtisi mihinkään, mikä ei toista vähintään siihen 20hz/100db rajaan saakka, mieluummin alemmas ja lisää headroomia.

    G Threen ilmoitettu alarajataajuus on 55hz (vapaakentässä) ja maksimipaine "yli 100db" metrin päähän yhdellä kaiuttimella (ja kahdella sitten 6db enemmän?). F Onelle ilmoitetaan alarajataajuudeksi 35hz ja maksimipaineeksi "vain" 98db. Onhan tuo parannus tuon G Threen alarajataajuuten, mutta toisaalta tosissaan luukuttaessa subwooferi piiputtaisi ennen pääkanavia, jos noita SPL-ilmoituksia uskoo. Toisaalta F2 antaisi alarajataajuudeksi jo ihan kunnioitettavan 27hz ja maksimipaineeksi 102db. Edelleen Genelecin omilla sivuilla suositellaan F2 kaveriksi G3:lle.

    Summa summarum, en lähtisi malliston pienintä subwooferia parittamaan malliston kolmanneksi isoimmalle kaiuttimelle kaveriksi. Rahat säästöön ja F2 kehiin sitten kun lompakko kestää.
     
  16. Landor

    Landor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2000
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä on myös G3 pari ja marraskuussa pohdin subbarivalintaa. Lähtökohtana itsellä oli Genelecin suosittelemat 7060B tai F2.

    Pelkät G3:set pääsivät yksinäänkin kerrostalokammiossa 35 Hz asti. Itse en pystynyt vastustamaan 20 Hz kutsua ja päädyin 7060B:n valintaan. Ne näyttäisivät ulottuvan samassa tilassa 15 Hz asti. Huonekorjausta kuitenkin tarvittiin, muutoin tuossa 35 Hz kohdassa olisi ollut hurja korostuma, ääni oli melko ikävää bassokuminaa.

    Mutta juu ehdotetuista siis mielestäni tuo F2. F2:n velipoika olisi 5051, jota saanee hieman edullisemmin esim.
    http://www.stpaulssound.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&cPath=3_6&products_id=4993

    Mainitaan myös aikas vastaava 7050B, joka on edelleen pykälän edullisempi.


    http://audiovideo.fi/testi/genelec-8020b-aktiivikaiuttimet-seka-7050b-ja-5051a-subwooferit-testissa

    http://audiovideo.fi/testi/genelec-...ivikaiuttimet-seka-f-one-ja-f-two-subwooferit
     
  17. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Omassa 3,5m leveässä (pituus n. 7metriä, takaa avoin) olkkarissa g kolme jaksaa hoitaa bassopään "turhankin hyvin" ilman subia. Musiikilla. 8020b:n jälkeen ero bassotoistossa on hurja, voipi olla että joutuu jopa laittamaan sormea dippikytkimille jossain vaiheessa...
     
  18. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Mulla taas 31 neliön huoneistossa kuuntelupaikalla 8030 toistaa melko vaimeasti jostain 55 hz:stä alkaen kovan kuminan kera 75-90 hz:n kohdalla. Niin huone- ja kuuntelupaikkariippuvaista, ei oikein ole muita asettelumahdollisuuksia itsellä. Tietokonepöydän kohdalla, joka on kuuntelupaikasta noin 30-40 cm 45 asteen kulmassa takaviistoon toistaa melko voimalla 45 hz:iin asti.
     
  19. woffen

    woffen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.07.2010
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on sitten G3 + F2 setti soimassa. Vahvistimena toimii tällä hetkellä Yamaha RX-V775 mutta sen pitäisi huomenna muuttua Denonin AVR-X3000 vahvistimeen. Laitoin G3:set seinälle ja nyt mietityttää kaikki säädöt. Säädin G:n ohjeiden mukaan dipit -4db asentoon G3:sissa kun kyseessä seinäasennus, muuta en tehnyt. Subbaria en ole vielä säätänyt yhtään. Mistä kannattaisi aloittaa? F2 on aika lähellä kulmaa ja toisella puolella on TV-taso.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jonkinlaisen mittalaitteen hankkimisesta, muuten se säätäminen on parhaimmillaankin arpapeli. Ellet sitten ole siinä määrin harjaantunut kuuntelija, että todella kuulet, milloin joku taajuus korostuu tai vaimenee.