Subbarin säätäminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Timpsuli, 21.02.2007.

  1. Timpsuli

    Timpsuli Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2007
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Sellasta kyselisin, että millaiset säädöt kannattaa subbarille tehdä vahvistimeen ja subbarin taakse (sieltä pari nappia löytyy kanssa), kun sillä leffoja kuunnellaan? Oon itse ihan käsi subbareiden kanssa, joten jos joku osaisi neuvoa alkuun :)
     
  2. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaiset etukaiuttimet käytössä? Itse olen pistänyt vahvistimen asetuksista etukaiuttimet small-tilaan ja jakotaajuuden säätänyt 100Hz alaspäin subbarille mentäväksi - tällöin subbarin takapaneelista namiska 100Hz kohdalle.

    Tärkein asia on kuitenkin se, että subbari ei toistaisi päällekkäin samoja taajuuksia muiden kaiuttimien kanssa.
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kun kaiuttimet asetetaan pieniksi, vahvistin suodattaa niiltä jakotaajuusasetuksen mukaisesti (jos on mahdollisuus säätää) matalat taajuudet pois. Subbarin omaa jakosuodinta ei siis tällöin tarvitse käyttää, ellei nyt siten halua jyrkentää jakosuotimen jakojyrkkyyttä tms. Yleensä vahvistimen oma suodin kuitenkin jo riittää.
     
  4. sessari

    sessari Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heitetääns tähän samaan threadiin pieni kysymys:

    Onko subbarin ensisijainen (parempi) liitäntäkonsti laittaa vaihvistimen sub outista RCA subbariin?

    Vai kannattaako subbari laittaa ns. kaiuttimien "väliin" kaiutinjohdoilla subbarin kaiutinliitännöistä? Eli vahvistimesta pääkaiuttimien johdot subbariin ja sieltä edelleen pääkaiuttimiin?

    Kiitos avusta:)
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jos käytössä on AV-vahvistin ja laitteistoa on tarkoitus käyttää niin leffoilla kuin musallakin, subbari tulee kytkeä sub outista. Samalla kaikki muut kaiuttimet tulee asettaa vahvistimen asetuksista pieniksi/small. Jakotaajuudelle hyvä lähtökohta on 80 Hz, mutta muitakin vaihtoehtoja (esim. 60 Hz) kannattaa vahvistimen sen mahdollistaessa kokeilla. Subbarin oma jakosuodin tulee tällöin asettaa maksimiasentoon tai kokonaan pois (kaikissa ei ole ohitusmahdollisuutta).

    Kaiutintasoisesti liittäminen tulee kyseeseen perinteisessä 2-kanavakäytössä, jolloin subbari asetetaan toistamaan kaiuttimien toistokaistan alapuolelle.
     
  6. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näitä "miten säädän subbarin?" threadeja pomppaa esiin aika tiuhaan ja tietoa on foorumilla aika paljon, mutta hajanaisesti. Aika moni aloittelija on ihan ulalla, etenkin nyt kun jakosuotimet löytyvät yleensä subbarin lisäksi myös vahvistimesta. Olisi melkein stickyn paikka, jos joku vaan jaksaisi kirjoittaa tyhjentävän ohjeen.
     
  7. sessari

    sessari Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    allekirjotan tuon kyllä. Tunnin tässä etsin ja selailin enkä löytäny tarkkaa vastausta. Kiitos vastanneille ennen kaikkea nopeudesta:)
     
  8. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
  9. amateur-80

    amateur-80 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2006
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhmä kysyy!saako av-vahvistimesta säädettyä jakotaajuutta esim 80Hz.Omistan Pionerin VSX916-K vahvistimen.

    http://www.pioneer.eu/eur/products/42/98/405/VSX-916-K/index.html

    Eli lähtiessäni säätämään subbaria laitan pääkaiuttimet 2kpl Genelec 8020 AV vahvistimesta pieniksi ja sen jälkeen säädän AV vahvistimesta jakotaajuuden 80 hz (mikä tämän säädön nimi muuten on englanniksi kun suomen kielisiä ohjeita ei ole). Subbarista XLS 200 taajuus isoimmalle tai suodin pois. Ja tästä lähdetään rakentamaan.

    Yritin eilen illalla tutkailla nopeasti vahvistimeni ohjekirjaa, mutta en äkkiseltään löytänyt sieltä monesti mainittua jakotaajuuden säätöä jolla ilmeisesti ohjataan siis eri mataluustason äänet eri lähteille siis subille ja kaiuttimille.

    Kaikki kommentit avuksi, koska olen suhteellisen ulalla näistä jutuista, kuten huomata saattaa:)
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Genelecit toistaa sivujensa mukaan 66 Hz -2,5dB:n vaimennuksella.

    Laittaisin AV-vahvarista kaiuttimet asentoon medium jos sellainen löytyy. Asennossa small, jakotaajuus voi olla melkoisen iso (120-150 Hz) jolloin toisto paikantuu subbariin tai yläbasso jää vajaaksi. AV-vahvarista katsot asetuksen missä LFE-kanava(leffoja bassot) ajetaan subbariin. Omassa Yammussa on vaihtoehdot main, sub, both. Eli niistä sub käyttöön. Sitten subbarista jakotaajuus (lowpass) johonkin 50-70 Hz:iin ja testailemaan...
     
  11. Snipersam

    Snipersam Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ängen tähän keskusteluun mukaan, koska tuntuu asiantuntijoita olevan liikenteessä.

    Miten säätäisitte seuraavat kaiuttimet:

    Eli kaikki kolme etukaiutinta ovat seuraavanlaiset:
    Usher S520-II PB Piano Glossy Black
    Tyyppi: 2-tiekaiutin, aito pianolakattu kotelo
    Diskantti: 1 inc
    Basso-keskiääni: 5 inc
    Nimellisimpedanssi: 8 ohm
    Taajuusvaste (-3dB): 55 Hz - 20kHz
    Tehonkesto: 50 W
    Jakotaajuudet: 2.0kHz

    [​IMG]

    Vahvistimena Onkyo 674, josta saa säädettyä taajuuden muistaakseni 10Hz:n välein (ei siis small/medium/large -valintaa).

    Subbarina AudioPro Sub Focus, jos tällä tiedolla jotain tekee.

    Vahvistimesta voi säätää myös LFE:n erikseen. Mitäs tämä tarkoittaa? Säädetäänkö siis subbarin taajuus erikseen, vaikka etukaiuttimien taajuus olisi jo valittu. Lisäksi kannattaako keskikaiuttimella olla sama taajuus pääkaiuttimien kanssa (samanlainen kaiutin)?

    Takana onkin seinään asennetut Jamon surround kaiuttimet. Mikäs näille taajuudeksi, koska eivät todellakaan toista alhaalta (tuskin takakaiuttimille kovin matalaa ääntä edes päästetäänkään)?
     
  12. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Takakaikattimille riittää kaista 200 -7000 Hz tollai hihasta vedttynä.

    Kolmelle etukanavalla sama jakotaajuus. Esim- 60-80 Hz voisi olla hyvä. Subbarille jako 50-60 Hz.
     
  13. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ohjekirjan sivuilla 42-43 kerrotaan kyseiseen säädön toiminta (crossover network).
     
  14. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kaiuttomassa tilassa kyllä, mutta huonekorostuksella jonkun verran alemmas.

    Nyt kyllä tuli vähän sekavaa infoa. :D

    Medium-asetusta ei ole olemassakaan, ainoastaa small ja large. Small-asetuksella pääkanavien matalimmat taajuudet ohjataan subbarille. Jakotaajuus on vanhemmissa vahvistimissa kiinteä (yleenä 80 Hz tai 90 Hz), mutta lähes kaikissa uudemmissa käyttäjän valittavissa (yleensä 20 Hz välein esim. 40-200 Hz). 80 Hz on usein hyvä lähtökohta kokeilulle. Korkeammalla jaolla subbari alkaa paikallistua, koska kuulomme osaa aistia korkeampian taajuuksien tulosuunnan/lähtöpisteen. Subbarin omaa jakosuodinta ei tällöin tarvitse käyttää, koska vahvistin hoitaa jaon. Tosin joissain tilanteissa subbarin omaakin jakosuodinta voi käyttää, esim. jos yläbassot tuntuvat korostuneilta. Tällöin pääkaiuttimien ja subbarin taajuusvasteet menevät hieman päällekäin jakotaajuuden ympäristössä, jota voi yrittää vähentää asettamalla subbarin oman jakosuotimen päälle. Paras arvo löytyy helpoiten kuuntelemalla. Myös vaihetta voi yrittää säätää (yleensä karkea 0, 90, 180 kokeilu riittää).

    Joissain vahvistimissa saattaa olla erillinen asetus LFE-kanavan (monikanavaisten ääniraitojen lisäbassokanava, .1) jakotaajuudelle - se kannattaa asettaa aina maksimiarvoonsa.

    Monissa vahvistimissa voi lisäksi käyttää ns. lisäbassoasetusta, kun pääkaiuttimet ovat asetettu suuriksi/large. Tämä asetus on nimeltään vaihtelevasti PLUS/BOTH/LFE+MAIN jne. Tällöin siis jakotaajuuden alapuoliset taajuudet ohjataan sekä subbarille että pääkaiuttimille. Tätä asetusta ei kannata käyttää.
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kyllä sieltä pitäisi tämä perus small/large -valinta löytyä, tai sitten se on vain naamioitu tuon jakotaajuus säädön alle. Mutta joka tapauksessa 80 Hz on hyvä lähtökohta, etenkin tuon kokoisille kaiuttimille. Kaiuttimien olisi hyvä toistaa (huone korostaa, eli spekseihin ei kannata tuijottaa liikaa) ainakin oktaavin jakotaajuuden alapuolelle (eli 40 Hz:iin 80 Hz jaolla). Tällöin lopputulos on parempi kuin kaiuttimilla jotka juuri ja juuri toistavat jakotaajuuteen asti.

    LFE-kanava ei tarkoita subbaria, vaan monikanavaisten ääniformaattien ns. lisäbassokanavaa (se .1), joka kylläkin usein ohjataan subbarille. Se on rajattu jo koodausvaiheessa noin 120 Hz:iin, eli sitä ei tarvitse alkaa sen kummemmin suodattamaan. Usein vahvistimen jakosuodin kuitenkin suodattaa (alipäästösuodin) sen esim. juuri tuosta 80 Hz kohdilta. Joissain vahvistimissa on tosin erillinen suoto LFE:lle, mutta se kannattaa asettaa MAX/120 Hz tms. arvoon.

    Kyllä.
    80 Hz on myös niille ihan hyvä arvo.
     
  16. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Määhän kirjoitin, että JOS on medium, kuten Yamahassa on.:naminami:
     
  17. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Mistäs Yamahasta tuollainen asetus löytyy? :confused: Enpä ole koskaan kuullutkaan moisesta.
     
  18. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävinpä sitten tarkistamassa eikä ollutkaan:hitme: mihin lie sekoittanut...
     
  19. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    :D
    Yamahan valikoitten uumenissa on toiminto, millä voi kertoa vahvistimelle kuunteluhuoneensa koon.Sitä Yammu käyttää dsp-tilojensa parametrien asettamiseen.Vaihtoehdot ovat small, medium ja large.Tähän se liittyy... ei mitenkään.
     
  20. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Heh, paitasi lienee jostain 80-luvulta... Taidat nyt sotkea siihen, että joskus muinoin ilmestyessään kaikenlaisen analogisenkin stereoäänen mukana matrisoidusti kulkeva Dolby Surround tosiaankin mahdollisti vain yhden surround-kanavan, joka siis oli monona. Ja sen taajuskaista oli 100...7000 Hz. "The actual frequency response of the Surround channel is 100 Hz to 7 kHz" [Dolby Surround Mixing Manual, sivut 15 ja 60]. Eli muistit alarajan hieman väärin.
    Toki tuo Dolby Surround on edelleenkin olemassa, ja joskus jopa kohtuulllisen toimivanakin, siis silloin kun kanavia on vain 2 kpl, olivatpa ne digitaalia tai eivät. Esim. nykyisen digi-tv:n ääni on stereona ja ainakin DVB-T:llä tullee niin vielä useiden vuosien ajan olemaan. Tällöin äänitteen Dolby Surround + vahvistimen päässä Pro Logic/Pro Logic II on ainoa mahdollisuus saada jonkunlaista aitoa surround-efektiä, ilman vahvistimen omia enemmän tai vähemmän surkuhupaisia "DSP-kikkailupiirejä" (Church, Hall , Studio-Mix jne. jne.).
    Ja tuoreimmissa vahvistimissa oleva ja usein säädettäväkin Dolby Pro Logic II vielä hieman parantaa asiaa, siis vanhaan Pro Logic I:een nähden, vaikkei sekään ihmeisiin toki pysty. Uusimmalla versiolla saa myös surround back- kaiuttimista ääntä ulos (DPL IIx).
    Joka tapauksessa, olisi typerää valita nykypäivänä kaiuttimet pelkästään tämän muinaisen, vaikkakin edelleen täysin käyttökelpoisen formaatin perusteella.


    Mutta, nykyisillä digitaalisilla ja aidosti diskreeteillä formaateilla ei taajuusrajoitusta enää ole. Siis täysin itsenäisiä ja täyden taajuuskaistan kanavia. Katso esim. DTS ja Dolby Digital. Kaikki on periaatteessa miksaajan käsissä, tekniikka ei siis ole enää esteenä, vaan miksauksen käytännön mielekkyys, järkevyys ja käytännön toimivuus. Eli DD:n ja DTS:n surround-kanavien taajuusvaste voi formaatin puolesta olla vaikka tismalleen sama kuin etukanavissakin, eli sekä 20 Hz:n että 20 kHz:n ääniä on mahdollista miksata niin surround- kuin surround back- kanavaan. Useimmiten bassot toki ohjataan kotikäytössä subbarille, vaikkapa 80 Hz jaolla, tämä lienee usein huomioitu.
    DTS-ES 6.1 Discrete:ssä kaikki kanavat ovat disreettejä, Dolby DD-EX 5.1:ssä ja DTS-ES Matrix:ssa surround back on matrisoituna surround-kanavaan, molemiisa monona. Kaikki kolme ovat siis käytännössä eneintään 6.1 -kanavaisia, mutta kaksi SB-kaiutinta on yleinen suositus, siitä 7.1.

    Uusinta uutta ovat uusien, perinteistä DVD:ää paljon suuremman kapasiteetin omaavien HD-kuvalevyjen (HD-DVD ja Blu-ray) yhteydessä ilmestyneet DTS-HD ja Dolby TrueHD, joissa ei enää ole häviöllistä pakkausta ja diskreettejä kanaviakin voi olla enemmän, esim. aidosti diskreetti 7.1 on mahdollinen.