Omega-3

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana Kalza, 29.05.2007.

  1. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nykyään tuntuu samassa kuponkiuutislehdessä olevan jo kolmekin eri mainosta erilaisista Omega-3 -kapseleista, mutta edelleenkin ihmetyttää ovatko moiset oikeasti tarpeellisia? Kovin kaikista löytyy jotain maailman hienoimpia ominaisuuksia mitä missään muussa vastaavassa valmisteessa ei ole, mutta siltikin vaikuttaa melkoiselta huuhaalta koko puuha... :)

    Itse laitan päivittäin puuron joukkoon ruokalusikallisen rypsiöljyä sekä ruokalusikallisen pellavarouhetta. Noilla käsittääkseni pitäisi päästä riittävään Omega-3 -määrään päivässä, mutta se taitaa olla pelkästään alfalinoleenihappoa(ALA). Noissa ihmekapseleissa taasen on pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka ovat kuulemma elimistölle tarpeellisiä. Osan tuosta ALAsta elimistö osaa muuttaa EPA- ja DHA-muotoon, mutta paljonko? Kalastahan noita saisi, mutta sitä ei tule niin hirveästi syötyä. Tonnikalaa ehkä pari purkkia viikossa, mahtaakohan olla riittävä määrä?

    Kommentoikaa jos asiasta jotain tiedätte. Ja korjatkaa jos olen puhunut täysin läpiä päähäni ;)
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kasviöljyt ovat täysin turhia, niissä ei ole omegakolmosta lainkaan. Päinvastoin niistä on haittaa, ellei saa omegakolmosta muualta. Nykyään aletaan lisätä omegakolmosta mitä hassuimpiin ruoka-aineisiin, joten jugurtin tai juuston tai muun seasta sitä voi löytää, mutta ei kasviöljystä, ellei siihen ole erikseen sitä lisätty. Tuskin on, se ei säily hapettuvassa putelissa.



    Napsin yhden DUO 650:n päivässä, sopii parhaiten minulle. Aiemmin vetelin E-EPA 650, mutta jostain syystä vaihdoin duoon. Ilmeisesti duo on lievemmin kalan hajuinen, eli ei tule kalaröyhtäisyjä, minä kun inhoan kalan makuista kalaa. Ei-kalamaiset fisut kyllä maistuvat, siis tonnikala (lähes ilmainen purkkiruoka) ja paneroitu seitifile (pieni 4½ euron pakastepakkaus, jossa on 3 kalaviipaletta).

    Oleellista on vetää kapseli tyhjään mahaan veden (ja muiden pillereiden) kanssa, EI SAA ottaa mitään kiinteää ravintoa tai energiaa, koska silloin mahalaukku umpeutuu ja kapseli hajoaa jo siellä, ja kalaröyhtäily alkaa. Kun ottaa pelkkää vettä ja tabut, ne etenevät nopeasti suolistoon.

    Vartin päästä voi alkaa mussuttaa sapuskaa perään. Minä teen niin, että kun alan valmistaa ruokaa, keittää esim. riisiä, vedän tabut lärviin veden kanssa (2-3 dl), valmistan sapuskan ja hotkin sen. Tabut ovat tällöin jo edenneet minne pitääkin ja perään tulee hissuksen sapuska, jota mahalaukku annostelee suolistoon askelittain.



    Kerran erehdyin ostamaan ruokakaupasta jotan Möllerin paskaa, hyi stana sentään, meinasi tulla oksennus joka pillerin jälkeen, niin järkyttävä kalan haju/maku niissä oli, ei todellakaan sovi minulle kaduntallaajille tarkoitetut tusina-aineet, ainoastaan maailman parhaat puhtaat tai syntetisiodut juppikemikaalit.

    Omegakolmoset vaikuttavat selvästi, eivät ole plaseboja, kuten moni muu luontaistuote on. Minkäänlaista mainostettua "henkistä paranemista" en kuitenkaan ole saanut, yhtä vammainen olen edelleen, mutta verenkiertoon Omegat vaikuttavat positiivisesti. Ei ole enää kylmiä jalkoja, siis ääreisverenkiertohäiriöitä, eikä muutakaan "tukkeutunen verenkierron" fiiliksiä.

    Ennen Omegakolmosia vetelin Primaspania veren ohentamiseksi, mutta sehän ei muuta positiivista ilmiötä saa aikaan, ja nenäverenvuodot olivat häiritseviä, joten Omegakolmoset sopivat verenohentimeksi minulle paremmin, ja niissä on muitakin hyötyvaikutuksia.

    Muistutan, että elän pääasiassa karkilla, pullalla, suklaalla, leivoksilla, limulla ja niin edelleen, eli joudun ottamaan lisäravinteet pillerimuodossa, koska sapuskan mukana en saa mitään hyvää, vain rasvaa ja sokeria, lihaakin vain harvoin.
     
  3. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Se että niissä ei ole omega-3:sta ei tee niistä turhia, rasvan tarve pitää kuitenkin jotenkin täyttää joten kasvisrasva soveltuu tähän paremmin kuin kovat eläinrasvat.
     
  4. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Harvinaista - DVB-G ei tiedä mistä puhuu ja on suorastaan väärässä. :) Pitänee kirjoittaa pieni valistuspätkä välttämättömistä rasvahapoista. Nyt katson kiekkoa, mutta vaikka sen jälkeen.
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Eikös näistä rasvoistakin ollut keväällä uutista, että niitä ei kannattaisi jakaa koviin ja pehmeisiin vaan jotkut kovat rasvat olivat osoittautuneet terveellisemmiksi kuin jotkut pehmeät. Viisaampi voi korjata, mutta jotain tämän suuntaista muistan uutisista kuulleeni.
     
  6. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Puoskari Tolosen sivuilla on paljon juttua EPA:sta ja Omega-3:sta. Sieltä voi käydä lukemassa jos kiinnostaa. Itse napostelin jossain vaiheessa niitä E-EPA pilsuja, mutta nyt en ole pariin kuukauteen niitä syönyt kun en ole muistanut ostaa lisää. Tosin enpä kyllä ole juuri mitään hirveää eroa huomannut.
     
  7. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täh!? :confused:

    Siis mihin tämä väite ettei kasvirasvoissa ole omega-3:sta perustuu?

    Tässä vielä pieni copy-paste Wikipediasta:
    Noista saksanpähkinöistä tuli mieleen että kuuluuhan mulla ruokavalioon myös maapähkinöitä, ehkä semmoiset 200-300 grammaa per viikko. Niissäkin taitaa olla aika paljon omega-3:sia, mutta omega-6 : omega-3 -suhde on tosi heikko.
     
  8. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Ainakin mitä minä olen asiaan tutustunut niin oma käsitykseni on, että vain sillä EPA:n määrällä on väliä. Kroppa toki muuttaa DHA:ta EPA:ksi, mutta ei mitenkään kovin tehokkaasti. ALA:an en ole kiinnittänyt mitään huomiota.
     
  9. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hmm, jos nyt oikein muistan niin aivojen massasta 8% on tuota DHA:ta, joten ei sekään mikään ihan turha aine ole. Ja mun mielestä se meni just niin että DHA muuttuu kovin heikosti EPA:ksi, mutta toiseen suuntaan tuota muuttumista kylläkin tapahtuu helpommin. ALA taas muuntuu sekä EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta aika huonolla hyötysuhteella.

    Mutta jos odotellaan kiltisti mitä Marcoolio kertoo niin saadaan tälle kaikelle selvyys :thumbsup:
     
  10. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Ei pysty. Pakko päästä pätemään!
     
  11. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Taikasana "Omega-3" on usein medioissa kuultu ja valitettavan harvoin oikein ymmärretty. Omega viittaa rasvahappomolekyylin viimeiseen hiileen, kun lasketaan karboksyylipäästä (Omega = kreikan aakkosten viimeinen kirjain) - rasvahappo voidaan numeroida molemmista päistä lähtien ja se sekoittaa joskus. 3 tarkoittaa ensimmäisen kaksoissidoksen paikkaa päätyhiilestä katsottuna. Nykyään käytetään termiä "n-3" (än miinus kolme). Rasvahappo voidaan nimetä myös näin: 18:3(&#916;9,12,15). Tällöin kaksoissidosten paikka lasketaan karboksyylihappopäästä lähtien. Tasan samaa tarkoittaa merkintä: 18:3(n-3). Jos ei auennut, niin: http://library.med.utah.edu/NetBiochem/fa_new/4_1.html Rasvahappoja voidaan luokitella niiden sisältämien kaksoissidosten määrien ja paikkojen perusteella. Tyydyttyneet rasvahapot eivät sisällä kaksoissidoksia lainkaan. Kertatyydyttymättömissä on yksi ja monityydyttymättömissä 2 tai enemmän. Rasvahappoja voidaan luokitella myös ketjupituuden perusteella - lyhyitä rasvahappoja <C4 tuottavat suolistomikrobit , keskipitkiä ovat 6-10 hiiliset ja pitkät 12-26 hiilisiä. Ravinnon rasvahapot ovat esteröityneinä glyseroliin tai fosfolipideihin. 95-99 % rasvasta on yleensä triasyyliglyseroleja. TAG-molekyylissä on kolme eriarvoista paikkaa, joihin rasvahappo voi kiinnittyä - keskimmäinen paikka (sn-2) on erityisasemassa mm., koska siinä kiinni oleva rasvahappo ei irtoa ruuansulatuksessa lipaasien jyllätessä vaan imeytyy monoasyyliglyserolina. Fosfolipidejä on solumembraaneissa ja niissä olevat rasvahapot ovat yleensä pitkäketjuisia ja monityydyttymättömiä.


    [​IMG]


    Kaksoissidokset aiheuttavat molekyyliin jäykän kohdan, jonka ansiosta molekyyli voi taipua mielenkiintoisiin muotoihin. Luonnossa rasvahapot ovat usein ns. all cis -muodossa (/\/=\/\ cis \/\=\/\ trans). Transrasvahapot käyttäytyvät monilta osin kuin tyydyttyneet rasvahapot ja niiden määriin on kiinnitetty huomiota jo jonkin aikaa. Jenkkilässä vouhotus on mennyt jo vähän överiksi - New Yorkissa mm. on säädetty laki, joka kieltää transrasvahapot ravintolaruuista. Transrasvahappoja muodostuu rasvoja kovetettaessa (margariini) ja mikrobitoiminnan tuloksena (märehtijöiden lihaan ja maitoon kertyneet transrasvahapot). Nykyään Suomessa ja Euroopassa kovetetaan margariini uudella entsymaattisella vaihtoesteröintitekniikalla ja transrasvahapot eivät ole enää ongelma.

    Transrasvahappo CLA on konjugoitunut linoleenihappo, jonka on havaittu olevan monin tavoin terveellinen. Konjugoituminen tarkoittaa, että kaksoissidokset eivät ole ns. methyl interrupted (mitenhän tuon kääntäis järkevästi:)), vaan joka toisessa hiilessä (kaksoissidosten lukumäärästä riippuen) on kaksoissidos (\/=\=/=\/\/\/\/\/COOH konjugoitu /\=/\=/\=/\/\/\/\COOH normaali)


    Ihminen ei pysty syntetisoimaan n-6 tai n-3 rasvahappoja n-9 rasvahapoista, koska ihmisiltä (ja eläimiltä useimmiten) puuttuu kaksi olellista entsyymiä: delta-12-desaturaasi ja delta-15-desaturaasi. Kasveista ja levistä nuo entsyymit löytyvät. Ihminen pystyy rakentamaan n-9 sarjan rasvahappoja ja vakavissa välttämättömien rasvahappojen (n-3 ja n-6) puutostiloissa pitkäketjuisia n-9 rasvahappoja kertyykin kudoksiin (elimistö koittaa kompensoida). Rasvahappojen biosynteesissä on kaksi oleellista vaihetta elongaatio ja desaturaatio. Elongaatiossa rasvahappomolekyylin karboksyylipäähän lisätään 2 hiiltä (luonnossa rasvahapot ovat useimmiten parillisia) ja desaturaatiossa muodostetaan kaksoissidos johonkin tiettyyn kohtaan.


    [​IMG]


    Pitkäketjuisista n-3 ja n-6 rasvahapoista muodostetaan kudoksissa paikallishormoneja eikosanoideja. Tarkemmin sanottuna prostaglandiineja, tromboksaaneja ja leukotrieeneja. Näillä kudoshormoneilla on monia tehtäviä, ne mm. lisäävät/vähentävät veren hyytymistä ja laajentavat/supistavat verisuonia. http://en.wikipedia.org/wiki/Eicosanoid Tuonne on kasattu aika paljon tietoa eikosanoideista, jos on kiinnostusta yksityiskohtiin. Eikosanoidimetabolia on todella monimutkaista biokemiaa... Se kannattaa muistaa, että n-3 sarjan rasvaposta tehdyt eikosanoidit ovat pääsääntöisesti n-6 sarjan rasvahapoista tehtyjä eikosanoideja vähäaktiivisempia - eli veri ei paksuunnu niin paljoa ja suonet eivät supistu niin paljoa, jos syö kalaa 24/7. :)

    Ja mistä noita Omega-3:ia sitten saa? Ruuasta. Normaalista ruuasta. Välttämättömien rasvahappojen paras lähde olisi varmaankin aivot, jos niitä vielä syötäisiin. Aivoissa on paljon lipidejä (n. 60%), n-6 ja n-3 rasvahapoja fosfolipideissä 1:1-suhteessa ja erityisen paljon DHA:ta. Prionitautien (Kuru, Scrapie, Creutzfeld-Jacobin-tauti) ihanuuden vuoksi aivot tosin ei ole kovin suositeltava ravinnonlähde. Kala on erinomainen n-3 rasvahappojen lähde. Raskasmetallit kannattaa unohtaa - kalan syönnin hyödyt on reilusti painavampi tekijä kuin haitat. Kala-allergikoille kalaöljykapseleita, joissa ei allergeeneja pitäisi olla yhtään mukana (konsultoi lääkäriä, jos vaikea allergia - en ota vastuuta!). Toinen vaihtoehto on syödä stearidonihappopitoisia kasveja. Näitä ovat mustaherukka, hamppu, Boraginaceae-suvun kasvit kuten Echium plantagineum. Kyse on nimenomaan siemenöljyistä, joten mustaherukka joko öljykapselina tai hienona pyreenä (pieniä siemeniä on hankala rikkoa hampailla ja ruuansulatus ei niihin pysty). Stearidonihapon etu on se, että jos ihmisellä sattuu olemaan huonot geenit ja delta-6-desaturaasi (ALA->SDA)ei toimi kunnolla, niin pääsee hypättyä yhden vaiheen ohi. SDA:sta ihminen pystyy syntetisoimaan EPA:a varsin helposti ja tehokkaasti. Pellavaäljy on erinomainen ALA:n lähde. Itse käytän paljon pellavatuotteita, öljyä ja simemeniä. Siemenet kannattaa ostaa kokonaisina, jolloin kuori suojaa niitä hapettumiselta ja murskata vasta juuri ennen käyttöä. Siementen liukoiset ja liukenemattomat kuidut parantavat vatsan ja suolen toimintaa erittäin paljon.

    Elimistö osaa tehdä EPA:sta DHA:ta ja päinvastoin, mutta monien tutkijoiden mukaan DHA:sta on vaikeampi tehdä EPA:a. DHA:ta tarvitaan solumembraanien komponenttina, silmien verkkokalvolla ja keskushermostossa.

    Optimaalisesta n-6 ja n-3 suhteesta ollaan montaa mieltä. Aivoissa se on 1:1 ja paljon kalaa syövillä se on 1:1 - 1:suuri luku. 3:1 on usein esitetty optimaalisena ja Suomessa se ravinnossa taitaa tällä hetkellä olla keskimäärin 5:1. Paljon lihaa syövillä suhde voi olla 10:1 tai huonompikin, mikä kyllä monilla johtaa kaikenlaisiin ongelmiin.
     
  12. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Referoisko joku? Ei tuollaista kerkeä lukemaan ;)
     
  13. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Syö kalaa/kalaöljykapseleita tai mustaherukköljykapseleita. Siinä referoitu pointti.
     
  14. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo noi ala-hapot unohtui kokonaan ehkä siitäkin syystä että niistä ei yleensä mainita mitään kyseisten tuotteiden yhteydessä. Itse vetelen kala-öljy kapseleita ja sitten ruuan seassa muita kasvisöljyjä.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tarkoitin: turhia OMEGA-3-LÄHTEENÄ, kun väititettiin, että omegakolmosen tarve otetaan kasviöljystä, jossa sitä ei ole.

    Sama jos minä väitän, että otan päivittäisen alkoholiannokseni kevytmaidosta, silloin sinä saat väittää, että turha temppu, maidossa kun ei ole alkoholia.

    Jos siis tekee valheellisia väittämiä, niitä saa sanoa turhiksi tai potaskaksi tai harhaopksi, koska sitä ne ovat.

    Tarjosin epätäsmällisen kommenttini epätäsmälliseen väitteeseen. Molempien olisi pitänyt antaa yksiselitteisiä täsmällisiä väitteitä.

    ______________________________


    MUUSSA mielssä kasviöljyt tietysti ovat hyviä, vaikka ne siis eivät omegakolmosia tarjoakaan.

    Minä sekoitan erilaisia rasvoja kun vaikkapa riisiä maustan, panen kovaa ja pehmeää rasvaa molempia, koska pelkkä kova rasva yksinään (Oivariini minun tapauksessani) aiheuttaa päänsärkyä ja siinä on aivan liian voimkas maku ja liian vähän nesteominaisuutta, se liisteröi riisin. Ja öljyksi sitten panen Carapelli Mild Olive Oilia tai jotain margariinia, joista siis saadaan nestemäisyyttä ja kasvirasvoja.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ja taas täsmennys: eli vaikka joisi kuutiometrin jotain rypsiöljyä (tai vastaavaa) vuorokaudessa, siitä ei saa irti niitä omegakolmosia, joita tarvitaan, koska vääriä rasvoja on liikaa seassa.

    Sama jos joisi 0,7% alkoholia sisältäviä "lasten viinoja" niistä ei tule känniin, koska joutuu juomaan liikaa nestettä, eli jyvät hukkuvat ylivertaisen akanapaljouden alle. Elimistöllä on liikaa muuta puuhaa (vessassa juokseminen joka toinen minuutti tässä 0,7% viinan tapauksessa).



    Siksi kannattaa ottaa ultratehokkaita täsmäkapseleita, joista saa suoraan juuri sen mitä tarvitsee. Eli sen rekkalastillisen rypsöljyn sijasta otetaan yksi DUO-kapseli, slloin saa saman 650 milligrammaa oikeita hyötyaineiksia, eikä tarvitse imeä 30 tonnia turhaa öljyä sivutuotteeksi, se aiheuttaisi jatkuvan ripulin.
     
  17. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Plääplää. Kyllä ne kasviöljyjen omegakolmoset edelleenkin on omegakolmosia vaikka voissa paistaisi. Et sä ny hyvä mies voi sanoa ettei niissä ole omegakolmosia jos niissä kerran on! :)

    EPA ja DHA puuttuu, mutta kyllä se ALA myös edelleenkin on omegakolmosta. Vai onko sulla jotain uutta tutkimustietoa jossa on todettu että näin ei ole?

    Kiitos Marcooliolle taas. Tuli taas paljon mielenkiintoisia termejä ja parilla ekalla lukukerralla ymmärsin asioista osan jotenkuten ;)
     
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jatka vaan rauhassa väittelyä, kyllä minä jaksan noin 100 vuotta jatkaa.

    Mutta perusta asiaa varten oma harhaoppisille tarkoitettu topikki, jossa höpisijöiden mielestä on järkevää juoda 0,7% viinaa ja rypsiöljyllä haavella saavansa omegakolme-hyötyvaikutuksia itselleen. Plaseboksi menee sekä känni että verenkuvan muutos.

    Oikeassa reaalimaailmassa tarvitaan "oikeita" omegakolmosia, jos mielii saada "Omega 3"-nimellä markkinoitavien tuotteiden tarkoittamia hyötyvaikutuksia aikaan. Ja ainakin 3% alkoholinestettä, jos haluaa nostaa veren alkoholiprosenttia. Alle 1% viina ei tuota "viinalle" tarkoitettua loppuvaikutusta, eikä ping-pong-turha-ripulia-lisäävä-pilipali-öljy korvaa oikeiden "Omega 3"-tuotteiden ominaisuuksia. Vaikka joisi kuutimetrin kumpaa tahansa, leluviinaa tai väärää öljyä.



    Kerro siis tieteellisen tarkasti, kuinka monta kuutiometriä sitä rypsiöljyä juot päivässä, että saat 650 milligrammaa ihmiselle hyödyksi olevia omegakolmosia elimistöösi.

    Jos juot vapaaehtoisesti kuutiometrin öljyä saadaksesi HYÖDYTTÖMIÄ aineksia kitusiisi, kuulut sihen toiseen topikkiin, josta jo mainitsin.

    Jokainen, joka ostaa "Omega 3"-tuotteita, haluaa juuri niitä ominaisuuksia, joista tämä tuotelahko on kuuluisa. Jos rypsiöljy korvaisi oikeat omegakolmoset, loppuisi oikeiden omegojen myynti samalla sekunnilla, koska hintaero on satakertainen. 650 mg oikeaa omegakolmosta maksaa noin 0,50 euroa, ja sillä saa rypsiöljyä noin desilitran, siis noin 100 kpl 650 mg annoksia.
     
  19. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    Voi tietysti olla että käytät jotain hifi-rypsäriä mutta tavan rypsiöljy maksaa halvimmillaan n. 1&#8364;/litra eli 0,1&#8364;/dl. ;)

    Tässä vielä tosiaan vähän faktaa.

    "Kasviöljyjen omega-3-rasvahappo (ALA) onkin biologisesti heikkotehoista, kirjoittaa heinäkuun American Journal of Clinical Nutrition. Kasviöljyjen ja marganiinien omega-3:sta näet < 15 % muuntuu maksassa EPAksi ja DHA:ksi, jotka ovat biologisesti aktiivisia yhdisteitä. Kroonisten tautien &#8211; esim. sydän- ja verisuonitautien ja masennuksen &#8211; ehkäisyssä ja hoidossa kalaöljy on ylivoimainen; kasviöljyt ovat vain rikkana rokassa. Jo yksi E-EPA 500 mg -kapseli vastaa EPAn puolesta n. 2 dl rypsiöljyä (joka olisi myös valtava kaloripommi!)."
     
  20. Kalza

    Kalza Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.11.2002
    Viestejä:
    2 844
    Saadut tykkäykset:
    3
    Haha, uskotaan. Sulla on mielipide mitkä on "oikeita" omegakolmosia ja jaksat kyllä kertoa siitä :D

    Ihmiselle hyödyksi olevia? Kyllä mä alfalinoleenihaponkin luokittelisin ihmiselle hyödylliseksi. Ihmiselle välttämätön rasvahappohan kuitenkin on kyseessä.

    Ja jos noita Marcoolion tekstejä luit, niin siellä todettiin että kun syö lisäksi kalaa niin saa tarpeeksi EPAa ja DHA:ta. En ole missään vaiheessa väittänyt että joisin rypsiöljyä sen takia että saisin niitä, joten ei mun tarvitse juoda yhtään kuutiota sitä ;)