Stereo vahvistin 300 eurolla?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana menace, 24.02.2005.

  1. Johann

    Johann Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2002
    Viestejä:
    642
    Saadut tykkäykset:
    0
  2. Sanbaa

    Sanbaa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tuommonen 300 euron stereovahvistin paljokin tehokkaampi ja muuten parempi, kuin 300 euron monikanavavahvistin? Siis jos ei ole tarvetta kuin kahdelle kaiuttimelle.

    Pitäis ostaa joku vahvistin nykyisille tornikaiuttimille vanhan vahvistimen tilalle.

    Tarviikohan uudessa vahvistimessa olla digitaalista sisääntuloa, vai huomaakohan eroa edes? Nyt menee analogisena X-Fi ExtremeGamer -äänikortilta vahvistimeen.

    Nykyiset tornit on maksanu vaan satasen aikanaan, mutta tarkotus ois myöhemmin vaihtaa ne uusiin.
     
  3. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse hankin juuri Suomessa lähes tuntemattoman Samsonin Servo 200 -PA-vahvistimen vain 150 eurolla, ja olen kyllä (vaikkakin pienehköllä vertailupohjalla) oikein tyytyväinen äänenlaatuun kerrostalokuntelussa. Ks. linkki http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1850 Thomannilta tuota saa yhdessä Tannoy Reveal 6 -lähikenttämonitorien kanssa aika halvalla, 375 euroa. Itse otan kuitenkin kaiuttimiksi Tannoyn passiivilähikenttämonitorien kärjen eli kriittiset Precision 8:t, joista ei myöskään paljoa Suomessa puhuta, jos netti on tietolähteenä.

    Paperilla Samsonin vahvistin on nähdäkseni varsin kilpailukykyinen jopa moninkertaisesti kalliimpia A/V-vahvistimia vastaan stereokuuntelussa, nähdäkseni etenkin siksi koska mitään subjektiivisesti ottaen ylimääräisiä liitäntöjä ym. ei ole. Myöskään joskus PA-vahvistimissa pelätyt tuulettimet eivät ole korvaani kovinkaan äänekkäitä, käytännössä huomaamattomia matalammilla äänitasoilla ja portaattomia.
     
  4. M1gu

    M1gu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.07.2005
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse vaihdoin muutama vuosi sitten edullisesta Sonyn monikanavavahvistimesta Cambridge Audion Azur 640A:han ja ällistyin miten suuri ero äänenlaadussa oli, vaikken noista äänihommista juuri mitään silloin tajunnutkaan.

    Ehdottomasti stereovahvistin kahdelle kaiuttimelle.
     
  5. Janoch

    Janoch Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noita Precision kaseja olen kuolannut ja olisin erittäin mielissäni jos laittaisit hieman kuuntelukommentteja. Omia kuuntelukokemuksia ei valitettavasti ole, eikä niitä oikein kattavasti netistä löydy. Mutuillahan aina voi. (Konsepti vaikuttaa **run hyvältä).
     
  6. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, laittelen kunhan saapuvat joskus 10 pv päästä. Ostin sitten kuuntelematta, mutta luottavaisena siihen, että koska Reveal 6:t soivat amatöörille miellyttävästi, kaksinkertainen hinta, 2 tuumaa isompi woofer ja alempi taajuusvaste (sekä jotkut lisäominaisuudet) eivät voi viedä vikaan.

    Ainoa mitä mietin ennakkoon on melko suuri tehontarve, oma vahvari antaa alarajoille (83 W x 2 @ 6 ohm, suositus 75-150 W 8 ohmiin asti ja nominaali impedanssi 6 ohm). Mutta koska herkkyys on niinkin huima kuin 93 db (jos mitattu validisti) ja äänitasot, joilla kuuntelen, ovat melko alhaisia, niin eiköhän hyvin kestä ;)

    Ovat siis passiiviset nämäkin erotuksena paljon kalliimpaan 8D-malliin, joten sijoittelu ja ainakin alkeellinen akustointi on pirun tärkeä asia. Huomasin sen kun otin tilaa kuuntelukolmiolle Revealeilla vajaan metrin lähimmistä seinistä. Ääni avautui vielä eri tasolla!
     
    Viimeksi muokattu: 08.05.2010
  7. PasiJ

    PasiJ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, uudet kaiuttimet (siis Tannoy Precision 8 passiivi-) saapuivat perjantaina luokseni. Vaihdoin siis Reveal 6:sta pois näihin ja voi sanoa että kannatti kuullun perusteella.

    Lähtökohtana: minulla ei kauheasti ole kokemusta erilaisista kaiuttimista. Ensin löytyi nykyään melko antiikkinen Jamo Alto -lattiakaiutinsarja Kenwoodin vahvistimella V-6030D ja saman firman CD-soittimella vuosituhannen vaihteesta kunnes tänä keväänä "elämäntilanteen salliessa" iski isompi halu parantaa äänentoistoa. Sen jälkeen on tullutkin opiskeltua kohtuuintensiivisesti (olen intohimoinen kaveri kiinnostaviin asioihin). Ja pidän itseäni tarkkaavaisena, kriittisenä ja analyyttisena kuuntelijana, mistä ei liene haittaa :king: :thumbsup:

    Kuuntelutila on vasemmasta alanurkasta auki oleva "kenkälaatikko" mitoiltaan 6x4 m eli lähellä optimia. Kaiutinsijoittelu on voitu toteuttaa vapaasti (=ei esteitä missään suunnassa, tarpeeksi etäisyyttä seiniin ym. pintoihin...) ja lisäksi sijoittelu on kohtuullisen symmetristä kalusteisiin nähden (tosin toisella puolella matala puupöytä 70 cm päässä ja ikkuna 1,3 m päässä vasemalla-takavasemmalla toisessa ei), mutta huonetta ei ole erityisemmin käsitelty. Betonibunkkeri, mutta lattiasta löytyy paksu villamatto jonka päällä kaiutinjalustat ovat ja muutakin kalustetta on sopivasti hajottamassa aaltoja.

    Tiedostan sen, että akustiikkaa voisi parantaa. Toisaalta Tannoy on aika suuntaava ja lisäksi lähikenttämonitori mitkä tekijät kompensoivat hieman puutteita.

    Laitteisto (tiedot valmistajilta):

    -Vahvistamisesta vastaa Samson Servo 200 -päätevahvistin. Ehkä ketjun heikoin lenkki, antaa 66W @ 8 ohm ja 100W @ 4 ohm kaiutinten "perustehon" ollessa valmistajan mukaan 60W nimellisimpedanssilla 6 ohm ja peak-arvon noustessa 160W saakka. Kuitenkin muilta spekseiltään kohtuullisen pätevä vehje 150 euron hintaiseksi (SNR 102 dB, sisääntuloimpedanssi 15 Kohm balansoitu, 30 Kohm balansoimaton, THD 0,05 % 5 watin teholla joskin nousee loivasti 5,5 Khz jälkeen siten että THD 0,1 % @ 20 Khz @ 12W --> itsehän kuuntelen vähemmillä wateilla, jolloin THD pitäisi ymmärtääkseni olla hieman pienempi... taajuusvaste 5Hz-60Khz @ 0/-3 dB, damping factor @ 400Hz 280).

    Portaaton tuuletus, ei täysin äänetön ikävä kyllä, mutta ei sietämätönkään.

    Mielessä on ollut vaihto esim. Behringer A500, mutta netistä löytyy paljon myös kielteistä julkisuutta ko. laitteelle kun tämä on toiminut hyvin. Tehoja, parempaa THD-arvoa ja hiljaisempaa käyntiä sieltä tulisi, mutta muu on heikompaa tai kysymysmerkkiä paperilla. Lisäksi kaiuttimet ovat herkät 92dB/1W, joten hikeä ei pitäisi liikaa tulla ajaessa.

    -CD-soitin on Numark MP102 ja balansoidusti kytketty vahvistimeen (piuhat ovat peruspiuhat, ei heikoimmat mutta kaukana satojen eurojen virityksistä)

    Kokemukset ja erot:

    Tiivistetysti voisi kuvata toistoa adjektiivilla "syvä". Mielikuva, joka tuli varhain päähäni, oli kuin jonkin vanhan liiton shoot'em up -pelin laserase, joka pyyhkii kaiken viholliseen viittaavan tasaisesti ruudulta. Eli todellakin tuntuu, että kaikki osatekijät, mitä äänitteessä on, otetaan tasaisesti kantoon. Jos levyllä ei ole "pontta" miksauksessa, sitä ei sellaiseksi väritetä, ja jos on, se kyllä myös toistetaan. Ehkä joku voisi moittia hieman intohimottomaksi, mutta mielestäni parempi ilmaisu on totuudenmukainen ja analyyttinen, tarvittaessa mutta ei väkisin elinvoimainen, "tasavahva".

    8" konsentriset ajurit toivat myös esiin sen, että kuunteluetäisyyttä piti kasvattaa, jotta isot egot (pyöristellyt mitat k44 cm, l27 cm, s27cm) mahtuivat eetteriin verrattuna vanhaan. Siksi ei liene yllätys, että suurimmat parannukset koin bassotoistossa sekä keskiäänten toistossa. Tannoy on myös julkaissut vasteet, ja hämmästyin suuresti sitä, että suoran vasteen tasaisuuden osalta Precision 8 lyö mm. yli tuplasti kalliimman Genelec 8040A:n taajuusvälillä 110Hz-2500Hz, jos lasketaan, kuinka monta 1dB ylitystä kaiuttimille tulee. Alakeskiäänet onkin kaiuttimien vahvin taajuus, eikä turpiin oteta Geneltä pahemmin tässä asiassa kuin alabassossa ja bassossa. Gennyt ylittävät 1dB harvemmin, mutta alle 1dB useammin kuin Precision 8:t, joille näitä ylityksiä ei silti tule montaa eikä yksikään mene yli 1,2dB. Silti diskanttipuoli lienee suhteessa Precision 8:n heikoin osa-alue, jos matalimman basson puute jätetään inhimillisesti pois. Sekään ei silti missään nimessä ole heikkoa vaan ainakin samantasoista kuin Reveal 6:ssa.

    Erityisesti kielisoittimet (akustinen kitara, jouset, harppu...) toistuvat aivan loistavasti toistaiseksi testatun perusteella. Toinen tosi väkevä on ihmislaulu ja kuoro. Basso on saanut paljon ryhtiä vanhaan (toki oikealla subilla paranisi), isku todellakin alkaa ja myös loppuu. Lyömäsoittimet ovat eloisammat. "Värähtelyä" on paljon enemmän soinnissa kaikissa soittimissa ja ollaan kauempana "digitaalisuudesta". Myös äänenpaineita on liikenteessä enemmän vanhoihin verrattuna, mm. harpun sormien äänet sekä joskus kapellimestarin huitomiset kuuluvat. Vielä maininnan arvoinen on pop-musiikin huima paraneminen verrattuna vanhaan tosin pienellä testilevymäärällä (Roxetten kokoelma). En ole vielä kuunnellut valtavan monia levyjä isompaan analyysiin, mutta kyllä metalli ja rock myös raikaavat hyvin etenkin lisääntyneiden matalien alueiden, yleisen napakkuuden ja dynamiikan kohennuttua.

    Yhteenveto:

    Jos tilat ovat edes kohtuulliset ja jos on mahdollista antaa hieman enemmän tilaa kaiuttimille kuin Tannoy Reveal 6:ssa, kannattaa (Thomannilla) yli tuplamäärä rahaa investoida Precision 8:aan. Parannukset vastaavat jokseenkin tarkasti 50 prosenttia mitä voisi odottaakin hinnan puolesta. Miinuksista voisi sanoa diskanttien vähän pienempi parannus sekä (joillekin) iso koko (painoa 12,7 kg/kpl) sekä ehkä kyky tuottaa SEKÄ tasaista ETTÄ "villiä" ääntä. Tasaisuus on todella tasaista, mutta toisaalta kaiutin onnistuu jopa liikuttamaan ihmistä kauneudellaan, jos vain äänite on hyvä mistä paljon riippuu.

    "Täällä Mauno Ahonen..." eiku... :hitme: ja ei kun kuuntelut jatkuu.

    HUOM! Sisäänajo yhä kesken (kuuntelua takana vasta 15 tuntia) joten saattaa vielä suu kääntyä lisää hymyyn.

    edit: postaan tämän vielä kaiutinpuolelle, mode saa pitää tai poistaa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.06.2010
  8. vanadium

    vanadium Guest Guest

    Liittynyt:
    08.06.2010
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaipaisin käyttökokemuksia THE T.AMP E400 stereovahvistimesta.
    Thomann:in sivuilla hinta on suht edullinen (98€+postit) mutta onko siltikään hintansa väärti?
    Onko näissä mitään heikkouksia?
    Aivan peruskäyttöön olisi tulossa (budjetti muutenkin suht alhainen). Tarkoitus olisi saada soitettua kyseisellä vahvistimella yhtä 10" passiivista bassoa.Loput olisi tarkoitus kytkeä kotiteatterivahvistimen kautta (kotiteatterikaijutinsarja).
    Ja pahoittelut jo etukäteen,olen aloittelija näiden kanssa joten mitään 1000€:n settiä en ole hommaamassa.(Muutenkin tietotaito huono näiden kanssa.)
     
  9. Sippe jr

    Sippe jr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.09.2008
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaipa nuo "Tampit" asiansa ajaa, mutta et kyllä mitään hirmuhyvää laatua ainakaan saa. Ja mitä nyt olen itse PA-kamojen ostoa ennen seurannut tuota muusikoiden.net foorumia, niin myöskään siellä tuota kyseistä merkkiä ei oikein pidetä minäkään hyvänä ostona. Uskoisin kumminkin että tuo ihan peruskäyttöön varmaan menisi, mutta muutaman sadan lisärahalla saisit varmasti jonkun laadukkaamman ja varmemman pelin.
     
  10. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokemusta ei ko. vahvistimesta ole, mutta tuohon käyttötarkoitukseen ja sinun vaatimustasollasi lienee passeli peli. En itsekään sinun tapauksessasi laittaisi kovin paljon rahaa kiinni vahvistimeen, ellei sille tulevaisuudessa saattaisi olla käyttöä esim. pääkaiuttimien ajeluun.
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ammatti- ja kotikäytössä on erilaiset tarpeet. Keikalla tulee kaikkien laitteiden toimia satavarmasti, ne ovat tulonhankintavälineitä. Kotikäytössä taas hankintahinnalla on suuri merkitys.
     
  12. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puoli vuotta on palvellut subbarin päätteenä, eikä juuri ole mitään moitittavaa. Kokeilin myös pikaisesti kaiuttimien vahvistimena, äänenlaatu oli ok. Ko. vahvistin on saanut moitetta lähinnä potikoista johtuvasta säröytymisestä (potikoiden muu asento kuin max). Tätäkin ilmiötä ilmeisesti pystyy parantamaan säätämällä vahvistimen lepovirtoja uudestaan. Subbarissa tuota säröä on mahdoton kuulla ja kaiuttimilla tuon välttää pitämällä gaineja maximissa. Näpsäkän kokoinen vahvistin ja useaan tilanteeseen riittävän tehokas. Taajuusvaste on bassoilla parempi kuin T.Ampeissa (ei ole loivaa ylipäästöä). Tavallisesta RCA-liitännästä myös pisteet behrulle.
     
  13. Sippe jr

    Sippe jr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.09.2008
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta turiset, mutta ainakin omalla kohdalla on niin että oli se sitte kotikäyttöön taikka keikkakäyttöön, niin kyllä sen laitteen on toimittava 100% varmasti.