Paistinpannu kaiuttimet

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana maumau, 10.06.2006.

  1. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko monella käytössä vielä Gradientin 1.0-1.3 kaiuttimia? Mitä mieltä olette niiden laadusta verrattuna tämän päivän ylemmän keskiluokan kaiuttimiin. Aikanaan niitä pidettiin äänellisesti erittäin korkealaatuisina kotimaassa ja Amerikan Yhdysvalloissa. Itselläni on 4kpl olohuoneessa kotiteatterivahvistimen kumppanina. Muutama pienempi kohtuuhintainen jalustakaiutin on käynyt vertailussa, mutta eipä ole ollut vielä tarvetta vaihtoon. Kertokaa, jos on kokemuksia ja mielipiteitä.
     
  2. Artsi Kaakko

    Artsi Kaakko Guest Guest

    Liittynyt:
    12.03.2003
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla ollut käytössä 80-luvun lopusta asti, ensin pääkaiuttimina, sitten modaus kohteena ja nykyisin makuuhuoneen kaiuttimina.
     

    Liitetyt tiedostot:

  3. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika hienoilta näyttävät vuolukivikotelot. Mitä ovat pallukat diskanttipilarien päissä? Ovatko mahdollisesti superdiskantit?
     
  4. Artsi Kaakko

    Artsi Kaakko Guest Guest

    Liittynyt:
    12.03.2003
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tiedä siittä superdisusta mutta kyllä se on antamassa lisä heleyttä. Ihan hyvä ääni noissa paistinpannuissa on. Omissa on bassoelementtien reunat aikas loppuun kuluneet, mutta keskialue-elementti on ihan hyvässä kunnossa.
     
  5. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen joutunut vaihtamaan kaikkiin neljään kaiuttimeen sekä basso, että keskiääni elementtien vaahtomuoviset reunukset. Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Gradient Oy tekee saman hyvällä ammatti taidolla, mutta se maksaa enemmän. Toinen firma, joka vaihtaa surroundeja on Accusound Speakers Elimäellä. Netistä löytyy myös ohjeita ja firmoja, joista voi ostaa ko. korjaustarvikkeita.
     
  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saisiko vielä viiltäviä arvioita Gradienti 1.* kaiuttimien omistajilta, että millainen tuo kaiutin on? Uusimmassa hifimaailma lehdessä oli juttu noista. Kiinnostaa kovasti kaiutin erikoisen ulkonäön ja rakenteen takia. Seinäheijastuksia tulee melko vähän, mutta onko se ääni miten hyvä?
     
  7. savoc

    savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    976
    Saadut tykkäykset:
    9
    En ole noita itse kuullut. Design on aika rohkea. Vaatii aika paljon muulta sisustukselta, jotta nuo saa istumaan. Ei sopisi meidän kotiin ihan helpolla.
     
  8. meerola

    meerola Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen omistanut Gradient 1.1:t vuodesta 2000 - maksoin käytetystä parista silloin 2400mk kodinkoneliikkeessä - ja ollut niihin tyytyväinen - tosin design on aika vaikea sovittaa muuhun sisustukseen jos ei asu jossain Bond-pahiksen maanalaisessa luolassa tai 80-luvulla.

    Sain hiljattain päähäni hankkia tilalle uudet kaiuttimet, ajatuksena että saisivat maksaa enintään 500 eur/pari. Tämä idea tuli siitä, että kaverin luona kuuntelin musiikkia ja totesin että nykyaikaisissa kaiuttimissa on ihan erilainen läsnäolon tuntu kuin Gradienteissa. Asiaa tutkittuani päädyin sitten Usherin S520:een (joita muuten saa High End Studiosta esittelykappaleina tällä viikolla halvimmillaan 320 euroa/pari) ja hain ne kotikuunteluun. Pakko oli todeta että Gradientit soivat paremmin (jonkun muun mielestä näin piti käydäkin) ja Usherit menevät takaisin kauppaan.

    Gradienteissani on bassoelementtien reunat hapertuneet, mikä ei merkittävämmin bassotoistoa tunnu haittaavan mutta ajattelin kuitenkin investoida sen 250 euroa niiden korjauttamiseen Gradientilla. Sittenpähän kestävät "isältä pojalle".

    Niin, siitä läsnäolon tunnusta: Gradientit soivat tosiaan hieman "etäisemmin" mutta ainakin omaan olohuoneeseeni se sopii tosi suuntaavia kaiuttimia paremmin kun yhtä selkeää kuuntelupistettä ei ole vaan musiikkia kuunnellaan niin ruokapöydässä kuin sohvallakin.

    Tämän linkin takaa voi ihailla kuvia meikäläisen Gradienteista (otin kuvat kun meinasin myydä Gradientit), näkyy myös bassoelementtien hapertumat.
     
  9. maumau

    maumau Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielessä on käynyt Gradien 1.1:n modaaminen. Minulla on niitä 4 kpl kotiteatterisysteemissä. Basso elementin kotelohan on noin 25l ja se toistaa muistaakseni 250 Hz:iin. Olisi kiinostavaa rakentaa uusi tukevampi kotelo ja valita siihen elementti, joka toistaisi noin oktaavia alemmaksi kuin alkuperäinen, jonka toisto ylettyy noin 40 Hz:iin ja sovittaa se keski ja yläpään rakenteisiin. Aika vaativa tehtävä modata hyvää kaiutinta noinkin radikaalisti. Onko järkeviä mielipiteitä? Voisi ajatella subwooferista luopumista, jos projekti onnistuu.
     
  10. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itellä oli vuosia 1.2 Gradientit kotona.
    Kyllähän noi hyvin soi, ei siinä mitään epäkaiuttimaisuus oli loistavin ominaisuus (ääni ei pysähtyny kaiuttimiin, levisi ulkopuolelle myös), tarkahko toistaja (esmes genelecin 1049 biway hävis kunnolla, kun suunnittelin vaihtoa).

    Omituisin ominaisuus on matala äänikuva, hieman kuin kuuntelisi parvelta.

    Sitten kun taloon tuli maggien 1.5/QR niin gradient kohtasi voittajansa.

    Pieni varoituksen sana: Noi gradientit vaatii sitten bassopäässä VIRTAAAAAAAA.
    Millään heppoisella kotiteatterivahvarilla noista ei saa viereenkään kaikkea bassopäästä irti. 1.0 oli aivan järkyttävän vaikea kuorma, kuorma helpottui kohti 1.3:ia.

    Modaajalle: elä tee mitää, mitä et saisi palautettua takaisin alkuperäiseksi :weep:

    Tai osta krelli, niin tiedät mitä gradientin bassoista oikeasti saa irti :eek:
     
  11. Niwi

    Niwi Guest Guest

    Liittynyt:
    24.02.2008
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hankin omat Gradient 1.1 kaiuttimet 1988 käytettynä ja olen ollut erittäin tyytyväinen niiden ääneen ja toimintaan. :D
    Kaiuttimien kumipitimet ovat hapertuneet, joten ovat remontissa.
    Kauppaan kuului silloin kaiuttimien päälle tulevat metallikehys kangasverkkoineen, jolloin elementit ovat piilossa.
    Nyt etsin sopivaa viritinvahvistinta kaiuttimille.
     
  12. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Muisti pätkii ja Googlekaan ei auttanut.

    Mikä malli on se, jossa on selvästi korkeampi bassoboksi? (ja vähän kai leveämpikin)
     
  13. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    2.x -sarja oli tehty Sibelius Akatemian pyynnöstä isoihin tiloihin. Niissä oli 12-tuumainen melko kookkaassa kotelossa. Käsittääkseni 2.x ei istu kovinkaan hyvin normaaliin kotihuoneeseen bassotasonsa puolesta vaan vaatii sen oikeasti ison tilan.
     
  14. meerola

    meerola Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko välttämättä oltava viritinvahvistin? Kohtuullisen virittimen saa edullisesti, jolloin vahvistimen hankinnassa ei tarvitse tehdä niin paljon kompromisseja. :)

    Itse olen nyt jo jokusen kuukauden ajan soitattanut Gradientejani Audiolab 8000S integroidulla vahvistimella. Toinen hyvältä kuulostanut saman hintaluokan laite oli Rotel RA-06. Myös Rega Brio 3 kuulosti mukavalta.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tykkäsin aikanaan omistamieni Gradient 1.1:sten soinnin ilmavuudesta, mutta äänikenttä oli kieltämättä hiukan ohut ja matala. Myin ne pois kun siirryin monikanavakuunteluun. En vain keksinyt kuinka olisi saanut sopimaan silloiseen sisustukseen 7 kpl näitä kaiuttimia. Tilalle tuli Preludet supparilla vahvistettuna.

    AV-vahvistimia tuli kokeiltua useampiakin, koska kaiutin on kuormaltaan aika vaikea. Kun kyllästyin kantamaan vahvistimia kaupasta kotiin testattavaksi, pakkasin kaiuttimet autoon ja menin niiden kanssa liikkeeseen kuuntelemaan. Tähän suhtauduttiin ymmärtämyksellä ;) En enää muista kaikkia testauksia, eikä ne taitaisi enää päteä, koska mallisto on vaihtunut jo niin moneen kertaan. Yamahan kanssa Gradient ei suostunut yhteistyöhön useista yrityksistä huolimatta. Jammut oli ilmeisesti suunniteltu melko resistiiviselle kuormalle. Hyviä kokemuksia oli Harman Kardonista, Denonista, Sonystä ja yllätys yllätys JVC:stä. Päädyin lopulta Denonin kautta Sonyyn.

    Kannattaa muuten kurkata sinne bassokotelon sisään ja tarkistaa jakosuotimen komponenttien kunto. Minulla oli toisessa kaiuttimessa konkka tummunut ja toisessa aivan mustunut. Myös konkan viereinen vanukin oli mustunut. Tästä on ilmeinen tulipaloriski, niillä jotka välillä luukuttavat vähän lujempaakin.
     
  16. napukka

    napukka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.07.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt kun etsin tietoa Gradienttien huollosta, huomasin tämän vanhan keskustelun. Mulla on ykspistekolmoset, muistaakseni ostettu joskus 80-luvun lopulla tai 90-luvun alussa. Kovasti olen niistä tykännyt, mutta kunnon huoltoa ovat vailla. Keskiäänisten ripustus halkeillut, ja nyt yhden pyörän hajotessa huomasin myös bassoelementtien kumien olevan melko haperot. Laitoin juuri sähköpostia Gradient-huoltoon, saa nähdä minkälainen kustannusarvio sieltä tulee.
     
  17. janis75

    janis75 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2009
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    ei mitään.
     
    Viimeksi muokattu: 25.10.2013