Sekalaisten kysymyksien ketju

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana tootsi, 06.03.2007.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ihan sama, kunhan vain lopputulos on oikea.

    Jos 5.1-äänilähteitä on useita, sillion pidetään äänilähteiden säädöt eli viiveet nollassa, ja muutetaan pelkästään signaaliketjun loppupään viiveitä, monikanavavahvistimen viiveitä sinun tapauksessasi, ja pc-softan viiveitä minun tapauksessani, koska minulla kaikki tapahtuu tietokoneen sisällä; signaalin lähde, manipulointi ja ulostus.

    Voi niinkin tehdä, että asentaa jokaiseen laitteeseen hatusta vedetyt viiveet, ja sitten aina kun vaihtaa signaalilähdettä, kalibroi viiveet kohdalleen joka kerta uudelleen, tuhansia kertoja vuorokaudessa. Tässä metodissa on se etu, että operaatio tulee rutiiniksi ja varmuudella saa viiveet säädettyä kohdalleen, kun 23½ tuntia vuorokaudesta on pelkkää viivekalibrointia.

    Etenkin yhteiskäytössä oleva laitteisto menettää äkkiä oikeat säätönsä, jos liuta kakaroita, koiria, viruslevittäjiä sun muita pääsee sotkemaan asetuksia omien mieltymystensä mukaisiksi. Silloin tosiaan kannattaa säätää asiat kohdalleen aina ennen jokaista kuuntelusessiota.

    Jos käyttää laitteita yksin, tai muuten on varma, etteivät säädöt muutu nukkumisen aikana itsekseen, tai sähkökatkon takia, sitten riittää kun äänilähteissä viiveet pannaan nollaksi ja ketjun viimeisessä laitteessa viiveet säädetään kohdalleen. Aivan, jopa aktiivikaiuttimet voi yksitellen viivesäätää, jos niissä on digitaalinen äänen otto ja tarpeeksi muistia datan varastoimiseksi puolen sekunnin ajaksi.
     
  2. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vain, näin olinkin asian järkeillyt.
     
  3. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Vaffista
    123456789
     
  4. og playa

    og playa Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ovatko monet kohottaneet subbaria lattiasta? Joskus nostin subin lattiasta piikeillä, niin parannus oli yllättävän selvä. Uudessa subbarissani ei kuitenkaan tullut piikkejä mukana, mutta olisi mukava kuulla miten korotus vaikuttaisi ääneen. Auralexin Grammaa tuntuu monilla olevan ulkomaisilla foorumeilla, mutta olisiko muita vaihtoehtoja. Noita ei edes taida suomesta saada.

    Veilä linkki Auralexiin: http://www.auralex.com/sound_isolation_gramma/sound_isolation_gramma.asp
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Noin 60 cm lattiasta on minulla kartion keskipiste ja kartio osoittaa kohti seinää.

    Elementin (ja mahdollisen refleksiaukon, mutta etenkin elementin) asema on täysin huonekohtainen juttu. Vaikka olisi identtisen kokoiset huoneet kyseessä, sama subin asema ei toimi Jussilla, vaikka se toimii Lissulla. Koska huoneen rakennemateriaalit ovat erilaisia, ovet ovat erilaisia, samoin ikkunat. Itse pitää hakemalla hakea paras paikka ja ampumissuunta elementille.

    Fakta kuitenkin on, että lattiaa tai kattoa vasten ei saisi elementillä ampua, se herättää mölisemään ne kaikista ärsyttävimmät pystysuuntaiset huoneresonanssit (noin 69 Hz ja sen monikerrat), joihin jokainen Arava-asuja on vuosikymmenten aikana kyrpiintynyt. Jos huonekorkeus siis on 240-260 cm, kartio on pakko nostaa irti lattiasta, jotta pystysuunnan resonanssit laimenisivat edes hieman. Ainakin betonitaloissa.

    Puutalossa, jos lattia on tukevampaa kamaa kuin seinät, sitten kannattaa antaa subin käyttää lattiaa avaruutensa puolittamiseen eli äänenpainen kasvattamiseen, jotta saa edes jotain bassoja kuuluville. Seinälle nostettu subi "katoaa maisemista" kun seinä absorboi bassot itseensä, ja lattiakin on liian kaukana antaakseen apuja.
     
  6. og playa

    og playa Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia. Huoneessa on vino katto, eli katolla on korkeutta n. 120 cm subin kohdalla. Ehkä vähän enemmänkin. (Talo tiilestä)
    DVB-G, miten olet tuon subin korkeuden hakenut? Käytitkö apunasi lankkuja, joilla aina korotit lauta kerrallaan subia, vai miten?

    Sitten toisenlaiseen ongelmaan. Eli elokuvilla tulee joskus erittäin korkeaa, tasaista ääntä keskikaiuttimesta. Useimmiten se on kohtuullisen vaimeaa. Onko vika elokuvan äänitteessä, vai kaiuttimessani?
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Hydraulisilla hallitunkeilla tai moottorinostureilla saa kammettua betonipossunkin, ei kun -subin ylös kätevästi. Ja homma tehdään niin, että nostetaan aluksi maksimikorkeuteen, sitten kuntelupaikalta käsin jatkovarren eli putken avulla löysätään hydraulinesteen päästöruuvia, jolloin subi alkaa hissukseen laskeutua alas. Vaikka 5 sentin annoksissa lasketaan subia alemmas ja tarkkaillaan mitä spektrianalysaattori (ilmainen pc-softa ja halpa mikki) tai korva sanoo kullakin korkeudella. Aivan selkeästi korkeus vaikuttaa bassovasteeseen, sen näkee silmällä heti mittaspektristä.

    Menetelmä pätee "oikein" rakennetuilla subeilla, joissa ei ole liikeviomia, eli voimat kumotaan vastakkaisella identtisellä voimalla. Mummosubit (liian kevytkoteloiset liikevoimakumoamattomat) saattavat heilua liikaa jos niitä roikottaa moottorinosturin liinoista tai nostaa kiikkerällä hallitunkilla.

    Kattoon voi porata reiän, pultata reikään kiila-ankkurin, ja asentaa siihen roikkumaan taljan, mieluiten äänettömän kilisemättömän, eli halpa raksuttava ketjutalja ei kelpaa. Jopa väkipyörästö ja pitkä naru kelpaa. Kuuntelupaikalta käsin päästetään lisää narua taljastoon, jolloin subi laskeutuu alemmaksi.

    Kaksi kiinnityspistettä kattoon, ja subi saadaan seilaamaan sekä korkeus- että sivusuunnassa vapaaseen asemaan. Kolmas piste kattoon, ja subin saa 3D-avaruudessa paikoitettua minne haluaa.

    Jos on rikas, siis omistaa vapaata lattia-alaa paljon, sitten voi rakentaa (= teettää ammattilaisella) renkailla varustetun telineen, jota voi liikutella kevyesti pitkin kämppää ja etsiä subille hyvää paikkaa. Telineessä olkoon kaukosäädettävä korkeushissi, joka liikuttaa subia ylös ja alas. Jupeillehan myydään litteiden televisioiden ja tykkien nostomekanismeja, mutta köyhempi rakentaa vastaavan itse, lineaarimoottorin ja vastapainojen avulla. Kaukosäätimeksi kelpaa halpa valojen kauko-ohjain, kaksi kanavaa tarvitaan, että saa moottorin kummankin suunnan komennettua erikseen.

    Minä en käyttänyt mitään ylläkuvattua, olen liian laiska rakentelemaan mitään hienoa mekanismia. Käytin tosiaan puupalikoita. Subin yksi laita kammetaan ilmaan, asetellaan alle puukeppi, sitten toinen laita kammetaan ilmaan ja sen alle kepukka. Kakkosnelosen kappaleilla homma hoituu. Kakkoskutosilla nyt tekisin, koska kakkoskutosia on pilvin pimein. Lopuksi tungin kotelon alle kompuran, tai siis ilmakompressorin äänenvaimennuskotelon, jossa kompressori yhä on sisällä, se klöntti sattui olemaan kivan korkuinen. Eli loppukäyttötilanteessa ei mitään kiikkerää lautapinoa sallita, vaan yksi tukeva kappale, vaikka kevytsoraharkko tai muu kivikappale, ellei jaksa rakentaa tukevaa jalkaa irtotavarasta (metalli, puu).
     
  8. Navarone

    Navarone THIS IS DVDPLAZAAAH!!! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos sijoitan kaiuttimet seinälle n. 2½-3 metriä korvien yläpuolelle alaspäin suunnattuna, olenko suorittanut akustisen itsemurhan?:confused: Ja kyse on siis stereo-setistä.
    Nimimerkillä "ei tilaa jalustakajauttimille"
     
  9. Moloch

    Moloch Guest Guest

    Liittynyt:
    09.06.2005
    Viestejä:
    325
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja sama kysymys koskien 5.1/7.1 settiä.
     
  10. og playa

    og playa Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olette. Vaikkei ihmisellä ole yhtä hyvää vertikaalista kuuloa kuin horisontaalista, niin silti ääni kuulostaa vähintään oudolta. Käykää joissakin terasseilla kuuntelemassa, miltä nuo korkealle sijoitettavat kajarit kuulostavat. Tunnelman luojana ihan ok, mutta ei niillä musiikilliseen taivaaseen päästä.
    Takakaiuttimet voikin sijoittaa hiukan korkeammalle kuin etukaiuttimet. Itselläni diskantit on n. 170cm korkeudella ja toimivat vallan mainiosti.

    Navarone, 3 metriä korkeammalle?!? Kuinka kaukaa aattelit kuunnella näitä?
     
  11. Navarone

    Navarone THIS IS DVDPLAZAAAH!!! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    289
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tuossa tuli heitettyä hieman turhan avokätisesti tuo mitta, hieman päälle 2,5 metriä lattiasta olisi lähempänä totuutta. (Olen ilmeisesti ollut humalassa aiemmin päivällä ;)) Siis mikäli näin sijoittaisin kaiuttimet, niin kuuntelupiste olisi myös n. 2 metrin päässä.

    Tämä venkoilu johtuu siitä, että minulla ei ole vielä omaa asuntoa, vaan pienehkö ja täyteen ahdettu huone. Nykyinen tilanne on niinkin hullunkurinen, että musiikki tulee kahdesta scheissesta SPL PRO:n lattiakaiuttimesta, jotka sijaitsevat suoraan korvien kohdalla sivulla... Eli siis huonolaatuiset kaiuttimet, vielä huonommalla sijoittelulla :weep:
     
  12. og playa

    og playa Guest Guest

    Liittynyt:
    18.05.2005
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh... ei voi mittään. Tunnelman luojinahan noi toimii, mutta orkesteria et varmasti saa soittamaan eteesi.
     
  13. Moloch

    Moloch Guest Guest

    Liittynyt:
    09.06.2005
    Viestejä:
    325
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, eli tilanne on tämä: nykyinen 5.1 järjestelmä olisi suunnitelmissa muuttaa 6.1 systeemiksi. Vahvistin on Pioneer VSX-D811S, joka siis on Dolby Digital EX 6.1 laite.

    Kysymys koskee kaiuttimien määrää. Eli kumman kuvan mukaisesti kaiuttimet kannattaa asetella?

    [​IMG] [​IMG]

    Riittääkö taakse vain yksi kaiutin, vai saavutetaanko huomattavaa etua laittamalla kaksi? Molemmat tavat ovat Pioneerissä mahdollisia.

    Lisäksi soppaa hämmentää se seikka, että minulla kolme paria (3x2=6) Audio Pro Evedence E.1 -kaiuttimia sekä saman sarjan keskari E.2.

    Eli mikä olisi paras ratkaisu? Kuusi identtistä kaiutinta, jolloin takana on vain yksi takapuolen surround ja keskari olisi samanlainen kuin muutkin. Vaiko kuusi samanlaista+keskari, joilloin takapuolen surround kaiuttimia olisi kaksi sekä edessä muista poikkeava keskikaiutin.
     
  14. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 424
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jos sinulla on tarvittava määrä kaiuttimia niin kannattaa ihan rohkeasti vaan kokeilla, että kumpi vaihtoehto tuottaa juuri SINUN korviasi parhaiten hivelevän äänen.
     
  15. Moloch

    Moloch Guest Guest

    Liittynyt:
    09.06.2005
    Viestejä:
    325
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, näinhän se tietysti pitääkin tehdä.

    Olisi vain kiinnostanut lukea mitä mahdollisia kokemuksia muilla on ollut samankaltaisessa tilanteessa, minkalaiseen ratkaisuun ovat päätyneet ja millä perusteilla. Jokainen korvapari (ja se harmaa massa niiden välissä) sekä kuuntelutila on erilainen, eli tietenkään ei ole edes mahdollista saada mitään Ehdotonta ja Oikeata neuvoa. Makuasioista on turha kiistellä mutta niistä on hauska lukea :D
     
  16. Moloch

    Moloch Guest Guest

    Liittynyt:
    09.06.2005
    Viestejä:
    325
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on tullut pari viikkoa kokeiltua noita aikaisemmin mainitsemiani kombinaatioita (kts. pari postausta ylempää kuvat).

    Tulin seuraavaan tulokseen: pidän enemmän vaihtoehdosta missä on kuusi identtistä kaiutinta, jolloin takana on vain yksi takapuolen surround ja keskikaiutin on samanlainen kuin muutkin. Tosin olisi ehkä parempi jos olisi kaksi takapuolen surroundia, mutta kokonaisuuden kannalta kuulostaa paljon paremmalta kun keskikaiutin on identtinen muiden kanssa. Jotenkin tuo erimallinen keskikaiutin alkoi kuulostamaan huonolta verrattuna muihin. Joten siirsin pysyvästi toisen takapuolen surroundin keskikaiuttimeksi. Tietty jos jostain saisi vielä yhden kappaleen E.1 kaiutinta, niin silloin olisi kiva, mutta eipä noita taida saada oikein enää mistään. Pitänee katsella jos löytäisi käytettynä...
     
  17. flabs

    flabs Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli vahvistimessani (joku vanha Sony) ei ole erillistä subwoofer liitäntää joten olen kytkenyt sen rec-out liitäntään. Laite toimii hienosti, mutta kaipaisin silti vinkkejä säätöihin. Subin volumehan pitää säätää aina erikseen koska se ei tottele vahvistimen äänenvoimakkuudensäätöä.

    Onko ainoa järkevä mahdollisuus siis ajaa elokuvat ja musiikit tietokoneelta, josta voidaan säätää erikseen volume, jolloin subikin säätyisi mukana ilman erillistä rassaamista? Ymmärtääkseni silloin kannattaa subi ja vahvistin säätää omaan maximiinsa, minkä kovempaa ei kuuntele, ja tietokoneelta sitten säätää hiljaisemmalle/kovemmalle volumea.

    Sitten vielä kun subista löytyy crossover ja level säädöt, niin säädetäänkö ne vain sen mukaan mikä kuulostaa hyvältä, vai onko niiden säätämiseen antaa jonkilaista ohjeistusta? Nyt kun subwooferia on vain kokeiltu on crossover minimissään (oisko ollu 60khz?) ja level niin suurella ettei "lyö yli". Mitään suurempia kultakorviahan tässä ei olla joten turha mittaaminen yms. saa jäädä :)
     
  18. Yogi

    Yogi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0

    Mikki löytyy, mistä ilmainen PC-softa?

    P.S. Pinguin AudioMeter ei kelpaa - vain 30 vrk:n ilmainen käyttöoikeus.
     
  19. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Speaker Workshop, jota minä käytän, jotain muuta softaa muut käyttävät, siitä muusta on iso topikkikin jossain täällä.

    SW:ssä nyt ei ole aitoa reaaliaikaisuutta, mutta sekunnin-kahden viiveellä kuva kyllä päivittyy, eli kun määrää sekunnin mittaisen mittaussession ikiluuppiin, mittauksen tulos piirtyy näkyviin puolen sekunnin laskeskelun (Socket-A kone, Core2Duo-koneilla viive on lähes nolla) päästä näkyviin samaan ikkunaan, ja sitten alkaa uusi sekunnin kestävä mittaus. Keskiäänet/diskantit voi mitata lyhyemmälläkin näytteellä, joten kuvan saa päivittymään jopa yli kerran sekunnissa.

    Kun mitataan alimpia bassoja, silloin kannattaa käyttää monen sekunnin kestoista mittaussessiota, joka sisältää kertauksia eli useita peräkkäisiä mittauksia, joista kone laskee keskiarvon, silloin käyrien ulkonäkö ei suuremmin muutu mittausten välillä.

    Mittaustulos on siis aito mls-fft-tulos 0,x hertsin resoluutiolla, eikä mikään terssin levyinen keskiarvo, jota kannettavat spektrianalysaattorit näyttävät. Eli jos huoneessa on kapeakaistainen resonanssipiikki, se paljastuu, toisin kuin terssianalysaattoreilla.
     
  20. Yogi

    Yogi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos!
    KVQ: Speaker Workshop- haulla ei näyttänyt suoraan linkkiä - olisiko sinulla linkki, DVB-G?