TV-sarjoja HD:nä?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana Darth Saul, 02.02.2007.

  1. Darth Saul

    Darth Saul Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    634
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä ketjussa voisi höpistä tv-sarjoista, jotka ovat saatavilla (tai mahdollisesti joskus tulevat) HD-formaatissa.

    Itse suhtaudun hieman skeptisesti koko HD-hommaan, etenkin tv-sarjojen kohdalla. Etenkin videolle kuvattujen sarjojen kuvanlaadun suhteen teknologia tuskin tuo mitään näkyvää parannusta. Ja näitähän on siis vaikkapa koko 80-luvun legendaarinen sitcom tarjonta yms.

    Koska valtaosa nykyisestä DVD-kokoelmastani on nimenomaisesti tv-sarjojen kausibokseja, olisi kuitenkin kiva kuulla, että onko HD-tekniikalla mitään annettavaa vaikkapa 50-60-lukujen klassikoille, jotka on kuvattu aikanaan filmille. Ja sitä myöhemmistäkin olisi tietysti kiva kuulla jotain kommenttia.

    Uudet sarjathan kuvattaneen jo HD-valmiina, mutta se ei tietysti kiinnosta ketään, koska tv:n tarjonta on ollut viimeiset 10 vuotta täyttä tuubaa...


    Tällä hetkellä ei vielä taida olla yhtäkään HD-kausiboksia saatavilla, vai...?
     
  2. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    DVD-puolella olikin juuri maininta, että Star Trekin (alkuperäissarjan) uudistetusta versiosta on vuoden lopulla tulossa DVD:iden ohella myös HD-julkaisu. Eipä tosin tämä "Lucasoitu" versio pahemminkaan kiinnosta.
     
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    En nyt noin voimakkaasti sentään kärjistäisi. :rolleyes:
    Tuskin nykysarjat olisivat sellaisia kuin ovat jos ne eivät kiinnostaisi ketään.
     
  4. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Joo..... HBO:n sarjat, Lost, Galactica, Buffy. Tuubaa on ollut.

    Kausibokseja on jenkkilässä Sopranos Season 6. Löytyy HD DVD ja Blu-Ray-versioina. Itse tilasin Blu-Rayn. On vielä matkalla.

    Galactica Season 1 on näkynyt HD DVD-julkkarilistoilla, mutta ilman päivämäärää. 2007 se on kuitenkin.
     
  5. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 300
    Saadut tykkäykset:
    594
    Aika järkyttävä mielipide... :hitme:
     
  6. Ephram

    Ephram Guest Guest

    Liittynyt:
    15.03.2004
    Viestejä:
    357
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä! Nykyään hyviä sarjoja tulee enemmän kuin on niitä aikaa katsoa. Missattua tulee monta helmeä, jotka onkii esiin vasta sitten kun kaveri vihjasee, että "sekin on muuten hyvä sarja".

    Minusta nykyajan sarjatuotannoissa aletaan todella näyttämään parasta. Tuotantoarvot ovat kohdillaan. Rahalla ei toki saa aina hyvää, jokaiselle löytyy silti nykypäivän sarjoista jotakin. Jos sarjamaku sattuu olemaan "yleinen", ja Lostit, Prison Breakit ja 24:t käyvät viihteestä (kuten minulle), riittää katsottavaa aivan valtavasti.
     
  7. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Smallvillen vitoskausi löytyy HD DVD:ltä. Kuvanlaadultaan ihan nättiä jälkeä, miinuksena kohinaa ja posteroitumista, mutta tarkkuus ja väritoisto ainakin ajoittain ihan referenssitasoa.
     
  8. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    No, nykyään ehkä tehdään liikaa taiteellisia kompromisseja suurten katsojalukujen toivossa. TV-sarjojen kulta-aikaa oli 90-luku jolloin elokuvamainen tuotannon taso löysi tiensä sarjoihin mutta myös taiteelliselle ambitiolle oli jotain tilaa. Twin Peaks, The X-Files ja Millennium hyvinä esimerkkeinä.

    Hyviä sarjoja tehdään silti edelleen eikä kaikki ole tuubaa tosi-tv:n tavoin.
     
  9. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Väittäisin, että väitteesi ei kestä tarkempaa vertailua (esim. taiteellinen Millennium?). 90-luvun sarjat painottuivat hirveän usein yhteen jaksoon ilman kunnon pitkäaikaista tarinankerrontaa. Henkilöille ei hirveästi rakennettu syvyyttä, eikä ainakaan ristiriitaisuutta. Montaa asiaa ei voitu käsitellä jne jne jne.

    Twin Peaks oli lähinnä oma juttunsa. Tietysti loistava, mutta ei mitenkään ilmentymä sen aikaisista tai edes jälkeisistä sarjoista.

    Nyt todella on sarjojen kultaaika. Niihin panostetaan kunnolla, niihin keksitään omalaatuisia ideoita ja maksukanavasarjojen ei juuri tarvitse jarrutella soveliaan sisällön kanssa.
     
  10. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 424
    Saadut tykkäykset:
    10
    Minusta on erittäin hyvä idea tuoda vanhempiakin sarjoja näille uusille formaateille. Sillä nyt voidaan saada vaikkapa koko kausi parilla kolmella levyllä, ja sehän tietää jossain vaiheessa erittäin edullisia kausibokseja.
     
  11. Lazze

    Lazze a world of pain Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.04.2002
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän niitä jaksoja juurikaan sen pienempään levymäärään edelleenkään saada ahdettua, siis jos materiaali on HD:na. Tietenkin jos lätkäistään vaan SD-matsku uuden formaatin levylle, mutta siitähän tässä ketjussa ei ollut kysymys.
     
  12. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Ai että esim. CSM filuissa ei ole syvällinen ja ristiriitainen hahmo? Millennium oli hyvin taiteellisen sarja groteskilla tavalla puhumattakaan esim. Mark Snown loistavista musiikeista tai erinomaisesta kameratyöskentelystä jollaista saa turhaan hakea nykysarjoista. Kummassakin sarjassa oli myös mytologiansa jota aina silloin tällöin vietiin eteenpäin. Näiden sarjojen ansiosta nykysarjat ovat kohtalaisen laadukkaista. Rima nostettiin korkealle ennenkuin katsojalukujen järjetön maksimointi alkoi. Nykyisin laadukas uusi sarja saa jatkaa vain jos se sattuu lyömään todella nopeasti läpi. Tämän tiputuspelin uhrina voin mainita sarjan "NightStalker".

    Nykysarjat voisivat olla vielä parempia mikäli katsojalukuja ei tuijotettaisi niin paljon.
     
  13. CrC

    CrC Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2007
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohoh, suosittelen että tutustuisit vaikka seuraaviin sarjoihin mitä 10 vuoden aikana on tehty, esim: Deadwood, Band Of Brothers, Taken, Weeds, My name is Earl, Lost, Firefly, Prison Break, 4400, Heroes.. Ei ne huonoja ole tai sitte sulla on äärimmäisen erikoinen maku :rolleyes: Olihan 90 luvulla kultaisia hetkiä, mm. Ren & Stimpy. Silti väittäisin että aika taitaa kullata muistot.
     
  14. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Saattaa kullata. Toisaalta kulloinkin ajankohtaista pidetään yleensä parempana ikäänkuin uusi olisi aina parempaa ja kehitys menisi joka asiassa vain eteenpäin. Ihmisellä on myös halu uskotella itselleen että hän kokee jotain ainutlaatuista ja ennen kokematonta, parempaa kuin muut. Mainitsemasi listakin on enimmäkseen melkoista sontaa, sakkana pohjalla Lost ja 4400. Makuasioita.
     
  15. Darth Saul

    Darth Saul Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    634
    Saadut tykkäykset:
    0
    No erikoinen maku on, se täytyy myöntää. :D
    Kullatuista muistoista on paha mennä sanomaan, koska pidän todella paljon monista sarjoista, jotka on tehty ennen kuin katsoin tätä maailmaa ollenkaan, saatikka sitten telkkusarjoja...

    Tämä keskustelu on ehkä mennyt vähän ohi varsinaisen aiheen, tuon yhden humöörillä heittämäni lausahduksen takia. Mutta silti jos ajattelee vaikka sitä "kehitystä", mikä on tapahtunut vaikka 40-50 vuoden aikana, niin tulee tippa linssiin. :weep:

    Vrt.
    Star Trek TOS vs. Enterprise
    The Saint vs. Alias
    jne.
    Jollekin Batmanille tai I Love Lucylle tuskin edes löytyy minkäänlaista vertailukohtaa. Entä missä on nykyajan Love Boat? Missä nykyajan Columbo? Tai edes Spede Show...?

    Nykysarjojen "tuotantoarvot" ovat usein sitä, että efekteissä käytetään pakolla cgi:tä, taustamusana päivän hittejä, leikkauksessa kummallisia siirtymiä tai kuva-alan jakoa ja juoni on olevinaan jollain tapaa jatkuva.


    Mutta siis, jos vaihteeksi palattaisiin varsinaiseen aiheeseen, eli mitä sarjoja on tulossa HD:nä, ja onko niiden toteutuksessa jotain sellaista, mitä ei DVD-julkaisussa pystytä saavuttamaan?
     
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    No huh huh! :D Eikös ole vain hyvä ettei moiselle roskalle ole nykyaikana vastinetta?

    Taidat Darth Saul olla vähän liikaa jumissa noissa vanhoissa sarjoissa ja suorastaan vierastat nykysarjojen visuaalista ilmettä. Nostalgia on kiva juttu mutta kannattaa rohkeasti tutustua uusiinkin asioihin, avoimin mielin.
     
  17. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Jenkkilän kanavathan ovat alkaneet suoltaa jotain näitä vanhempia sarjoja ulos HD:na, ainakin joitain kausia. Tilanne on kuitenkin hyvä siinä mielessä, että jenkeissä on jo pitkään kuvattu sarjat 35mm filmille eikä videolle kuten täällä meillä Suomessa. Jos sarja on kuvattu 35mm filmille, on parannusta varmasti luvassa, mutta videolle kuvatut nyt on mitä on. Tyhjästä on paha nyhjäistä niin kuin sanotaan.

    Kyllä jenkeissä kuitenkin on budjetit aina olleet vähänkään suosituimmilla sarjoilla sitä luokkaa, että filmille ne ovat menneet. Joten eiköhän sieltä ala kohta tulla vanhempaa materiaalia ulos kunhan HD ensin lyö itsensä läpi jossain formaatissa.
     
  18. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Ongelma noissa filmille kuvatuissa on se että niistä on olemassa DVD:tä varten tehdyt SD-masterit ja sehän kestää ikuisuuden ennenkuin joku jaksaa vääntää laadukkaat HD-masterit... :rolleyes:

    Eikä tekijänoikeussotkutkaan mihinkään häviä HD-aikana, päinvastoin.
     
  19. kurdt

    kurdt Guest Guest

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    7 255
    Saadut tykkäykset:
    25
    Näinhän se on. Tosin onneksi jenkeissä on muutama HD-kanava innostunut itse tilaamaan noita mastereita esim. vanhoista leffoista. Ja kyllä ne masterit pyöräytetään jos raha haisee tarpeeksi ;)
     
  20. Darth Saul

    Darth Saul Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    634
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eihän se tosiaan korkeakulttuuria ole, mutta jos sitä vertaa vaikka nykyajan Pig Bothereihin, Idolseihin ja muuhun roskaan, niin se sentään on käsikirjoitettua, näyteltyä, siinä on narratiivi ja se kestää uudelleenkatseluakin.

    Periaatteessa Love Boat on samanlaista itseään toistavaa "formaattiroskaa" kuin vaikka Columbo, missä homman kulun tietää kaikkien jaksojen osalta takuuvarmasti yhden jakson nähtyään.
    Kumpikin vaan on niin hemmetin hyvin tehtyä, etenkin sympaattisten näyttelijäsuoritusten takia, että taidettahan se on.

    Itse asiassa sellainen sarja tosiaan oli olemassa yhden kauden ajan kuin Love Boat: The Next Wave, joka koetti toistaa samaa kaavaa uudistettuna pari vuosikymmentä myöhemmin. Sen katsominen oli opettavaista, koska se tuskallisella tavalla näyttää sen, mitä jää jäljelle kun sarjasta karsitaan kaikki hyvä pois. Toisaalta se myös näyttää sen, miksi alkuperäinen sarja oli niin toimiva kuin se oli.


    Vanhassa vara parempi.
    Kyllähän joku 24:n jaettu kuva-ala tai uuden Battlestar Galactican heiluva käsivarakuvaus antaa persoonallisen leimansa sarjoille, mutta pakko kysyä, että mitä lisäarvoa katsomiseen antaa se, että näkee Jack Bauerin kapuavan portaat kolmesta kuvakulmasta yhtä aikaa tai se, että katsoo 45 minuuttia helvetin ärsyttävästi heiluvaa kuvaa?

    Sama kuin jos taitoluistelussa ei osaa esittää taiteellisesti korkeatasoista ohjelmaa, niin koettaa peittää sen tekemällä teknisiä jippoja, kuten vaativia hyppyjä ja sen sellaista. ...minä oikeasti luistelusta mitään tiedä, mutta vaikutti tuo ainakin hyvältä analogialta ennen kuin kirjoitin sen tähän... :D