Mitkä kaiuttimet ja subbari

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Pasi878, 07.05.2022.

  1. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkäs homman nimi olisi seuraavan lainen: mulla ei tällä hetkellä ole mitään kaiuttimia . Mulla on vain vanha harman/kardon AVR235 vahvistin jota aion käyttää ainakin ensi alkuun ja liittää sen televisioon optisella kaapelilla.

    Meinaan tulla hulluksi kun olen pääni puhki yrittänyt miettiä että millaisen 2.1 systeemin hankkin. Tulevaisuudessa toki saatan laajentaa esim. 5.1

    Kuitenkin tämä olohuone on about 20m2.

    Budjetti on todella maltillinen koska en ole varakas.

    Asun rivitalossa. Olen miettinyt että max hinta voisi olla yhteensä 500e. Uusina tai käytettyinä.

    Subbariksi olen pähkäillyt käytettynä esim. Klipsch R112SW mitä saattaa saada johki 250e hintaan ja sitten jäisi se max 250e kaiuttimiin. Mieluummin jalustakaiuttimet. Yhtenä vaihtoehtona on päässä käyny myös jamo j12 tai c912 jos tulee käytettynä vastaan sekä polk audio hts 10.

    Toisaalta olen myös pohtinut että koska asun rivarissa niin tarvinko mitään järeämpää subbaria vai riittääkö hyvin joku esim. Audio pron perus subbari.

    Toki taitaa esim. Tuo Klipsch, polk audio ja jamo olla laadukkaampia subeja ääneltään kuin audio pro mutta mutta. Kuitenkin haluisin että kokonaisuus on hyvä. Jalustakaiuttimiksi
    mulla ei ole päässä yhtään vaihtoehtoa. Käyttötarkoitus on pelaaminen ps5:lla ja elokuvien katselu 50/50.

    Ekana mietin soundbaria jbl bar 2.1 mutta taitaa subbari +kaiuttimet olla paljon parempi ratkaisu. Pitäisi saada ostettua suht pian ennen kuin stranger things 4 kausi alkaa niin saa vähän tunnelmaa . Tv on hyvä mutta sen omat kaiuttimet ei ( Sony XE9005)
     
    Viimeksi muokattu: 07.05.2022
  2. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä asiaa tukittuani olen päätynyt siihen lopputulokseen että se voisi olla polk audio hts 10 kun saisin hyvään hintaan. Sitten vaan mietintää että mitkä kaiuttimet.

    Olis hyvään hintaan tarjolla polk S15e eli olisko ne hyvät tuon subbarin kanssa .
     
    Viimeksi muokattu: 07.05.2022
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Varmaan ihan perushyvät.
     
  4. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lukemieni arvostelujen ja kokemusten perusteella noi on vahvimmat ehdokkaat kun en kaiuttimista niin tiedä. Klipsch hykäsin koska luin jostain että kaiuttimet on hyviä mutta subit ei koska niissä on huonot vahvistimet.En tiedä saako mun budjettiin parempaa kuin nuo polkit. Jos ei tule muita ehdotuksia tiistaihin mennessä noin ostan sen polk subin ja kaiuttimet :)
     
    Viimeksi muokattu: 08.05.2022
  5. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Samat plateampit niissä on kuin muissakin, varsinkin lienee noissa Polkeissa samat.
    Klipshin subbareissa on ollut parempi HLS budjettisubbareista, absoluuttiseen suorituskykyyn ei ole oikoteitä vaan massia vaaditaan.

    T: Vesku
     
  6. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli Klipsch R112SW palaa taas kehiin.Aikalailla samaan hintaan saisin sen s kuin polkin .

    Onhan klipsch 12" kun polk 10" mutta niiin. En pysty jytyyttää kauheasti kunn asun rivarissa.

    Mun budjettiin ei varmaan ole parempaa saatavilla siihen hintaan mitä klipsch ja ehkä polk maksaisi uutena.
     
  7. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Ei sen pakko liene olla täysillä?
    Volumesäädin on keksitty.

    T: Vesku
     
  8. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    En sitten tiedä että huomaisinko ääneissä sitä eroa samalla tavalla kuin joku hifisti eli onko sitten noiden kahden subin välillä kysymys lähinnä mun kohdalla siitä että kumman ulkonäkö enemmän miellyttää.
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Stressaat nyt ihan turhista asioista. Hommaa se Klipsch R112SW.
     
  10. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Olisko se ne Polkit sitten, jos ja kun ulkonäöllä merkitystä? Toisaalta kyllä ne Klipschitkin istuu äijämäisen rouheaan sisustukseen.

    Itse varmaan joka tapauksessa ostaisin saman valmistajan setin, koska tämän tason merkeillä suurella todennäköisyydellä joku valmistajan hifisteistä on setin yhteensoivaksi suunnitellut.
     
  11. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se nyt niin ulkonäkökysymys ole tai no ehkä vähän . Molemmat on hienoja omalla tavallaan. Arvostelujen ja sen mukaan mirä kokemuksia lukenut ja kysymyksiä niin kumman kanssa ei varmaan vikaan voi mennä. No klipsch on ollut vain se vahvistin jutu että monella hajonnut. Polkin kohdalla ei vastaavaa juttua osunut silmään. Toki polk olis 2kk vanha . Se klipsch tai ne 112SW mitkä löysin käytettynä on ostettu vuonna 2019

    Nuo s15e on kuukauden vanhemmat kuin polkin subi. Liki puoleen hintaan saisin siitä mitä maksaisivat uutena yhteensä.
     
  12. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asiasta toiseen. Onko mitään järkeä edes miettiä 2.2 kaiutin systeemiä? Entä 3.2? 5.2 ainakin toiminee hyvin. Alkoi tekee mieli kahta subia jostain syystä niin sillä tässä.pohdin.
     
    Viimeksi muokattu: 18.05.2022
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kahdella subbarilla saattaa tulla tasaisempi bassopään toisto erityisesti, jos on kivitalo, koska syntyy vähemmän huonemoodeja. Toisaalta näyttää siltä, että omat hankintasi liikkuvat hinnat alkaen -luokassa, ja vähän kalliimman subbarin toisto todennäköisesti kuulostaa paremmalta kuin kahden halvan, kunhan valitsee mallin hyvin.
     
    Snäckby tykkää tästä.
  14. Pasi878

    Pasi878 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2019
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaan tähän niin ei tarvi uutta ketjua luoda eii Pienoinen ongelma tuli . 5.1 ajatteilin rakentaa. Järjestystä muuttamalla en saisi järkevämpää aikaan. Pitääkö mun unohtaa 5.1 ja tehdä 3.1 vai toimiiko jos laitan takakajarit sen vertan ylös ettei pää osu ohi kävellessä niihin ja suuntaa ne katselupaikalle alaviistoon ?
    Vasemmalla puolella pitäisi tuon oviaukon päälle laittaa kaiutinteline seinään kiinni ja sitten miten pysyy gybroc seinässä. Luulis pysyvän sopivilla ankkuritulpilla. Kajarit painaa vaan 2,7kg/kpl. Ongelma onkin se et ääni tulis ylhäältä. Ei mene putkeen nyt tämä homma mulla oikein :D
     

    Liitetyt tiedostot:

  15. velmeri

    velmeri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.10.2014
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    5
    oot varmaan jo ratkaisusi tehnyt mutta vastaan silti koska näitä ketjuja lukee moni taustalla jolla sama ongelma.

    oma henk koht mielipiteeni asiaan on että subin/kaiuttimien sijoitus ja säätäminen on harrastuksen tuossa pisteessä tärkeämpää kuin se yksittäinen laite toistoketjussa (kunhan ne on jotain säädyllisiä eikä jotain lg:n rusinapurkkeja 6,5" muovisella subilla). oli se sitten alkupään klipsch, polk tai legendaarinen svs pb16 ultra, niin ääni on aivan perseestä jos säädöt kuralla ja sijoitus huono (lataa vaikka ilmainen REW ja katso sillä room sim ikkunalla miten sijoittelu lasketusti omassa tilassa vaikuttaa toistoon). alkuun siis ostaisin sen jonka speksien kuvittelisin parhaiten sopivan omaan tarkoitukseen ja säätäisin sen niin hyväksi kuin pystyisin (ei kannata tuijottaa watteja tai desibelejä koska ne melkoisen varmasti riittää normaali kerrostalo/rivitalo käytössä).
    siinä vaiheessa kun on hieronut sen mahdollisimman hyväksi voi ruveta suunnittelemaan tilan pienimuotoista akustointia ellei ääni miellytä.

    nälkä kasvaa syödessä ja toisia rupeaa erilaiset asiat ärsyttämään toistossa... nyt eletään matrixin blue pill red pill kohdassa. sinisellä pillerillä tyydytään siihen mitä on saatu aikaiseksi kun se kuitenkin kuulostaa paljon paremmalta kuin suurimman osan äänentoisto omassa tuttavapiirissä, punainen pilleri taas johtaa loputtomaan suohon missä toistosta löytää aina jotain korjattavaa jolloin laitteistoa pitää luonnollisesti jatkuvasti säätää, päivittää ja tilaa akustoida raskaammin.

    lähti laukalla taas... palataan tuohon viimeiseen kysymykseen noiden takakaiuttimien sijoituksesta. voit mielestäni laittaa huoletta ne korkeammalle ja suunnata kohti kuuntelupistettä. itsellä oli joskus vuosikausia näin ja olin täysin tyytyväinen niihin. ja kuten mainittu niin kahdella subilla saa paremman vasteen ja neljällä vielä paremman, keskittyisin kuitenkin alkuun vaan siihen yhteen ja hieroisin sen toiston mahdollisimman hyväksi.

    lopputulema on kuitenkin se että tekee niin tai näin niin pohjalta lähdettäessä matkaa on ainoastaan ylöspäin. näillä palstoilla usein törmää nimimerkkeihin (ei tässä ko. ketjussa) jotka eivät osaa suhteuttaa aloittelevien ihmisten harrastusta omaansa, neuvotaan heti ostamaan 5k/e vehkeet ja lyömään 10k/e akustointiin koska muuten ääni on paskaa. äänen laatu on kuitenkin aika pitkälti subjektiivinen kokemus joten älkää ajatelko etteikö suht. pienellä panostuksella voi saada itselleen täysin riittävää äänenlaatua.
     
    Moderaattori, KILLPATRICK ja TheRealThing tykkäävät tästä.
  16. Mediggo

    Mediggo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.03.2021
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    21
    Osta käytettynä Torista jonku subbarin. Itse ostin omani torista magnat Monitor 12" 150e maksoi ja on hyvä. Pääkajarit myös käytettynä jostain. Myös classicaudion tarjonta sietää tarkistaa. ne on huollettuja ja koekäytettyjä laitteita. Käytettynä tietenkin.