Denon AVR-2809

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana jva, 16.02.2009.

  1. jva

    jva Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli päivitettyä tuossa kotiteatteria ja vaihdoin vanhan vahvistimeni uuteen. Denon AVR-3805 sai väistyä saman valmistajan AVR-2809 mallin tieltä. Koska tästä mallista ei erillistä threadia plazalla näyttänyt olevan, ajattelin perustaa sellaisen ja pistää asennus- ja käyttöönottokokemuksia muidenkin tiedoksi.

    Aikaisemmassa 3805 mallissa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta tässä muutenkin digitaalista laitteistoa päivittäessä sen HDMI puutteet ja TrueHD ääniraitojen puutea, alkoivat haitata hienoa kokonaisuutta. Playstation3 konsoli, HDMI enabloitu digiboksi sekä HTPC HDMI ulostulolla tarvitsivat mielestäni vahvistimen joka suvereenisti hallitsee nämä yksillä piuhoilla ja yhdessä paketissa. Laitteiden vertailun jälkeen kallistuin Denonin mallistossa AVR-2809 malliin, koska olin erittäin tyytyväinen edelliseenkin Denon malliin. Jonkin sortin merkkiuskollisuutta siis matkassa, mutta jos homma toimii niin ei tämä kovin syteen voi mennä. Harkinnassa oli myös tämän mallin isoveljet, mutta koska niissä äänenviritys, HDMI ja videoprosessointiosat sekä pääteasteet ovat rakenteeltaan identtiset, en keksinyt miksi laittaisin enemmän rahaa kiinni tässä vaiheessa. 2809 malli oli siis minulle kaikki ominaisuudet samassa paketissa, mitä halusinkin.

    Out of the box kokemus oli mainio. Laite oli asiallisesti pakattu, eikä lommoja ollut kuriirikaan saanut aiheutettua (UPS). :) Annoin laitteen lämmetä huoneenlämmössä hetken kun oli ilmeisesti -20 pakkasessa matkannut pakettiauton perällä. Huoneenlämpöisenä laittelin piuhat kiinni (banaani kajarit, HDMI:t (3kpl), poweri ja pre-outit subille), mutta banaanien kanssa tuli ensimmäinen ongelma. Laitteessa on kyllä takapaneelissa yhdistetyt banaani/naparuuvit joka kaiutinterminaalille, mutta banaanitöpseli on niin ahdas, että omat kaiutinkaapelit eivät mahdu niihin. :O Mielenkiintoista sinänsä koska omasta mielestäni banaanit jotka ostin, on ihan standardi kokosia. Tätä pitää vielä tutkia, että oliko sittenkin tyhmä käyttäjä ongelman juuri..

    No, banaanit irti toistaiseksi ja normi piuhalla kiinni niin systeemi lähti kukkumaan ja äänikin alkoi kuulua. Hetken kulutin aikaa säätämällä vahvaria laitteen omasta näytöstä. Denonin menut laitteen näytöllä ovat aina olleet kohtalaisen huonoja, mielestäni, mutta kuitenkin sellaisia että kun järkeä hieman pinnistelee niin asiat kyllä löytyvät. Samat rakenteet ovat nyt käytössä kuin aikaisemmassa Denonissa, mutta koska asetuksia on tullut noin 3-4 kertaa lisää, ei laitteen menuista löydä enää lainkaan kaikkea tarpeellista. Samantien siis HDMI letkut kiinni ja onscreen display päälle, jotta tähän saa jotain tolkkua. Onscreenissa puolestaan ensimmäinen ärsyttävyys on, että se pakottaa itsensä aina 480p tilaan. Itselläni menun ja kuvalähteen välillä välkyttely (1080p<->480p) otti jo jossain vaiheessa aivoon, koska televisio vaihtaa tilaansa kohtuullisen hitaasti. Välillä tuhrautui aikaa odotellessa kuvatilan vaihtumista..

    Onscreen näytöt ovat samat kuin laitteen omat näytötkin, mutta sillä erolla että ruudulle saa aina koko valikon, eikä vain yhtä vaihtoehtoa siitä. Tämä helpottaa navigointia ja asetusten syöttämistä, vaikka valikot eivät mitään nättejä olekaan. Tässä vaiheessa törkkäsin viritysmikin koneeseen, jotta saan viritettyä automatiikalla tasot sun muut kohdalleen. Odotukset olivat suuret koska 2809 mallissa mukana tuleva mikki (ja ilmeisesti myös softa) on suoraan isoveljiltään, joten täytyyhän sen toimia. Ja juuri näin olikin. :) Hassua, että kaiuttimien etäisyydet esimerkiksi olivat sentilleen oikein (piti tarkistaa mittaamalla) ja jakotaajuudet ja muut parametrit olivat mielestäni kohdallaan. Koekuuntelussa (Transformers Blu-ray, Lord of the Rings DVD ja mp3 tiedostoja) ääni oli korvinkuultavat jykevämpi kuin aikaisemmin, dynamiikkaa tuntui olevan kunnolla enemmän, ja bassot kouraisevat matalammalta. Tähän tulokseen varmasti on päästy uudella virityssoftalla ja uudella vahvistinraudalla. Näiltä osin olen erittäin tyytyväinen ostokseen. Varsinaisia tuloksia vasteen suoruudesta jne pitäisi mitata sitä varten tarkoitetulla vehkeellä. Sellaista ei kuitenkaan nyt ollut saatavilla. Itse virityksen tein useaan pisteeseen, koska Denon sitä tukee. mittasin jokaisen sohvan ja nojatuolin kohdalla ja näille paikoillehan sen pitäisi sitten tasoittaa vastetta.

    Monikanavaraidat, myös blu-ray kiekolta toistuivat nikottelematta. Playstation3 ääniulostulon autodetect toiminto antaa Denonilta julmetun listan tuettuja ääniformaatteja, upto 192KHz 7.1 PCM, joten mikäs tässä on ääntä sinne syötellessä. Stereo kuuntelussa (mp3 tiedostot) törmäsin kuitenkin ihmeelliseen ongelmaan. Nimittäin subi output loistaa poissaolollaan. Laitteen etupaneeli sanoo, että käytössä olevat audioulostulot ovat pääkaiuttimet ja subwoofer, mutta subi on hiljaa. Kyseessä on varmaankin konfigurointi vika (eli rasti jossain paikassa väärin), koska subi pre-out toimii vallan mainiosti kuten tuli Transformersilla todistettua. Näiltäosin asetusten tutkiminen jatkuu myös, koska mukava se on 2 kanava musiikkikin kuunnella subin kanssa. :)

    Koko käyttöönotto ja tunaaminen vei noin reilun tunnin aikaa. Varmaankin osittain Denon kokemuksen ansiosta. Muutoin viritykseen ja valikko seikkailuun olisi varmasti mennyt enemmän aikaa, jos ei olisi tuntenut osaa asetuksista ja käyttölogiikasta jo etukäteen. Nyt vahvistin on paikoillaan, 3 inputtia tuunattu sanomaan: PS3, HTPC ja PROCASTER, audio ja video parametrit jokaiselle lähtelle paikallaan. Nyt lähteen vaihtaminen onnistuu yhdestä napista eikä muuta tarvitse. Deepcolor ja muut mukavat tulevaisuuden ominaisuudet vielä on testaamatta, mutta sitten sitä uutta kuvanlähdettä odotellessa.

    Tätä vahvistinta ei ilmeisesti suomesta saa ja siksi itsekin tilasin sen saksasta. TechnikDirect myy tätä 1010€ hintaan toimituskuluineen johon olen sangen tyytyväinen. Mielestäni hinta ja ominaisuuden kohtaavat. Nyt siis sain 4x HDMI 1.3a inputteja, riittävästi vahvistintehoa, hyvät virityssoftat, tulevaisuuden reserviä deepcolor ja muilla video mausteilla, 7.1 pre-outit ja innit joka kanavaan laajennettavuuden kannalta. Siinä kaikki mitä halusin, ja minusta laadukkaasti toimitettuna. Voin suositella! :)

    + Tuttu Denoni :)
    + Tyylikäs viimeistely
    + Ei lämpene kuin nimeksi
    + Runsaat liitännät, peruskäytössä ei lopu taatusti kesken
    + Lämpimämpi ja jämäkämpi sointi (verrokki AVR-3805)

    - Onscreen display on ruma, ja pakottaa itsensä resoluution 480p
    - Vahvistimen valikot ovat kököt
    - Banaaniliittimet liian pienet standardi töpseleille?
    - Subi ei soi stereo input signaalilla?
     
  2. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinne on tungettu muovit, ne kyllä saa ronkittua jollain keinolla pois. Muistaakseni löytyy juttua jostain noista Denonin threadeista.
     
  3. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, minun Marantzissakin oli ne muovitapit siellä jotka sai kynsisaksilla pois näppärästi. Ettei Denonissa olisi sama homma kun ei banskut mene sisään? Kyllähän tuo vaikuttaa laatu laitteelta.

    Olisiko joku force asetus tuolle että subi soisi large pääkajarien kanssa stereo asetuksella? Pääkaiuttimet SMALL niin subin saa varmaan soimaan ainakin?
     
  4. Mika Klemetsö

    Mika Klemetsö Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    ?????

    Kyllä sitä saa Suomesta, ihan normaalisti.
    Suositushinta on 1199,- ja tinkaamalla sen saanee samaan hintaan kuin Saksastakin.

    MKL
     
  5. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    En tiiä millaiset Denonissa on, mutta omassa Yamahassani keksin ruuvata pientä ruuvia vähän matkaa banaaniliittimen sisään ja sitten kiskoa ruuvin pois. Se ylimääräinen muoviosa irtoaa nätisti ruuvin mukana. :) Muitakin keinoja tuli kokeiltua, mutta huonolla menestyksellä.
     
  6. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin omassa Onkyossani subbari on aina mukana (tilat: 'STEREO', 'Dolby ProLogic II' jne.), kunhan pääkaiuttimet on vain huomattu asettaa pieniksi (SMALL). Poikkeuksia ovat "suorakytkentätilat", ainakin Onkyossa nimeltään 'DIRECT' ja 'PURE AUDIO', koska silloin vahvistimen jakosuodin, sävynsäädöt yms. ohitetaan. Lienee likimain näin useimmilla muillakin merkeillä, manuaalista löytynee vinkkejä.

    Ko. Denonista löytyy suurikokoisia kuvia brittiläisen AV-Landin sivuilta. Näin yht'äkkiseltään tuo kauko-ohjain vaikuttaa aika kauhealta (siis pelkän kuvan perusteella). Mutta vahvistimen 2-rivinen näyttö hyvältä. Erityisen hyvä idea on ollut laittaa nuo erilliset näytöt tulo- ja lähtösignaaleille. Noista erottanee melko kaukaakin, että onko yhtä monta kaiutinta käytössä, kuin mitä tulosignaalissa on kanavia. Eli jos oikeanpuoleisessa kuviossa ei pala [SW], niin silloin ei subbaristakaan mitään kuulu, mikäli nuo näytöt oikein olen ymmärtänyt.

    Joissain kalliimmissa laitteissa kuvaruutunäyttö on graafinen (OSD -> GUI) ja näkyy täydellä resoluutiolla, myös HDMI:n kautta. Joskus myös HDMI:iin tulevaa digitaalista kuvaa voidaan skaalata, tehdä sille lomituksen poisto ja voipa olla jopa 2 HDMI-lähtöäkin (esim. Yamaha RX-V3900:ssa on nuo kaikki). Mutta jos ei moisille ole mitään käyttöä, niin ihan asialliselta peliltähän tuo ko. Denon vaikuttaa. Skaalaahan se kuitenkin analogisen kuvan HDMI:iin, mikä monille riittänee. Ja on toki satoja euroja halvempikin. En ole tuohon 2809-malliin sen tarkemmin tutustunut, mutta lienee asiallinen vaihtoehto hintaluokassaan. Ainakin Tampereen Hifihuoneessa mainostavat hintaan 1199 €.
     
  7. jva

    jva Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, huomasinkin sitten jälkeenpäin että ainakin Marekilla on kampetta hyllyssä.
     
  8. jva

    jva Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, jostain tällaisesta on varmasti kyse. Itse hieman häiritsee se, että oletan vahvistimen toimivan logiikaltaan kuten 3805, vaikka ilmiselvästi jotain on muutettu :D Pitää vaan oppia uusille tavoille. Olin tottunut siihen, että kun output kohta sanoo, että FL+FR+SW niin silloin output menee pääkanaviin ja subille. Nyt näin ei ole, vaan tuo SW merkintä esim tarkoittaa että subi ulostulo on enabloitu, mutta välttämättä sinne ei mitään mene, riippuen laitteen muista asetuksista.

    Nythän summasummarum on, että kun input sanoo että LFE on mukana niin myös subi jyrähtelee (esim monikanavaäänellä), mutta kun input sanoo että 2channel stereo, niin subikin on hiljaa.

    Pitää vielä testailla tuota Large/Small asetusta ja sen vaikutusta tilanteeseen, vaikka omasta mielestäni sen testasin. Subille menevä signaali on konffattu LFE asentoon, kun toinen vaihtoehto olisi LFE+Main. Tuossakin voi olla se juttu, en ole LFE+Main asetusta kokeillut, koska en halua sub-preoutista lähtevän taivaalle koko taajuuskaistaa, koska siellä narun nokassa ei ole erillistä jakosuodinta. Ainoastaan päätevahvistin. Tosin, jos manuaali selventää mulle, että tämä ei tarkoita tuota, vaan jotain muuta niin pitää tarkistaa tuokin asetus.

    Mutta kyllä tämä muuten hyvin soi edelleen :D
     
  9. AHeikkila

    AHeikkila Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2007
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äkkinäisen arvaus olisi että LFE on oma sub-kanavansa, eli se .1 ja main olisi pääkanavien signaali, mutta toki alipäästö suodatettuna kun puhutaan subille menevästä signaalista.
    Siis kun asetus on LFE, menee subille vain LFE signaali. LFE+main asennossa subille menee LFE ja pääkanavista subtaajuudet.

    Näin sen itse loogistelisin, mutta sinulla kun on se laite niin kokeile. JA manuaalista nämä jutut ihan oikeasti selviäisivät, sisällysluettelon avulla varmaan löytää juuri oikean kohdan ettei muuta tartte lukea ;)
     
    Viimeksi muokattu: 17.02.2009
  10. jva

    jva Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, näin se on. LFE tarkoittaa vain pelkkää input Subi signaalia, ja LFE+Main tarkoittaa tuota subi kanavaa JA alimpia taajuuksia pääkanavista suodattettuna asetuksissa määrätyllä jakotaajuudella. Manuaalihan tämä sitten sanoi. Eli tässä oli siis lopulta se tyhmä käyttäjä ja homma on nyt kunnossa. Hyvin jytisee :thumbsup:

    Samoten se banaanipistoke-ongelma selvisi vinkeillä, eli siis sopivalla ruuvilla sai nykästyä tavaraa pois tuolta tuubista ja nyt sinne menee normi banaanit ihan perille asti.

    Homma bueno! :)
     
  11. sumu

    sumu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.08.2003
    Viestejä:
    77
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinköhän tämä sopisi vahvistimeksi geneleceille? Miten tässä on toteutettu pre-out lähdöt? Muut ominaisuudet vaikuttavat ainakin hyviltä.
     
  12. jva

    jva Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2007
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, kuten kuvista näkyy pre-outit on normi RCA liittimiä, ja 7.1 lähdöt siis löytyy. Vahvarin konffista saa sanottua, että pusketaanko sinne mitään, eli empä uskoisi olevan ongelmaa tässä. Itse käytän noista vain subin pre-outtia nyky järjestelmässä.
     
  13. paukee

    paukee Guest Guest

    Liittynyt:
    24.05.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    TUlipa itsekin tänään 'asennettua' kyseinen vahvistin ja kyllä hymy oli leveä muutaman kymmenen minutin käyttöharjoittelun jälkeen. Entinen marantzin6003 ei ilmeisesti passannut dali lektor kutosille, sillä kyllä toisto on nyt dynaamisempi ja napakampi. Tuntui että kaiuttimista sai paljon enemmän irti. Joutui kuuntelemaan metallican one'n monta kertaa putkeen :thumbsup:
    Ja leffoilla mitä vähä kerkesin testata, ei kyllä puhti lopu kesken. Tosiaan niinkuin edellä sanottu; menu on vähä kökkö, mut eipä sitä tarvi ihan joka päivä säätää, kerta viikkoon riittää :) Ainakin lektor kutosten omistajille voi suositella.
     
  14. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ihan mielenkiinnosta kysyn miksi vaihdoit suht tuoreen vahvistimen toiseen? Marantz SR6003 on erittäin hyvä-äänisenä pidetty vahvistin (omastakin mielestäni).
     
  15. Bnde

    Bnde Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2009
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koitin kaivella internetin ihmemaailmasta tietoa tästä mallista. Tuolla ylempänä kyseltiinkin sopimisesta Genejen kanssa. Tästä päästäänkin mahdollisiin puutteisiin. Ohjekirjasen mukaan esimerkiksi EXT IN lähteen ollessä käytössä Audysseyn säädöt ovat poissa pelistä, eli analogiset 7.1 sisääntulot ainakin. Ilmeisesti myös Zone2/3:ssa. Preouteista en tiedä.

    Eli en omistä kyseistä peliä joten kaikki käyttökokemukset olisivat tervetulleita, hyviä tai huonoja. Kiitos jo etukäteen.
     
  16. Savon Juippi

    Savon Juippi Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    163
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pre Out 7.1 löytyy.