Johdot/Liittimet

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Eastwood1, 13.07.2005.

  1. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katsot sinne boksin taakse ja selvität onko digitaalinen ääniliitin optinen (kulmikas) vai sähköinen (pyöreä rca).

    Jos on optinen niin tarvitset tuollaisen: Piuha

    Jos liitäntä on rca niin perusrca hintaan noin euro saattaa riittää. Jos ottaa häiriöitä niin sitten suojattu koaksiaalikaapeli, maksanee noin kympin.

    Ja vielä lopuksi: Boksisi on antennimallia, joten aitoja DD5.1-ääniä et siitä saa ulos koska mikään kanava ei niitä tällä hetkellä lähetä.
     
  2. louhvi

    louhvi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2002
    Viestejä:
    522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja lisää kyselyitä jonon jatkeeksi. Vahvistimen takaosa näyttää siis tältä: Denon AVR-1707.

    Käsittääkseni vahvistimessa on siis kaksi optista sisääntuloa ja kaksi koaksiaalia. Ongelmani (jos se nyt on edes ongelma) on se, että minulla tulee olemaan kolme vempainta jossa kaikissa on optinen lähtö: digiboksi (handan 3300), dvd-soitin (halpis-united) sekä Xbox360. Mitenkäs näiden kytkeminen nyt sitten kannattaa tehdä, jotta saan parhaan mahdollisen äänen ulos jokaisesta laitteesta? Ilmeisesti yhteen laitteeseen täytyy ostaa väliin jonkinlainen muunnin joka muuttaa optisen -> koaksiaaliksi?! Kiitos jo etukäteen viisaammille. :thumbsup:
     
  3. jurriaivo

    jurriaivo Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos et katso DD-ääniä lähettäviä kanavia (esim. Canal Digital kaapelissa) voit kytkeä digiboksin äänet analogisesti kahdella rca:lla. Säästyy vähän rahaa kun ei tarvitse muunninta ostella.
     
  4. louhvi

    louhvi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2002
    Viestejä:
    522
    Saadut tykkäykset:
    0
    No sattumoisin tietysti löytyy Canal Digital ja vielä kaapelissa, joten tuolle voisi sittenkin olla tarvetta. :)

    Eli minkäslainen muunnin tuohon tarvitaan väliin, ja vaikuttaako se paljonkin äänenlaatuun?
     
  5. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Täältä pitäisi löytyä.

    Eipä tuon muunnoksen pitäisi äänenlaatuun vaikuttaa yhtään. Jos vaikuttaa, kuulet sen kyllä todella selvästi.
     
  6. Wainio

    Wainio Guest Guest

    Liittynyt:
    02.12.2005
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvan osalta paras reititys hakusessa. Tässä vehkeet:

    Tietokone Radeon X800XT PE - DVI
    XBOX360 - HD komponentti ja scart adapteri
    OPPO Digital DV971H - Komponentti ja DVI
    Topfield TF6000COC - 2x Scart-liitäntä (CVBS, RGB ja YUV)

    TV Sony KDL-46S2010
    1x Scart (RGB)
    2x Scart (RGB, Smartlink)
    Komponentti
    HDMI™
    PC-tulo (15-nastainen D-Sub) + äänitulo

    A/V vahvistin vasta tulossa joskus tulevaisuudessa, joten ei voi sen kautta kierrättää, koska tämänhetkinen on jo muutamia vuosia vanha. Mitä liittimiä ja miten jotta parhaat kuvat tulisi joka tuutista ulos?

    Tänks
     
  7. XBMC

    XBMC Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terse.
    Olen kokoamassa ensimmäistä kotiteatteriani, ja olen päättänyt laittaa väliaikaisesti vanhojen stereoideni kaiuttimet takakaiuttimiksi. Ongelma on se, että kaiuttimissa on yllättäen aivan liian lyhyet johdot, jotta ne ylettyisivät vahvistimelle asti. Ajattelin ostaa perus kaiutinkaapelia, ja kytkeä sen vanhojen piuhojen jatkeeksi (koska kaiuttimissa ei ole yllättäen liittimiä, vaan ainoastaan + ja - johdot jotka tulevat takakannesta).

    Kysymykseni kuuluu siis, onko olemassa jotain liitintä jolla voisin yhdistää kaksi kaiutinkaapelia toisiinsa nätisti (ja huokeasti :p)? Vai onko minun vain rullattava piuhat yhteen ja pistettävä vaikka sähköteippiä päälle, ei niin kauniisti? Niin ja aiheuttaako kaapelin muutos kesken matkan jotain ongelmia?
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    On ruuvattavia sokeripaloja, joilla saa hyvän kontaktin. 0,0x euroa kappale. Sähköasennusliikeistä, tavaratalojen lamppuosastoilta ja muualtakin näitä saa.

    On puristettavia johdonjatkoholkkeja, mutta ne vaativat puristuspihdin. Onneksi halpahalleista saa ostettua muutaman euron Abiko-pihti+liitinsarjaa, josta saattaa löytyä johdonjatkoholkkeja. Holkit ovat kuin pikkuisia metalliputkia, joissa on eristemuovi päällä, ja johdot työnnetään putkilon eri päistä putkilon sisälle ja pihdeillä litistetään kumpikin pää lyttyyn, ei aivan kärkestä kuitenkaan, pari milliä jätetään päitä rauhaan.

    Ennen liitoksen tekemistä kannattaa pujottaa johtoihin kutisteletkupätkiä, joita sitten kuumalla ilmalla tai liekillä varovasti kuumennetaan liitosalueen päälle. Liimallinen kutisteletku pitää liitoksen suojassa parhaiten. Autotarvikeliikkeistä ja halpahalleista saa kutisteletkua, parhaat mallit elektroniikkakomponenttiliikkeistä tilaustavarana. 2:1 kutistuva riittää kaapeleille, joissa ei ole isoja pullistumia. 3:1 ja 4:1 kutistuvaa erikoiskamaa tarvitaan sokeripalamöhkäleen yli mahtumaan, jotta sama kutisteletku supistuisi kaapeliin asti kiiinni.

    On myös olemassa hermeettisen liitoksen tekeviä johdonjatkomoduleita, joissa on vaseliinia sisällä, tai jopa 2-komponenttihartsia, joka valaa lopuksi liitosalueen umpeen, suojaan hapelta. Erikoiskamaa, jopa ulkomailta tilattava, ei kannata vaivautua.
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kaapelin muutos kesken matkansa ei synnytä mitään vaaroja tai kaduntallaajan maailmankuvan vaurioita. Huippuhifiin se ei tietenkään sovi, mutta vakiolaatu(korvien)luokassa piuhan tärvely/vaihtuminen ei haittaa, (vakio)korva ei eroa huomaa.
     
  10. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    TV Sony KDL-46S2010
    1x Scart (RGB)= Topfield TF6000COC - Scart-liitäntä RGB "tarpeeksi hyvä" SD materiaalille
    Komponentti = XBOX360 - HD komponentti , koska saat HD kuvat komponentilla
    HDMI™ = OPPO Digital DV971H DVI (DVI-HDMI piuhalla + edellytyksellä että saat audionkin sisään ehkä laitat tuplaliittimen audio in liitäntään, jos se toimii) perustelu: oppon DVI-kuva on huippu. muut ihan tavallista
    PC-tulo (15-nastainen D-Sub) + äänitulo = Tietokone Radeon X800XT PE - DVI (DVI-A-VGA (D-SuB) adapteri)


    jos sulla olis av-vehje, voisit opposta laittaa DVI-HDMI johdolla 0 optisella/coax liitännällä äänet, mutta audio voi olla ongelma. jolle telkku osaa HDMI:stä kuvaa 0 audiota sisään muualta
     
  11. XBMC

    XBMC Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo eiköhän toi fiksuiten mee tollasilla holkeilla. Itse asiassa löysin nyt Bilteman sivuja tutkimalla mallin jossa on jo kutistemuovieristys valmiina: ERISTETTY LATTALIITINHYLSY 1,5-2,5 MM², KUTISTEMUOVIERISTYS, 10KPL 3,35 € Liittimen leveys 6,3 mm. Joten tollasella varmaan homma pelaa kaikkein näteimmin. Suurkiitos kattavasta vastauksesta!
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täsmennän vielä, että Abikioliittimin tehdyt liitokset tosiaan ovat avattavissa, mutta minä kuvittelin nyt haluttavan kiinteää liitosta, jota ei koskaan avata, se vaatii "johdonjatkoholkin", jossa ei ole liittimen murtumisvaaraa:
    http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=593&productID=324



    Minulla on vuosikausien kokemukset ajoneuvoissa ulkona Abikoliittimistä, ja pyöreämalliset putkityyppiset ovat huomattavasti parempia mekaanisesti, kuin ehdottamasi litteät tyypit.

    Jos ostat litteitä Abikoita, osta ehdottomasti sellaisia, joissa on todella järeä tukeva koko liittimen kattava teflon/nailontyyppinen (läpikuultavan sinertävä) uloin suojamuovi, ne ovat tukevia. Niissä on myös laadukkaat integroidut kupariholkit liittimen sisällä.

    Paljaat metalliset, tai pelkästään johtoalueeltaan muovitetut ovat huonoja, ne katkeilevat itsekseen kun johtoja nykii tai liitin muuten taipuilee. Abikoliitin ei kestä tavanomaista käsittelyä, ne on tarkoitettu puolikiinteisiin asennuksiin, joissa liittimiin ei kohdistu vääntövoimia.

    Abikoliittimet ovat niin halpoja, että kannattaa ostaa parasta laatua mitä löytää. Vaikka kullattuja autohifikäyttöön tarkoitettuja, ellei löydy mainitsemiani tukevia teollisuusmalleja, joissa raha on pantu laatuun eikä koristekultaan.
     
  13. XBMC

    XBMC Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, mä en ollukkaan tollasiin holkkiin viel törmänny. It all makes sence now! :hitme: Ei sen ratkasun tarttekaan olla kiintee, koska ne vanhat kajarit varmaan lähtee ennemmin tai myöhemmin pois sitte kotiteatterista rahatilanteen salliessa.

    Multa löytyis jopa Yleiselektroniikan varastomyymälä tosta kilometrin päästä, mutta enpä taida silti sataa kappaletta ostaa, ku tarve ois neljälle. Partcosta sais vissiin samanlaisii 0,06 euron kipale hintaan, ja Biltemastaki 25kpl 1,95€. Jospa mä nyt oisin samalla sivulla sun kaa:rolleyes: .
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Joskus puristaminen epäonnistuu, ei tule tarpeeksi tiukka kontakti, johto lähtee irti. Aammattipihdeissä pihti ei avaudu ennen kuin liitos on kunnossa, mutta halpapihdeillä voi tehdä huonon liitoksen ellei purista tarpeeksi kovaa.

    Huonosti puristunut liitin menee pilalle, heitetään roskiin ja tilalle pitää ottaa uusi liitin puristettavaksi.

    Osta noin tuplamäärä liittimiä oletettuun tarpeeseen nähden, että riittää harjoituskappaleita. Osta 8 jos tarvitset 4. Arviolta 2 puristusta menee pilalle, jää silti vielä 2 liitintä varmuuden varalle.

    1,5- ja 2,5- ja 4,0-neliömillisille johtimille on omat liittimensä, osta oikean kokoisia liittimiä. Pihdeissä on värikoodi, että osaat oikean värisellä leukaosuudella puristaa kyseisen värisen liittimen.

    Puristuksia tehdään halpapihdeillä kaksi: aluksi se kohta, jossa on paljas kuparijohto liittimen uumenissa, ja toisella puristuksella puristetaan ulompi alue, eli tehdään vedonpoistolitistys, jossa johtimen muovieristekin jää puristuksiin.

    Vaatii taitoa tehdä puristukset toisessa järjestyksessä, liukas muovi pullahtaa helposti ulos liittimestä jos uloin puristus tehdään ensin, ja silloin liitin on pilalla. Minä puristan ensiksi kuparit, jotta kaapeli ei pääse karkuun, sitten vasta liukas muovieriste puristetaan.
     
  15. XBMC

    XBMC Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisin varmaan ostaa sieltä Biltemasta sen 25kpl:n pakkauksen, niin riittää harjotuskappaleita. Niitä varmasti tarvitaan, kun ekaa kertaa noitten kaa leikkii huonoilla pihdeillä.

    Voisin vielä sellasen idioottivarmennuksen tehdä, että jos yhdistän vaikka kaksi 1,5mm^2 johtoa toisiinsa käytän punaista liitintä. Eli noi koot on juuriki noitten kaapeleitten mukaan, eikä sen mukaan paljonko kaapelit vie yhdessä tilaa?

    Kiitos vielä neuvoista. Olisin varmasti omin päin yrittänyt tehdä nuo liitokset väärin puristaen väärällä liittimellä.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Väri kuvastaa liittimen reiän kokoa. Että miten paksu johdin liittimen reikään enintään mahtuu. Jos samaan reikään aikoo sulloa kaksi johdinta, tarvitaan isompi reikä eli isompi liitin. Mutta kaapelinjatkoholkillahan ei samaan reikään tarvitse sulloa, holkissa on kaksi päätä, holkin kumpaankin päähän oma kaapelinpää.

    Esim. 2 kpl 1,5 neliömillistä johtoa samaan reikään sulloessa on yhteensä 3 neliömilliä, eikä se enää mahdu 1,5- eikä 2,5-neliöiselle tarkoitettuun reikään, tarvitaan keltainen 4-neliöinen liitin.

    Linkkini mukaisissa jatkoholkeissa johtimet työnnetään vastakkaisista suunnista omiin reikiinsä, eivätkä johtimet mene päällekkäin.

    Jos jatkoholkilla yhdistää kovin eripaksuisia kaapeleita toisiinsa, kannattaa ohuemman kaapelin pää laskostaa moninkertaiseksi itsensä kanssa, paras on tehdä U-mutka, joka aiheuttaa hyvän vedonpoiston. Siis kuoritaan kaapelin päästä 1,5 cm matkalta suojamuovia pois ja sitten taitetaan näkyvillä oleva kupari puoliksi, jolloin kaapelin paksuus reilusti tuplaantui ja lyheni puoleen.

    ______________________________


    Joskus väärinkäytän Abikoja, yhdistämällä johtimet minkä tahansa Abikoliittimen SAMAAN reikään, ja lopuksi leikkaan liittimen liitinalueen poikki, eli hyödynsin vain puristusalueen.

    Esim. lattakaapelin 0,15 neliömillin paljaaksi kuorittuja piuhoja voi kieputtaa yhteen vaikkapa 10 kpl ja sitten kääntää palmikko itsensä päälle U-muotoiseksi, jolloin kaapelin pää on muuttunut runsaan kolmen neliömillin kaapeliksi ja sopii 4-neliöiselle liittimelle.

    Kaikille "liian ohuille" johtimille on yhteinen vaatimus se, että ne on PAKKO taittaa kahtia, saada se U-mutka luotua piuhan päähän, koska suoraksi jätettynä yksittäinen johdin pääsee luikertelemaan irti ja sitten kaikki muutkin säikeet irtoavat.

    Abiko (tai pienellä yhdellä ruuvilla puristaminen ylipäänsä) ei oikeastaan sovi virallisille kaiutinkaapeleille oikein hyvin, kaiutinkaapeleissahan on lukemattomia superohuita säikeitä. Suoraksi jätetty taipuisa kaiutinjohto ei taatusti pysy liittimessä, siksi minä puristamisen jälkeen vielä juotan alueelle juotostinaa, se hieman parantaa pysyvyyttä. U-mutka, puristus, juottaminen (lisätään tinaa liittimen puolelta, EI kaapelin puolelta), noin minä taipusille kaapeleille teen. Muovit liittimen päältä tietenkin on poistettava ennen juottamista. Kutisteletkulla voi lopuksi peittää ne paikat, joita ei halua näkyvillä pitää.

    Eli kun ohuita johtimia Abikoon puristetaan, kaikki on U-taitettava. Maallikon mielestä taitos näyttää V-kirjaimen malliselta, mutta kyllä se taitoskohta on U-muotoinen, joskin todella laiha U, joka kuvastaa sitä, että mutkakohdassa on huomattavasti enemmän kuparia kuin kaksinkertainen määrä. Juuri se mutkan suuri kuparimäärä takaa vedonpoiston.
     
  17. XBMC

    XBMC Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meikäläinen on varmaan saavuttanut tässä jonkin sortin maailman ennätyksen, miten vaikeaa on käsittää yksinkertaisen liittimen toimintamalli :hitme: .
    Tosiaan luulin, että tuon liittimen oli tarkoitus vain puristaa johdot päällekkäin ja näin muodostaa liitos. Mutta siis kaapeleiden ei olekaan tarkoitus koskea toisiaan, vaan liitin toimii eri päissä olevien kaapeleiden johtimena :thumbsup: .

    Ja U-mutkia tarpeen mukaan kaapeleihin. Homma Roger tällä erää. Katotaan nyt mitä käsitän väärin seuraavaksi ;) .
     
  18. kenguru

    kenguru Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2005
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksinkertainen kysymys, johon en kuitenkaan searchilla löytänyt vastausta. Miten liitän digitaalisesti Sony DG700-vahvistimeen Sony CDP-XB630 -CD-soittimen?

    CD-soittimessa on RCA- ja optinen liitäntä. Vahvistimessa ei ole CD:lle optista liitäntää.

    Tarvitsenko jotain muunninkikkareita (l. opt.-> koaks.)? Voinko tökätä cd-soittimelta tulevan optisen kaapelin johonkin vahvistimen optiseen tuloon (video1, video2, tape/md)? Tuleeko silloin vahvistimesta valita em. niminen lähde cd:tä kuunneltaessa? Voiko vahvistimesta jotenkin määritellä, että cd-soitin on kytketty esim. video2 -opt.tuloon? Olisiko vain helpompi tökätä rca-laku kiinni molempiin ja olla onnellinen?
     
  19. Dbol

    Dbol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    251
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seuraavanlainen dilemma olisi käsissä. Minulla on kotiteatteritilassa vedettynä laitehuoneesta putkea pitkin lattian alla 1,5 neliön siima tilan takanurkkaan, jota on käytetty subinliitäntään.
    Tarkoitus olisi laittaa tilalle koaksiaalikaapeli, jolla voisin kytkeä subin käyttäen LFE-liitintä.
    Voiko RCA-piuhan liittää takaisin kotikonstein äänenlaadun kärsimättä? Piuhan pitäisi olla ~10 m pitkä, mistä moinen edulisesti?
    Liittimen kanssa piuhaa ei varmistikaan uskalla putkeen laittaa/ vetää vetojousella? Voiko piuhan valmistaa itse (kytkeä päät), jos putkeen vetää sopivan mittaisen kaapelin.
     
  20. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tekee niin kuin parhaaksi katsoo. Mistä on vähiten harmia. Ellei siedä katsoa näytössä "VIDEO2"-tekstiä kun ääni tuleekin optisesti CD-soittimesta, slloin ei tehdä niin, vaan ostetaan kallis muunninlaite tai tehdään mitä tahansa muuta asian hoitamiseksi. Manuaali tai vahvistimen muu omistaja tietää voiko reitittää ottoja ristiin, tai edes nimetä ottoja, voisihan Video-oton nimetä uudelleen vaikkapa seeteesoittimeheksi, tai mitä päähän pälkähtää.