Signaalin vahvistin tv-kaapelin perään, paraneeko signaali?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana James77, 22.11.2006.

  1. James77

    James77 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asun omakotitalossa, joka kuuluu kaapeliverkon piiriin.
    Digiboksini on kytketty verkkoon about 5-metrisellä tv-johdolla.
    Kun katson boksista esim. ylen kanavia signaalivahvuus on jotain 46%
    luokkaa.

    Olen käsittänyt niin että noita vahvistimia käytetään lähinnä "harava" antennien signaalin vahvistamiseen, mutta entäs kaapeliverkkoon?
    Markan Talon mainoksessa oli semmoinen 30e myynnissä, olisikohan siitä apua tuohon signaalin heikkoon tasoon, kaapeliverkossa kun kuitenkin olen. Ilmeisesti noin pitkä tv-johto hävittää signaalia, mutta lähemmäksi pistoketta en telkkua saa.
     
  2. 1031

    1031 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.03.2004
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et kertonut onko näkyvyyden kanssa ongelmia?? ja tuo signaalin vahvuus ei ole kovinkaan tärkeä asia, laatu sen sijaan on. Ja jos tulevassa signaalissa on "laadullisia" ongelmia niin mikään vahvistin ei signaalista noita laatuvirheitä poista.
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Katkaise se kiinteä antennikaapeli mahdollisimman läheltä alkupäätä, liitä tynkiin liittimet ja se antennivahvistin.

    Harvinaisen typerä talo, jossa on kiinteät kaapelit. Kaikissa taloissa, missä minä olen asunut kymmenet vuodet, on ollut pistorasia+antennipistorasia seinässä, ja siihen on saanut liitettyä antennivahvistimen 20 sentin kaapelilla, ja entinen 5 m (tms.) kaapeli antennivahvistimeen tökätään. Suosittelen siirtymään seinärasioihin tuossakin talossa. Tai edes katkomaan se kiinteä kaapeli alkupäästään, jotta sinne saa vahvistimen asennettua väliin.



    Antennivahvistimet tosiaan eivät osaa signaalin laatua korjata. Mutta uudet virittimet osaavat. Nyt ja tulevaisuudessa saa sellaisia (mobiilisovelluksiin suunniteltuja) DVB-T-virittimiä, joissa on otto kahdelle antennille, ja viritin sitten kokoaa molempien antennien signaaleista terveemmän. Voi vaikka suunnata antennit eri suuntiin, tai sijoittaa ne 10 päähän toisistaan, tai toinen antenni on taloyhtiön signaali ja toinen oma harava. Esim. kipinähäiriöt ja ohiajavat ajoneuvot saadaan näin suodatettua pois, kun yhden antennin virittimillä kuva hetkellisesti pilaantuisi. Noissa laitteissa voi ilmeisesti vaihtaa myös kahden tavallisen virittimen moodiin, katsoa/tallentaa kahta eri kanavaa. Jos ei kaipaa signaalin laadun parantamista kahden antennin turvin.
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Onko minulla näin aamusta rähmää silmissä kun sen näe James77:sin puhuvan kiinteistä antennikaapeleista. :rolleyes:

    Jos digikanavat näkyvät ongelmitta niin turha on signaalia vahvistaa.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kaikki selostettu viittaa siihen, että antennivahvistinta ei toistaiseksi kyetä asentamaan normaaliin paikkaansa, kaapelin alkuun, vaan että vasta kaapelin loppupäässä, 5 metrin pakollisessa kaapelissa kulkemisen jälkeen voidaan signaalia alkaa parantaa.

    "Ilmeisesti noin pitkä tv-johto hävittää signaalia" ei olisi ongelma, jos vahvistin olisi kaapelin alkupäässä, siksihän vahvistin on keksitty, ja signaali saadaan kulkemaan vaikka sata kilometriä pitkässä kaapelissa jos sitä tarpeeksi vahvistetaan, tosin vain muutamia kilometrejä normaalisti kuskataan ennen lisävahvistimia.

    Eli koska jo nyt ei ole antennivahvistinta kaapelin alkuun pantu, tai sitä edes harkittu, päättelen kaapelin olevan kiinteä, koska kerran murehditaan 5 m pitkän kaapelin pilaavan signaalia, ja epäillään saako edes vahvistimella siitä enää mitään kalua aikaiseksi; vahvistimen ollessa kaapelin loppupäässä.
     
  6. James77

    James77 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkennusta, siis seinässä on pistokerasia, mistä kaapeli on vedetty toiselle puolelle huonetta digiboksiin.

    Eli tuo 46% vahvuuden nostaminen ei vaikuta kuvanlaatuun?
    Toisaalta kuvassa ei ole nykimistä eikä häiriöitä, joten kaipa tuo joidenkin kanavien (subtv pahin) kuvanlaatu ei vahvistimella muuksi muutu.

    Ymmärrän kyllä ettei se lähetettyä kuvanlaatua paranna, tuo alhainen prosentti vain sai mietteliääksi.
    Ymmärsinkö oikein, tuon signaalin heikkous alimmillaan aiheuttaisi kuvan palikoitumista ja nykimistä, ei kuvan laadun ja terävyyden huononemista?

    Edit. Ja soneran kaapeliverkossa tosiaan ollaan=)
    Edit2. Olen pahoillani harhaanjohtavasta otsikosta, vavistin ei tosiaan tule päähän vaan alkuun pistorasiaan
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Signaalimittarien pitäisi osoittaa 99-100% arvoja. 46% tms. kertoo vakavista pulmista.

    Tein muinoin testejä signaalia vaimentamalla. Kuvanlaatu pysyi vakiona kunnes se jossain pisteessä tarpeeksi paljon vaimennettuna lopulta sekosi ihan täysin. Kuva siis on joko kunnossa, tai ihan pilalla, kun signaalin tasoa muutetaan. Kuin kävelisi tasakattoisen talon katolla; äkkiä tulee nopea romahdus ja leukaan sattuu.

    Siispä oletan, että antennivahvistin ei yksinään riitä, signaali tulee taloon huonolaatuisena. Pitää valittaa taloyhtiölle tai antenniurakoinnista vastaavalle.

    Antennivahvistimen tarpeellisuudesta saa ennakolta varmennuksen niin, että lisätään nykyisen johdon perään 5- tai 10-metrinen lisäkaapeli. Se laskee tasoa melkoisesti. Jos signaalimittarissa ei tapahdu suurtakaan muutosta, vika ei ole signaalin tasossa, eli antennivahvistin ei auta. Mutta jos kuva katosi kokonaan, tai on pelkkää leegotaidetta jatkuvasti, sitten kyse on nimenomaan signaalin tasosta, ja antennjivahvistin auttaa asiaan huomattavasti.

    Siispä lainataan kaverilta tai ostetaan kaupasta mahdollisimman halpa ja ohut 5...10 m antennikaapeli, jolla testataan tämä tasonpudotusjuttu ennen antennivahvistimen ostamisesta päättämistä.
     
  8. James77

    James77 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2006
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia infosta. Digiboksini ei tosiaan anna sen kummempaa lukemaa kuin 46%.
    Täytyypä testata jatkopätkällä miten käy, tai hetkinen, toinen tapahan on pistää se 1.5 metrin johtoon kiinni ja katsoa miten lyhemmällä käy. Jos signaali vahvistuu lyhemmällä johdolla, sitten vahvistinkauppaan.

    Noh se jossitteluista, täytyypä illalla testailla =)
     
  9. Dunemaster

    Dunemaster Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    517
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän tämä nyt kuitenkin riipu boksista ja signaalin voimakkuudesta. :eek:
    Itselläni boksi ilmoittelee 62-70% riippuen kanavanipusta.
    Laatumittari näyttää kuitenkin 100% aina kun sitä on katsellut.

    Boksini kaapelimallia ja rasian jälkeen on antennijohtoa ~7m.
    Noita signaalitasoja sai pari prosenttia paremmiksi lyhyemmällä ja paksummalla antennikaapelilla.
     
  10. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Signaalin voimakkuus määrää digitaalisella signaalilla millä todennäköisyydellä tulee bittivirheitä. Voimakkaan signaalin bittejä on vaikeampi kääntää.

    Kannattaa tarkistaa antennipiuhan päissä olevien liittimien kontaktit, ne rispaantuvat erittäin helposti. Eräällä tutulla ei tietyt digikanavat tahtoneet näkyä. Antennipiuha oli n. 10 m pitkä mutta korjattuani liittimen kontaktin (pahasti rispaantunut) heikko signaali nousi melkein huippuunsa ja kaikki kanavat näkyivät täysin ongelmitta. Epäilen että moni digiboksin kanssa tappeleva ei hoksaa syyn olevan rispaantuneessa antennipiuhassa joka aiheuttanee siis jopa boksin sekoamisen koska bittivirheitä tulee niin paljon.
     
  11. Gordon

    Gordon Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2004
    Viestejä:
    2 230
    Saadut tykkäykset:
    6
    Mulla signaalin voimakkuus 55 prosenttia ja kuvassa ei ole ongelmia. Ja tosiaan kuva joko näkyy tai ei. Signaalin voimakkuuta lisäämällä kuvan terävyys, kontrasti tms. ei parane. Joten kysyjälle, älä tee mitään, kuvasi on kunnossa.
     
  12. scatman

    scatman Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2004
    Viestejä:
    590
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se bittivirheiden todennäköisyys taitaa kuitenkin enimmäkseen riippua signaalin ja kohinan suhteesta elikkäs "laadusta". Tietty joku minimitaso pitää olla signaalin voimakkuudellekin, jotta hommassa olisi ylipäänsä tolkkua. Siis jos laatu on 100 ja signaali riittävä, ei paremmasta väliä. Käppyröitä:
    http://www.rsd.de/www/downcent.nsf/ANFileByANNoForInternet/AC51BDE9911A6C64C1256B29004CE779/$file/7BM03_3E.pdf
     
  13. eCu-

    eCu- Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    588
    Saadut tykkäykset:
    1
    Auttakaa pöljää :)

    Hommasin makuuhuoneeseen television. Signaali tulee olohuoneeseen ja makkariin samasta rasiasta, välissä on vain t-liitin. Makkarissa ei vielä ole digiboksia, olohuoneessa kyllä. Noh eilen katselin olkkarissa MTV3maxilta top gearia yms yms mukavaa ja signaali oli todella heikko, kuva palikoitui ja ääni napsui. Boksin signaalimittari näytti 40-50% Hetken pähkäiltyäni irroitin makkariin menevän antennijohdon t-liittimestä, ja signaali pomppasi takaisin sinne 80-90% välimaastoon ja kuva oli kaikinpuolin mainio.

    Asunto kuuluu kaapeliverkkoon. Olenko ymmärtänyt väärin, vai auttavatko tällaiset "antennivahvistimet" juuri antenniverkon ongelmiin, vai saisinko apua kaapeliverkossakin kyseisellä vermeellä? En näistä uhf, vhf jne termeistä juurikaan tajua, joten ajattelin kysyä ennenkuin vahvistimen hommaan, jos hommaan. Kuitenkin kun signaalin jakaminen sitä heikentää, luulisi signaalin vahvistimen asiaan auttavan?
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Virheellinen päätelmä, systeemisi on toistaiseksi liian kompleksinen, asia ei liity pelkästään signaalin tason puutteeseen/vahvistamiseen.

    Jotta kompleksisuus eli sattumanvaraisesti kaiken pilaavat haamut ja vuodot ja miljoona muuta tuntematonta asiaa ELIMINOITAISIIN pois yhtälöstä, että päästäisiin yksiselitteisempään kokonaisuuteen, tarvitaan seuraavat toimenpiteet:

    1) T-palikka komeroon odottamaan B-laatuista hätätilakäyttöä.

    2) Kaikki nykyiset antennikaapelit komeroon odottamaan B-laatuista hätätilakäyttöä

    3) Ostetaan 3 kpl UUSIA käyttämättömiä antennikaapeleita (pistokkeet valmiiksi valettuina, ovat piuhan eri päissä mallia IEC uros ja IEC naaras), joissa on tiukat ja toistaiseksi hapettumattomat uudet liittimet ja litistymättömät koaksiaalit, joita kissa ei ole purrut ja oven väli litistänyt jne. jne. jne.

    4) Ostetaan 2-antoinen antennivahvistin, SÄÄDETTÄVÄ malli. Säätövaraa niissä on useimmiten 10 dB verran, mutta vahvistustaso vaihtelee huikeasti mallista riippuen (16 dB tai 25 dB esimerkiksi). Sinulle tarpeellista vahvistustasoa ei vielä etukäteen voi tietää, koska nykysysteemisi on liian kompleksinen, virheellinen.

    Jotta rahallinen menetys "väärän" vahvistustason valinnassa jäisi pieneksi, suosittelen Bilteman halpaa 2-antoista mallia:
    http://www.biltema.fi/osteri/osteri....htm&linkki=24047.htm&tuote=24047&ryhmaid=229
    , siitä on minulla kokemuksia ja se toimii tyydyttävästi. Sen vahvistus on 25 dB ja ottoa voi vaimentaa 0...10 dB ruuvitaltalla kiertäen.


    Ne mainitut 3 UUTTA antennikaapelia ovat pituudeltaan seuraavat:

    a) 30...150 cm seinäpistorasiasta antennivahvistimen ottoon, mitä lyhyempi sen parempi, koska silloin antennikaapeli ehtii kaapata mahdollisimman vähän GSM- ja muita ilmassa liikkuvia radiohäiriöitä; et kuitenkaan ymmärrä ostaa 1000 euroa metri maksavaa suojattua militaarikaapelia (5 cm pätkä eli 50 € riittäisi seinärasian ja vahvistimen väliin, jos vahvistimen antoihin panee 90-asteen mutkaliittimiset kaapelit), joten kaapelin lyhyenä pitäminen on turvallisin keino. Antennivahvistimeen EI SAA päästää sisälle "vääriä" taajuuksia. Erillinen GSM-filtteripalikka saattaa olla tarpeen, mutta palaa asiaan vasta sitten kun huomaat kännykkäsi/WLANisi/pölynimurisi/loisteputkesi/jne. pilaavan DVB-tallennuksia.

    b) noin 150...500 cm antennivahvistimesta lähialueen tarpeisiin, päätä itse kuinka pitkä matka vahvistimesta on lähimmälle antennisignaalia tarvitsevalle laitteelle.

    c) noin 500...2000 cm antennivahvistimesta kauemman alueen tarpeisiin, päätä itse kuinka pitkä matka vahvistimesta on kaukana sijaitsevaan antennisignaalia tarvitsevaan kohteeseen.

    Mikäli pituudet b ja c eroavat toisistaan paljon, suosittelen ostamaan b-kaapeliksi erittäin ohutta ja suurihäviöistä marketti-mummo-koaksiaalia, ja kompensaation vuoksi c-kaapelin pitää olla noin sentin paksua hyvälaatuista satelliittikelpoista moninkertaisesti suojattua laatukoaksiaalia. Tällöin kumpikin kaapeli vaimentaa signaalia suunnilleen yhtä paljon, ja vahvistimen vahvistussäätöasetus kelpaa kummankin kaapelin päässä oleville laitteille.

    Jos et millään saa vahvistussäätöä sellaiseen asentoon, että kummankin kaapelin päässä oleva laite olisi häiriötön, sitä halpaa mummo-b-kaapelia vaihdellaan toisenlaiseksi, kunnes sopu syntyy. Eli b-kaapeliksi hommataan vaikka 10 m pitkä onnettoman ruipelo ohut halpa pilipalikaapeli, joka vaimentaa hurjasti signalitasoa, silloin sen vamennus vastaa pitkän kaapelin vaimennusta.

    Pitkä c-kaapeli on kaikista kallein ostos, se tehdään kerralla hyväksi, sitä kaapelia ei sen jälkeen tarvitse vaihtaa. Lyhyemmän b-kaapelin häviöllisyys trimmataan sopivaksi huonontamalla b-kaapelin laatua ja pidentämällä pituutta. EI SAA asentaa useita kaapeleita peräkkäin, ostetaan ennemmin eri mittaisia parin euron halpiksia kassillinen, joku niistä toimii hyvin, täsmää yhteen pitkän hyvän b-kaapelin häviötason kanssa.
     
  15. Ötökkä

    Ötökkä Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-G vastasi matemaattisen tyhjentävästi, varmasti signaalivahvuus paranee noilla keinoilla, jossain
    on kyllä selvästi vikaa.

    Omakohtaisia t-kokemuksia antennivahvistimen käytöstä:
    -rivarin yhteisantennin kautta tulee signaali, ei mitään tietoa mitä rojua on
    välissä vahvistamassa, rasiasta vahvuus 80%/laatu100%
    -antennin seinärasia sai remontissa kyytiä, jatkoin suoraan 10 metriä
    ihan perus 75 ohmin halpiskaapelilla uuteen paikkaan, olkkarin boksit (2 kpl) pelitti edelleen ok t-liittimellä, pääboksi 70/100
    -hullu kun olen niin vetäisin vielä samanlaisella romukaapelilla makkariin toiset
    10 metriä, ja vielä toisella t-liittimellä (kakkosboksit) :) yllätys oli suuri kun kuva tuli ok ulos joskin heikolla vahvuudella (pelkkä palkkinäyttö joten ei % tietoa)

    Olin tyytyväinen pari kk:tta, kunnes sitten ongelmat alkoivat (kääntynyt antenni, digita, matalapaine, vieno tuuli, etc...)
    Olkkarin boksi tippui ~40/80 eli pätki jonkin verran, makkarissa luonnollisesti suht pimeää, joku sitten jossain korjasi jotain ja taas kaikki hyvin.

    Halusin kuitenkin parannusta vikatilanteiden varalle ja ostin jonkun bilteman tyylisen antennivahvistimen (1 sis 2 ulos). Täydellä vahvistuksella nosti signaalivahvuutta yli 10%, tämä riitti selviämään myös vikatilanteista eli joka paikassa näkyi ok.

    OT: Kunnes sitten...lapset alkoivat la-su aamuisin itkemään kun pikkukakkonen pätkii, ja tämän jatkuttua muutaman viikon, tajusin että ko. muksin signaali on liian vahva (95%) viikonloppuisin, tämän (tai vahvistettujen virheiden) vuoksi pätkii.

    Sitten vaan rähmät silmissä la-aamuna vahvistusta pienemmälle, 90% vahvuudella toimi kuin kello.
    Mitä t-liittimiin tulee, dumppasin roskikseen kun tajusin että voin pääpurkin outista jatkaa signaalin olkkarin kakkospurkkiin (parani 5 %) ja nyt myös makkariin on suora kaapeli vahvistimesta.

    On myös tullut testattua ns. puoliaaltoantennia, tjsp, toimii yllättävän hyvin ei maksa mitään eli kannattaa myös kokeilla (diy t-antenni, paljaat kuparit ~11-13 cm tjsp)

    Eli kannattaa kokeilla sitä vahvistinta, mutta miksei myös tuota itse tehtyä antennia (jos t-boksi löytyy testaukseen), voi yllättyä positiivisesti :)

    Edit: kirotushäröt+tarkennusta
     
  16. 1031

    1031 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.03.2004
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-G.. Olen mitannut monta taloyhtiötä ja tutkinut monen "digiboxin" signaali mittaria,vertaamalla sitä ammattikäytössä olevaan analysaattoriin. Käytännössä tuollaisessa tapauksessa jossa boxin signaalinvoimakkuus mittari näyttää jotain 40-60% ei Mattimeikäläisen kannata huolestua, jos kuvassa ei ole mitään vikaa. Mikä on se vakava pulma josta tuossa toitotat? Antennirasiasta tuleva signaalin taso on määritelty tarkkaan ja kun se niissä rajoissa pysyy niin homma on ok, se että jos ollaan speksien alarajoilla tason suhteen, niin ei se homma parane lisäämällä ketjuun halpis antennivahvaria (halpis kiinalaisen se Mattimeikäläinen kuitenkin ostaa Biltemasta) Joka edelleen huonontaa signaali/kohinasuhdetta -> se viimeinenkin pelivara menetetään. Monet teoriasi pitävät paikkaansa,mutta menevät niin paljon "hienosäädön" puolelle että oikein pelottaa, Moni joka täällä kyselee vinkkejä saattaa tosiaan harhautua noille poluille.

    Tosin myönnän että uuden hankkimani digiboxin pätkimistä/palikoitumista..itsekkin yritin korjata tasojen nostolla, signaalin voimakkuusmittari (boxin) näytti about 50% ja mittalaite antoi kanavanipuille puhtaat paperit,lisäsin tähtipisteeseen jakovahvistimen (telesten valmistaman ammatti vehkeen..) mutta eipä tuosta ollut mitään iloa, mitä nyt bBer lukema kasvoi hieman(mikä taas on huono asia). Ongelma korjaantuu kunhan korean poika vääntää boxiin uuden softan, kuulemma.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minulla datadroppeja alkaa tulla ellei 99-100% ole mittarissa, DVBViewer TE:ssä / DVB Dream:ssa, softia ovat he, ja korttina AirStar2, 6 kappaletta noita kortteja on. Pari muuta korttia on myös, ne ovat herkemmin droppiutuvia (huono virheenkorjaus), niistä näkee nopeammin signaalin lievätkin puutokset.

    Jos minulla mittarissa näkyy 90-95%, tiedän "pulman" johtuvan sääolosuhteista, ja tallenteet menevät osittain pilalle, muutama droppiryöppy per ohjelma. Alle 90% jos menee, vaihdan omalle parvekeantennille, jolla pääsee taas 95-100% alueelle, mutta se on äärimmäisen kipinä+haamuherkkä ohiajaville ajoneuvoille, eli heti kun taloyhtiön verkkoa vaivaava mystinen pulma poistuu, palaan sinne.



    Puhu sinä siis tiikkipoksiloiden mittareista ja mitä niiden lukemat milloinkin tarkoittavat, minä puhun siitä mitä tapahtuu minun systeemissäni, ei 99-100% pitää MINULLA mittarissa olla, muuten alan valmistautua antennivaihtoon. Koska datadroppimäärä alkaa välittömästi kasvaa jokaisen prosentin kohdalla kun poiketaan 100% mittarinäkymästä.

    Ja minulla ei ole harmainta aavistusta mitä mittarini tarkoittaa prosenttilukemallaan, eikä sillä yksityiskohdalla edes ole paskankaan väliä, koska mittarin ja datadroppien välillä joka tapauksessa on selvä yhteys, se yhteys riittää minulle. Berrit sun muut nippelidetaljit näkee valikoiden valikoiden valikoiden syövereistä, minulla ei ole aikaa siellä pomppia kyyläämässä montako bittiä milloinkin katoaa matkalle, päämittari kertoo aivan tarpeeksi tarkasti sen, onko jossain fataali vika vai ei; vaaditanko toimenpiteitä vai ei.



    Ja niin kauan kuin käytetään ikäloppuja löysiä hapettuneita liitoksia ja vuotavia kaapeleita (pääsyy aiemman kysyjän ongelmiin), on turha miettiä mitään numeroa mitä missään mittarissa näkyy. Kaapelit ja liitokset täytyy uusia, vasta sitten voi pohtia onko signaalin tasossa ja heijastuksissa jotain korjattavaa.

    Paskat kaapelit paljastuvat silläkin kikalla, että liikuttelee johtoa tai liitintä. Jos analogisessa kuvassa (käytetään 1.9.2007 jälkeen vaikka kuvanauhuria kuvalähteenä, RF-ulostulollaan, televisio RF-viritettynä kuvanauhurin antamalle kanavalle) näkyy valkoisia vaakaviivoja tai valkoisia kohinapilkkuja kun kaapeliin/liittimeen kosketaan, liitokset ovat kaatopaikkatavaraa, vaativat uusimista. Samoin jos puhuu kännykkään liitoksen vieressä, tai pölynmurin moottori pyörii liitoksen vieressä, jos silloinkin kuvassa näkyy jotain muutoksia, kaapelit kaatopaikalle mars.

    On järjenvastaista kuvitella antennivahvistimen ostamisen tai taloyhtiön laitteiden huoltamsen parantavan millään tavalla omassa huoneessa olevia viallisia kaapeleita ja liittimiä.

    Koska uudet kaapelit maksavat jopa alle euron kappale, tai enimmillään kymmenen euroa, ne uusitaan riittävän usein, ettei tarvitse huolehtia niistä. Jos kaapelien uusiminen ei auttanut, sen jälkeen vika tosiaan on jossain muualla, taloyhtiön signalissa, veikkaan ma.



    Kaikissa asunnoissa joissa olen asunut, lukuisia Espoon eri alueilla, kaikissa antennitasot ovat olleet poikkeuksetta liian matalalla yleistasolla, eli analogisena aikana se tarkoitti aina sitä, että omalla antennilla sai vähemmän kohinaisen kuvan talteen. Mutta enemmän haamuja tietysti, koska taloyhtiön antenni on paremmalla sijaintipaikalla.

    Siis se joka väittää, että taloyhtiön signaali EI kaipaisi vahvistamista, on pelkkä valehtelija. Aina kaipaa vahvistamista. Jostain käsittämättömästä syystä ainakin Espoossa kaikki taloyhtiöt (niin Arava-spurgu kuin vapaarahotteiset sekä paritaloyhtiöt) jakelevat liian matalaa signaalitasoa, jota on aina vahvistettava, etenkin jos pilkkoo signaalin T-palikoilla usealle laitteelle (3,5 dB napsahtaa taso alas jokaisen palikan takia).

    JOS lehmät lentäsivät eli talohtiöt jakaisivat standardin määräämää maksimitasoa, sitten signaalin voisi huoletta jakaa usealle laitteelle kohinattomasti. Vaan ei, minkäänlaista jakamista se ei kestä, ja vaatii vahvistamista kaikissa tapauksissa. Ainakin 6 dB vahvistus tarvitaan kohinattomuuden saamiseksi, jopa 25 dB, kuten minun tapauksessani. Aivan, minulla 20 dB 33 euron vahvistin ei riitä, signaalin taso ei sillä nouse riittävän ylös, ei päästä "mittarissa" 100% saakka, jonne minun on päästävä, ja se onnistuu 25 dB vahvistavalla BILTEMAN pilipalivahvistimella!

    Jos joku raukka vaatii omaan kämppäänsä militaariluokan 0,02 dB kohinaluvun vahvistimia, sääli hänen lompakkoaan. Minä onneksi pärjään 15 euron vahvistimella, mutta se on siis täysin pakollinen, ilman sitä kuva katoilee kokonaan hetkittäin, taso on lian matala.

    Omalla antennilla vahvistinta ei tarvita (taloyhtiö siis tarjoaa hehtaarikaupalla alempaa tasoa kuin oma parvekeantenni), mutta varmuuden vuoksi puskuroin sen signaalin 20 dB kykyisellä vahvistimella, joka on säädetty jonnekin 8 dB vahvistustasolle, tai mitä keli nyt vaatiikaan.
     
  18. Rigor

    Rigor Guest Guest

    Liittynyt:
    28.03.2007
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    James77, sä et ole vieläkään kertonut onko siinä kuvassa häiriöitä. Jos ei ole niin kehotan noudattamaan IIWDFI-periaatetta. Tätä teoriaa on testattu poikkitieteellisillä, empiirisillä kokeilla lukemattomia kertoja, ja on osoitettu oikeaksi aina, uudelleen ja uudelleen.

    Mitä antennivahvistimeen tulee, niin ainakin Welhon kaapelissa signaali kulkee eri taajuusalueella kuin maanpäällisessä verkossa, eli Bilteman viiden puusentin vahvistin ei ehkä toimi.
     
  19. 1031

    1031 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.03.2004
    Viestejä:
    1 176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yleensä kaikki "markettien" pistorasia malliset vahvarit ovat laajakaistaisia eli kattavat alueen 47Mhz-862Mhz jolloin tuohon kaistaa mahtuu sekä terrestiaali-/kaapeli-jakelun kayttämät taajuudet.
     
  20. juka39

    juka39 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2007
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin marketista vahvistimen, jossa pakkauksessa sanotaan, että sopii myös kaapeliverkkoon (taajuusalue 40-862 Mhz). Siinä lukee myös: vaimennus VHF/UHF 12.5 dB. Tarkoittaako, että vahvistus tässä on maksimissaan tuo 12,5 dB?
    Tilanne on tämä: Asunnossa on vain yksi antennipistorasia olohuoneessa. Tästä lähtee antennijohto vahvistimeen (n. 1,5 metriä, liitokset valmiiksi tehtaalla puristetut) ja vahvistimen toisesta ulostulosta lähtee toinen samanlainen ja samanmittainen antennijohto Medion 9220C boksiin. Tv kuva on hyvä, ei pätki. Toisesta ulostulosta lähtee omatekoinen useita vuosia vanha n. 18 metriä pitkä antennijohto makuuhuoneen Huma FoX boksiin, joka pätkii ajoittain, mutta vain YLEn kanavilla (A-nipun taajuus täällä 162 Mhz). Po. johto on aika jäykkä koaksiaali, jonka olosuhteiden pakosta on taivuttava aika jyrkille mutkille (oven karmit on pakko kiertää, koska kynnyksiä ei ole), liitokset ovat itsepuristetut ja kaiken lisäksi johtoa on ollut pakko jatkaa loppupäässään noin 1,5 metrin valmisjohdolla. Humaxin mittarilla mitattuna signaalin voimakkuus on 67-70 %, laatu 100%. Ennen vahvistimen hankkimista voimakkuus oli 50-52 %:a ja pätkiminen vielä pahempaa.
    Olen ajatellut hankkia uuden sen noin 18 metriä pitkän antennijohdon tehdaspuristetuilla liittimillä, mutta tietääkö kukaan, mistä niitä voi ostaa? Onko ylempänä mainittu Bilteman vahvistin (kuvastossa 14,90 euroa) ja vahvistus 25 dB siis puolet voimakkaampi kuin nykyinen vahvistimeni ja mahdollista sitäkin kautta vahvistaa signaalia ja saada kuva virheettömäksi? Mikä osuus koko murheeseen voisi olla Humaxin ohjelmistossa (käytössä 21 loppuinen päivitys), YLEn lähetteessä tai kaapelioperaattorissa (Elisa/Jyväskylä)?