Posti kulkee kun kusti polkee

Keskustelu osiossa 'Kauppapaikoista' , aloittajana MikkoM, 05.01.2006.

  1. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Sinunhan pitäisi olla tyytyväinen, kun kapitalismin ja markkinatalouden ansiosta on mahdollista maksaa yhteiskunnan kannalta täysin turhalle tuotteelle tukia loppu elämän.
     
  2. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    332
    Saadut tykkäykset:
    25
    Olen kyllä vahvasti eri mieltä, posti ei ole mikään turha tuote vaan tarpeellinen palvelu yhteiskunnalle! Edelleenkin kirjeitä kulkee postin mukana, samoin paperisia lehtiä, jotkut firmat ei laskuta lainkaan esim. sähköpostilla joten laskujakin menee, tiliotteita ym. Mihin maailma menisi jos posti yhtäkkiä lakkautetaan vain muutamien ihmisten mielipiteiden vuoksi?
     
    Super-J, klmake ja Burkitsville tykkäävät tästä.
  3. htavilap

    htavilap Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    1 255
    Saadut tykkäykset:
    161
    Postilla ei ole mitään monopolia kirje- ja lehtijakelun suhteen. Tälläkin hetkellä lukuisat yritykset jakaa noita.
     
  4. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Parempaan suuntaan? Yleensä taloudessa kannattamattomat yritykset lopetetaan. Tässähän muutamat ihmiset yrittävät laskuttaa veronmaksajilla omia kulujaan?
     
  5. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    Nämä lukuisat yritykset poimivat rusinat pullasta ja hoitavat jakelua lähinnä kasvukeskuksissa. Siellähän se on hyvinkin kannattavaa. Postille jää sitten jakeluvelvoite niille peräkylille. Sinnekin on kirjeet jaettava, ja postimaksu on sama riippumatta kumpaan se menee, keskukseen vai perähikiälle. Huonompi homma jos postille jää vain ne jälkimmäiset. Ja ei ihme että ne muut yritykset tekee sen oman jakelunsa halvemmalla.

    Ja onko joku koittanut tehdä määräaikaista osoitteen muutosta vaikka loman ajaksi, tai jakelun keskeytystä? Ei riitä että sen tekee postille kun nämä muut firmat jakelevat myös kirjepostia. Eli siinäpä selvitteleminen ja sotku jo valmiina. Tai palauttaa väärin jaettua kirjettä? Ei onnistu pihtiputaan mummolta enää ellei ole internet hyvin hallussa, kirjeessä kun ei selkokielellä lue kenen jakama se on, siinä on vaan jakelijan koodi jos sen osaa oikeasta paikasta katsoa. Eikä edes nettiosoitetta mistä saa lisätietoa jos tuli väärään laatikkoon. Postin laatikkoon saa palauttaa vain postin väärin jakamat, muiden jakelijoiden tapauksessa pitää selvittää itse jakeluyhtiöstä, joihinkin pitää soitella jos jostain ensin löydät kuka on jakanut ja mihin numeroon soitat kun kirjeessä ei lue, ja sieltä saat sitten palautuskuoren tms.
     
    htavilap ja 71 dB tykkäävät tästä.
  6. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Osaako joku kertoa, mitään tuosta Postin lähetysmallista? Ihmettelen vaan tuota kirjeen kulkua. Toissapäivänä tilasin illalla Motonetistä kirjeen kokoisen paketin ja sen tänään noudettavissa. Kyseessä siis Matkahuolto. Discshopin kirje kestää viikon. Siis viikon. Mitä siellä tapahtuu tuon viikon aikana? Käyttääkö ne edes Postia vai onko se joku alihankkija sitten?
     
  7. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    No Discshop onkin "ulkomailla" eli Ahvenanmaalla. Siellä on oma paikallinen Åland Post yritys, jolta se kirje siirtyy suomen Postille jne.
     
    sokka tykkää tästä.
  8. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Miten niin kapitalismin ja markkinatalouden ansiosta? Kai se postilaitos on löytynyt myös sosialistisista ja kommunistisista maista vai väitätkö, ettei posti kulkenut esim. Neuvostoliitossa? Jos haluaa kapitalismin ja markkinatalouden ansioista puhua, niin keksisin kyllä parempia esimerkkejä, esimerkiksi miten olisi vaikka peliteollisuus?
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Kuten aikaisemmin mainitsin, yhteiskunnassa on paljon juttuja, jotka eivät vaan ole millään "liiketaloudellisesti" kannattavia, mutta ne on pakko hoitaa, jotta yhteiskunta pyörisi ja olisi millään tavalla inhimillinen. Yhteiskunnassa on myös toimintoja, jotka on järkevintä hoitaa "kapitalistisin" periaattein. Eli on toimialasta kiinni, miten kannattaa toimia. Postilaitos on ns. luonnollinen monopoli, mikä tarkoittaa sitä, että voiton tekeminen sillä on älytöntä. Toimiva postilaitos mahdollistaa ne kannattavat toiminnat. Se on infraa siinä missä vesilaitos. Pitseria voi olla voitollinen, koska pitserian keittiössä kraanasta tulee puhdasta vettä jne.

    Kovasti olen ihmettellyt monien yksinkertaista ja mustavalkoista ajattelua, mutta tämä liittyy persoonallisuustyyppeihin, jotka aiheuttavat huomattavia eroja ihmisten tapaan ajatella ja prosessoida informaatiota. Psykologisessa mielessä maailman yksinkertaistus tuonee myös turvallisuuden tunnetta.
     
  10. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Tarkoiti
    Tarkoitin kyllä sinun tukien nostamista, mutta olin taas liian kryptinen:p
    Käytännössä kaikki tämä järkyttävä talouskasvu ja hyvinvoinnin nousu johtuu kaikesta, mitä sinä et ilmeisesti kannata+
     
  11. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Postilaitos ei ole monopoli ja sen vertaaminen vesilaitokseen on absurdia.

    Kovasti olen myös ihmetellyt ihmisten typeryyttä ja ilmeisesti joillain on vain huomattavia vaikeuksia prosessoida informaatiota. Psykologisessa mielessä maailman ahdistavuus varmaan lisää joidenkin ihmisten pahaa oloa?

    Ehkä tämä keskustelu on myös lähtenyt laukalle? Postin toimittamat kirjelähetykset tulevat vähenemään koko ajan. Tästä seuraa, että palvelut vähenevät. Herääkö tämä keskustelu, joka kerta, kun se tulevaisuudessa väistäämättä tulee tapahtumaan? Toivottavasti olemme fiksumpia.
     
    Viimeksi muokattu: 21.10.2021
  12. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 979
    Saadut tykkäykset:
    258
    Näköjään Omapostiin tullut tullaus-ominaisuus. Tilasin Kiinasta paketin ja laitoin heti koodilla seurantaan. Oma posti laitteli viestiä, että voipi tehdä sitä kautta tullauksen, kun ei ole vielä saapunut maahan paketti. Saa nähdä, koituuko omaposti-tullauksesta jotain ongelmia vielä... :)
     
  13. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Joo, yhden kerran olen Ameriikan paketille tuon 90 sentin menettelyn tehnyt OmaPosti appin kautta. Sen voi ja se pitää tehdä vielä, kun paketti on matkalla, eikä ole saapunut maahan. Hyvin toimi.
     
    scented tykkää tästä.
  14. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Minulle tuli UK:sta painotuote ja sen ALV-maksu ja postin 0,90 € maksu meni kätevästi.
    Nyt en enää muista mistä keksin lisätä tulevan lähetyksen omapostiin. Ilmeisesti joku täällä oli asiasta neuvonut. Kiitos hänelle.
    Lähetyksen tila on omapostissa edelleen "lähetys on matkalla". Kirje tuli kotiinkannettuna tämän kuun alussa.
     
    scented tykkää tästä.
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Käytännössä näin, mutta edelleen: jos minä lähetän sinulle tavaraa, minä teen sopimuksen tavaran kuljettamisesta kuljetusfirman kanssa, eli valinnanvapaus on minulla ja niin on myös vastuu valitsemani kuljetusfirman toiminnasta sinullepäin.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Miten niin pitää. Kerrotko, mikä laki tai muu säännös tähän velvoittaa? Kirjesalaisuus kieltää avaamasta kirjettä tai lähetystä. Toisen omaisuuden tuhoaminen on rangaistavaa (todennäköisesti vahingontekona). Mutta missä velvoitetaan selvittämään yhtään mitään listaamaasi asiaa? :)
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Oletko koskaan yrittänyt palauttaa muun kuin Postin jakamaa kirjettä Postille?

    Itse olen ja Posti vain vastaa, että eivät ota sitä vastaan, vaan minun pitää itse selvittää, mikä taho kirjeen on jakanut ja palauttaa se sinne.
    Kirjeen voi tietenkin heittää roskiin, mutta aika moni meistä kuitenkin ajattelee, että kirje voi olla vastaanottajalle niin tärkeä, että sitä ei viitsi hävittää.

    Vai haluaisitko itse, että sinulle tärkeä kirje heitetään roskiin vain sen vuoksi, että se on mennyt vahingossa väärään osoitteeseen? Vai olisiko jees, jos vastaanottaja ilmoittaisi jakelufirmalle, että tuli väärään osoitteeseen ja palautatteko, jolloin lähettäjä voi selvittää osoitteen uudestaan, tai sitten otatteko selvää oikeasta osoitteesta?

    Joten lopulta käy siten, että omatunto pakottaa ottamaan selvää siitä, kuka kirjeen on jakanut ja se voi olla aika hankala juttu. Helpoimmalla yleensä pääsee, kun odottaa, että jakelija tulee taas jakamaan postia ja antaa kirjeen hänelle tai sitten kysyy tiedot, minne kirjeen voi palauttaa. Tietenkin, jos ei voi tuolloin olla kotona päivystämässä, niin sitten ei tuokaan onnistu.

    Ja se, mikä tuossa on typerää on se, että mielestäni homma menee siten, että Posti on ostanut tuon jakelupalvelun toiselta firmalta, joten mielestäni Postilla pitäisi silloin olla se lopullinen vastuu jakelusta ja ottaa vastaan nuo väärin jaetut kirjeet ja toimittaa itse eteen päin. Mutta hommapa ei mene noin, vaan Posti ulkoistaan kaiken vastuun kirjeistä alihankkijoilleen.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tämä lienee totta.
    Edelleen, miten niin pitää? Mikä pakottaa?

    Ei voi, koska silloin tuhoat jonkun toisen omaisuutta.

    Pointti nyt oli, että en ole löytänyt mitään muuta velvoitetta palautella yhtään mitään, paitsi omatunto. Voin toki olla väärässä, mutta jos näin, niin edelleen - mikä velvoittaa?
     
  19. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    No lähestytään siltä kantilta mitä sille väärin jaetulle kirjeelle sun mielestä pitäisi tehdä? Jos ei palauta, eikä saa heittää roskiinkaan, eikä avata, niin mitä sille sitten tehdään?
     
  20. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 738
    Saadut tykkäykset:
    321
    Mitä sille kirjeelle sitten voi tehdä? Jos ei kerran ole velvoitetta palauttaa, mutta ei saa hävittääkkään? Säästetään hamaan tappiin ja viedään mukanaan hautaan, etteivät läheiset vahingossakaan tee postirikosta?