LLT - putkisubi

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana psysi, 26.10.2006.

  1. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ohoh, no ompas halpaa. Tosin tuo $60 postituksesta vaikuttaa vähän liian edulliselta ollakseen totta. Norjalainen kaveri kirjoitteli tällaista AVS:lla. Eivätkö ole lähetelleet teille mitään lisälaskuja?

     
  2. kmp66

    kmp66 Guest Guest

    Liittynyt:
    25.09.2005
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki katsomaan/kuuntelemaan saa tulla.

    Minusta vaikka putki onkin takana kuulostaa että se olisi edessä, siis eipä pysty sanomaan mistä basso tulee. Vahvistimessa potikka 40Hz kohdalla.

    Musiikilla toimii erinomaisesti myöskin, tosin eri levyt on tietysti miksaukseltaan erilaisia joten siitä tietysti tulee eroavaisuuksia.

    Kierrepiuha on 4,5 neliöstä

    Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen subiin, tuo viimeisen säväyksen kuviin/musaan.


    Niin tohon rahtiin niin eipä se enempää maksanut kun ton 60$ siis jenkeistä Suomeen tietysti tullit alv päälle. Tilasin samalla siis 2 kpl ämyreitä.
    Ei ainakaan mitää lisälaskua ole tullut. Maksoin visalla tilauksen yhteydessä joka on veloitettu oikein.
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Hyvä juttu. :) Voisin ottaa nuo mittavehkeet myös mukaan.

    Siis miten AV-vahvistimen bassonohjaus on säädetty? Ovat kaiuttimet asetettu large vai small? Mistä otat signaalin subbarille?

    Ok, hyvä juttu jos noin halvalla saitte. $60 per elementti oletan?
     
  4. kmp66

    kmp66 Guest Guest

    Liittynyt:
    25.09.2005
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0

    Tais olla 20Hz AV säätö. Kaiuttimet on small, ja signaali tulee linja SW lähdöstä.

    Joo 60$/kaiutin
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    20 Hz? Tulikohan typo, sillä en tiedä vahvistinta, joka antaisi valita noin alhaisen jakotaajuuden.

    Suosittelisin kokeilemaan 60 Hz tai 80 Hz jakoa. Tällöin ButtKickerin oma jakosuodin voi olla ohitettuna, koska AV-vahvistin hoitaa jaon. Toki tällä saa vielä jyrkennettyä jakoa, mutta ilman mittauksia se menee vähän arpomiseksi. Varmista myös, että ButtKickerin "low cutoff" -filtteri on poiskytkettynä.
     
  6. kmp66

    kmp66 Guest Guest

    Liittynyt:
    25.09.2005
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo oikosulku toki se on toi 60 Hz:OI
     
  7. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
    wau! :eek:
    minkälaisella vahvarilla ajat tota?

    edit. pyllynpotkijalla näemmä, olis pitäny lukea ketju loppuun saakka :p
     
  8. Janivaa

    Janivaa Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    99
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valmista myös täällä!
    Kertaus projektista olisi varmaankin paikallaan.
    Tuubi on taattua Sonoco Alcore laatua, kooltaan 610 x 1040mm.

    Ensitöikseen selvittelin paikallisten puufirmojen MDF saatavuutta. Ainakin täälläpäin tuota 19mm levyä on ihan kivasti saatavilla. Toki 22mm olis ollu vielä parempi vaihtoehto, mutta tuollakin pärjää mainiosti. Hinnoissa on pika vertailun pohjalta reilusti heittoa! Kallein neliöhinta oli päälle 30€ ja nuo maksoi noin 11€ neliö, määrämittaan sahattuna. Jotkin paikat myyvät vain kokonaisia levyjä, eli saat mukaasi loput palaset, jos haluat. Tosin tuo on ihan firmasta kiinne ja jämäpalan koosta riippuen.

    Sitten itse levyjen työstöön..
    Siinä on eduksi, jos omistaa kunnollisen yläjyrsimen ja tilat missä puuhastella. No mun tilanteessa jyrsintä ei ole ja autotallissa lepää toinen rahareikä. Eli vieraisiin oli taas lähdettävä. Ajatuksena oli että jollakin kaluste-firmalla olis varmaankin CNC-vehkeet, joilla homma hoituisi sukkelasti ja jälki tasaisen kaunista. Netistä haeskelin sopivaa yritystä ja muutamaan soittelinkin. Suurin osa sanoi, että ei ole yksinkertaisesti aikaa säätää konetta muutaman kiekon tähden. Kuitenkin eräs yritys pyysi lähettämään tarkat mitat sähköpostilla. No muutaman päivän päästä tarjous sitten tulikin. Pelkkä (2 x LLT)-levyjen irtileikkaus olisi kustantanut 398€ :eek: (sisälsi materiaalin) Kuitenkin sisäreiät olisi itse nakerrettava. Onhan se ymmärrettävääkin ettei isoja eriä valmistavalla yrityksellä ole rahkeita/aikaa ruveta sääteleen koneita kesken ajojen. No Unohdin ne CNC't ja etsin työpajaa jossa olisi tavallinen vannesaha, muttakun niitäkään ei ollut. Tai ainakaan ei myönnetty, kun sanoin tarvitsevani pyöreitä levyjä, tarkkaan sahattuna. Lopulta sain vinkin että kysyppä Ammattikoululta, josko niillä sattuisi olemaan sopivat laitteet. Soitin Kouvolan Ammattikouluun, puutyön opelle ja selvitin että mistä olisi kyse. Siellä oli CNC-koneet ja kaikki tarvittava laitteisto. Hän ottikin pienen tuumailun jälkeen homman vastaan. Kiikutin sinne valmiiksi sahatut levyt ja jäin odottamaan mitä tuleman pitää. Muutaman päivän päästä noudin levyt, Jotka oli millilleen työstetyt ja pyöristykset, niissä missä tarvitsikin. Homma sai taas jatkua..

    Päädyt tein liimaamalla kolme 19mm MDF-levyä päällekäin, josta kaksikerrosta menee tuubin sisään. Varmistukseksi laitoin vielä muutaman ruuvin, jottei ajansaatossa puuliima vaan pettäisi. Sitten pienellä sovittelulla kannet olivat valmiit maalaukseen. Maalina käytuín ihan perus Harmonyy. Viilutus olis ollu kuningasteko, mutta jätin sen soitto/tarjous rumban tälläkertaa väliin.
    Ennen päätyjen kiinnitystä laitoin naparuuvit ja Powersetin 6" refleksin paikoilleen. Se paketin mukana tuleva irtoputki on auttamatta liian lyhyt, joten hain Hanakoilta sopivan pätkän, ihan perus 160mm viemäriputkea. Rauta-kaupoistakin saapi, mut 6m kankina =) Sitten trumpetin irtopäät epoksilla kiinne ja Sikaa tiivistykseksi. Vaimennusaineen tilasin Biltemasta, jonka kiinnitin kontaktiliimalla tuubin seiniin. Hiphei mikä olo, kun tarvittavat suojaimet jäi kaupan hyllyyn. :sick:
    Seuraavaksi olikin tuubin, joko maalaus tai muuten vähemmän erottuvaksi saattaminen. Itse laitoin vaan ylimääräiseksi jäänyttä tapettia kylkeen, joka sattuu sopivasti muihin seiniin. Ei ehkä se nätein tapa, mutta toistaiseksi näillä mennään.

    Sitten elementin kiinnitykseen. Jos käytätten iskumuttereita, niin reiät pitää olla just' eikä melkein kohillaan! Muuten ei mene kuusiokoloruuvi (5mm) kierteelle, sitten millään (..huomasin). Kylmästi vaan käytin elementtiä ohjurina ja varovasti, kieli keskellä suuta porasin reiät ja kohallaan oli!

    Päädyt vaan SikaBondilla kiinne ja homma alkaa oleen jalkoja vailla valmis. Niihin on sitten valittavana jokaiselle jotakin. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että elementillä on ainakin 8-10cm tilaa "hengittää". Minä päädyin Habo'n valmiisiin jalkoihin, joita löytynee ainakin Prismasta 2€ kappalehintaan. Toki paksuutta olisi voinut olla enempikin, mutta kelpaa minulle.

    Niin.. LLT-Subi on tällähetkellä BK Electronics BSBP 500'n jatkona. T.Amp2400 toimii reilusti paremmin.

    Erityis kiitokset:
    Zipman, joka laski meille mitat ja monesti opasti tuntemattomalla tiellä. KIITOS!

    -Jani-

    Muutama projekti-kuvakin tuli otettua..
    http://kuvablogi.com/blog/11542/1/
     
    Viimeksi muokattu: 27.11.2008
  9. Weitec

    Weitec Valvoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    2 363
    Saadut tykkäykset:
    3
  10. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieno jälkeä :thumbsup:

    Onhan se melkonen tuubi mutta luulis jytäävän tarpeeksi!
     
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Eikös se putki ole 150 mm? Voisitko tehdä vielä erittelyn/yhteenvedon projektiin käytetyistä osista ja etenkin hinnoista. Eli paljonko subbari tuli loppujen lopuksi maksamaan. Saa sitten vähän vertailupohjaa noihin kaupallisiin vaihtoehtoihin. Toki täytyy muistaa, että tuossa putkilossa riittää suorituskykyä lähes kahden SVS PB12-Plus/2:n verran... (tosi matalilla taajuuksilla enemmänkin) :) Ja vahvistimessahan on vielä varaa (1000W vahvistin tuo 3 dB lisää).

    Jenkeissä on tapana vetää putken ympärille mustaa kangasta. Tällä tavoin tuubin "saumat" eivät kuulla maalin läpi, kuten kmp66:lla hieman tekee.

    Mukava oli olla myös tämän projektin apuna. Ja onnistunut lopputulos lämmittää aina suunnittelijan sydäntä.:king:

    Potkua tosiaan varmaan riittää lähikenttäsijoituksella. Tosin tuo vitriini saattaa ilmoitella aina välillä olemassaolostaan... :D

    [​IMG]
     
  12. Janivaa

    Janivaa Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    99
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä jos mielyttää muittenkin silmää. Jos kyseinen tila olisi ollut erikseen teatterille varattu, niin musta kangas olisi liimattu tuubin kylkeen. Mutta tässä tapauksessa oli pakko miettiä sisustuksellisia juttuja. Kansien viilutus jollain vaalealla tammella olisi nostanut ulkonäön uudelle tasolle. Mutta kustannus syistä jätin homman tekemättä. Ehkä seuraavaan projektiin varataan aikaa ja rahaa viimeistelyyn. Laitan tähän alle erittelyn kyseisistä tarvikkeista ja mitoista. Kyseiset mitat ovat käyttämille osille. Ja ne käyvät kuin nenä päähän. Mutta "610mm sisälevyistä" jos ottaa heti millin pari pois, niin menee työstämättä tuubiin. Kuitenkin on hyvä olla se sovitus vara, että liitoksesta tulee tarvittavan tiukka. Vaikkakin uskon että nykyaikaiset kovettumattomat ja kutistumattomat tiivistysaineet pitävät pintansa, vaikka olisi millinkin rakoja. Mutta jokainen tekee niinkuin haluaa. Rälläkkä, jossa on lamellilaikka, niin hioo levyt puolessa tunnissa sopiviksi.

    MDF – LEVYT 19mm:
    1 x 660mm + reunapyöristys ulkokehään
    1 x 660mm + 227mm reikä keskelle + reunapyöristys ulkokehään
    1 x 660mm + 400mm reikä keskelle + reunapyöristys ulkokehään
    1 x 610mm + 165mm reikä keskelle
    1 x 610mm + 227mm reikä keskelle
    2 x 610mm + 360mm reikä keskelle

    TUUBI: 610 x 1040mm

    REFLEKSIPUTKI: Kokonaismitta päätytrumpetteineen 700mm

    HINNAT:
    Sonoco Alcoren tuubi tuli minulle Kmp66 kautta aseveli hintaan.
    Mutta kuten aiemmin tässä topicissa todettiin, niin suurin kuluerä on mahdollinen rahti.
    TC Sounds TC-2000 15" 295€ (sis. postit, tullit ja alvit)
    MDF-Levyt määrikseen sahattuna (3x 700x700mm + 4x 650x650mm) 45€
    Levyjen työstö Ammatti-koululla 70€
    Powersetin Aeroport 6" ja naparuuvit K-42 45€
    Hanakoilta viemäriputkea 600 x 160mm (sisämitta 150mm) 12€
    Bilteman vaimennus superlooni (tuote nr 31605) 2 settiä posteineen 30€
    (tähän käy myös Etolan polyesterivanu 19€)
    Muut tarvikkeet: Sika Bond T2 + Epoksi + Puuliima + Koneruuvit 8kpl. (5x45mm) + Iskumutterit ja Kontaktiliima n. 25€

    Loppu hintaa tuli noin 520€.
    Tuohon lisätään sitten kunkin valitsema vahvistin. Kmp66 käyttämä perseenpotkija toimii ainakin ja hinta oli Thomanilta kotiin kuljetettuna 539€. Itse hankin Foorumilaiselta BK Electronics BSBP 500'sen käytettynä. Tässä tapauksessa vahvistimelle oli jo rakennettu erillinen loota. Siinä mielessä Buttkicker on parempi ja se myös herää signaaliin.
    Mielestäni sain todellakin rahoille vastinetta. Ja onhan tässä se tekemisen/teettämisen riemu :D
    Eiköhän tämä erittely jo riittäne..
    Ei muutakuin projektit käyntiin ja hyvästi naapurisopu! :thumbsup:

    -Jani-
     
  13. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Kappas, pieniä sieviä kerrostalosubeja. :D

    Nice job, julmetut on pelit. Taatusti löytyy auktoriteettiä, niin äänellisesti kuin ulkonäöllisestikin.
     
  14. raimak

    raimak Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2004
    Viestejä:
    260
    Saadut tykkäykset:
    0
    komeita on tuubit.sais TC-sound vaan tuon 4100 myyntiin niin.......
    Vai pitäiskö ruveta 18" katselemaan?
     
  15. psysi

    psysi Guest Guest

    Liittynyt:
    06.09.2002
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisikos joku vempaimen jo valmiiksi asti saattanut kertoa, että mikä tuon Powersetin 6" tötterön suuaukon ulkohalkaisija on?

    Joku mainitsi tehneensä 227mm reiän levyyn. Uppoaako tuo refleksi siihen vai vaatisiko pinnan tasoon upottaminen suurempihalkaisijaisen upotuksen?

    Kiitokset jos joku viitsii mittailla, nimimerkillä jyrsin käy jo :p

    - petri
     
  16. Janivaa

    Janivaa Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    99
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäli oikein sua tulkitsin..
    Eli 227mm on se mitta joka täytyy tehdä että putki uppoutuu ylipäätänsä levyyn.
    Se on just eikä melkein! Jos taas haluat upottaa kauluksenkin, niin mitta näyttäs olevan 241mm.
    Tuohon milli-pari lisää, ni uppoo kivasti. Ja paksuutta reunalla on 5mm.

    Tuo 227mm pitää olla vielä 40mm päässäkin, mikäli ei poista rivotuksia mitä siihen putkeen on tehty.
    Ja 50mm paikkeilla ulkomitta on sitten sen 164-165mm.
    Pirun hankala selittää, mut näätten ku putken saatte.

    -J-
     
  17. tko

    tko Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. psysi

    psysi Guest Guest

    Liittynyt:
    06.09.2002
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaha, eilen tuli Sonocolta lähetys. Mukana oli yksi ylimääräinen tötterö, jonka voisin luovuttaa eteenpäin omakustannushintaan. Hinta tosin selviää myöhemmin, laskua ei ole vielä näkynyt...

    Mittaa on 508x1700mm, seinämä 6mm. Päätytulpat + elementti (rlp-15) + putki vähennettynä tulee nettosisätilavuutta aika tarkkaan 300l.

    Ja Porista löytyisi. Kuljetus lähialueille saattaa järjestyä, JOS vempain mahtuu farmariautoon sisälle.

    -> Janivaa

    Juu oikein tulkitsit, (myöhäiset) kiitokset tiedosta!

    - petri
     
  19. popoing

    popoing Guest Guest

    Liittynyt:
    12.10.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun noita aeroportteja ei näyttäisi olevan kuin tuohon 6" asti, niin olisiko järkevää tehdä sellainen itse mdf-levyyn? Voisi tehdä vaikka 8" putkelle jos haluaisi. Yleensähän noita itse viritellään siihen päähän, mistä putki kiinnittyy runkoon, mutta ajattelin että josko olisi järkeä tehdä myös toiseen päähän itse.

    Liitteessä hahmotelma ajatuksesta. Sehän voisi olla tuollainen kulmikas, mikä siihen on piirretty tai sitten pyöreämpi, mitä siihen on katkoviivan tapaisella hahmoteltu.

    Ajattelin, että kun tuohon Petrin edellä mainitsemaan tuubiin mahtuisi reilusti pitempikin putki mitä täällä ollaan nyt tehty. Eli mihin asti on järkevää kasvattaa tuota refleksiputken halkaisijaa...? Mahtaakohan olla kuinka millilleen tuo portin pyöristyksen säde?
     

    Liitetyt tiedostot:

    • llt.jpg
      Tiedostokoko:
      30,3 KB
      Katsottu:
      368
  20. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kyllähän tuollaisia DIY -pyöristyksiä on maailmalla tehty.
    http://www.users.bigpond.com/bcolliso/port-flares.htm

    Säde vaikuttaa virtaavuuteen, eli isompi parempi. Käytännössä 300 litran koteloon ei kannata kuitenkaan laittaa yli 6" putkea, koska putken pituus kasvaa liian pitkäksi. 300 litraa ja 15 Hz viritystaajuus antavat 8" putken pituudeksi 1250 mm. Tällöin ensimmäinen urkupilliresonanssi muodostuu 137 Hz taajuudelle. Suositus on, että tämä resonassi olisi vähintään 2x jakotaajuus, eli jakotaajuus täytyisi pitää mielellään max 60 Hz:ssä (ja mielellään 4. astetta). Toinen ohje neuvoo pitämään putken pituuden alle 700mm:ssä, eli ensimmäisen resonanssin min 245 Hz:ssä.

    8" putkesta ei myöskään ole merkittävää hyötyä 15" elementtiä käytettäessä. Virtausnopeudet pysyvät riittävän alhaisina jo 6" putkella. 18" elementille sen voi sitten jo laittaakin. Tällöin myös vaadittava kotelon tilavuus kasvaa, eli putki jää sopivasti lyhyemmäksi.