Huh, aikamoista rääkkiä oli. 40 minsaa tuota ajoin ja lämmöt kipusivat sinne 80 asteen hujakoille. No, todellisuudessahan tuollaista kuormaa ei saa mitenkään käytännössä aikaan. Tuli biossi päivitettyä ja ilmestyihän sinne lämpötilat. Tosin edelleenkään mitään prosessorin väylän säätöön liittyvää ei ole... Muistien säätöön sentään oli riittävä määrä vaihtoehtoja. Ehkä se tulevaisuudessa paranee. Meneehän tuo prossa vakionakin kivasti, htpc käytössä. Tuli tuossa kokeiltua integroidun peliominaisuuksiakin, ja esim. FlatOut 2 toimii pelattavasti 1280x1024 resoilla. Piti vain laittaa testin ajaksi hyrrä puhaltamaan tuohon Northbridgen siiliin, senverran kuumana tuntui käyvän. Pitää ilmeisesti kyhätä siihen kupariblokki ja heatpipe siirtämään lämmöt muualle. Lisäys: Helposti lähti tuo Northbridgen siili irti. Pelkkä tahna välissä, eivät onneksi käytä liimaa niinkuin jotkut valmistajat.
Heh, yksinpuhelu jatkuu... Eli tuossa kun kokeilin tuota laitteiston toimivuutta, niin huomasin että kovalevyjä ei pysty laittamaan runkoa vasten... ei mitenkään... koska ressonassiääntä (kauheaa jurinaa) kuuluu aivan liikaa. Jotain joustavaa materiaalia piti saada kovojen ja runkopalojen väliin, mutta kovojen lämmönkin tulisi myös siirtyä moitteettomasti runkoon. Hmm, hankala tilanne. Onneksi kaveri, joka on elektroniikka alan firmassa toissä, kertoi että on sellaista materiaalia nimeltä Keratherm® - Softtherm lämmönsiirtomattoa jolla on erittäin joustava rakenne, lähes silikoonin tasoa. Matossa on myös tarrapinta toisella puolella. Ongelmaksi muodostui lähinnä tuon materiaalin saatavuus... Kotimainen maahantuoja Q-Flex oli kuitenkin palvelualtis ja sieltä lähetettiin muutama koepala tuosta matosta. Tarpeeksi 3:lle kovalevylle. Projekti etenee hitaasti, mutta eteenpäin mennään kuitenkin koko ajan. Seuraavaksi alkaa kuoren valmistus ja etupaneelin...
Jes... en tiedä kiinnostaako ketään, mutta kuoret alkavat pikkuhiljaa hahmottua: Tuollainen tuosta päälikuoresta muodostui. 1,5mm oksidoitua alumiinia (suojamuovi vielä päällä), ja nuo "tuuletusreiät" on tehty työstökeskuksessa. Laserilla leikkaaminen ei olisi onnistunut, koska alumiini olisi vääntynyt lämmöstä. Hiukan tuota pitää vielä kohdistella ja hienosäätää ja porailla kiinnitysreät, mutta kyllä se siitä alkaa hahmottua. Seuraavaksi etupaneelin kimppuun...
Näyttää hyvältä edelleen. Mielenkiinnolla luen näitä enkä varmasti ole ainoa, joten anna tulla jatkoa.
Meikäläinenkin on projektia seurannut innolla, ei vaan ole tullut kommentoitua mitään, kun ammattitaitoa puuttuu.
Ammattitaitoa hämmästellen täälläkin seurattu passiivisena.. Upeaa jälkeähän tuosta on edelleen tulossa. Hienoa että metallista taidolla rakentelevia ihmisiä kiinnostaa kertoa muillekin mitä ovat keksineet väsätä. Ja odotellaan lisää kuvia..
Juu laserilla ei omien kokemusteni mukaan saa alumiiniin muutenkaan kovin hienoa jälkeä, reunat jäävät hieman "röpelöisiksi", rosteriin saa paljon hienompaa jälkeä sillä Onko nuo reijät leikattu siis ihan jyrsimellä vaiko jollain vesileikkurilla tms?
En muista ulkoa koko ketjua, mutta kertaan, eli paljastan lopullisen koteloinnin akustiset mittaustulokset jo etukäteen: Jos kiintolevyä ei ole koteloitu painetiiviiseen umpikoteloon, sen vinku ja mahdollisesti jyrinäkin kuuluu korvaan, väistämättä. Ilmatiivis kotelo estäisi vinkuäänen etenemisen ainakin osittain, ja pehmesti kotelon sisällä kelluva levy estäisi runkovärähtelyt eli jyrinän etenemisen. Koska pc-kotelo on näemmä varsin avonainen, siinä on siis yksi reikä tai enemmän reikiä (painetiiviys katosi), samasta reiästä (tai useammasta) karkaa se pahin mekkala eli kiintolevyn äänikin. Passiivikoneita kaikki muinoin ennen olivat, kun Pentiumeissa muinoin oli passiivisiilit, joten passiivikoteloista on vuosikymmenten kokemukset. Powerit olivat muinoin meluisia, mutta ne sai modattua äänettömiksi. Näytönohjaimissa ei tuolloin ollut tuulettimia, oli vain se AT-powerin sisällä ollut yksi ja ainoa tuuletin, joka siis saatiin modattua hiljaiseksi. Kiintolevy on aina ollut kaikista pahin metelöitsijä, johon ei tepsi mikään muu kuin umpikotelo, tai muu umpeen vuoraus. 5 cm paksu rouhevaahtomuovi levyn ympärillä imee vingut ja jyrinääkin, mutta sittenhän levy ylikuumenee muutamassa minuutissa ja lopulta rikkoutuu. Mutta semmoinen kyllä auttaa melupulmiin, passiivikoneissakin, että kiinnittää kiintolevyn pintoihin lämpöputkia paksulla piitahnakerroksella tai muulla pehmeällä lämmönjohteella (metalli ei saa koskea metalliin, siispä lämpöputkeen pujotellaan muutama pikkuinen O-rengas), ja sitten vuoraa levyn kaikki 6 pintaa 3...5 cm paksulla rouhevaahtomuovilla ja sen ulkopuolisella kovalla umpikotelolla. Lämpöputket tulevat ulos kotelosta vaikkapa EAR-korvatulppien toimiessa läpivientikumeina (lämpöputkimetalli ei saa osua kotelometalliin) ja lämpöputket kiinnitetään jälleen pehmeästi O-rinkuloilla + piitahnalla tms. mömmöllä viilennyssiiliin.
Ja kaupallisia vaimennus/jäähdytys koteloita on myös markkinoilla. Tehty asiakkaalle vaimennettu serverikone jossa 4kpl raptoreita koteloitiin ja kun koppa oli vuorattu äänenvaimennuslevyillä oli tulos melko hiljainen :thumbsup: painoahan kyseiselle kotelolle tuli perkeleesti vaan eipä serveriä paljon joudu kantamaan ja pyörät tuli alle
Eli ne on tehty sellaisella hakkaavalla työstökoneella, joka iskee tapilla reikää peltiin. En nyt tähän hätään taas muista mikä se on oikealta nimeltään.
Jos tarkemmin katsot noita kuvia (esim. tuo kuva. Ekasta viestistä löytyy kaikki kuvat), niin 3:lle kovalevylle on tehty oma tila kotelon toiselle sivulle, johon ne asetetaan pystyasentoon. Ympärille tulee 10mm alumiinista tiivis kammio (ainoastaan virta ja sata/ide kaapelien ulostulo pitää tiivistää superlonilla tms.) . Ideahan on se että kovot puristetaan kotelon pohjan ja päälilevyjen väliin. Lämmön johtaminen ja joustava eristys rungosta tapahtuu Softtherm matolla, josta mainitsin tuossa muutama viesti sitten. :thumbsup:
Ookoo. Muista tehdä kiintolevyumpioon huohotuskanava, että paineenvaihtelu pääsee tasaantumaan. Spray(öljy/liuotin)purkkien mukana tuleva ohut tukeva "pilli" sopii mainiosti huohotuskanavaksi. Siinä oleva reikä on niin ahdas ja pitkä, että audiotaajuudet eivät pilliä läpäise, mutta ilmanpaine pääsee tasaantumaan. __________________ Nakerrin on käsityökalu, jolla peltiä poistetaan puremalla, vääntämättä peltiä vinoon: http://www.suomenteollisuustarviketukku.net/product_info.php?products_id=574 NC-ohjatulla tysöstökoneella (oikeaa nimeä en tiedä) taas voi stanssata vastaavasti pellinpalasia pois. Työkalu pellin päällä on paikallaan (tai siis liikkuu ylös-alas), peltiä liikutetaan vaakatasossa tietokoneen ohjaamana ja pellin alla on vastakappale eli reikä, jonne pellin palanen lyödään. Pintatyökalu on polyuretaanilla ympäröity, uretaani painautuu peltiä vasten ja uretaanin keskeltä kovametallipiikki tujauttaa pellistä palasen alas. Neliskanttisella työkalulla tehdään kantikkaita reikiä ja aukkoja.
Tuolta http://www.schaeffer-ag.de/index.php?option=com_frontpage&Itemid=205 löytyy ohjelma etupaneelien suunnitteluun. Sillä ei kyllä pysty tallettamaan niitä mihinkään muotoon mutta sillä tehdyn paneelin voi tilata . Ohjelma ilmoittaa paneelin hinnan kun sille on vaan kerrottu materiaali ja reijät , tekstit ym. Voi ihan mielenkiinnon vuoksi vertailla hintoja . Itse olen hankkimassa etulevyä 3mm alumiinista , kysyin Tampereen vesileikkauksesta hintaa joka oli n. 50 euroa + alvi +10 postikuluja ( valmiista dxf-tiedostosta tehtynä ). Tuolta Saksasta saisi vähän halvemmalla .
Hmm, varsin mielenkiintoinen sivusto ja olipas helppokäyttöinen ohjelma. Itse ainakin pystyn tallentamaan oman projektin. Eikä edes ole kauhean kallista. Pitääpä funtsia josko tuolta tilais. Vähähän siinä DIY henki siinä kärsii, mutta ei kai se maailmaa kaada.
Eikös DIY-henki mene jo kättelyssä osto-emolevyssä pilalle. Itsehän tuossa etulevysi kuitenkin suunnittelet.
Tiedätkö miten noitten toimituskulujen kanssa tuolta firmasta kun en niitä ainakaan mistään löytänyt?
Tuossa pari kuvaa virtalähteen asennuksesta ja verkkojohdon kulkureitistä. Melko ahdas tuo romppuaseman ja virtalähteen sovitus. Xbox 360:sen purettu HD asema pitäisi saada tuohon mahtumaan yhdessä sen tarvitseman elektroniikan (pari piirilevyä) kanssa.