Häiriöitä lähetyksessä thread

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Tuike, 07.07.2004.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    OverScannista johtuu, etteivät tv-alan tyypit itse näe laidoilla olevia häiriöitä.

    Tarkkailussa käytetään ihan kaupasta ostettuja putkitöllöjä, jotka lahjakkaasti peittävät noin 10 pikseliä joka laidasta piiloon.

    Kuvaa myös tarkkaillaan "käyttiksen ikkunassa", siis pc:n työpöydällä olevissa ikkunoissa, ja ikkunoiden mustavalkoiset reunaviivat peittävät tehokkaasti näkyvistä mustavalkoiset häiriöt kuvan reunamilla. Häiriö oikein piiloutuu ikkunoiden reunaviivojen sekaan.

    Lisäksi kuvaa katsotaan tv-yhtiöissä liian kaukaa. Niin kaukaa, että yhden pikselin kokoinen shakkiruudukko näyttää tasaharmaalta. Kahden pikselin ruudukkokin vielä saattaa olla pelkkää harmautta. En siis yhtään ihmettele, että kotikatsojien täytyy kertoa ammattilaisille, mitä kuvassa milloinkin tapahtuu, tv-väki ei kuvan tapahtumia itse näe.

    PC-katselussa:
    - Mustaa reunahäiriötä pitää tutkia valkoisella taustalla, ilman ikkunointiviivoja. Myös nettiselaimen valkoinen pohja kelpaa kun katsotaan kuvaliitteitä, joita minä ja muut olemme nettiin panneet häiriöitä havainnollistamaan.
    - Valkeaa reunahäiriötä (MTV3-kuvan alareunassa viime aikoina) pitää katsoa mustalla taustalla, ilman ikkunointiviivoja. Kuvakappausta voi katsoa vaikka IrfanViewillä kun kuvaa zoomaa kuvaa pienemmäksi (painetaan nappulaa miinus eli -), IrfanView pitää reuna-alueet mustina, jolloin epämääräinen vaalea härö kuvan laidassa näkyy todella hyvin.

    Minä tarkkailen 15 tuntia vuorokaudessa kaikkia 720x576 pikseliä, en piilota niitä kuvan ulkopuolelle. Siispä näen kaikki häiriöt mitä kuvassa mukana on. Mustat reunahäiriöt (erttäin yleisiä) eivät ole minulle haitallisia, koska pidän taustaa mustana. Eli vaikka en julkisesti valita joka häiriöstä mitä eteen sattuu, kaikki on kyllä huomattu. Ja minulla jokainen PAL-pikseli erottuu vieruskaveristaan täydellisesti, yhden pikselin shakkiruudukko näkyy shakkiruutuina, mustina ja valkeina ruutuina. Ei mene harmaaksi massaksi.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Laadin pari havantokuvaa näkörajoitteisille, jotka eivät muuten virheitä huomaa. IrfanViewillä korostin kuvien gammaa arvolla 1,40 jotta ilmiöt olisivat selvempiä.

    [​IMG]

    Tuossa alaviivahäiriöstä esimerkki. Koska nykyään kuva on ylemmäksi siirrettynä (yläreunan "häiriöt" saatiin lähes piiloon), alareunasta paljastuu liuta uusia häiriöitä:

    Vihreä alue oikeassa alanurkassa. Tästä erottaa ennen ja jälkeen muutosta olevat ohjelmat, ennen ei vihreää läiskää esiintynyt. Alempi demokuva näyttää asian paremmin.

    Alareunan Vaakaviiva, joka ilmestyy ja poistuu ja ilmestyy ja poistuu. Vaakaviivaa ei näy kun videokuvan alareuna vasemmalla päättyy tummiin sävyihin. Vaakahäiriö ilmestyy näkyviin heti kun kuvan alareunassa videokuva sisältää kirkkaan pikselin. Kirkkaus laukaisee häiriökäytöksen päälle. Mitä kirkkaampi on kuvan alaosa vasemmalla, sitä paksummaksi häiriöviiva muuttuu, eli kuva ilmeisesti nousee ylemmäksi ja ylemmäksi. Kunnes jokin automatiikka vetää kuvan takaksin alas. Automatiikka ei osaa päättää missä kohdassa sijaitsee hyötykuva. Aivan kuin analogisen kuvanahurin kanssa pelleiltäisiin, ei kai se voi olla totta vuonna 2007?





    [​IMG]

    Tuossa verrataan entistä ja nykyistä kuvaa. Ennen yläreunassa näkyi kuvasuhdetieto-"häiriö". Se oli staattinen, joten siihen osasi hieman tottua. Nykyisin kuvaa on siirretty ylemmäksi ja kyseinen häiriö haittaa vain lievästi.

    Ennen (ehkä nykyisin myös, en ole uusia ohjelmia katsonut paljon) purppuravälkehdintä pilasi melkein kaikki lähetykset. Yhtiö lisää purppuravälkettä kuviinsa (MTV3, SubTV), jottei ohjelmilla olisi mitään jälleenmyyntiarvoa. Tai sitten vika on muistipiireissä, tietty alue muistista on korruptoitunut.

    Ennen sekä nyt kuvan vasemmassa laidassa näkyy ohjelmatauoilla esiintyvien ennakkomainosten grafiikat odottamassa. Eli tauoilla sieltä reunasta vipeltää esille ennakkomainosplansseja tai animaatioita, ja sitten ne palaavat lähtökuoppiinsa odottamaan. Sääli, että joku pässinpää on asettanut lähtökuopat kuvan päälle, minä olisin siirtänyt ne kuvan ulkopuolelle, kokonaan. Mutta minulla onkin silmät päässä.

    16:9-kuvassa oli ennen ja on nytkin kanavalogon mukana näkyvä pystyhäiriöviiva. Joku näkörajoitteinen on kai valokopioinut kanavalogon lisäksi kalvolle paperin reunan tai lasissa olleen lian, siksi saamme tästä möhläyksestä nauttia maailmanloppuun saakka.

    Tusinoittain muitakin vikoja pöllökuvassa on, mutta en nyt jaksa niistä laatia demokuvia. Ennenkin olen samoista asioista luennoinut ja ihan turhaan. Paskaa kuvanlaatua tarjotaan ja sillä hyvä. 5 miljoona puolisokeaa ei huomaa kuvassa vikaa ja sen mukaan eletään.
     
  3. RPZ

    RPZ Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2006
    Viestejä:
    276
    Saadut tykkäykset:
    0
    Merkillistä, kuulun varmaan extra näkörajoitteisiin, koska vaikka kuinka katselen tuota DVB-G:n ylempää kuvaparia, en näe siinä mitään alaviivahäiriötä.
    En ole MTV3n ohjelmissakaan kiinnittänyt tähän asti mitään huomiota alaviivahäiriöihin tms., uskaltaakohan tuota edes etsiä, ettei ala häiritsemään :rolleyes:

    Onneksi olen tottunut katsomaan ohjelmia enkä kuvanlaatua jossei nyt ihan kauheeta pikselimössöä ole. Mutta ymmärrän kyllä kuvafriikkejä, koska muistan nuoruudestani ajan kun kuuntelin kaiuttimia enkä musiikkia.
     
  4. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Näin asia on nähtävä, jollet sitten katsele kuvaa 1000000x1000000 resoluutioiselta pikkuruudulta. :cool:
     
  5. Hoo

    Hoo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    301
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä en saa mitään noista Kolmosen reunahäiriöistä näkyviin, koska Finluxin tallentava digiboksi ja Sonyn putkitelkkari osaavat jättää kuvan reunat näyttämättä. Ei kai niitä olekaan tarkoitettu näytettäviksi.

    Vieläkö muuten Kolmosella vilkkuu mustien alueiden päällä niitä harmaita suorakulmioita? En ole niitä pitkään aikaan nähnyt, mutta se voi johtua siitäkin, että katson Kolmosta hyvin vähän.
     
  6. Dunemaster

    Dunemaster Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    517
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä kai tässä on puhuttu kuitenkin ihan standardinmukaisen kuva-alan näyttämisestä, jota suurin osa putkitelkkareista ei ihan kokonaan edes näytä.

    MTV3:lla en muista harmaita palkkeja nähneeni, mutta MTV3 Maxilla (vai oliko Faktalla) niitä on välillä näkynyt.

    Summa summarum. Edelleenkin olen sitä mieltä, että pöllökanavalla ei edes viitsitä yrittää korjata asioita. Sillä ei liene katsota olevan tarpeeksi korrelaatiota mainos ja maksu-tv myyntiin. :OI
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Positiiviseksi edistysaskeleeksi minä katson sen, että pöllökanava käyttää kuvasuhdetta 15:10 joissain ohjelmissaan. Se sopii monitorilleni melko mukavasti. Kiitos siitä. 16:10 olkoon seuraava evoluutioaskelma. Ja ensi kuussa varmaan keksivät käyttää 17:10-suhdetta, sitten 18:10 jne.

    Pari kuvakaappausta malliksi, aamuteeveestä ja eilisestä 45 minuuttia -ohjelmasta:

    [​IMG]

    [​IMG]



    Ikävä kyllä tässäkin on luultavimmin kyse tapaturmasta, kuvaaja on ilmeisesti sohinut kameransa tietämättään 3:2- tai 4:3-moodiin tai vastaavaan. Eikä kamera tuossa moodissa ollessaan tuota 16:9-tuotannolle sopivaa oikeaa pystyjuovamäärää, eli editiontivaiheessa kuva on pakkoskaalattu imitoimaan 16:9-kuvaa. Lähetys kyllä oli anamorfinen 16:9 koska oikeassa laidassa on kanavalogo-pystyviivahäiriö, jota noista kuvista ei kylläkään kunnolla näe.

    Oli pakko käyttää Radeonin Avivoa, se osaa siloitella skaalaus/lomitusvirheleegot ja muut portaat osittain pois. Lähetetty DVB-materiaali ilman kotiparantelua vaikutti yhtä surkealta kuin televisioiden skaalaimien jäljiltä, siksi MuumioAvivo on kutsuttava hätiin. Eivät osaa skaalata siististi tv-tuotannossa.



    MTV3-kanava tarjoaa erinomaista viihdettä, tahatonta kylläkin, kun saa seurata miljardeittain erilaisia virheitä, joita itse ei tekisi edes painajaisunissaan.

    Alkaa mennä jo naurettavuuksiin; minulta ei riitä vuorokauden tunnit kirjaamaan muistiin kanavan tekemiä virheitä ja niistä raportoimiseen. Pitäisi palkata tusina alaista kirjaamaan ylös kaikki mokat mitä minä löydän.
     
  8. Nemo67

    Nemo67 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Säästetään DVB-G:n näppäimistöä...äsken MTV3:n Kymmenen Uutiset lähetettiin mielestäni ylikirkkaana. Varsinkin kun studion kamera kuvasi niin että molemmat uutistenlukijat näkyivät yhtäaikaa. Naamat olivat tosi kalpeat ja se pöydän sininen osakin oli tosi vaalea. Mistä johtuu että nämä uutiset tulevat eri kirkkauksilla eri päivinä? Voihan syy olla tietty siinä hervottomassa valopöydässäkin, välillä helottaa liiankin kovaa tms.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Uutisten synkkyys vaihtelee. Mitä enemmän ihmisiä on kuollut Irakissa sitä tummempi lähetys.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Liitteenä pöllöuutisten puhkipalaneita valkoisia. Laajoilla alueilla on täysvalkoiseksi annettu mennä. Olisi voinut pari aukkoa himmentää kameraa, jotta tilanne näyttäisi hieman rauhallisemmalta.



    Kiinnostava kuvanpilausefekti kuvassa myös, osoitus videokuvauksen jatkuvasta surkeudesta (sama vikaperiaate vallinnut yli 50 vuotta), eli reunaterävöinti. Mutta nyt se on lähinnä vain PYSTYSUUNTAINEN efekti. Vaakasuunnassa ei esiinny vastaavaa usean pikselin paksuista datanpilaamista.

    Kyseinen efekti on tarkoitettu kompensoimaan kuvaputken sumeutta, elektronisuihkun jännitemuustoshitautta. Mutta vain vaakapiirrossa efektiä saisi ylipäänsä käyttää tällä perusteella.

    Vuonna 2007 täysdigitaalisena aikana EI saisi käyttää 50-luvun kuvaputkien kompensointikeinoja lainkaan. Tapahtunut rikos on puistattavan sadistinen, kuva pilataan tahallaan juuri tasan päinvastoin kuin pitäsi.

    Anamorfinen kuvahan joudutaan venyttämään kotona, kuvaputkelle ja panelille (vaakatarkkuus sumentuu suhteessa pystytarkkuuteen), joten vaakasuuntaisen terävöinnin voisi jotenkin vielä perustella. No sittenhän tietenkin annetaan vaakasuunnan olla neutraali ja terävöidään pystysuunta, määrää kuvantuhoojapomo alaisilleen. Jotta 2000 vuotiaat luurangotkin näkevät, että kuva osataan meillä tuhota täydellisesti. Minun päähäni ei edes olisi painajaisissa pullahtanut tällaista kuvanpilausmenetelmää. Kyllä on poikkeuksellisen lahjakasta porukkaa siellä, todellisia ammattipilaajia.
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. avisti

    avisti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kaikista vmäisin on se iänikuinen kirkkaana loistava mtv3.fi logo uutisten aikana alakulmassa. Jos kerran kanavalogot on osattu himmentää, miksi ei tätä.
     
  12. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    Mä en viitsi enää edes toivoa parempaa, digikuva on Suomen tv-verkossa luokattoman surkea ja pysyy. En todellakaan voi ymmärtää puusilmäpäättäjien/ammattilaisten käsitystä riittävästä kuvanlaadusta, päättäjiltä lienee ahneus sokaissut simmut lopullisesti. Perusvika on edelleen tuplasti liikaa tavaraa käytettävissä olevaan kaistanleveyteen nähden, muut kuvanpilausmenetelmät siinä pisteenä iin päälle. En ole aikoihin maksanut tv-lupaa enkä aio maksaakaan lego-palikoiden katsomisesta. Palataan ko. asiaan kun aihetta on...eli tuskin ikinä!
     
  13. yinx

    yinx Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2005
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    tossa kuvassahan on kuvasuhdeki päin vottua....
     
  14. Halcyon

    Halcyon Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2001
    Viestejä:
    448
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen taipuvainen muiden kanssa samansuuntaisia johtopäätelmiä: asiantuntemus ja kiinnostus puuttuvat lähetyspäästä.

    Tuskin asiat tulevat korjaantumaan, vaikka kuinka valittaisi. Toki voihan sitä valittaa, kyllä se välillä omaa mieltä rauhoittaa :)

    TV-alalla tuntuu pätevän sama kuin rakennusalalla: jos rahaa saa tekemällä työnsä huonosti, niin miksi tehdä sitä hyvin?

    Ammattiylpeys on näköjään häviävä luonnonvara.

    Ainoa keino ratkaista tämä on kouluttaa itsestään tv-lähetysammattilainen, myydä itsensä taloon sisään 30% palkanalennuksella ja korjata asiat itse.

    Helpompaa on jättää mtv3 (ja monet muut kanavat) katsomatta.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Oletko todellakin selvittänyt minkätasoista kuvaa esim. muualla Euroopassa lähetetään? Satelliitti ei kerro totuutta koska siellä on enemmän kaistaa kuin maan päällä. Digi-tv kuva on tarkoitettu "pienehköihin" crt-telkkuihin. HD on sitten niitä isoja LCD tauluja varten. Vapaamatkustuksesi ei asiaa auta.

    Miten niin? Sehän on anamorfinen. :confused:
     
  16. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    No niin, laitoin nyt vastauksen tuolle Hoffmanille. Pistin tuon DVB-G:n havainnollistavan kuvan liitetiedostona mukaan (laitoin vielä kirkkaammaksi sen häröviivan ettei sitä voi olla näkemättä) ja koitin selittää mahdollimman rautalangasta DVB-G:n teknisiin selostuksiin tukeutuen...

    Tulee aika viisas olo, kun pitää kaduntallaajana tekniselle johtajalle tämmöistä selittää. :) Liekö nämäkin johtajan paikat sellaisia kuten hallituksen ministerisalkut - käytännön asioista tietäminen toissijaista, pääasia että on saunakaveri ja ollut organisaatiossa tarpeeksi kauan.
     
  17. avisti

    avisti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mielestäni tuo alaviivaongelma ei ole kovin iso. Enemmän harmittaa kuvan mieletön ylivalottuminen (tapahtuu lievemmin ylelläkin) ja tuo todella kirkas mtv3.fi-logo. Olis kyllä voinut dvb-g laittaa paremman esimerkin ylivalottumisesta kun kerran asiaan ryhtyi. Tuossa on kaikilla naamat sivuttain.

    Luulenpa että maikkarin tekniikan puolen kavereissakin löytyy tällaisi friikkejä kuin täällä, joten kyllä nämä "ongelmat" siellä tiedostetaan.

    Hoffmanin kysymykset olivat mielestäni ihan asiallisia. Eikä minusta ole mitenkään ihmeellistä, että olet joutunut tarkentamaan havaintojasi, sillä en minäkään tuota ole havainnut. Liekö sitten sitä overskannia.
     
  18. Halcyon

    Halcyon Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2001
    Viestejä:
    448
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eniten harmittaa, että harrastelijat joutuvat vapaa-aikanaan neuvomaan ammattilaisia, jotka eivät työajalla edes huomaa ongelmaa.

    Kädetöntä touhua.

    Todellinen vika sielä MTV3:lla korvien välissä.
     
  19. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari huomiota

    1 .Tällä hetkellä Welhon analogilähetyksessä menee koko ajan valkoinen viiva läpi ruudun, siirtyilee välillä alareunasta 5-15cm, tämä pienellä putkitöllöllä.
    Tämä kaikilla kanavilla. Mielestäni vikaa ei ollut ennen 1.9.2007

    2. Maikkarilla tulee tämän lisäksi vielä selvää hyppimistä aina silloin tällöin.

    ------

    3. Eilisessä MTV3 MAX formuloissa Welhon kaapelissa oli tosi ärsyttävät poikki viivat ainakin lähetyksen loppupuolella, huomasiko muut?


    Iso
     
  20. Laza

    Laza Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lauantaina tulleessa (YLE extra-kanavalla) Live Earth - konsertissa näkyi ihmeellisiä häiriöitä tummissa alueissa. Kiinnittikö joku muu näihin huomiota?

    Esim mustalla yötaivalla olleen valonheittimen ympärillä oli sellainen kohiseva halo, samoin laulajan mustassa t-paidassa "muurahaisia" yllinkyllin. Muuten kuva oli kyllä loistava (olihan välillä alalaidassa muistutus "This HD broadcast was brought to you by intelsat" tjms :) Olis vaan...