Ensimmäiseksi levysoittimeksi

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana pyrom, 05.05.2012.

  1. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Älä välitä ja varmasti pääset tuosta soittimesta eroon ja todennäköisesti saat myytyä aivan kohtuulliseen hintaan, sillä kysyntää tuollaiselle helpolle ratkaisulle tuntuu olevan.

    Google löytää varmasti tarkat tiedot tuosta taajuuskaistasta, mutta ymmärtääkseni vinyylillä voi periaatteessa olla rajaton taajuustoisto, mutta käytännössä levyn ja kaiverruksen fyysiset vaatimukset eivät tätä mahdollista. Matalat äänet tarvitsevat sen verran leveämpää uraa, että niitä ei oikein voi levyn sisäurille (minne urat on kaiverrettava tiheämpään) sijoittaa. Tästä tuli hyvä esimerkki Yle Teemalla aika-ajoin pyörivässä mainiossa sarjassa Rockin klassikolevyt ja Peter Gabrielin So-levyä käsittelevässä jaksossa Mr.Gabriel kertoi kuinka biisi Sledgehammer oli tarkoitus sijoittaa alunperin A-puolen viimeiseksi biisiksi, mutta tuhtien bassojen vuoksi onkin biisi A2. Korkeat äänet toistuvat sitten pitkälti yli ihmisen kuuloalueen.

    Harvassa musiikissa on 20 hertzin bassoja ja mieleen tulee nyt lähinnä vain massiivinen urkumusiikki... Mieleeni tuli, että olet todennäköisesti totuttanut itsesi buustattuun bassoon ja siksi luonnollisempi alarekisterin toisto vaikuttaakin vajaalta ;) Tosin tämä on sitten erittäinen laitesidonnainen asia ja hyvin usein nämä entry level-laitteet (johon Carboninkin kuuluu) eivät loista taajusalueen ääripäiden toistossa. Asiaan vaikuttaa itse äänitteen lisäksi soitin, äänirasia, johdot ja miksei myöskin esivahvistinkin, sillä se hoitaa myös RIAA-korjauksen, joka sekin voidaan sössiä. Ja vielä soppaa hämmentämässä ovat tietenkin soittimen asetukset, sillä esim. VTA-säätö (Vertical Tracking Angle) korostaa usein juuri bassoja (matala säätö) tai diskanttia (korkea säätö). Rahalla saa toki lisää laatua ääripäidenkin toistoon...

    Tuosta välijohdosta vielä sen verran, niin satuinpa juuri lukemaan Hifimaailmaa, jossa oli levysoittimien ryhmätesti ja Pro-Ject 1-Xpression III:n kohdalla mainittiin vakiovälijohtojen olevan kuraa. Johdoissa oli aivan liian suuri kapasitanssi ja mm. sen johdosta äänenlaatu kärsi selvästi. Kun vaihdettiin pienemmällä kapasitanssilla oleva johto, niin äänenlaatu parani selvästi. Asiantunteva hifikauppias osaa kyllä auttaa tässä kohtaa, mutta maagisia satasten välijohtoa en Carboniin lähtisi hankkimaan.
     
  2. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Noissa halvemmisa Projuissa kannattaa tosiaankin vaihtaa se mukana tullut välijohto parempaan. Itselläni on RPM 5.1 ja hyvän parannuksen sai ääneen sillä muutaman kympin sijoituksella kun johdon vaihdoin.
     
  3. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Edellinen soittimeni oli Projun 6-Perspex, jonka ostin ns. "Super Packina" ja tässä tuli mukana Projun paremmat Connect IT-välikaapelit ja niistä en löytänyt ihmeemmin huomautettavaa. Käytin sitten kuitenkin QED Signature komponenttikaapelista stereovälijohdoksi jaettua piuhaa soittimen ja phonostagen välissä ja toimi mielestäni vielä paremmin. Ero oli tosin niin mitätön, etten menisi vannomaan olisinko kuullut sitä sokkotestissä. Tuossa komponenttikaapelissa oli/on kuitenkin parempi häiriösuojaus, joten siksipä sitä käytin lähinnä mielenrauhan vuoksi. Myivät aikoinaan noita QED:jä hyvällä alennuksella UK:ssa £20/kaapeli ovh:n ollessa jotain 250 punnan luokkaa (jotta kate kohdallaan) :rolleyes: