Tuo pulled pork kiinostaisi minuakin, aivan mainiota tavaraa esim. hampurilaisiin ja tortillasysteemeihin. Jollain edukkaammalla systeemillä vois kokeille, mitäs vaihtoehtoja tuon tekemiseen on ja mitä possua tuohon kantsii ostaa?
Periaatteessa voit tehdä vaikka uunissa, tosin kokemuksella sanon, että maku ei ole samaa nähnytkään savun puuttuessa. Olennaista on joka tapauksessa low & slow, eli matalalla lämmöllä ja kaikki ajat alle 8h on ihan liian lyhyitä. Itse vedin vappuna lihan lämmön perusteella 9h/110', mutta joissain lähteissä ilmoitetaan (tosin 2,5kg palalle) että minimissään 14h. Vitsi tuossa on se, että pitkä ja hidas lämmitys sulattaa jänteet, kalvot ja muun siitä lihasta. Matala lämpö (ja mahd. vesiastia mukana) estää kuivumasta. Voit tehdä sinänsä brikeittigrillissä vai vaikka kaasugrillissä (grillin mausta huutelijat menkööt suolle, kaasugrillillä saa savun makua, kun lisää savustusaskin kannen alle... hickory-lastuissa on hieman parempi maku, kuin niissä Esson koivuhiilissä), kunhan pystyt pitämään lämmön tasaisena 110-120' välillä eikä liha ole suoraan liekin päällä. Eli pienimmät grillit jää pois. Sian kasleria. Ota vähinään kilon pala, mieluummin isompi. Olen lukenut, että periaatteessa lähes mikä vaan osa sikaa kelpaisi, mutta kasler on se oikea. Huom: Amerikan serkkujen ohjeissa puhutaan "Boston butt". Sama pala, en tiedä, miten niskasta on kääntynyt "butt", mutta potkaa Boston butt ei todellakaan tarkoita.
Kiitokset vinkeistä. Myydäänkö sian kasleria noin isoissa paloissa tavan merketeissa? Joskus on tullut ostettua kyllä kasler pihvejä...
Itelläkin Pulled porkin opiskelua ollut tässä kevään mittaan. Tuo Boston Butt on "kasleria" mutta mukaan otetaan myös pala luuta niskan yläosasta; ei taida saada suomesta kuin lihaliikkeistä eli Prisman hyllystä tuota ei löydy. Ja tosiaan hiljaa hyvä tulee ja periaatteessa kun lihan sisälämpötila on yli 91c niin silloin alkaa olemaan valmista. Tuolla 120c ottaa noin 5,5h/kilo. Itse olen harjoitellut weberin hiiligrillillä epäsuoralla grillauksella/savulastuilla ja lämpömittarin/venttiilien avulla on lämpötila pysynyt hyvin tuossa 120c tienoilla. Grillaamiseen olen käyttänyt brikettejä koska ne palavat kauemmin kuin hiilet eli ei tarvitse kuin noin 3h välein olla lisäämässä piippusytyttimellä sytytettyjä brikettejä grilliin. Vesiastia grilliin tuomaan kosteutta ja aina silloin tällöin lihan pinnan suihkuttelua vaikka omenamehulla ja samalla lihan kääntelyä niin kypsyy tasaisesti. Ikeasta kannattaa seuraavalla reissulla napata matkaan tämä niin halutun loppulämpötilan seuraaminen on helppoa: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20103016/?query=fantast
Porsaan lapaa löytyy kaupassa kuin kaupasta ja uskaltaisin sen olevan aika lähellä tuota amerikan mallin lihapalaa. Mukana on pieni pätkä luuta makua antamaan ja paksu silavakerros ehkäisee kuivumista. Hyvää tulee jopa uunissa, kunhan käyttää marinadissa/rubissa jotain savuaromista maustetta (chipotle chili tai vast.).
Ainakin K-Citymarketin lihatiskiltä sai haluamansa määrän kasleria. Otin 1,6kg, varmaan saman verran jäi kantapalaan vähintään. On kuulemma 'aina' saatavilla (kysyin siksi, että ribsien saaminen teetti vähän metsästystä näin amatöörien avatessa kautta).
Itse olen törmännyt vain sellaisiin ohkaisiin lapapaloihin kaupoissa. Tämmöiseen en ole törmännyt tavalallisessa marketissa: http://www.tamminen.fi/tuote/porsaan-lapa-luulla/
Täältä myös ääni briketeille. Täysi piipullinen Weberin premium-brikettejä + about saman verran suoraan Smokeyyn piti iloisesti lämmöt ~110' tienoilla täydet 10h.
Mitä muuta vois grillata kuin ribsejä, pihvejä, possua ja kanaa. Alkaa kyllästyttään aina samat grillattavat. Joskus oon tehnyt pekoniin käärittyjä herkkusieniä, ne oli mahtavia! Ideoita siis kaipailen!
Tein jauhelihasta pihvejä ja heitin grilliin, päälle iso slaissi vuohenjuustoa ja siihen vielä paistettu kananmuna. Pjerkhele että tuli hyviä!
Kalaa! Kaikenlaista ja kokoista, eri lämpötiloissa ja savuasteilla. Helpoin mahdollinen on heittää lohifile nahkapuoli alas ritilälle, ja muutama leppälastu hiillosteen sekaan. Ai että on namia.
Näiden "poikien" ohjeita ei voi kuolaamatta katsella paria minuuttia enempää...tee vaikka hampurilaiset grillissä: http://www.youtube.com/playlist?list=PL7784029F7E9CBD66
Kokemuksia Nordic Season grilleistä? Edullisesti(?) löytyisi Gigantin tarjouksesta, mutta oikein mitään kommentteja noista ei tunnu löytyvän. Ei nyt ihan rimpula liene, kun painoakin on 80 kiloa. esim. http://www.gigantti.fi/product/kodi...01404/nordic-season-alaska-viking-kaasugrilli
Jos näkyy syystarjouksia rosterirunkoisista ja jotenkuten käyttökelpoisista 3...4 polttimen grilleistä (mieluiten sivupolttimella pottukattilaa varten, kun sisälle kaasuhellan ääreen on pitkä matka) edullisessa 100-299€ hintaluokassa, niin saa mielellään vinkkailla! Nuo maalatut ja 'pulverimaalatut' mallit kestävät essonbaarin tietotoimiston mukaan noin 1-2 talvea ja se on sitten siinä. Nettikaupoista toimitettuna tai Mikkelin alueen marketeista.
Kommentin perusteella tuo 359€ maksava on valualumiinia, rosteria ja maalattua rosteria. Sisältää tuon sivupolttimen ja sen lisäksi vielä keraamisen infrapunan. edit: Ei siinä olekkaan, muuta kuin tuo keraaminen. Tämänkin hintaa kannattanee vielä tarkkailla, se oli vielä toissapäivänä/eilen 239€ vai 259€.