Tämä on ikuisuuskysymys. Tulee mieleen asian toinen pää eli äänitteiden tuotanto. Olemme vuosien varrella mitanneet nelinumeroisen luvun tarkkaamovasteita. Eri maissa näyttää olevan omanlaisensa mieltymykset siihen, miltä äänitteen tulee kuulostaa tuotantovaiheessa. BBC:n radiopuolen tarkkaamoissa puhe kuulosti todella luonnottoman bassovoittoiselta, kun taas monissa saksalaisissa yhtiöissä pyrittiin neutraaliin balanssiin. Kun säädin japanilaisissa studioissa bassopäätä vaakasuorempaan, he kohteliaasti säätivät sen kuitenkin takaisin omien mieltymystensä mukaan. Tämä on siinä mielessä ongelmallista, että näin on mahdollista tuottaa bassoköyhä äänite, joka sitten kuunteluoloissakin hyötyy nousevasta bassovasteesta. Useinmiten käy nimittäin niin, että vaikka äänitarkkailijat ja tuottajat ovatkin tosi ammattimiehiä, äänitteen balanssi säädetään miellyttämään kuulijoita (ennen kaikkea tuottajaa) siinä tilassa, missä työ tehdään. Masterointivaiheessa on tietenkin mahdollista muuttaa vielä asioita, mutta aikoinaan (jo 80-luvulla) Norjassa tehtiin vähälle huomiolle jäänyt selvitys äänitteiden absoluuttisen taajuusbalanssin ja tarkkaamon taajuusvasteen välisestä korrelaatiosta. Hankala aihe, mutta korrelaatio oli selvä: bassoköyhiä äänitteitä tuotettiin enemmän tarkkaamoissa, joiden bassovaste oli reilusti nouseva. Tällöin kotitoiston laatua arvioitaessa ollaan hankalilla vesillä ja joudutaan itsestäänselvästi käyttämään monenlaista materiaalia. Tunnetusti eri tahot julkaisevat testiäänitteitä tai muuten tarkoitukseen hyvänä pidettyä materiaalia ja tälläkin foorumilla on oma ketjunsa aiheesta. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että on monenlaisia mieltymyksiä: yksi hakee luonnollisuutta, toinen jahtaa elämyksiä, missä jyrähtää parhaiten, ja kaikki ovat omalta kannaltaan oikeassa. Elokuvaääni on oma lukunsa, siellä ei ole oikeastaan juuri mitään luonnollista. Kaikki ovien avaukset, askeläänet, autot, aseet, koneet jne ovat kaukana todellisuudesta, koska todellisuus tässä suhteessa on aika vaimeaa ja tylsää. Lisätään vähän efektejä niin jo rupeaa syntymään kiinnostavia soundeja.
Jep,mitäs tästä vois sanoo mitä ei ole jo sanottu. Säätöjä täytyy vielä yrittää parannella,varmaan tuo spl mittari hommattava jossain vaiheessa,mut yritetään alkuun pärjätä korvakuulolla. Integroituminen 503:iin on ainakin on todella hyvä,kun vertaa esim. tuohon vertigo xls,olihan tuonkin varmaan paremmaksi saanut tuolla vertigolla jos ois ollu aikaa ja taitoa enemmän. Ja musiikillahan tämä on aivan ehdoton peli,muihin kun vertaa mitä olen kuullut. Kyllä tästä ääntäkin lähtee tähän tilaan aivan tarpeksi,Finding nemossa se akvaarion naputtelu kohtaus ja täälä ainakin lasikaapit rämisee:hitme:
Tällä nimenomaisella kohtauksella saa kyllä aivan älyttömät äänet monolithillä, mutta jostain syystä musiikilla vastaavaa ei ole löytynyt. Meinaa tuolla nemolla tulla kamat alas hyllystä, itseasiassa Gears of waria pelatessa sain tavaraa jotenkin kirjahyllystä alas (taskumatti möyri alas kaapistosta), volumet oli kyllä kaikkien suositusten yläpuolella silloin.
Jees,voin vaan kuvitella miten paljon tuo monoliitti antaa pauketta tuossa kohdassa,no XLS 200 riittää tähän kämppään hyvin megalithiä odotellessa:thumbsup:
Ja muutamassa päivässä kun elementti alkaa olla sinut itsensä kanssa niin tarkkuutta ja voimaa löytyy vielä lisää
Pari kysymystä noviisilta... Mistäs tuon XLS200:n saisi PK seudulla halvimmalla. Tarjoaako tuo merkittävästi paremman soundin kuin OR:n DSW10 (Esim VK:ssa 399 euroa). Tällä hetkellä kerrostalon vanki eli maksimi äänenpaineet eivät ole nyt hakusessa (olohuone n. 20 neliötä), kavereina 3 X Usher S520 + Procaster 4330 ja tarpeina elokuvat ja tv 85% / musa 15%. 399 euroa tuntuu jo kovalta hinnalta, joten tuntuu todella vaikealta perustella vielä kalliimman subin tarpeellisuutta ja hinta-laatu/euro suhdetta. Tarjoaako tuo xls200 siis todella "peruskäyttäjälle" niin paljon enemmän, että vielä suurempi hinta on todella perusteltu. btw, xls200 testattu Mareksilla. Oli ok!
Kyllähän tuo ihan kivasti musiikistakin kaivaa sitä matalaa. Elokuvilla saa siks huoneen pomppimaan koska ääniraitaan on jo alkujaan luultavasti korostettu matalimpia bassoja aika roimasti. Itse sain muistaakseni jollain TATU:n biisillä kerrostalon betonilattian tärisemään taisi olla not gonna get us biisi ja monon elementti alkoi käsituntumalla vasta hieman liikehtimään ja huone oli jo valtavan vavinan ja resonanssien vallassa... tykki peli on!
Uusimman Hifimaailman lukeneet spottasivat varmaan Jaakko Eräpuun jutun jossa herra ilmoitti poistuvansa arvosteluringistä. Mielenkiintoisesti tuli esiin pointti siitä subbarienkin arvosteluperiaatteesta ja toteamus siitä miten arvostelukriteerit on melko erilaiset verrattuna tyypillisiin subbarin hankkijan kriteereihin. Tottahan tuo on. Hifi on kuitenkin makuasiakin.
Mites XLS tykkää kun siihen tuppaa unohtumaan virta päälle aina sessioiden jälkeen ja joskus ollut viikonkin virrat päällä. Onko tästä jotain haittaa? Eli pitäisikö vain opetella laittamaan se aina pois päältä aina tai hankkisi kauko-ohjattavan pistorasian tuolle.
Eipä tommonen D-luokan pääte juuri virtaa vie tyhjäkäynnillä eikä myöskään lämpene... Eikös Mareks joskus johonkin kirjoittanut että virrankulutun on muutaman watin luokkaa.
Itselläni on ollut moinen kuutio jo puolitoista vuotta, käytännössä koko ajan virrat päällä. Ei minkäänlaista ongelmaa tähän saakka.
Monolith DFää pari päivää käyttäneenä, ei voi kun sanoa että toimii todella hyvin leffasubina 25 neliön kerrostalohuoneessa. Aluksi vähän pelkäsin naapureiden puolesta, mutta turhaan oikein sijoitettuna ja säädettynä Monolith on oikein oiva kerrostalo käyttöön. LOTR:n Balrog on kasvanut kokoa viime tapaamisesta
Nyt taitaa olla Monolithin jakosuodin entinen,ohitettuna toimii,mutta muuten mykistyy täysin,onko kenelläkään ollut samaa vikaa? Juuri kun aloin suunnittelemaan vaihtoa SVS PB12-NSD.
Vahvistimena Yamahan RX-v620rds ja kajareina 5*chorus 662. Subi kytketty monona LFE liitäntään. Vahvistin säädetty ohjaamaan alle 90hz signaalit subille (vakio, hz kohtaa ei voi säätää). Päädyin täällä olleiden neuvojen pohjalta asettamaan kaikki kaiuttimet small asentoon ja bassot subille. Tällä hetkellä xls200 subin suodin päällä ja jako n. 80hz. Hyvältä kuulostaa musiikilla. Kun kytken subin suotimen pois lisääntyvät bassot voimakkaasti ja puuroutuvat. Mistähän tämä johtuu, vahvistimenhan pitäisi lähettää vain alle 90hz signaalit subille? Ylipäätään, onko parempi säätää vahvistimen kautta (subi ohitettuna) bassot kohdalleen vai käyttää yllä mainitsemiani asetuksia.
Taitaapi olla tuo jakotaajuus kohta, jossa signaali on vaimentunut 3dB eli ei se mikään leikkuupiste ole. Siitä se pikkuhiljaa vaimenee...
Nyt täytyy avata peli omalta osaltani, eli eka postaus. Lyhykäisyydessään: käytössä Jamon S606 HCS3 setti ( http://www.veikonkone.fi/applicatio...duct_id=640&cat_sel_id=157&category_main_id=2 ) ja yamahan rx-v 361 vahvari. Edellisiin -70 luvulta peräisin oleviin kaiuttimiin ja vahvistimeen on ero kuin yöllä ja päivällä, kuten arvata saattaa. Jamon pääkaiuttimistahan löytyy se 8 tuumanen sivusta, mutta kuitenkin alas kaipaisi lisää potkua ja olen miettinyt BK:n XLS-200 subin hankintaa jamojen kaveriksi. Riittääkö moisessa puhti jatkamaan jamon bassontoistoa? Talona rivari ja olohuone kohtuu avara joka suuntaan. Käyttö painotuksella 40% musa ja 60% leffat. Monolith on tietysti toisena mielessä, mutta olenko nyt ymmärtänyt oikein, että XLS-200 olisi jopa hiukan tiukempi ja tarkempi musa käytössä, jos ei kaakeleita ole tarkoitus seiniltä pudotella? Musiikki on laidasta laitaan; Direstä Metallican tuplabasareihin ja siitä progeen. Kohtuu maltillisilla voimakkuuksilla on tarkoitus mennä, mutta varsinkin leffoihin täytyy saada alas sitä jotain, joka jamoilla jää uupumaan. Riittääkö xls-200, vai käykö tässäkin kuten moottoripyöräillessä, eli vuoden päästä täytyisi saada suurempi? Onhan tuossa viela tuo Chorus Vertigo XLS 07 joka pyörii mielessä. Miksi näinkin helposta asiasta tulee näinkin hankalaa. :OI
XLS200:n ja Monolithin "tiukkuuden" eroa musakäytössä on vaikea huomata. Suuremmat erot tulevat taajuusvasteen muodosta ja äänenpainevaroista. Jos vaan tila antaa periksi, suosittelen ehdottomasti Monolithia.