Laser UST tykit

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana odex, 19.10.2020.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Okei, kiitos tiedosta! :) Pitääkin säätää tykki nyt sitten tuon suhteen. Ajattelin, että HDR-kuvassa ei ole enää tuollaista limited rgb -rajoitusta.

    Kiitos! :)

    Kyllä voi. Tykissä on ihan täydelliset CMS-säädot ja porukka on säätänyt värit todella hyvin kohdalleen. Verrattuna vaikka T1:een, jossa CMS-säätöjä ei ole. Theater-sisarmallissa kyllä on. Pitää omat laitteet kaivaa laatikosta ja alkaa säätelemään tässä joku ilta.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    No, jos nelonen teki selkeän parannuksen kolmoseen verrattuna, niin jospa vitonen tekisi neloseen verrattuna. Jää nähtäväksi. Kirkkauden ainakin odottaisi parantuvan. Nämä ust-tykit kuitenkin korvaavat monilla telkut, niin sen vuoksi kirkkaus on tärkeää, jotta päivällä voi katsoa.
    Jos mustan tason saavat pidettyä alhaalla ja samalla nostettua kirkkautta, niin teoriassahan se parantaisi kontrastia.
    Mutta tietenkin olisi vielä parempi, jos mustaa saisivat vielä mustemmaksi ja kirkkautta vielä lisää.
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kun latexii mainitsi siitä, että myös HDR-kuva pitää aina säätää limited rgb:n suhteen, niin aloin sitten illalla säätämään kuvaa.
    Ja tosi mies tietenkin tekee sen ilman mittalaitetta. No ongelma on siinä, että en yhtään osaa säätää hdr-kuvaa.
    Pikainen googletus kertoi, että se on vaikeaa. Sitten löysin ohjeita, joissa neuvottiin, miten erilaisia säätövideoita voi käyttää säätämään kirkkautta ja kontrastia sekä valkoiselle värille, että pääväreille.
    Joten tein ihan pikaisen säätötestin käyttäen noita videoita. Tämä oli siis noin 20 minuutin säätö. Aikaa voisi käyttää enemmänkin.

    Otin HDFuryn pois välistä ja tykin oman hdr-tilan avulla tutkin, että mihin kirkkauteen asti liukusävyt mustasta kirkkaaseen näkyvät kullakin värillä. Kokeilin siis säätää kunkin värin "kontrastia". Näytti siltä, että jokainen väri toppasi noin 110-120 nittiin.
    Sen jälkeen pyrin säätämään jokaisen niin kirkkaaksi, että kunkin värin maksisimi toppaa 100 nittiin. Tuo siksi, että HDFuryssä säätö on 50 nitin välein ja ajattelin, että on ehkä järkevämpi säätää jokaisen värin maksimikirkkaus 100 nittiin kuin 150 nittiin, koska sinne ei kuitenkaan minkään värin kirkkaus yllä.

    Yleistä kontrastia sai säätää yllättävän korkealle ennen kuin valkoinen pää alkoi palamaan puhki. Tuo on mielenkiintoinen verrattuna sdr-katseluun, jossa jäätiin 20-30 pykälää alemmas kontrasissa, kun valkoinen kirkkaus alkoi palamaan puhki.
    Sain kaikki värit säädettyä ihan ookoosti tuohon 100 nitin kohdalle. Toki yhden säätäminen vaikuttaa myös muihin eritoten valkoisen kirkkauteen, mutta en eilen illalla en jaksanut kuin yleisellä tasolla säätää noita. Ajattelin, että eihän tuo säätäminen kuitenkaan mene oikein noin, vaan kuvasta tulee ihan paska.

    Laitoin säätämisen jälkeen HDFuryn takaisin paikoilleen ja maksimikirkkauden 100 nittiin. Pakotin Apple Tv:ssä Dolby Visionin päälle ihan vain jotta voi kokeilla myös miltä SDR -> DV -konversio toimii.

    Ensimmäiseksi huomasin, että Apple TV:n valikot olivat kirkkaammat ja näyttivät siltä kuten televisiossa. Sitten kokeilin ihan DV-elokuvilla ja kuva näytti oikein hyvältä. Aiemmin valitin siitä, miten leffat näyttivät hieman tummilta. Nyt kuva oli todella kirkas. Takaraivossa oli fiilis, että kuva on ihan varmasti säädetty siten, että pilvet yms. palavat leffoissa poikki. Mutta ei. Mitään puhkipalamisia en huomannut. Kankaan pieni gain ei haittaa enää ollenkaan.

    Kokeilin myös sdr-ohjelmia, joissa tulee muunnos dolby visioniin ja vaarana on, että värit menevät vähän kököksi. Mitään kauhean ikävää en kuitenkaan huomannut. Formuloita katsoessa huomasin, että vihreä väri oli vähän voimakas. Pitää vielä tutkia, että johtuuko tuo konversiosta vai värisäädöistä. Mutta hdr -> dv käy ihan hyvin myös satunnaiseen sdr-katseluun. Pitää sdr säätää jossain vaiheessa ihan kokonaan.

    En olisi uskonut, että noinkin yksinkertaisella säätämisellä hdr-kuvan voi saada hyväksi. Aiemmin punainen väri tuntui vähän liian kirkkaalta, mutta nyt sekin asettui hyvin kohdalleen.

    Noihin aiempiin kuviin, joita laitoin, voisi nyt vielä lisätä kirkkautta.

    Picardia katselin illalla ja onhan tuo mustan taso tykissä ankea. Eipä siitä mihinkään pääse. Mutta sitten taas, kun ohjelmissa on kirkkaita ja värikkäitä kohtauksia, niin enpä muista yhtä hienoa nähneeni millään toistolaitteella.

    En usko, että tuo hdr-tila nyt värien osalta olisi täydellisesti kalibroitu, varmasti kaukana siitä. Mutta värit näyttävät luonnollisilta ja kirkkautta tuli roimasti lisää.

    Pitää vielä mustaa päätä yrittää säätää jokaisen värin osalta tarkemmin. Voi olla, että sieltä saa vielä vähän apuja tuohon harmaaseen mustaan. Mutta kyllä tällä tykillä pärjää oikein hyvin seuraavan teknologian tykkejä odotellessa.

    edit: vielä sen verran tuosta mustan tasosta, että pitäisi kyllä olla se musta luola, jotta mustan saisi oikeasti hyväksi. Tykin kuva ei täytä koko kangasta, joten hyvin pystyin vertaamaan kankaasta sitä osaa, johon ei tule kuvaa ja sen tummuutta itse kuvan tummuuteen. Tietenkin ihan mustalla kuvalla (joka on siis harmaa tykin kuvan alueella) kangas itsessään on musta. Mutta, jos kuvassa on vähänkin kirkkaita kohtia, niin kyllä se valo vain heijastuu huoneen valkoisista pinnoista takaisin kankaalle siten, että sekin kohta kankaasta, jossa ei ole kuvaa, on selkeäsi valaistu.

    Mietin sitäkin, että olisiko kankaan reunoille ja yläpuolelle mahdollista virittää vaikka 50 sentin mittaiset varjostimet, jotka estävät valon heijastumisen kuvasta pois ja myös kuvaan päin.
    Eli tämän tyylisesti http://www.seetec.cn/UpLoadFiles/Shop/2018/11/monitor-3840-x-2160.jpg
    (kuvassa vain joku näyttö, mutta tuo varjostin on se mitä mietin)
    Tuon lisäksi, jos takaseinä olisi musta eikä heijastaisi valoa takaisin. Niin tuo varjostin tekisi saman asian kuin sivuseinien ja katon peittäminen mustalla kankaalla/maalilla.

    edit 2: ei sinänsä, että tuosta tämän tykin kohdalla kauheasti hyötyä olisi, mutta yleisesti ajateltuna.

    edit 3: hyvän muistutuksen sain just siitä, miten tykin kanssa koko huone vaikuttaa kuvaan. Katselin aamulla huvikseen juutuubista dv-videoita ja ihmettelin, että miksi vaaleat kohdat palavat puhki, vaikka illalla ne näkyivät hyvin. Noh tietenkin siksi, kun ikkunasta verhojen välistä tulee valoa, joka vaikuttaa koko kuvaan. Vedin verhoja paremmin eteen ja sieltähän niitä kirkkaimpia kohtia alkoi kuvasta paljastumaan. :)
    Eli ei pelkästään se musta pää ole huoneesta kiinni (vaikka se onkin helpompi huomata), vaan sama pätee myös kirkkaaseen päähän.
     
    Viimeksi muokattu: 18.03.2023
    TheRealThing ja noeikujoo tykkäävät tästä.
  4. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuo tykin kuvan puuttuva korkeussäätö on kyllä aika ongelma. Periaatteessa pitäisi olla joku korkeussäädettävä teline jolla testaa sopivan tykin korkeuden. Sen jälkeen voisi laittaa sopivan korkuisen tv-tason tai vastaavattoon heijastuu ihan marginaalinen määrä valoa verrattuna valkoiseen kankaaseen.

    Sellainen mielenkiintoinen juttu projektorissa on, että limited/full rgb -valinta on mahdollista myös HDR-tilassa. En oikein ymmärrä miksi. Ja, kun tuota ei voi valita sen mukaan, mikä katselutila on päällä, vaan sama valinta on aina sekä SDR- että HDR-katselussa. SDR:lle limited rgb on oikea, mutta jotenkin järki sanoo, että HDR-katselussa taas full rgb. Eihän tuota valintaa meikäläisen mielestä pitäisi edes olla HDR-tilassa. Niin ja onhan siinä myös auto-mahdollisuus, mutta se valitsee HDR-tilalle limited rgb:n.

    Ainakin nyt on sellainen olo, että kyllähän tätä tykkiä voi hetken käyttää, vaikka mustan taso ei kauhean kummoinen ole. Kyllä tykin kuva on kuitenkin todella hieno muuten. Enkä usko, että T1:n / Theaterin mustaan olisin sen tyytyväisempi, koska on tullut OLEDiin ja JVC:n mustaan totuttua. Kyllä JVC:ssä oli huomattavasti parempi musta, vaikka siinäkin valkoiset seinät huononsivat kontrastia.

    Aion nyt rauhassa odotella ALPD 5.0 -teknologian tykkejä. Polaris taitaa olla 3.0 -teknologian tykki. 4.0-teknologian tykeissä, kuten tuo T1 on, on parempi kontrasti, musta ja kirkkaus. Samaa voisi odottaa 5.0 -tykeiltäkin. Tämän vuoden aikana pitäisi tulla ensimmäiset tykit myyntiin ja testeihin.
    https://min.news/en/tech/f4669a1cbc16fad01228001311037d69.html

    Mutta olen kyllä myyty ust-tykkeihin. Ja ei JVC käytännössä voita tätä Polarista kuin sen mustan pään ja kontrastin osalta.

    Tässä vielä esimerkki siitä, miten hyvin tuo kangas toimii valoisassa tilassa. Olohuoneessa siis kattovalo päällä parin kolmen metrin päässä kankaasta: https://ibb.co/kgb87Sq
    Auringonvalo on sitten eri asia ja enemmän myrkkyä.

    edit: ei tuo valo täysillä päällä ole, mutta semmoinen "iltavalaistus"

    edit 2: vähän turhan ylös tuo tykki heijastaa kuvan. Saisi olla vähän alempana. Leffojen cinemascope tulee onneksi vähän alemmas, mutta 16:9 -kuvassa yläreuna on vähän liian ylhäällä. Pitää katsoa, josko löytyisi jokin matalampi pöytä. Muutenkin tuli kangas nyt hitusen liian alas, minkä vuoksi kuva ei ihan koko kangasta täytä nyt. Säätämistä, säätämistä.

    edit 3: laitetaan vielä tällainen kuva, minkä nopeasti nappasin päivällä. Huoneessa on vain sälekaihtimet alhaalla. Kuten näkyy, niin kaihtimen reunasta paistaa valo ja aurinko kyllä hävittää kuvan täysin. Mutta muuten periaatteessa katsottava. Rehellisyyden nimissä pitää kuitenkin sanoa, että vetäisin sen jälkeen päivällä paksuja verhoja ikkunoiden eteen, mikä muutti kuvaa paljon paremmaksi. Mutta hätätapauksessa myös sälekaihtimet toimivat myös.
    https://ibb.co/vjC8KhW
    Näköjään HDFury jäänyt tuohon projektorin päälle ja aiheuttaa varjon kuvaan. :D[/QUOTE]
     
  5. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Mites tuo tykin korkeussäätö? Miten sen oikean korkeuden voi arvioida, kun se kerran on liian ylhäällä?
    Vaikuttaa hankalalta asialta...
     
  6. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Voiko noita UST-tykkejä asentaa myös kattoon eli ylösalaisin?
     
  7. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Yleensä voi. Eiköhän samat kohdistusvaikeudet ole siinäkin.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Voi asentaa. En lähtisi. Tuntuu, että saa sekä perinteisen tykin että ust-tykin asennuksen hankaluuden samassa paketissa. :)
    Tietenkin, jos mittaa etukäteen tarkasti nuo etäisyydet, niin eiköhän tuokin onnistu.

    Joo, ei ole helppoa. Mutta ei niin vaikeaa kuin kuulostaa. Projektorissa on jalat, joita voi säätää ja saa jonkin verran pelivaraa. Käytännössä vaihtoehdot ovat, että käyttää jotain matalaa pöytää ja laittaa kankaan siihen, mihin kuva tulee. Tai sitten se hankalampi, että laittaa kankaan haluttuun paikkaan ja sitten etsii sopivan korkuisen pöydän.

    Ei tuo oma kangas liian korkealla ole siten, että sen katsominen olisi epämiellyttävää. Se vain on vähän korkealla verrattuna siihen, mitä yleensä olen käyttänyt. Ja nyt parin päivän jälkeen tuohon korkeuteen on kyllä tullut jo totuttua. Eikä kukaan ole kommentoinut, että tuo liian korkealla olisi. Veikkaisin, että tuo kangas on edelleen matalammalla kuin monilla muilla.

    Silti koen tuon asennuksen helpommaksi kuin tykin ripustamisen kattoon. Puolensa molemmissa.
     
  9. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Voi.
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Pitääpä tuosta Polariksesta mainita vielä se, että miten viileänä se käy. Kotelo on parista kohdasta vähän lämmin, mutta muuten ihan huoneenlämpöinen. HDFurykin käy kuumempana kuin projektori. En edes ymmärrä, mihin noita tuulettimia tarvitaan laitteessa. Ulostuleva ilma on vain vähän lämmintä. Siihen nähden tuntuu melkein ylimitoitetuilta tuossakin olevat tuulettimet. Pienemmälläkin kierrosnopeudella pärjäisi.
    Valmistajat voisivat tuohon vähän panostaa, koska tuntuu, että näissä laser-tykeissä mennään samanlaisella jäähdytyksellä kuin lampputykeissä, vaikka lämpötilat ovat ihan eri luokkaa. Aiemmissa projektoreissa ulostuleva ilma on aina ollut kuumaa.
    Ja Polaris on testien perusteella hiljaisimmasta päästä ellei hiljaisin näistä ust-tykeistä. Ihmetyttää, että miten hurjia tuuletinnopeuksia muut käyttävät...
    Joskus aikanaan Benq:n tykissä oli hyvä, kun pääsi huoltovalikosta pienentämään tuulettimien nopeutta. Olisipa tässäkin sama. Valmistajat pelaavat aina varmasti vähän varman päälle, jotta mitään ei menisi rikki ainakaan sen vuoksi, että lämmöt nousisivat.

    Ja onhan noissa lasereissa se hyvä puoli myös, että kirkkaus ei pienene ajan kanssa.
     
  11. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Onko tuossa Polariksessa mukana joku taulukko, josta näkee mikä on sopiva tykin korkeus milläkin seinäetäisyydellä? silloinhan osaisi hyvin mitoittaa esim. tv-tason korkeuden itselle sopivaksi.
    Huomasin että keskikaiutin puuttuu sinulta, tulisi muuten aivan katonrajaan jos sen skriinin yläpuolelle laittaisi.
    Tässä tilanteessa keskari olisi parempi skriinin alapuolella. Minulla on sama tilanne, siis keskari skriinin alapuolella ja hyvin äänen mieltää skriiniltä kuuluvaksi. Jouduin hakemaan kauan sopivan matalaa TV-tasoa, että sai keskarin kankaan alapuolelle. Kuitenkin keskikaiutin on vain n.20cm pääkaiuttimien alapuolella, siis ylin elementti kaiuttimessa.
     
  12. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Olisihan se hienoa kun ilman tuuletinta ei olisi ääntä lainkaan!
     
    nepa tykkää tästä.
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Ei ole olemassa mitään taulukkoa. Mikä on vähän ankeaa. Mutta eipä tuo asennus toisaalta hankala ole. Varsinkaan, jos on kaveri apuna.
    Mittaa vain oikean levyden kuvalle ja katsoo, mille korkeudelle kuva tulee ja asentaa kankaan siihen. Tykissä on kuitenkin jalat, joilla saa pari senttiä säätövaraa, joten millilleen screeniä ei tarvitse oikeaan paikkaan laittaa.

    Keskikaiutin puuttuu, koska sitä ei vielä ole. Tuosta kuvasta ei kannata vetää kauheasti johtopäätöksia, kun tuolloin oli tarkoitus saada vain kuva näkymään. :) Ja siitäkin siis olen saanut kirkkaamman ja paremman kuin noissa kuvissa. :)

    Keskikaiuttimelle on itse asiassa aika paljonkin vaihtoehtoja. Helpoin olisi ihan se, että laittaisi samalle pöydälle projektorin kanssa. Projektorissa on tuulettimet sivuilla, joten mitään estettä ei olisi sille, että kaiutin olisi sen edessä. En tosin ole varma mahtuisivatko molemmat tuohon vai pitäisikö hankkia toinen pöytä. Tai sitten kaiuttimen voisi kiinnittää seinään screenin alle.

    Aiemmin käytin Dalin kaiuttimia kotiteatterissa. Samat viisi ovat vielä tallessa, mutta koska toin toimistolta Klipschin lattiakaiuttimet ja subi on myös samalta valmistajalta, niin ajattelin, että ehkäpä voisi hankkia ihan erillisen Klipschin keskikaiuttimen ja takakaiuttimet. Tietenkin äänenlaadullisesti yhtenäisintä olisi mennä Dalin kaiuttimilla, mutta ne ovat ruskeat, mistä en tykkää ja niitä varten pitäisi hankkia jalustat yms.jne. niin ei jaksa.

    Joten keskikaiutin ja takakaiuttimet pitäisi hankkia. Verkkiksellä näytti olevan hyvä Klipschin pakettitarjous.
     
  14. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    No sittenhän tuon tykin asennus on aika loogista, mutta tietenkin optimitulokseen vaaditaan joka tapauksessa sopivan korkuinen taso. Et varmaankaan saanut vielä tuota tilaamaasi linssiä? Paljonko se muuten maksaa ja miten se tulee tykkiin?
     
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jokainen taso on optimikorkeudella, jos kankaan sijoittaa kuvan paikan mukaan. :)

    125 dollaria oli hinta linssille. Se on ilmeisesti muotoiltu siten, että asettuu hyvin suoraan tuohon projektorin linssin päälle. Ei ole tullut vielä. Pitää kirjoitella siitäkin sitten, kun se tulee.

    Tuli eilen taas katseltua tykillä monenlaista materiaalia. Pitää kyllä todeta, että tykki on ylivoimaisesti kirkkain, mitä olen vielä omistanut. Dolby vision demovideot ovat todella hienon näköistä. Niin kauan kuin ei ole mustia kohtauksia. :D

    No, kyllä tummistakin kohtauksista voi nauttia. Katselin eilen myös Picardia ja The Expansea ja kyllä mustan päässä on kuitenkin erottelevuutta sen verran, että ohjelmia voi katsella.

    Ikävämpi puoli, mikä tykissä on, on sateenkaaret. Ne eivät näy läheskään yhtä helposti kuin väripyörätykissä, mutta näkyvät kuitenkin.
    En oikein ole keksinyt tarkkaa syytä sille, miksi ne näkyvät. Teorioita päässä kuitenkin on.
    Harvoin noita kuitenkaan näkee. Mutta esimerkiksi Picardissa ne näkyivät pariin otteeseen melko selvästi. Sarjan alukset ovat sisätiloiltaan jostain dramaattisesta syystä pimeitä. Seinillä on kuitenkin kirkkaita putkivaloja. Kun katsetta liikuttaa kuvassa, hajoavat valkoiset putket välillä sateenkaaren väreihin. Ei kiva. Ei tuo onneksi haittaa kovin monessa ohjelmassa, mutta on ikävä, että huono musta ja sateenkaaret sattuvat aina juuri samoihin kohtauksiin. Kirkkaissa kohtauksissa sateenkaaria ei tietenkään näy.
    Mutta kyllä silti pystyin nauttimaan ohjelmista ja seuraamaan niitä hyvin. Harmi vain, että Picardissa kameraa käytetään selkeästi käsivaralta, mikä ehkä tekee realistisemman näköisen ohjelman, mutta saa samalla kuvan heilumaan joka puolelle siten, että jos kuvassa on tumma kohtaus kirkkailla yksityiskohdilla, niin heiluminen saa nuo sateenkaaret näkymään.

    Kokeilin myös erilaisilla testivideoilla HDFuryn toimintaa. Mietin, että pitäisi ehkä ihan oma ketju perustaa sitä varten.
     
  16. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Kyl maar ne hiippuu myös tuntien kertyessä mutta hyvin lineaarisesti ja perinteisessä kotiteatterikäytössä tuskin kellekään ongelma, jos tv-käytössäkään...
     
    nepa tykkää tästä.
  17. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Suuri valovoma tarkoittaa yleensä projektoreissa huonompaa mustan tasoa, mistä tulikin mieleen, että voikohan noissa UST projektoreissa säätää laserin tehoa valkokankaan koon ja katseluolosuhteiden mukaan?
     
  18. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Omassa voi säätää virransäästöasetusta, 3 pykälää.
     
    noeikujoo tykkää tästä.
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Omassa voi myös säätää, mutta nyt tykki on "dynamic high" (tjsp) -tilassa eli eräänlainen dynaaminen iiris. Toimii aika hyvin. Tuolla saa mustimman mustan ja samalla kirkkaimman kuvan. Tosin tekee tuota jollain tavalla lasereja muokkaamalla, mikä joskus näkyy ihan pienenä väritasapainon muutoksena. Tuon voi huomata vaikka siinä, että valkoinen tekstitys muuttuu aavistuksen eri väriseksi. Mutta hyvä kompromissi mielestäni ja olen tuon nähnyt ehkä viisi kertaa tässä viikon aikana, joten sen verran harvinaista tuo on, että ei haittaa.

    Ja pitää se vielä mainita, että oma screeni on 0.6 gainilla, joten sekin tekee mustaa vähän mustemmaksi. Tai harmaata vähemmän harmaaksi...
     
    noeikujoo tykkää tästä.
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    No, siis, selvisihän se, miksi niitä sateenkaaria on. En tiedä, miksi olen jatkuvasti ajatellut, että näissä tykeissä on kolme dmd-piiriä. Varmaan, koska on kolme laseria. Mutta siis yksi dmd-piiri, joten jokaiselle laserille pitää tietenkin vuorotella tuota. Kakka.
    Ja samalla tavalla ovat kaikki laser dlp ust -projektorit.

    Epsonilta olisi lcd-tekniikkaan perustuvia ust-projektoreja. Mutta sitten vissiin perinteisellä lampulla, jota en haluaisi.

    Missä D-ILA ja laserit?

    Äh, ehkä pitää vain odotella 100" OLEDeja. :D Tai mieluummin 120".

    edit: jos tuollaisessa yksipiirisessä laserissa saisi värien päivitystaajuutta korkeammaksi, niin luulisi, että se vähentäisi sateenkaaria.