Skyline diffuusori

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana RBV, 05.08.2005.

  1. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Morjens!

    Osaprojektia pukkaa jälleen. Tällä kertaa, juuri kun uusi valkokangas on tehty, joutui heti uuden haasteen eteen.
    Torus -mallisen valkokankaan lieveilmiönä on suhteellisen voimakas tärykaiku, joten takaseinä saa nyt diffuusorikäsittelyn. Olen jonkin verran kahlannut näitä diffuusoreja käsitteleviä thredejä läpi ja päätin tehdä n. 4m2 verran skyline -tyyppisiä diffuusoreja.

    Jottei homma olisi liian helppoa, tulee ne tehtyä 3x3cm pulikoista! Pikaisen laskutoimituksen mukaan pulikoita tarvitaan vaatimattomasti n. 4500 kpl.
    Materiaalina on Isoverin valmiste Solimate 300 IB-AN.

    Inspiraation lähteenä käytän DIARin kotisivuilta löytyviä neuvoja ja ohjeita. Kiitokset DIARille todella hienoista ohjeista!

    Peräseinän katon rajaan tulee seinän levyinen (about 4,5m) ja vaihtelevan korkuinen, keskimäärin 39cm korkea diffuusori. Tarkoitan tällä siis sitä toista korkeutta, en varsinaista pulikoiden profiilista johtuvaa korkeuden vaihtelua... :)
    Vaihteleva korkeus johtuu erinäisistä esteistä, joita takaseinällä on, kuten ilmanpoisto venttiilejä, kaiuttimien kytkentärasioita jne...
    Tässä rakennusaikainen kuva takaseinästä vuosien takaa, ei nyt parempaakaan löytänyt.

    Joitakin diffuusoreja laitan myös kattoon, akustiikkalevyihin kiinnitettynä, koko 39x72cm. Diffuusorien maksimisyvyys on 15,6cm. Ensin ajattelin tehdä seinädiffuusorin 31,2cm syväksi mutta pieni prototyyppi muutti ajatukset matalamman suuntaan.

    Rakentaminen alkoi levyjen sahaamisella. Tähän tein vanerista työpöydän, jossa hahlot hienoteräiselle kirvesmiehen sahalle. Eräänlainen lippa siis kiinnittyy tasoon ja kahden hahlon läpi sahattuna todella helppoa. Leikkautuu nopeaan, tosin hieman joutuu 80 paperilla pyyhkäisemään sileämmäksi.

    Tässä välissä täytyy heittää kysymys skylinen jo valmistaneille:
    Millä liimalla liimasitte palikat yhteen?

    Oma ratkaisuni on tällä hetkellä hyllystä löytynyt Bostik, joka tosin hieman syövyttää styroksia.

    Asiasta lisää juttua tuonnempana.
     
  2. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Onnea ja etenkin pitkäjänteisyyttä projektille. Kova, mutta palkitseva duuni edessä :)

    Minä liimasin palikat erikeeperillä.

    Aikaisemmin joku (sori, en muista ketä) esitti näppärän idean palikoiden leikkaamiseen. Sahataan massatuotantona esim. 157 mm pitkiä tappeja (156+terän leveys) ja sen jälkeen sahataan tapit kahtia siten, että syntyy tappeja joiden pituudet ovat 1+155, 2+154, 3+153 jne.

    Täällä on ainakin jotain juttua:
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=22847&page=1&pp=20&highlight=skyline
     
  3. popoing

    popoing Guest Guest

    Liittynyt:
    12.10.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    0
    Skylinea en ole tehnyt, mutta styroksia on normaalilla puuliimalla tullut liimailtua.
     
  4. kerppu

    kerppu Guest Guest

    Liittynyt:
    03.02.2005
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bostikilla on myös olemassa liima styroksin liimaamiseen, joka ei sulata liimattavaa kappaletta. Myös Kiillolta löytyy liimaa styroksille, jota en kyllä itse saanut toimimaan eikä liimaus onnistunut hyvin.

    Nopea epoksi on kuitenkin paras styroksin liimaamiseen ja kun ostaa maahantuojalta 10 kiloa kerralla niin jää kilohintakin kohtuulliseksi.
     
  5. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuli viikonlopun aikana nysvättyä 3x156 palikkaa paikoilleen. Meinaa mielenterveys järkkyä tuossa hommassa, varsinkin kun bostikilla liimailin. Vaikka tein hommia pihan puolella, lähtee liimasta silti aivan uskomaton käry, näinköhän se osittain sulava styroksi vielä lisää oman vivahteensa asiaan? :D

    Vielä samanlainen setti kasaan ja sitten testaamaan kuinka vaikuttaa. Jos on hyvä, taidan tehdä tuosta styroksiversiosta elementit katon akustiikkalevyihin ja takaseinälle sitten edustavamman höylätystä 2x2" puutavarasta, petsattuna ja lakattuna. Saa nähdä kuinka käy, loppuviikosta selviää lopullinen kuvio.
     
  6. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kannattaa kokeilla erikeeperiä. Sillähän ei normaalisti mitään styroxeja liimailla kun se ei kuivu kunnolla. Tässä tapauksessa taustalevy on huokoinen (?) ja tappien välissä on tilaa, joten liima kuivuu ja pitää takuulla. Ei tarvita muuta kuin viilipurkkiin liimaa ja dippailee niitä tappeja sinne vaan. Helppoa, hajutonta, halpaa.

    Ja voimia vaan koitokseen! Ja laitathan kuvia kun saat teoksesi valmiiksi. :thumbsup:
     
  7. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tässä pari kännykällä otettua työvaihekuvaa.
     

    Liitetyt tiedostot:

  8. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

    Kayttaisit hyva mies puuliimaa :) Vaikka lahtee tossa hommassa jarki senkin kanssa, mutta ei liukene eika haise mikaan. on se ainakin itsella kestanut. Nayt laittaneen taustalle solimatea? muut ovat kayttaneet mdf:aa, joka ainakin oman kokemukseni mukaan on ihan hyva. itse tein kylla kanssa palikat solimatesta, DIARilla oli kai finnfoamia ja sitten oli joku... olisko ollu Vertti, joka teki jostain muusta styroksista... kai

    se palikanleikkuukeino oli kai maman idea, kaytin itse sita 120*120 skylinea tehdessa. eli leikkasin reilut 300kpl 157mm pitkia ja sitten aloin patkia niista. leikkelin muuten ihan mattopuukolla, mutta oli mulla sentaan jigit tohon hommaan.

    itse olen tehnyt 120*60 ja 120*120 moduulit ja maalannut ne pensselilla, kuviakin loytyy "diffuusori asiaa" -ketjusta. juu, lappeen ranta... vertti vois sen korjata.

    jaa, niin. taalla oli joskus juttua yksinkertaisemmista skylineista, jotka luultavasti toimivat ihan mukavasti myos. tietty, jos pinta jaa nakyville, niin sitten orkkis on parempi, hianompi.

    sori puuttuvat skandit, ei ollut saatavilla talla kertaa
     
  9. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Alkuperäinen Skyline on käsittääkseni sikajäykkä. Jäykkyys parantaa alempien taajuuksien diffuusiota, joten olisi ihan jees laittaa taustalevyksi jotain jäykkää kuten vaneri tai mdf-levy. Vaneri on jäykempää kuin mdf.
     
  10. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Juu, solimatea on tullut pilkottua.
    Taustaksi valitsin samaa, kun sattui olemaan sopivasti käsillä, ostin nimittäin koko paketin, 12 levyä, kun en jaksanut käydä starkin varastolla puljaamaan irtolevyillä. :D

    Jos tuo nyt toimii toivotulla tavalla, tulee tuosta solimateversiosta kattodiffuusorit, jotka kiinnitän katon akustiikkalevyihin. Vaikka eivät olisikaan kovin tarpeelliset, ovatpahan ainakin jännän näköiset! ;)
    Teen sitten sinne seinälle kokonaan uuden 2x2" puusta, saa samalla todella upean yksityiskohdan ja pälllisteltävää vieraille. Tosin paino kasvaa ihan uusiin lukemiin mutta onhan seinässä K60 koolaus, eli no problemo.

    Perhana kun ei vaan tunnu aika riittävän näihin harrastuksiin, kesälomakin loppui ja taas käkäillään työpisteessä...
     
  11. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Toissailtana sain skylineä valmiiksi reilun metrin verran ja heti piti päästä kokeilemaan.
    Sehän todellakin toimii, tärykaiku vaimeni selvästi, vaikkakin oli noinkin pieni palanen käytössä.
    Asiaa mutkistaa todellisuus, jonka mukaan tärkeimmässä kohdassa, joka diffusointia tarvitsee, sijaitsee saunan ikkuna (tosin onneksi kallistettu) ja tilataiteen virkaa toimittava Terminatorin tekeillä oleva kuva. (Kts. liite, valitan p**kaa kuvanlaatua)

    Kuitenkin, tuloksista innostuneena, mopo lähti totaalisesti käsistä ja syöksyi syvälle suohon:
    Hankin eilen 70 metriä mitallistettua 48mm x 48mm puutavaraa ja pöytäsirkkelin. Taustaksi tuli hommattua 6m2 4mm vaneria. Näistä ryhdyn tänään rakentamaan mahdollisimman pitkälti takaseinän peittävää skyline diffuusoria, joka tulee koostumaan useammasta vaihtelevan kokoisesta moduulista, riippuen takaseinän "esteistä". Arviolta reilut 1200 puutappia tarvitaan, eli aikaakin tulee kulumaan jonkin verran.

    Viekää minut hoitoon veljet! :D
     

    Liitetyt tiedostot:

  12. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    toivottavasti toi 4mm vaneri ei ole liian ohutta. se puu kuitenkin painaa vaikka mita. mulla oli 6mm mdf ja sen jaykkyys ei olisi ilman tukia (ruuvasin taakse sivuille laudat) oikein riittanyt.

    ai niin, pitaa nyt viela semmonenkin mainita, etta mukavia polynkeraajia noi skylinet. ilmoittele sitten kun keksit jonkun hyvan keinon putsata niita :)
     
  13. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos et ole vielä käynnistänyt sirkkeliä niin kannattaa laskea palikoiden pituudet ikäänkuin koko takasienä olisi yksi iso diffuusori. Siitäpä ääni kimpoilee vielä satunnaisemmin kuin jos sama jakso toistuisi modulista toiseen.
     
  14. Galigula

    Galigula Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2005
    Viestejä:
    321
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikun > Viekää minut baariin veljet/tuoliin nostakaa/sillä jos mies en olla saa niin pelle olen vaan.........
    tai
    Lamakauden sankari syöttää aidan raosta pähkinöitä pikkuoraville/pitäiskö jatkaa matkaa sammutetuin lyhdyin..........
     
  15. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    [Nusnus]
    Viekää minut baariin veljet/tuoliin nostakaa/hitto joo/mä en pelle oo/jos mies en olla saa..
    tai
    Korttitalo sitten hajosi/meni kaikki teille tietymättömille/Liikenero sekosi ja vajosi syöttämään pähkinöitä pikkuoraville/Ja kun nyt katson kaikkea taaksepäin/mietin miksi mihinkin ryhdyin/ja josko jatkais matkaa sammutetuin lyhdyin.
    [/Nusnus] :king:
     
  16. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs projektille kuuluu?
     
  17. Jami

    Jami Guest Guest

    Liittynyt:
    15.11.2004
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toivottavasti toi vaneri kestää tuollaisen painon, ikävää jos se räsähtää kesken jonkun LOTR:n katsomisen sieltä osissa alas.

    Asiasta kolmanteen: on kyllä todella huikeat puitteet elokuvien katsomiseen ja/tai saunomiseen! Lisää näitä projekteja käyntiin hyvät ystävät. On oikein ilo seurata sivusta, kun ei ole vielä itsellä mahdollisuuksia rakentaa vastaavaa. Tosin, se päivä lähenee koko ajan... :king:
     
  18. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anna rahaa, niin voin tehdä toisenkin projektin ;)
     
  19. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hoh-hoijaa.
    Justiinsa kotiuduin sairaalasta. Viikko sitten välilevy ja nikama liikahtivat vähän paikaltaan ja veivät jalat alta ja tuli pakollinen huilitauko. Menee vielä muutama päivä lepäillessä. :(
     
  20. blowi

    blowi Guest Guest

    Liittynyt:
    12.08.2004
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ostin juuri talon ja tarkoitus olisi aloittaa vastaavanlainen projekti kunhan ensin saa muutettua. Kellarissa on tilaa oikein mukavasti kunnollisen teatterin tekoon, mutta ei kuitenkaan mitään noin mittavaa :)

    Hieman meni alkuperäiset suunnitelmat mönkään kun totesimme, että alkuperäiset rakennuspiirrokset eivät pidä kellarin osalta mitenkäänpäin paikkaansa. On siis aikoinaan haettu luvat em. kuvilla ja sitten rakennettu seiniä ihan mihin lystää. Tarvii siis hommata joku insinörtti tutkimaan mikä seinä on kantava ja mikä ei.

    Jahka pääsen projektiin käsiksi niin postailen siitä sitten tänne.