Coral(peerles) prf400.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana qts, 16.10.2007.

  1. qts

    qts Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun näistä elementeistä nyt on puhetta niin minkä laatuinen on kyseinen
    subi (15", 4-ohminen). Hinta ainakin on enemmän kuin ok, n.99euroa(hifitalo).
     
  2. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro

    Kävin katsomassa paikanpäällä, päällisin puolin elementti oli täysin identtinen 15" Resolutionin kanssa. Ja ainakin qts on sama kuin Resolutionissa.

    Mojo
     
  3. qts

    qts Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos muistan oikein sillä 10" on ollut vähän huono maine, entäs tällä.
     
  4. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    4 kpl 15" oottelee laatikoissa subin tekoa(joko 2 kpl 2x15" suljettuna tai sitten IB), ei vielä valitettavasti kertomista äänenlaadusta :hitme:



    mekaaninen rakenne on ihan ok. :eek:
     
  5. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    2 kpl odottelee täällä laatikossa. Ennen ostoa kyselin mielipidettä zipmanilta elementistä. Antoi pikaisen vastauksen. Eiköhän tuon voi private messagesta pastettaa tänne.

     
  6. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitos kun kerroitte, nyt IB odottaa päivitystä, neljä Coralia tulossa Monacorin Carpowerien tilalle (niiden halvimpien). Kuuntelukokemuksia tulossa IB-ketjuun, jahka saa kunnon tyypit. Elementit todella hintansa väärttejä, ulkoisesti varsin mehevät, vaikka eivät kaikista über pisimmällä iskulla olekaan. Hiukan on järeydessä eroa kaikilla osa-alueilla.
     
  7. Noutaja

    Noutaja Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin että tuohon 99e tarjoukseen voisi tarttuakin, mutta kysyisin kuitenkin viisaammilta ensin apua / vinkkiä.

    Kun lähtökohta on se että minulla olisi kotelo valmiina, kooltaan 150litraa. Eli siihen ei voi enempiä vaikuttaa, uutta koteloa kun ei nyt ole intoa alkaa rakentamaan :eek:

    Toiveissa hyvä äänenlaatu, sekä tarpeen tullen keholla aistittavat äänenpainevarat.

    Lähinnä tässä pohdin että olisiko mistään kotoisin laittaa tuohon tilavuuteen 2 elementtiä? Yhtä elementtiä kohden siis 75litraa tilaa...

    Suljettuna ainakin varmaan ihan asiallinen ratkaisu, mutta entä jos tekee refleksivirityksen?

    Onko 2 elementtiä refleksiviritteisenä huonompi ratkaisu kuin yksi elementti samassa (150l) tilavuudessa?
    Systeemin herkkyyshän kuitenkin nousee kun elementtejä on 2, mutta herkkyys taitaa silti jäädä yksinäistä elementtiä karvan verran huonommaksi alle 30hz alueella...

    Vasteet olisi mahdollista oikoa bfd:llä

    Voiko tästä tulla siihen johtopäätökseen että toisessa elementissä ei ole mitään muuta järkeä kuin suurentuneet äänenpainevarat, ja sekin vain siinä tapauksessa että vahvistimessa piisaa paukkuja :rolleyes:

    Onko äänenlaatu huonompi kahdella elementillä kuin 1 elementillä (jos refleksikotelo). Vasteet muoteilen kumminkin huoneessa lopulta bfd:llä

    Kahta elementtiä haluaisin käyttää siksi että subi on sijoitettu pääkaiuttimien keskelle, ja subbarikotelo on pitkän mallinen suorakaide. Stereokuva mahtaa kärsiä jos asentaa vain yhden elementin, koska asentaminen ei ole (helpolla) mahdollista keskelle, vaan se olisi asennettava jompaan kumpaan päätyyn - tai mielellään siis yksi kumpaankin päätyyn :)
    Joudun käyttämään melko korkeaa jakoa seisovien aaltojen takia.

    Eli mikäs nyt kannattaisi, suljettu 2 elementillä, refleksi 2 elementillä ja bfd:llä fiksataan, vai sittenkin vain 1 elementti refleksinä?
     
  8. qts

    qts Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan aluksi, onko se kotelo riittävän järeä,tukeva,ja että elementti mahtuu sinne. Uskoisin että yhdelläkin pärjää,vois olla toimivampikin. Modulikin vois olla aika tehokas (kerrostalossa saattaa tulla noutaja).
     
  9. Noutaja

    Noutaja Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän elementti nyt koteloon mahtuu, ja mahtuisi kaksinkin kappalein. Kotelon tukevuus on ihan ok. Tietysti jos sitä nyt rassaamaan alkaa niin tuentojahan voisi hiukan lisätä.

    Tein WinISD:llä pientä vertailua. Otin verrokiksi mukaan myös Peerless XLS 12" koska se on monelle täällä tuttu kapistus :)

    Käppyrät on siis laskettu 150litran tilavuudelle ja refleksikoteloissa 20hz viritystaajuudelle.

    http://aycu23.webshots.com/image/33982/2004740955753475873_rs.jpg

    Jos minä oikein tuota ohjelmaa tulkitsen niin SPL käppyröiden perusteella 25hz on rajapyykki jonka yläpuolella 2xcoral refleksiviritteisenä on herkempi kuin XLS12" verrokki. Mitä mieltä olette, ei vissiinkään ihan kelvoton idea ajatella kahta coralia tuohon koteloon?

    Pakko kyllä todeta että yhdellä coralilla vasteen muoto on melko nätti. Siinä selviäisi pienemmillä taajuuskorjauksilla. Mikä lienee asian vaikutus äänenlaatuun sitä en tiedä. Toisaalta kahta elementtiä käytettäessä kartioiden liikepoikkeamat pysyy paremmin kurissa kun niiden ei tarvi työskennellä niin lujasti.

    Ai niin, yhdellä elementillä tulisi ongelmaksi ettei vahvistintani saa sillattua. Jäisi siis toinen kanava hyödyntämättä.

    No niin - kommentteja?
     
  10. tikox

    tikox Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2007
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katsoppas sitä Max SPL käppyrää myös. Eli sitä paljonko lähtee mökaa "Pe" parametriksi ilmoitetulla wattimäärällä. Elementin tehonkestohan on 600w. 1 elementti, 150l, viritys 18Hz toistaa 20hz about 110db, ellen väärin ole jotain tehnyt.. Elementtien määrä halutun mökän mukaan.. 2 kpl elementtiä tuo refleksissä 6 db yläpassoille mutta 20hz ei kovin paljon voimistu liian pienen kotelon takia.. Suljetussa tietysti tulee se 6db sinnekkin mutta silti se on vähemän kuin refleksissä.

    En oikeasti tiedä mistään mitään, kunhan mutuilen.. saa kommentoida..
     
  11. Noutaja

    Noutaja Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tikox, näyttäisi siltä että yhdellä elementillä jo 300w teholla aletaan mennä yli maksimin liikepoikkeaman eli yli 11.4mm. Tämä tapahtuisi noin 25-30hz alueella. (150litraa ja 18hz viritys).
    Tehonkesto loppuu siis käytännössä kesken ennenkuin päästään sinne 110db:n paineisiin 20herzillä, mutta 300watilla pitäisi kyllä päästä noin 107-108db voimakkuuksiin. 30hetzillä päästäisiin siihen 110db ääneen.

    Kahdella elementillä ja samalla teholla yhden kartion liike pysyy 6mm tuntumassa. Elementit ylittää 11.4mm liikkeen vasta reilun 900watin teholla. Tällöin näyttäisi
    20hz:llä olevan 111db verran melua, ja 30hz melua piisaisi liki 117db.

    Vielä jos hiukan speluloidaan niin kahdella elementillä saavutetaan sama äänenpaine 20hz taajuudella 450w teholla joka yhdellä elementillä saadaan 300w teholla.

    25hz taajuudella äänenpaine olisi kummassakin ratkaisussa yhtä suuri samalla teholla.

    30Hz taajuudella selvittäisiinkin sitten jo kahden elementin viritelmässä 230watilla yhden elementin 300wattia vastaan.

    Eli etua saataisiin 25hz yläpuolella, mutta tehontarve kasvaa sen alapuolella.

    Jos nyt vielä huomioidaan että kun en saa kummiskaan vahvistintani sillattua ja coralissa on vain yksi puhekela, voittaisin kahdella elementillä 20hz taajuudella 1desibelin, ja 30hz taajuudella noin 4db enemmän ääntä koska saisin tällöin vahvistimen molemmat kanavat käyttöön.

    Melkoista mutuilua meikäläiseltä :p

    Taidan kumminkin tilata päräyttää kaksin kappalein. Jos ei toimi käytännön kokeissa kahdella elementillä niin tuuppaan toisen sitten niistä sitten autoon jymisemään. Auton subille kävi nimittäin niin onnettomasti että paksissa vapaasti oleskellut haitaritunkki oli pompannut kartiota vasten ja painunut siitä läpi.... murheellinen näky :eek:
     
  12. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä mä lyhyesti sanottuna lähtisin yhdellä elementillä liikkeeseen. 2 elementtiä ahdistaa 150 litrassa. Melkein sama kuin 2 elementtiä suljettuna. Toki 2 elementtiä antaa taajuuskorjausvaraa, mutta silti...

    LIITE
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistin tilaukseen... saas nähdä mitä vaimo sanoo kun subbarin koko tuplaantuu :D
     
  14. tikox

    tikox Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2007
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Justiinsa.. voisiko joku vähän valistaa mistä WinISD:ssä näkee nämä liikepoikkeama ylitykset? Ja jos joku voisi nakata WDR filun kun en itse tekemästäni ole oikein varma.. WinISD harjoittelu tässä alkupuolellaan..
     
  15. Noutaja

    Noutaja Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alspe - aivan, yhdellä elementillä vaste on kauniimpi.

    Tuossa liitteessäsi tosin hiukan hämää että käppyröitä verrataan kutakin omaan nollatasoonsa. Omasta mielestäni vertailut kannattaa tehdä SPL -tilassa jolloin äänentasot vertautuvat kuten reaalimaailmassa kukin ratkaisu omalla voimallaan, eli ratkaisujen herkkyyserot tulee ilmi.
    Vaikea kummiskin päättää... harmittaa vaan jos ääntä ei sittenkään saa yhdellä basarilla tarpeeksi. Harvoinhan sitä kyllä kamalan kovaa luukuttelee mutta kyllähän se kyrsii sitten kun oikeasti haluaisi vavahduttaa seiniä niin subbari jo pohjailee :p

    Tikox - Liikepoikkeamia pääsee tiirailemaan kun vetäset vetolaatikon auki, ja sieltä Driver otsakkeen alta Cone excursion.
    Tarkoitan sitä vetolaatikkoa jossa oletuksena näkyy "Transfer function magnitude".
    Sitten vaan syöttää elementille tehoarvoja signal välilehdeltä ja siitä se lähtee :)

    Sepi - kyllä se vaimo tykkää kun koko tuplaantuu ;) No ei vaan, minkäs kokosen kotelon meinaat pykätä? Jos ois oikein iso kämppä niin alkaisin rakennella 300litraista mutta kyllä tuo 150litraa saa piisata. Nähtäväksi jää tuleeko siellä soimaan yksi, vai ähkymään kaksi coralia :hitme:

    Osaisikos joku kertoa mistä saisi tilattua pyöreäksi portattuja refleksiputkia joilla halkaisijaa saisi olla ainakin noin 6"
     
  16. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    Powersetiltä saa 6" aeroportilla olevaa putkea. Omaan projektiin tilailin moisen. Hintaa kyllä kertyi kiitettävästi, kun vielä lisäksi joutui 6" viemäriputkea ostamaan metrin pätkän (mutta kai se 75e refleksiputki on sen arvoinen) :weep:
     
  17. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilan koko on vähän kysymysmerkki, mihin huoneeseen varsinainen "teatteri" rakennetaan...joten laatikon koko on vielä mietinnässä. Tuota "ilmaista" vanhaa 22mm lattialevyä on vielä kokeiluun jäljellä joten kokeilen ensin jotain 60l suljettua ja jos ei miellytä/riitä niin täytyy tehdä tuollainen 150l refleksi...
     
  18. ATD

    ATD Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2006
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsekin tässä taas pähkäilen subi-projektin ääressä kun ei ole ollut aikaa eikä rahaa lähteä sitä vielä toteuttamaan. No nyt törmäsin itsekin tuohon tarjoukseen. Ykkös vaihtoehtona on ollut Peerless XLS-12 + 12" PR, mutta olisiko tuosta Coralista kilpailijaksi? Auto käyttöönhän tuo taitaa olla, mutta on täällä porukka näitä on ilmeisesti kotiin rakentelemassa.

    Tilaa ei liiemmin ole, eli tuo noin 60 litraa suljettu olisi varmaan melkein ainoa vaihtoehto tuon elementin kanssa ja sitten vahvistin puolen hoitaa BK BSPPV300. Kannattaako suunnetelmat pitää edelleen tuon XLS-12:n puolella?

    Ensi viikolla pitäisi puusepälle käydä piirustuksia viemässä, eli vielä on muutama päivä aikaa muuttaa suunnitelmia.


    E:

    Hieman kun laskee niin jos tuosta voisi tehdä noin 90 litraisen suljetun DF subin? Onko mitään järkeä? Leffasubia pääasiassa tekemässä.
     
  19. qts

    qts Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viheenkääntäjä mahdollisuus on olemassa lisälaite(rakennussarjana)saa kanavat sillattua . Huoneessa tulee matalissa kuitenkin korostusta ,uskoisin
    että yhdelläkin pärjää vastekin edullisempi(elokuville ainakin,musiikille?).:rolleyes:
     
  20. ATD

    ATD Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2006
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko kukaan saanut vielä elementtiä soittoon saakka? Oma odottelisi matkahuollossa veronpalautuksia..:king: