Tangband W3-871S rakentelua

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jakob, 13.08.2005.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    1 cm on aika riittävää muutaman litran pieneen koteloon. Tukirimoja/rakenteitta kannattaa kuitenkin laittaa. Kotelon muodolla on toki vaikutusta ääneen säteilykuvion suhteen, tosin näin pienten koteloiden tapauksessa n. 2000 Hz ylöspäin. Etulevy lähinnä vaikuttaa.

    Minä en ole koskaan elämässäni tarvinnut Acrobatia veroilmoituksen tekemiseen. Valtiolta tulee veroehdotus. Jos on tarvetta tehdä ehdotukseen muutoksia palautan paperit valtiolle kuulakärkikynällä tehdyin merkinnöin. Foxitreaderillä ei ole tekemistä minkään selaimen kanssa, se on erillinen softa. Aukaisee PDF-filet todella nopeasti.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kyse on erään paperiosakeyhtiöni papereista, mikään veroehdotus siis ei kelpaa, omakätisesti on pakko ne pirun taseet nysvätä ja veroilmoitukset hoidella, kun ei ole varaa ammattimaisiin tilintarkastajiin.

    En ole noin viiteen vuoteen löytänyt sitä kuorta, jossa veroilmoitus tulee. Se aina hukkuu jonnekin kämpän romujen sekaan. Joten netistä pitää hakea kaavakkeet ja täytellä niihin puuttuvia tietoja ja printata arkit ja postittaa eteenpän. Viimeisenä mahdollisena päivänä. En osaa hoitaa asioita ennakkoon, vasta kun on absoluuttinen pakko. Muutama kerta on pitänyt mennä pääpostin poste restanteen, että saa kuoreen oikean vuorokauden leiman.

    Kun jonkun asian voi tehdä vaikeasti, se tehdään vaikeasti. Laiska helpon tien kulkija naulaisi verokuoren seinään kiinni, jotta se löytyisi tarvittaessa. Minä osaan hävittää sen tehokkaasti ja toistuvasti. 2-3 kuorta on edelleen kateissa, ja jossain täällä kämpässä ne kyllä piileskelevät, mutta ei hajuakaan, että missä. Roinaa on enemmän kuin vapaita ilmalitroja.
     
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    DVB-G, saanko ehdottaa tärkeiden papereiden säilytyspaikaksi sänkyäsi. Patjan alla säilyy paprut, eikö?

    Paperiosakeyhtiö? :confused:
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    "Firmojen nimissä" saa ostettua halvalla tavaraa tukuista, muuhun en firmoja käytä, tuloja niistä siis ei ole.

    Sängyn alla asuvat villakoirat ja pölypunkit, ja on siellä muutamia vuosia maannut jotain lehtiäkin, ja pultteja, teriä, mitä lie. Jos ottaisin valokuvan tilanteesta, valkotakit hakisivat vartin päästä, siksi en ota.




    Asensin kokeeksi Foxit Reader 2.0:n, enkä saa mitään nopeuseroja esille Acrobat 8:aan verrattuna. Joko selamet tai akrobaatit tai näytönohjaimet ovat kahdessa vuodessa parantuneet; riittävän nopeaa puuhaa on nykymaailmassa peedeeäffien käsittely. Toisin oli ennen. Siksi onkin typerää nostaa esille 2 vuotta vanhoja tietotekniikka-alaan liittyviä asioita ja aloittaa niistä väitteleminen.

    Hyi helvetti! Poistin samantien koko ohjelman, en minä tuollaista pysty sietämään tätä testiä kauemmin. Oikea Acrobat näyttää koko sivun kerralla pyyhkäisten, VALMIINA. Ja tuo karmea Fox-mikälie piirtää jokaisen kuvan eriksen ja tekstit erikseen, joutuu katselemaan hirveää videosekoilua kunnes kuva on valmis. Sama aika, 0,5 sekuntia tai mitä nyt meneekään, kuluu kummaltakin softalta sivun esiin saamiseen, mutta Acrobat tekee sen kauniisti.

    Testissä käytin 120-sivuista Inner World Audio -näytelehteä, 23,65 megatavuista filettä "innerWA_nro1.pdf".

    Taitaa sittenkin olla 2 vuotta ajastaan jälkeen jäänyttä tekniikkaa tuo karmea pdf-näyttäjä. Onneksi se kiusasi silmiäni vain minuutin ajan, toiste en siihen haksahda.
     
  5. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. Piruz

    Piruz Guest Guest

    Liittynyt:
    24.07.2007
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0

    For GOD sake!!! No tottakai sillä on väliä??!! :hitme: Jos joku, aloitteleva tai kokeneempi hifisti ei vielä ole lukenut Pekka Tuomelan Tee Itse Hifikaiuttimia-kirjaa ni hopi hopi kirjastoon! (ei luulis olevan niin vaikeeta). Ja älkööt kukaan sanoko kirjaa roskaksi, joskus jotain sellastakin kuullut mainittavan. Kirjassa on sivulla 82 kuva, jossa esitellään Harry F. Olsonin teoria erilaisten kotelotyyppien vaikutus taajuusvasteeseen.

    Mutta koska pallo on todella vaikea toteuttaa varsinkin puulevystä, niin parempi vaihtoehto on sijoittaa elementti hieman keskilinjan sivulle. Ja samalla pyöristää kotelon reunat, joka vähentää myös heijastusten aiheuttamia korostumia ja vaimentumia. Ja dipolikaiuttimessakin on omat haittansa, suurin ehkä sen koko. Millekään 50 cm x 50 cm olevalle levylle ei kannata alkaa dipolia tekemään. Paitsi jos rakentaa moniosaisen dipolin niin diskantti mahtuu kotioloissa ehkä tuohon. Lisäksi dipolikaiuttimet ovat vaikeat sijoittaa varsinkin pienemmissä olohuoneissa/kuunteluhuoneissa.
     
  7. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Sain tuon lcd-tv:n vihdoin hankituksi ja siten jonkinlaisten pikkukaiuttimien värkkääminen olisi ajankohtaista. Reunaehdot ovat varsin tiukat: Koska kaiuttimet on tarkoitus sijoittaa laitetasolle olevan television eteen, saa purkkien korkeus olla korkeintaan 15 cm jotta ruutu ei peity. Syvyys ei saa olla suurempi kuin 13 cm. Leveyden kanssa on jo vähän väljempää. Tang band W3-871S:n halkaisijahan on noin 9,3 cm ja syvyys noin 6 cm.

    Voiko näillä edellytyksillä saada aikaan suljettuun koteloon rakennetut kaiuttimet (en ole tarpeeksi viisas refleksikotelon rakennusta ajatellen) jotka selvästi "pesevät" onnettoman kotiteatterisarjan vielä surkeammat muovipurkit? Jos voi, niin mitkä asiat ovat selvästi vältettäviä seikkoja? Ei siis kuution muotoista koteloa, kaiutin sivuun keskilinjasta...entä muita asioita? Voisiko kaiuttimista tehdä "leveät"? Suodattimiahan ei siis kokoäänielementin kanssa tarvita?

    Hifiähän näillä eväillä ei saa, mutta kenties jotakin parempaa kuin originaalit höyhenenkevyet muovirasiat...?
     
  8. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Refleksikotelon tilavuudeksi jotain 2,5-3 litraa ja kyllä täällä osataan haluamallesi tehdä viritys, ei se kovin kaksista tarvitse. Suodatuksen tarvitset joka tapauksessa noin 70-100 Hz tasoon konkalla, eli refleksi tuskin haittaa tehonkestoakaan. Mikäli vielä haluaa soundia parantaa, niin oma uusi havainto isommassa tilassa ja kauempaa kuunnellen on se, että tarvitaan jonkinmoinen yläkeskialueen vaimennus, eli imupiiri, eli notch. Täällä on kyllin ohjeita W3 osalta refleksille ja suljetulle, että pahasti et metsään voi mennä ja refleksillä saa toiston reilusti alemma, kuten ilmeisesti on tavoitekin.

    Otan pari pikaista esimerkkiä:

    W3-871SC, 2,5 litraa, fr=80 Hz -> 3 cm putki 10,8 cm (-3dB=90 Hz)
    W3-871SC, 3,0 litraa, fr=70 Hz -> 3 cm putki 8,6 cm (-3 dB=78 Hz)

    Suljettuun eroa tuolla alle 150 Hz ihan reilusti ja alkaen jo 200 Hz päältä, aina etua tuonne 50 Hz asti, joka jo pyritään suodattamaan pois. Suljetulla joutuu subbarin venyttämään pidemmälle.

    Putki eteen tai taaksepäin, mutta syvyys riittää juuri kuvaamaasi.
     
  9. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Hain kirjastosta lainaan teoksen "Tee itse Hifikaiuttimia" (muistaakseni nimi oli tuo). Silmäilin sitä pintapuolisesti, mutta on selvää että en kykene sisäistämään sen antia riittävästi projektin aikataulun rajoissa...matemaattiset kaavat eivät todellakaan ole vahvin osa-alueeni.

    Jos nyt sitten pikapuoliin tilaisi 3 kpl elementtejä HZH-audiosta ja silmäilisi minkä muotoiseen koteloon ne tunkisi olemassa olevien rajoitusten puitteissa. Alan vinkeistä rohkaistuneena kallistumaan refleksikotelon puolelle, sillä ehkäpä noita tulisi käytettyä ilman subwooferiakin kun kyse on pienistä äänenvoimakkuuksista ja vähäiseen ulkopuolisille aiheutettuun häiriöön pyrkimisestä...soinnin pitäisi olla "rauhallinen" ja "asiallinen", se riittää...

    Ihan hirveästi ei syvyyssuunnassa jää tilaa jos aikoo käyttää 3 cm putkea. Ilmeisesti putkea voisi joko taivuttaa tai käyttää lyhyempää ja paksumpaa putkea...? Sentin vahvaa vaneria ajattelin käyttää kotelomateriaalina, se lienee riittävän tukeva materiaali noin pieniin kaiuttimiin?
     
  10. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Suosittelen itse siinä tapauksessa imupiiriä, joka löytyy myös aikaisemmista W3 ketjuista, se rauhoittaa tuon keskialepiikityksen, joka W3-871 sarjassa on. Muuten sointi ei ole kovin rauhallinen, erotteleva ja muuten kireä kyllä.

    Eli lyhyesti, noin 200 uF konkka (lienee sopivin refleksille, jolla ulotetaan toisto noin 80Hz asti), sekä rinnakkaisimupiiri (noin 12€ pariin). Ota malli jostain jo toteutetusta, niin eipä mene kovasti metsään, ja voin sanoa, että hinta/laatu on ihan kohdillaan ja todennäkösesti lyö ällikällä.
     
  11. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Kävin puutavaraliikkessä tutustumassa eri materiaalivaihtoehtoihin. Sopivimmat vaihtoehdot olivat käytännössä 12mm vaneri tai MDF.

    Voiko MDF:ää pintakäsitellä muuten kuin viiluttamalla mikäli haluaa säällistä jälkeä? Ajattelin että voisiko sitä pinnoittaa ihan vaan maalamalla? Hopeanharmaa kun sointuisi parhaiten kyseessä olevaan installaatioon.

    Onko kaiuttimen etu- (ja päätylevy) syytä mitoittaa niin että se tulee sivujen sisään vai siten että se ruuvataan julkisivusta läpi sivuseiniin? Onko tällä mitään merkitystä?

    EDIT: Ajattelin kotelon kooksi 15x14x13. Tilavuus noilla mitoilla lienee noin 2,7 litraa. Tosiasiassa sisätilavuus pienenee noista mitoista 1,2 cm:n ainevahvuudella alle 1,6:n litran. Mitataanko siis reaalitilavuuksia vai ulkomittojen perusteella? Onko syytä leventää koteloa 14 cm:stä ?
     
  12. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sisätilavuuksin ja mieluusti tuonne 2,5-3 litraan refleksinä. Putkikin on helpompi mahduttaa sinne, kun tilavuuden kasvaessa putki lyhenee. Putken sisäpään etäisyyden tulee olla halkaisijan verran irti takana olevasta seinästä. Olisiko 22 cm liikaa? Silloin tilavuus olisi 2,6 litraa, eli putki ja elementti huomioiden vajaa 2,5.

    Kota vielä miettiä tuota leventämistä, ja oikea ja vasenhan voivat olla vaikka samat, mutta pystyssä.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    22 cm on liikaa.
     
  14. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa hieman käyttää ns. maalaisjärkeä jos vaan mahdollista.
    1) miten joku ruuvin suunta voisi vaikuttaa mihinkään? (jos ulkonäköä ei huomioida)
    2) miksi ihmeessä kotelot mitoitettaisiin "ulkotilavuuden" mukaan?
    3) miksi mdf:ää ei voi käsitellä maalaten? Ihminen on hei käynyt kuussakin kuulemma

    Itse tekisin kotelon hieman syväksi ja kapeaksi, mielestäni hienoin ratkaisu.
    Eli kuten Jordanilla mutta paljon pienempi kotelo. Refleksi kanavana on mielestä hienompi kuin putki.
    [​IMG]

    Bassojen kannalta paree ratkaisu olisi ollut 4":nen elementti.
     
  15. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    ------------------------------------------------------
    1. Kysymys ei niinkään ollut ruuvien suunnasta, vaan levyjen sijainnista toisiinsa nähden.

    2. Tämä oli kieltämättä hiukan tyhmä kysymys.

    3. En ole ennen pintakäsitellyt "raakaa" MDF:ää joten en tiedä miten materiaali käyttäytyy maalatessa. Eli vaatiiko minkälaisen pohjakäsittelyn jne. Kuussa käynnistä on olemassa myös eriäviä mielipiteitä...:D Mutta kiitos tiedosta, ilmeisesti maalaaminen siis onnistuu kun ruiskuttaa/telaa/sutii muutamaan kertaan.

    Otsikko threadissa koskee 3" elementtiä ja olen tekemässä mahdollisimman pientä "toimivaa" kaiutinta. En voi/halua sijoituspaikan vuoksi suurentaa elementin kokoa.
     
  16. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    No juu. Pitää pohjamaalata jollain.

    Tekisin koteloksi esim. leveys 10 x korkeus 15 x syvyys 20 (sisämitat). Alareunaan refleksikanava noin sentin korkea ja 13 cm pitkä. Viritys n. 80 Hz. Noihin mittoihin sitten levyn paksuudet päälle.
     
  17. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos meinaat siistiä jälkeä saada, niin pohjatöihin käytä saman verran aikaa ainakin mitä koko muuhun projektiin yhteensä. Kunnon kittaukset ja hionnat ja kittaukset ja hionnat. Mikään ei valmiissa kotelossa voi **tuttaa niin paljon kuin näkyvät saumat tai ruuvin kolot.
     
  18. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla nuo mitat on lähes apinoitu tuota jordanin kotelosta jonka Alspe postasi ainoa muutos oikeastaan on että kotelo ja reflexikanava on mitoitettu suosiolla 85Hz...
     
  19. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletteko te kaikki laittaneet ylipäästön W3-871S:lle?

    Ite just tilasin kaksi kappaletta kyseistä elementtiä ja ajattelin tehdä tietokonepöydälle 2-2,5 litran refleksit 75-90 Hz virityksellä. Meinasin etten laita mitään konkkaa kaveriksi koska normaalikuunteluvoimakkuus on todella hiljainen. Siis luokka 70 dB varmaan. Kaiutin honottaa 70 cm päässä korvasta. Ei kai liikerata millään voi ylittyä tollaisessa käytössä? Lähdetään kuitenkin siitä, että kaikki konkat ja vitkuttimet ovat vaan haitaksi äänelle. Imupiirinkin jätän aluksi pois. Ensin sisäänajoa.

    Suljettu kotelo olisi turvallinen liikeradan suhteen, mutta bassot olemattomat . Lisäksi refleksikotelossa liikerata on pienempi virityksen ympärillä.
     
  20. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistin yhden parini tilapäisesti "tietokone käyttöön" kun sisustuksessa tehdään vähän muutoksia. Ohjaan niitä Yamahan vanhalla viritinvahvarilla, kyllä kuitenkin laittaisin ylipäästön imupiiriä en ole nähnyt/kuullut tarpeelliseksi. Galleriaan olen kuvien kommentteihin lisäillyt aina jotain, kun olen tehnyt kaiuttimiin muutoksia.