UUSI PANASONIC PT-AX100, 1280x720, 6000:1, 2000 LUMEN

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana jhalttu, 01.09.2006.

  1. Stole

    Stole Guest Guest

    Liittynyt:
    08.04.2005
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yamahan 1700? Ainoa 1700 oli DVD soitin, RX-V1600 löytyi vahvistimien puolelta, mutta hintahaarukka saksassakin 900+ euroa. Tuollainenko todella tarvittaisiin, jotta saisi digiboxinkin kytkettyä? Toki haluan mahdollisimman hyvän kuvanlaadun seinälle, mutta en sentään ihan tuollaista hintaa aikonut vahvariin sijoittaa.

    Miten ne pc-porttiin kytkennät onnistuisi?
     
  2. MarkkuHoo

    MarkkuHoo Guest Guest

    Liittynyt:
    19.10.2006
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni ainoa vaihtoehto oli käyttää "vanhaa" S-VHS nauhuria välikappaleena. Nokian boksista ei saa komponenttia ulos, vain RGB scartista. Siis boksin RGB nauhurin scarttiin ja sieltä S-video piuhalla projektorille. Kuva on siedettävä. Tuskinpa digiTVn kuva muutenkaan resoluutiollaan loistaa. :cool:
     
  3. Wiper

    Wiper Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa jos tässä ensin odotetaan muutama viikko että tykki saapuu saksasta ja sitten huomaakin että laitteessa on vikaa.. Pitääkin alkaa jo varuilta ottaa selvää miten tykin palautus/takuuhuolto toimii saksasta hankituille laitteille.

    Olisi ilmeisesit kuitenkin pitänyt hankkia Optoma HD70:OI
     
  4. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tuo kirkkauden pumppaaminen lampun low-modella on Panasonicin AE-sarjan "ominaisuus", joka on korjattavissa vaihtamalla tykki toisen merkkiseen. Takuuhuollostakaan ei ilmeisesti ole apua, koska vika johtuu kuulemma huonosti suunnitellusta virtalähteestä, joka ei pidä jännitettä riittävän vakaana lampun low modella. Harmi, ettei Panasonic ole vieläkään korjannut tuota ongelmaa.
     
  5. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Uskomaton ominaisuus, joka vaivaa Panoja vuodesta toiseen. Ei ihme, että lamput ovat Panoissa niin poksahdusherkkiä, jos virransyöttö ei ole kunnollinen.
     
  6. Wiper

    Wiper Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli jos panaa ajellaan normaalimoodissa, tuota virran heittelyä ei pitäisi tapahtua? Ja eteen vielä UPSi? :D
     
  7. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Wiper, tuolle teorialle on vähän tukea: lampun kestoarviot (alkuperäiset "3000/5000h") on luultavasti laskettu ja ajateltu lampun normaalimoodilla, ja ajateltu vain että pienemmällä jännitteellä se kestää sitten pidempään.

    Tästä vain ei voi oikein mitään tietää ennenkuin Panasonic aukaisee suunsa asiasta, tai joku intomielinen purkaa projunsa ja pistää virtalähteen testiin ja sitä kautta seuraa lampun käyttäytymistä.

    Eli on vaikea sanoa onko ekomoodi hyvä vai huono asia. :-( On vaikea alkaa "riskeeraamaan" 400€ lamppua, vaikka normal modea käyttämällä se saattaisi olla kestävämpi ja kuva kirkkaampi...
     
  8. Wiper

    Wiper Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli onko käsitettävä niin, että tuota eco moodia ei kannata pahemmin käyttää, mikäli sen vaikutus lampun ikään ei ei välttämättä ole suuri ja jos normaali moodissa tuosta valotehon pumppaamisesta pääsee eroon.

    Henk. koht. mielummin ostan lampun vähän useammin, kuin katselen valovoimakkuuden vaihtelua leffan aikana.
     
  9. cybo

    cybo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    732
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei nyt mustamaalata liikaa 1 käyttäjän komenttien perusteella.
    Välkkyminen on tuttua mulle ae500:sen ajoilta asti. Satkussa en ole sitä edes vielä havainnut (jos edes on olemassa).
    Panasta en ole saanut ikinä lamppua poksahtamaan 7000h aikana. Kop, kop.
    Normal modea en ole ikinä käyttänyt, siitä en osaa sanoa mitään.

    Edit: Puhutteko nyt iiriksen toiminnasta vai virtalähteen välkynnästä? 900:sessa iiris oli kokoajan päällä esim normal modessa, jos satkussa on sama tilanne (vaikka iiris oli valittuna off tilaan.)
    Kokeilkaa katsella leffaa natural modella, siinä en ainakaan itse ole huomannut välkuyntää.
     
  10. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei lampun välkkyminen ole Panasonic'in yksinoikeus.

    Olen ollut mukana projektorikuvioissa toistakymmentä vuotta ja aina on vastaan tullut vilkkuvia lamppuja meristä ja mallista riippumatta sekä LCD että DLP-projektoreissa. Muistikuva on, että ilmiötä on esiintynyt useammin pienikokoisissa projektoreissa.
     
  11. begu

    begu Guest Guest

    Liittynyt:
    26.09.2003
    Viestejä:
    351
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä ne panat ihan hyviä on, kun ei satu se maanantaikappale. Virtalähteessä se vika on, liian herkkä virran heilahteluille ilmeisesti tuolla eco-modella.

    Tuolla on avs-forumin ketju asiasta (ax100):
    http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=738018

    Asiasta on myös mainintaa varsinaisessa ax100 threadissa.
    Mutta on niitäkin laitteita, jotka eivät välky, eli kyseessä on laaduntarkkailuongelma. Panan tehtailla on viikossa liian monta 'maanantai' -päivää. Toivotaan että asia korjaantuisi (itse toivoin, että ax100:sen isompi lampputeho ja siten uusi virtalähde olisi suunniteltu paremmin). Muuten loistolaite, mutta sitten tällaista. Kunhan ei sitten tuota 1080 laitetta vaivaisi sama ongelma.
     
  12. sirace

    sirace Guest Guest

    Liittynyt:
    03.06.2002
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän ne laittaa iriksen piikkiin kuitenkin...
     
  13. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kaikki eivät tuota lampun välkkymistä välttämättä edes huomaa. AE500:ssa välkkyminen oli häiritsevintä silloin, kun kuvassa oli paljon isoja vaaleita pintoja (esim. Windowssin resurssienhallinta auki PC:llä). Sen sijaan DVD-soittimella leffoja katsottaessa lampun välkkymiseen ei juurikaan tullut kiinnitettyä huomiota kuin joillakin animaatioleffoilla (esim. Ice Age).

    Vahemmilla Panan malleilla välkkyminen low modella väheni (ainakin tilapäisesti), kun lamppua ajoi hetken aikaa (10-15min) normal modella.

    Niinkuin tossa aiemmassa viestissäkin todettiin, niin Panat on kyllä hyviä tykkejä, jos sattuu saamaan hyvän yksilön. Omassa AE500:ssa oli lampun välkkymisen lisäksi turhan paljon VB:tä, joten suuhun jäi hieman huono maku Panasta, vaikka muuten olinkin tyytyväinen kuvanlaatuun.
     
  14. Stole

    Stole Guest Guest

    Liittynyt:
    08.04.2005
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ratkaisin ongelman hankkimalla scart-palikan, josta rca-lähdöt. Siitä piuha "Video in" ja alkoi boxi näkyä. Välttää ainakin siihen asti että hankin uuden digiboxin/vahvistimen. Hankinnat yht. 10e.
     
  15. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo onkin miljoonan dollarin kysymys. Tai jos ei miljoonan, niin ehkä sen 400€ mitä lamppu voi maksaa. :-(
    Eli tuota ei voi oikein millään todistaa ennenkuin Panasonic aukaisee suunsa, ja niillä ei siihen ole mitään syytä. Luultavasti DVDPlazan näkemyksellä ja otoksella tuota ei saa selvitettyä, ja lamppujen käyttäytymisestä eri virtalähteen moodeissa ei ole tarpeeksi tieteellistä tietoa. Sitäpaitsi kaikki muutenkin käyttävät eco-moodia kun luulevat että se auttaa...?

    Yksi teoria kyllä tuokin on, ja ihan hyvä, koska välkyntä voi johtua juuri eco-modesta, ja yksi arvio on että heittelevä virta lampulla lisää sen rasitusta. Mutta tuo on niin musta-tuntuu juttuja ettei kukaan oikein voi sanoa juuta tai jaata.

    (Itse olen fyysikkona vähän kallistumassa tuolle kannalle että eco-moodi on haitaksi, mutta minulla ei ole perusteita tuolle. En voi väittää että mitä esim (arvaamalla) 80 asteen heitot 1500 asteisessa lampussa saattaisivat tehdä. Tai muuttuuko lämpötila välkkumisen aikana edes tuota jne jne. Arvelusta vain sillä perusteella että lamppujen käynnistys/sammutus on ilmeisesti yksi tekijä lamppujen kestossa.)

    [muoks: ei sillä etten pelkäisi näyttää typerältä, mutta valokaarilampuissa ei tuo lämpötilaero mene tietenkään noin... Mutta ilmiöitä voi olla vaikka mitä tosiaan valokaaren syntykohdan ja ties minkä anodin höyrystymisen yms muodossa]
     
  16. Wiper

    Wiper Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuolla AVForumilla jotkut ovat saaneet välkynnän loppumaan tietyn käyttöajan jälkeen ja puhuvat ns. burn in ilmiöstä. Sinänsä tuntuu oudolta, että hehkulamppu muka palaisi tasaisemmin/paremmin kun sitä on lämmitelty muutamia kymmeniä tunteja.

    Digitaalielektroniikassa tuolla 'burn in':llä ei ole mitään merkitystä. En sitten tiedä onko tuola panassa joku mekaaninen/analoginen osa, joka tuosta sitten aikaa myöten asettuisi.

    Tästä muuten tuleekin kysymys:

    Mikäli eco modella on tarkoitus pystyä katsomaan vähän pienempi lumenista kuvaa, niin tarkoittaako se sitä, että normal modessa kuvaa ei saada pimeämmäksi, vaan että se paistaa kuin keskikesän aurinko? Tästä taas seuraisi se, että täysin pimeässä huoneessa normal modella katsominen toimisi kirkasvalolamppuna ja leffoja katsellaan aurinkolasit silmillä.
     
  17. msalmi3

    msalmi3 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    30.01.2004
    Viestejä:
    295
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari iltaa kuva on ollut välkkymätön asetuksilla:
    normal mode
    Dynamic Iris -on
    Light Harmonizer -on
    Edellisen kerran kuva alkoi välkkymään kun emäntä istui sohvalla kaken päälle ja tila vaihtui dynamic/eco tms muotoon. Ei millään meinannut tasaantua.

    En ymmärrä projektorin lampun tekniikasta (voi olla eri, kuin halogeenilampuilla), mutta halogeenilampuille jatkuva aliteho on huono asia: osa hehkulangan materiaalista jää lampun lasiin ja lamppu himmenee. Välillä pitää ajaa täydellä teholla, jotta halogeenireaktio toimisi niinkuin pitää.
     
  18. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Veikkaan että tuo lampun kaaren käyttäytyminen on tässä tapauksessa analogia-elektroniikkaa. Opiskellessa olin jonkin verran tekemisissä plasmasoihtujen kanssa, ja niissä (virtojen ollessa todella huimia) oli nimenomaan anodin käyttäytymisellä valokaaren lähteenä huomattavasti eroja laitteen keston ja voimakkaan korroosion kannalta. Anodin kulumiseen vaikutti juurikin esimerkiksi käynnistyskertojen määrä ja virransaannin puhtaus. Sekä valmistusvirheet. Toki noissa soihduissa oli aika paljon hurjemmat virrat ja tehot, mutta oli myöskin radikaalisti pienemmät käyttöajatkin.
    Pro AV Magazine sanoo esimerkiksi näin:
    Nyt Panojen tapauksessa tuo 2000+h arvio ei taida olla kovin realistinen odotus. :grr: Tuhannenkin tunnin rikkominen taitaa olla vähän onnenkauppaa. (DVDPlazan tämänhetkisten AE tilastojen perusteella)

    Ainakaan vanhemmissa Panasoniceissa ei ole ollut kuin automaattinen iiris, ja valovoimaa ei ole manuaalisella iiriksellä pystynyt hallitsemaan samalla tavalla kuin Sanyoissa. Jos normaali-mode on liian kirkas (esim mustan tason kannalta) niin siihen ei ole ollut muita lääkkeitä kuin filtterit tai kankaan gainin muuttaminen - tai kuvan pilaaminen digitaalisilla säädöillä. Perinteisiin CRT-telkkareihin tottuneelle kuulostaa oudolta että näyttölaitteen säädöillä pilataan kuvanlaatua, mutta niin tässä tapauksessa käy jos sähköisesti LCD-kennoilla, ja vielä kuvakomponenttien signaalitasoja viilaamalla, yritetään kompensoida koko kuvan kirkkausongelmia. Toki jos projut LCD-kennoineen on suunniteltu >>8 bittisille arvoille niin sitten tuokin saattaa tuoda hallitun ja virheettömän parannuksen, mutta epäilen kyllä että siinä olisi tehty enempää kuin tarpeen.

    Mutta tuosta mainitsemastasi full-modesta suodatettuna: olen joskus piruuttani todella tehnyt niin että olen pitänyt projua kirkkaamalla modella, ja korkean gainin screenillä, ja sitten huvikseni katsonut aurinkolasit päässä! :D :cool:
    Ja tämä toimi siinä mielessä että korkealaatuiset aurinkolasit ovat silmälle oikein miellyttävät, ja laskevat mustan tasoa paremmin kuin optinen punainen filtteri projun linssin tiellä! Tämä ns. kolmiulotteisuus oikein hyppää silmille kun vertaa kuvaan ilman aurinkolaseja. :king:

    Toki pitäisi sitten kaikilla katsojille olla yhtä hyvät arskat. Hihi. Ja vähän sitä tuntee olonsa tyhmäksi olutpurkki kädessään ja arskat naamalla leffaa katsellessa. Yksi tapa kuitenkin testata filtterin mahdollista vaikutusta kuvanlaatuun.
     
  19. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Mikäs siinä. Samalla saa talven pimeinä päivinä pidettyä yllä kesärusketusta :cool:.
     
  20. jhaaja

    jhaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Projektorissahan on metallihalidilamppu. Toimintaperiaate on aika lähellä loisteputken toimintaa. Loisteputken sisällä syntyy sähkökentän vaikutuksesta UV-säteilyä, joka sitten muutetaan näkyväksi valoksi lampun pinnalla olevilla sopivilla loisteaineilla.

    Metallihalidi lampun sisällä oleva valokaari virittelee kaasutäytöksen atomien elektrodeja. Ne sitten antavat valoa sillä tietyllä aallonpituudella. Lampussa ei kulu periaatteessa mikään muu kuin elektrodit ja niitä rassaa eniten sytytykset ja sammutukset. Se on kanssa ikävää, jos polttimen ballasti on huono (ei pidä virtaa vakiona).

    Elektrodit "asettuvat" ensimmäisten käyttötuntien aikana. Tarkkaa tuntimäärää en osaa sanoa :)

    Hehkulamput tykkäävät "sisäänpoltosta" ihan yhtä lailla. Ne poksahtelee sitten jännitepiikeistä. Jännitteen nostaminen lisää valovirtaa, mutta kestoikä romahtaa.

    Kaikenlaisia jorinoita, enkä mä projektoreista paljoa vielä ymmärrä. Oma Pt-ax100 on pelannut hyvin eco-modessa. En ole huomannut välkyntää. Tunteja n.60.