Grillikausi käyntiin!!!

Discussion in 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' started by makeH, Mar 2, 2003.

  1. Moti

    Moti Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Sep 12, 2001
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    9
    Tuo pulled pork kiinostaisi minuakin, aivan mainiota tavaraa esim. hampurilaisiin ja tortillasysteemeihin. Jollain edukkaammalla systeemillä vois kokeille, mitäs vaihtoehtoja tuon tekemiseen on ja mitä possua tuohon kantsii ostaa?
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 18, 2006
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    527
    Periaatteessa voit tehdä vaikka uunissa, tosin kokemuksella sanon, että maku ei ole samaa nähnytkään savun puuttuessa. Olennaista on joka tapauksessa low & slow, eli matalalla lämmöllä ja kaikki ajat alle 8h on ihan liian lyhyitä. Itse vedin vappuna lihan lämmön perusteella 9h/110', mutta joissain lähteissä ilmoitetaan (tosin 2,5kg palalle) että minimissään 14h. Vitsi tuossa on se, että pitkä ja hidas lämmitys sulattaa jänteet, kalvot ja muun siitä lihasta. Matala lämpö (ja mahd. vesiastia mukana) estää kuivumasta.

    Voit tehdä sinänsä brikeittigrillissä vai vaikka kaasugrillissä (grillin mausta huutelijat menkööt suolle, kaasugrillillä saa savun makua, kun lisää savustusaskin kannen alle... hickory-lastuissa on hieman parempi maku, kuin niissä Esson koivuhiilissä), kunhan pystyt pitämään lämmön tasaisena 110-120' välillä eikä liha ole suoraan liekin päällä. Eli pienimmät grillit jää pois.

    Sian kasleria. Ota vähinään kilon pala, mieluummin isompi. Olen lukenut, että periaatteessa lähes mikä vaan osa sikaa kelpaisi, mutta kasler on se oikea. Huom: Amerikan serkkujen ohjeissa puhutaan "Boston butt". Sama pala, en tiedä, miten niskasta on kääntynyt "butt", mutta potkaa Boston butt ei todellakaan tarkoita.
     
  3. Moti

    Moti Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Sep 12, 2001
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    9
    Kiitokset vinkeistä. Myydäänkö sian kasleria noin isoissa paloissa tavan merketeissa? Joskus on tullut ostettua kyllä kasler pihvejä...
     
  4. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Joined:
    Mar 14, 2001
    Messages:
    990
    Likes Received:
    0
    Prismasta olen ostanut kasleria 1-1,5 kg paloja
     
  5. 15444

    15444 Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Sep 11, 2003
    Messages:
    226
    Likes Received:
    0
    Itelläkin Pulled porkin opiskelua ollut tässä kevään mittaan.
    Tuo Boston Butt on "kasleria" mutta mukaan otetaan myös pala luuta niskan yläosasta; ei taida saada suomesta kuin lihaliikkeistä eli Prisman hyllystä tuota ei löydy.

    [​IMG]

    Ja tosiaan hiljaa hyvä tulee ja periaatteessa kun lihan sisälämpötila on yli 91c niin silloin alkaa olemaan valmista. Tuolla 120c ottaa noin 5,5h/kilo.

    Itse olen harjoitellut weberin hiiligrillillä epäsuoralla grillauksella/savulastuilla ja lämpömittarin/venttiilien avulla on lämpötila pysynyt hyvin tuossa 120c tienoilla.

    Grillaamiseen olen käyttänyt brikettejä koska ne palavat kauemmin kuin hiilet eli ei tarvitse kuin noin 3h välein olla lisäämässä piippusytyttimellä sytytettyjä brikettejä grilliin. Vesiastia grilliin tuomaan kosteutta ja aina silloin tällöin lihan pinnan suihkuttelua vaikka omenamehulla ja samalla lihan kääntelyä niin kypsyy tasaisesti.

    Ikeasta kannattaa seuraavalla reissulla napata matkaan tämä niin halutun loppulämpötilan seuraaminen on helppoa: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20103016/?query=fantast
     
  6. pstj

    pstj Käyttäjä

    Joined:
    Dec 18, 2009
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Porsaan lapaa löytyy kaupassa kuin kaupasta ja uskaltaisin sen olevan aika lähellä tuota amerikan mallin lihapalaa. Mukana on pieni pätkä luuta makua antamaan ja paksu silavakerros ehkäisee kuivumista. Hyvää tulee jopa uunissa, kunhan käyttää marinadissa/rubissa jotain savuaromista maustetta (chipotle chili tai vast.).
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 18, 2006
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    527
    Ainakin K-Citymarketin lihatiskiltä sai haluamansa määrän kasleria. Otin 1,6kg, varmaan saman verran jäi kantapalaan vähintään.

    On kuulemma 'aina' saatavilla (kysyin siksi, että ribsien saaminen teetti vähän metsästystä näin amatöörien avatessa kautta).
     
  8. 15444

    15444 Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Sep 11, 2003
    Messages:
    226
    Likes Received:
    0
    Itse olen törmännyt vain sellaisiin ohkaisiin lapapaloihin kaupoissa.
    Tämmöiseen en ole törmännyt tavalallisessa marketissa: http://www.tamminen.fi/tuote/porsaan-lapa-luulla/
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 18, 2006
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    527
    Täältä myös ääni briketeille. Täysi piipullinen Weberin premium-brikettejä + about saman verran suoraan Smokeyyn piti iloisesti lämmöt ~110' tienoilla täydet 10h.
     
  10. SannaM

    SannaM Guest Guest

    Joined:
    Jul 15, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Mitä muuta vois grillata kuin ribsejä, pihvejä, possua ja kanaa. Alkaa kyllästyttään aina samat grillattavat. Joskus oon tehnyt pekoniin käärittyjä herkkusieniä, ne oli mahtavia! Ideoita siis kaipailen! ;)
     
  11. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    1,737
    Likes Received:
    0
    Makkaraa? ok
     
  12. Recce

    Recce Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Mar 29, 2004
    Messages:
    2,968
    Likes Received:
    244
    Tein jauhelihasta pihvejä ja heitin grilliin, päälle iso slaissi vuohenjuustoa ja siihen vielä paistettu kananmuna. Pjerkhele että tuli hyviä!
     
  13. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Joined:
    Aug 9, 2004
    Messages:
    11,498
    Likes Received:
    727
    Halloumijuusto on hyvvöö grillattuna!
     
  14. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Joined:
    Nov 20, 2007
    Messages:
    246
    Likes Received:
    0
    Parsa on äärettömän hyvää grillattuna, harmi vaan kun kausi on turhan lyhyt.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 18, 2006
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    527
  16. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Jan 13, 2003
    Messages:
    2,004
    Likes Received:
    1
    Kalaa! Kaikenlaista ja kokoista, eri lämpötiloissa ja savuasteilla. Helpoin mahdollinen on heittää lohifile nahkapuoli alas ritilälle, ja muutama leppälastu hiillosteen sekaan. Ai että on namia.
     
  17. 15444

    15444 Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Sep 11, 2003
    Messages:
    226
    Likes Received:
    0
    Näiden "poikien" ohjeita ei voi kuolaamatta katsella paria minuuttia enempää...tee vaikka hampurilaiset grillissä: http://www.youtube.com/playlist?list=PL7784029F7E9CBD66
     
  18. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Joined:
    Dec 11, 2000
    Messages:
    5,966
    Likes Received:
    7
  19. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Joined:
    Apr 5, 2007
    Messages:
    5,008
    Likes Received:
    137
    Jos näkyy syystarjouksia rosterirunkoisista ja jotenkuten käyttökelpoisista 3...4 polttimen grilleistä (mieluiten sivupolttimella pottukattilaa varten, kun sisälle kaasuhellan ääreen on pitkä matka) edullisessa 100-299€ hintaluokassa, niin saa mielellään vinkkailla!
    Nuo maalatut ja 'pulverimaalatut' mallit kestävät essonbaarin tietotoimiston mukaan noin 1-2 talvea ja se on sitten siinä.

    Nettikaupoista toimitettuna tai Mikkelin alueen marketeista.
     
  20. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Joined:
    Dec 11, 2000
    Messages:
    5,966
    Likes Received:
    7
    Kommentin perusteella tuo 359€ maksava on valualumiinia, rosteria ja maalattua rosteria. Sisältää tuon sivupolttimen ja sen lisäksi vielä keraamisen infrapunan.

    edit: Ei siinä olekkaan, muuta kuin tuo keraaminen.


    Tämänkin hintaa kannattanee vielä tarkkailla, se oli vielä toissapäivänä/eilen 239€ vai 259€.
     
    Last edited: Aug 13, 2014