Tangband W3-871S rakentelua

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jakob, 13.08.2005.

  1. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa pari asiallista rakentelua.
    1
    2
     
  2. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Oma kokemus on se, että imupiiriä ei tosiaan "lähikentässä" kaipaa, mutta jos kuunnellaan hiukan kauempaa, niin tuo ilmiö tulee esiin, voit kokeilla asettamalla nykyiset TB:t vaikka isompaan tilaan ja kuunnella 4-5 m päästä. Läheltä kuunneltuna keskialue on sivistyneempi.
     
  3. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kivannäköiset on tehty liimalevystä... täytynee käydä mittailemassa noita muista rojekteista jääneitä palasia.... jos vaikka pelkän etulevyn laittaisi uusiksi :hitme:
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ootko sä sepi koittanut ilman ylipäästöä? Hakkaako elementti heti muka pohjaan pienilläkin voimakkuuksilla? Ei luulis, ainakaan lähimonitorikäytössä.
     
  5. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kun testasin tuon soveltuvuutta käyttööni, ostin yhden ylimääräisen ja soitin sitä irtoelementtinä todellakin rääkäten. Melkoisesti se kestää tuollakin lailla. Tietokone käyttöön voit huoleti virittää sen refleksiin. Jos alkaa tuntumaan että tuo refleksiviritys ei ole hyvä, sehän on helppo tukkia sukalla tai muulla soveltuvalla.
    Bassot on joka tapauksessa olemattomat, refleksi tai ei:D
     
  6. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilin kyllä ilman ylipäästöä, tuo Xmax 0,5mm on kyllä niin pieni että ylittyy heti kun esim pelaa jotain räiskintäpeliä... itselle jäi kuitenkin sellainen "kutina" että tuo nyt käytössä oleva 114Hz ylipäästö on melkein sama kun ilman ylipäästöä. Kartio liikkuu useita millejä mutta ei se mitään rikkoutumisen oireita anna eikä kuullosta säröytyvän. Täytynee kokeilla jossain välissä jotain 130-150Hz väliin sijoittuvaa ylipäästöä.
     
  7. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisen asteen ylipäästö on melko tehoton ja syö helposti sen vähääkään potkuisan alueen eli 100-200 Hz. Mallinsin pikkuisen WinISD:llä suodatuksia 3,2 litran refleksiin (Fs=80 Hz).

    0,5 mm rajoissa:

    1. ylip. 220 Hz, voi kuunnella 86 dB, mutta 70 Hz tulee 73 dB ja 100Hz 78 dB.
    eli -6 dB = yli 100 Hz


    1. ylip. 150 Hz, voi kuunnella 83 dB, mutta 70 Hz tulee 73 dB ja 100Hz 78 dB.
    eli -6 dB= vähän alle 100 Hz


    2. ylip. 80 Hz, voi kuunnella 82 dB, mutta 70 Hz tulee 74 dB ja 100 Hz = 80 dB.
    eli - 6 dB = vähän yli 70 Hz

    ---> tekisin ehkä viimeisen mallin.
     
  8. PekkaS

    PekkaS Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2006
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on nuo tb:t 2,5 litran palloissa viritettynä 240Hz. Tyrotexin palat putkissa noita voi luukuttaa melko kovaa ilman ylipäästöäkin, tosin ääneen ei hirveästi tullut eroa, vaikka nostin vahvistimesta jakotaajuuden 200 hertsiin.
    Sensijaan putkien tiivis tukkiminen teki mielestäni äänelle tosi pahaa, muuttui tosi latteaksi. Ainakaan mun makuun tuo ei toimi noin pienessä suljetussa.
    Käytössä on tuo Vikash-infonkin sivuilta löytyvä notch-filtteri.
     
  9. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    En kieltämättä sen enempää ole tätä miettinyt tai simuloinut tai laskenut, näyttää vaan hurjalta kun kartio liikkuu noin 10 kertaisen määrän speksissä kerrottuun maksimiin verrattuna :rolleyes: kuullostaa kuitenkin hyvältä :thumbsup: minulla on siinä mielessä helppo tehdä noita kokeiluja kun saan työmaan "ylijäämä/sopimattomien osien kasasta" kondensaattoreita omaan käyttöön. Kuten jo kerroin tuo 114Hz ylipäästö kuullostaa hyvältä.
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK. Mutta jos 2. asteen suodatusta koitat, niin sopivat(WiniSD:n mukaan) voisi olla 150 myyF ja rinnalle 10 mH. Kela on aika iso, mutta jos kamaa ilamiseksi saat....
     
  11. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä DVB-Geen ideoista olisi ihan mielenkiinnosta pari kysymystä.

    Ajatellaan että, jos kaijutin kotelo olisi sisältä päin täysin pyöreä, toimisiko taajusvasteen virittäminen samanlailla kuin kuutioon/laatikkoon? eli siis litramäärät ja refleksiputken pituudet.

    Mihin kohti tämmöisessä rakennelmassa refleskiputki tulisi sijoittaa? täysin vastapäätä elementtiä?

    Ja miksi jos tämä on niin täydellinen ratkaisu (en kiellä etteikö olisi). Niin onko kaiutin valmistajien ainut syy miksi he eivät sitä käytä se, että se on niin vaikea toteuttaa?
     
  12. Mige

    Mige Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2002
    Viestejä:
    182
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähäisen tietämykseni perusteella vastailen noihin parhaani mukaan, kun tässä yön pimeinä tunteina ei kummempaakaan tekemistä ole. Ja kun lomalla olen niin ei edes nukuta :thumbsup:
    Mutta siis, ilmatilaahan se on, oli se sitten missä muodossa tahansa (pyöreä, kuutio, neliö tai mikä tahansa muu muoto nyt sitten ikinä) joten toimii samalla tavalla noi viritykset ym.
    Sen refleksiputkenhan voi nyt sijoittaa toki minne ikinä siinä pallossa sen nyt haluaakaan.. suositushan on kuitenkin se ettei sitä elementtiä sieltä putkesta näkyisi, mutta muistelen jostain lukeneeni olikohan Zipmanin kommentin että ei se nyt subbareissa ainakaan mikään maailmanloppu ole jos se putki suoraan elementin takana olisikin.. tähän nyt en kummemmin siis kantaa ota kun tietämystä ei niin kauheasti ole.
    Pallo muotona taas lienee juurikin hankalampi valmistaa ja sitten taas toisaalta kun siirrytään isompiin kaiuttimiin ja koteloihin niin kyllä sellanen jumppapallon kokoinen kaiutinpallo allekirjoittaneessakin suurta kummastusta varmasti herettäisi :D Ja tietenkin sitten pintakäsittelyn suhteen voi pallojen kanssa karsia viilut pois jnejne.. eli kyllä noita syitä löytyy miksi palloja ei niin paljoa tehdä.. Onhan se pallo toki ratkaisuna varsin loistava näihin laatikoihin verrattuna seisovien aaltojen, resonanssien ym takia.
     
  13. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Konkkia kyllä löytyy mutta keloja ei joten ne menee ostettavaksi... pysyttelen 1. asteen suodatuksessa :p
     
  14. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielipide kysymys. Korva on tietokonepöydällä noin 350 mm korkeudessa pöydän pinnasta. Pitäisikö äänenlaadun kannalta tehdä rumat 350 mm korkeat "maitopurkit" vai 200 mm korkeat paljon kauniimmat kotelot? Kuinka paljon tuo korkeuden nostaminen vähentäisi pöytäheijastusta? Tulee siitä heijastus vaikka olisikin korkea kaiutin. Ehkä kauniimpi kotelo, vai mitä muut mieltä?:D

    Liite
     

    Liitetyt tiedostot:

    • TB_W3.PNG
      Tiedostokoko:
      16,6 KB
      Katsottu:
      616
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mitä korkeampi maitopurkki, sitä parempi.

    Tosin kotelo ei saa olla kovin "korkea" sisäpuolelta, syntyy haitallinen seisova aalto. Mutta sen voi kumota sllä, että kotelo on sisältä kiila. Yläosa kotelosta on vaikkapa 11x11 cm poikkipinnaltaan, ja kotelon puolivälikorkeudessa poikkipinta on 11x5,5 cm ja alas tultaessa pöydän rajassa kotelo on 11x0 cm eli kiila on umpeutunut. Tällainen kotelo on erinomainen, ei sisällä lainkaan pystysuuntaista koteloresonanssia.

    Jos kotelo on sisältä 44 cm korkea niin kiilamaisena ollessaan se vastaa 22 cm korkeaa maitopurkkia, tilavuus on täten 1,1 x 1,1 x 2,2 dm = 2,662 litraa.

    Samalla saa ilmaiseksi sen hyödyn, että kotelon "syvyys" muuttuu portaattomasti 11 sentistä nollaan senttiin, joten kotelon syvyyssuuntainen resonanssikin on laimea, ja sehän on yleensä kanttikoteloissa kriittinen, pahiten ääntä pilaava, koska elementin taakseen lähettämä ääni palaa takaseinästä takaisin elementtiin ja koteloresonanssin kera vieläpä. Käy ihan kuin laserissa, syntyy äärettömän voimakas resonanssi jota kartio kiihdyttää kuin laser-emitteri konsanaan.

    Sivusuuntainen resonanssi ei ole niin oleellinen, koska kartio työntää äänialtoa kohtisuorassa kulmassa sivuresonanssiin nähden (suht kuution mallisissa koteloissa), aalto pyyhkii resonanssia pois edetessään. Tässä maitopurkki/kiila-tapauksessa korkeassa kotelossa sivusuuntainen resonanssi hieman on vaaraksi, joten minä tekisin kotelosta alaspäin levenevän (tai kapenevan). Pääasia, että saisi lievää kiilamaisuutta myös kotelon leveyteen.


    ______________________________________



    Elementin nosto irti pöydän pinnasta (tai mistä tahansa muustakin pinnasta) "puhdistaa" ääntä. Suoran äänen osuus lisääntyy ja heijasteäänen osuus vähenee. Himalajoitus-efekti myös hiljenee eli taajuusvasten mutkittelu. Mutkittelu eli liuskoittuminen eli kampaefekti syntyy siitä, että pinta vuoroin voimistaa suoraa ääntä (kumpikin ääni saapuu korvaan samassa vaiheessa) ja vuoroin hiljentää (vastavaiheinen heijaste vaimentaa suoraa ääntä, korvaan kun molemmat ehtivät), riippuen äänen taajuudesta.

    Mitä kauemmas pinnasta kaiutin saadaan, sitä matalampiin ja harvempiin taajuuksiin "vaihehäirintä" kohdistuu. Pahin ääni on jos elementti on lähes pöydän pinnassa kiinni, silloin suora ja heijasteään ovat yhtä voimakkaita ja taajuusvaste maksimaalisen mutkitteleva, etenkin keskiäänillä ja diskanteissa.

    Bassoelementti taas pelkästän HYÖTYY asiasta, se juuri kannattaakin sijoittaa kiinni pöytäpintaan. Samoin refleksiaukko on paras sijoittaa pöydän pintaa lähelle.

    Myös laajakaista ja keskiääniset ja diskantit voidaan sijoittaa pöytäpintaan kiinni, mutta se edellyttää sitä, että pöytäpinta huomioidaan torven osana, suuntaimena, ja muotoillaan muu kaiutinkotelo sellaisksi, että pöytä peilaa äänet hallitulla tavalla eikä hallitsemattomasti. Tällaisen kaiuttimen+pöydän säteilykeila lähtee noin 45 asteen kulmassa yläviistoon, ja jos pää menee pois ideaalikeilasta, ääni muuttuu rumaksi. Lähikenttäkäyttöön siis rajautuu pöytää suuntaimenaan hyödyntävä kaiutinmuotoilu.
     
  16. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäköhän olisi ihanteellinen paikka tällä refleksiputkelle pallorakenteessa?
     
  17. Hemmo Hurmos

    Hemmo Hurmos Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs Pekka tuollaisia palloja saa?

    Olen jo jonkin aikaa etsiskellyt moisia, samanlaiset kaiuttimet mielessäni... Kiinnostaisi kovasti tietää mitä materiaalia tuo pallo on ja kuinka toteutit tuon elementin kiinnityksen?
     
  18. PekkaS

    PekkaS Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2006
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valmistin nuo leikkaamalla jyrsimellä harpin avulla 6mm vanerista pyöreitä rinkuloita, joista tein kehikon. Elementtiä varten tein upotuksella varustetun rinkulan 12mm vanerista.

    Häkkyrän päälle virittelin mitälie venyvää keinokuitukangasta, johon läträsin polyesterihartsia. Tästä kuvasta näkyy tuo välivaihe ja hieman kehikkoakin. Tämän jälkeen noihin sai vielä upottaa kilon kittiä lopullisen muodon saamiseksi.
    Tältä ne näyttivät ennen pohjamaalia. Lopullinen pinta on saatu ihan perus-automaalilla oikealla ruiskulla ja oikeissa olosuhteissa.

    Jos tekisin nuo uudestaan, niin lisäisin tuplamäärän noita vaneririnkuloita, säästyisi kovasti kittiä ja hionta-aikaa.
     
  19. Hemmo Hurmos

    Hemmo Hurmos Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2007
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK!

    Todella hienon näköiset tekeleet ja samalla varmastikin toimivat. Onnittelut! Tuo jälkimmäinen linkki ei pelittänyt minulla...

    Eli jatketaan: onko kenelläkään tietoa mistä mahdollisesti saisi (kenties pienellä modaamisella) moiseen soveltuvat pallerot? Tietääkseni savipallojakin on käytetty, mutta niiden toimivuus?
     
  20. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    ekana tuli ainakin mieleen tämmöiset ulkolyhdyt mitä varmaan melkein joka toisen talon seinästä löytyy... muovisiahan noita saa. Lasinen voi olla vaikeempi työstää + särkymisvaara suurempi

    tyyliin tälläiset vastaavat