Sputnik ~ Спутник (2020)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 25.08.2021.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    [​IMG]

    Vaihteeksi kotiteatteriin luikerteli onnistunut tieteiselokuva, nimittäin venäläinen Sputnik (2020), ohjaaja Jegor Abramenko ja pääroolissa Oksana Akinšina (Lilja 4-ever). Elokuva hyödyntää samantapaista aihelmaa — avaruuden eliö ei ole kovin hyväntahtoinen — kuin esimerkiksi Life ja Venom, mutta pääpaino on draamassa ja henkilösuhteissa.

    Tapahtumat sijoittuvat neuvostoaikaan, vuoteen 1983. Kaksi kosmonauttia on palaamassa avaruusasemalta Maahan, mutta paluumatkalla tapahtuu jotakin. Kapselin laskeuduttua toinen kosmonautti on puolikuollut, toinen menettänyt muistinsa.

    Nuorta lääkäriä Tatjana Jurjevna Klimovaa (Akinšina) syytetään epäsovinnaisten hoitokeinojen käyttämisestä, avaruustutkimuskeskuksen johtaja kenraali Semiradov (Fjodor Bondartšuk) oli kiinnittänyt häneen huomiota ja kutsuu Kazakstaniin tutkimaan ainutlaatuista potilasta, muistinsa menettänyttä kosmonauttia Konstantin Vešnjakovia (Pjotr Fjodorov). Tutkimuslaitoksen oma lääkäri Jan Rigel (Anton Vasilev) suhtautuu Klimovaan karsaasti, koska hän kai tavoittelee Nobelin palkintoa tämän potilaan avulla.

    Mitä lennolla siis oli tapahtunut? Jonkinlainen loinen
    oli tunkeutunut kapseliin ja asettunut toiseen kosmonauttiin, Vešnjakoviin. Hän väittää ettei muista tapahtumista mitään. Aamuyöllä loinen lamaa isäntänsä ja ryömii suusta ulos. Klimovan kauhuksi paljastuu, että loiselle syötetään vankeja ja se todellakin käyttää ravinnokseen ihmisten pelkoa. Loista ja isäntää ei voida erottaa toisistaan, sillä Vešnjakovin terveydentila heikkenee ilman loista. Tilanne alkaa vaikuttaa symbioosilta.

    Semiradov on syöttänyt Moskovaan väärää tietoa, ja uutisissa kerrotaan avaruuslennon onnistuneen ja ”Neuvostoliiton sankareiden” toipuvan rasituksista tutkimuskeskuksessa.

    Klimova tahtoo auttaa Vešnjakovia, ja tämä kertoo, ettei hän ole menettänyt muistiaan vaan hänen ja loisen välillä on jonkinlainen yliaistillinen yhteys.

    He yrittävät paeta Moskovaan, mutta heidät saadaan kiinni. Vešnjakoville ei jää muuta mahdollisuutta kuin itsemurha. Klimova adoptoi hänen orvoksi jääneen poikansa.

    Sputnik keskittyy neljän päähenkilön toimintaan uudenlaisessa tilanteessa. Hirviöotus on toteudettu laadukkaasti, mutta se ei ole tarinan keskeisin hahmo vaan olennaista on ihmisten suhtautuminen siihen. Kauhua annostellaan maltillisesti, mutta se saattaa viedä ruokahalut ja muistuttaa matolääkkeiden tarpeellisuudesta kaukomatkojen jälkeen. Neuvostoaika on toteutettu lavasteiden ja rekvisiitan avulla erittäin uskottavasti, kuin Chernobylissa konsanaan. Ainut moite kohdistuu musiikkiin: se on miksattu hiukan liikaa takakanaviin, niin että tilantuntu vaikuttaa väkinäiseltä. Lopputekstit ryömivät liki 10 minuuttia.

    4½/5

    Ensi-ilta Venäjällä: 23.4.2020.

    Amerikkalaisessa blu-rayssa (BD-50) on hyvä kuvanlaatu, mutta mitään sisällökästä lisämateriaalia ei ole. Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Traileri (Full HD)
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2021
    Recce ja Hippo tykkäävät tästä.
  2. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244

    Oli hemmetin kova leffa! Katsoin tämän aikoinaan kun Joe Rogan kehui sitä podcastissaan.
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Mistä tämän näkee? Suoratoistona?
     
  4. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Muistaakseni Primellä oli alkuvuodesta.
     
    nepa tykkää tästä.
  5. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Tulipa tämäkin katsottua. Ihan hyvä, vaikka tietyistä kielitaito-ongelmista johtuen en paljoa ymmärtänytkään. Mutta jo pelkästään näkemällä mitä tapahtui pysyi aika hyvin kärryillä siitä mitä tapahtui, ja sehän on hyvän elokuvan tunnusmerkki jo sinällään. Kas kun katsoin tämän saksalaiselta BD:ltä, venäjäksi puhuttuna ja saksaksi tekstitettynä. Tekstitys meni sen verran nopeasti että en ehtinyt yleensä hahmottamaan mitä siinä luki... no, kumpaakaan kieltä en ole koskaan opiskellut. Mutta silti, tuntui melkeinpä että siitä venäjästä oli enemmän hyötyä kuin tuosta tekstityksestä.
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Unohtui aiemmin katsoa tämä ja ainakaan Primellä ei enää ole. Liekö sodan vuoksi on sitten venäläiset leffatkin poistettu palveluista...

    Tietääkö kukaan, mistä löytyisi, jos mistään?
     
  7. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 750
    Saadut tykkäykset:
    537
    JustWatch appin mukaan ei olisi saatavillla mistään palvelusta. Myöskään Suomen iTunesita ei löydy, mutta näyttää olevan listoilla iTunes UK:ssa £5.99 (osto) tai £3.49 (vuokraus).
     
    nepa tykkää tästä.
  8. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 482
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Valtavasti harmittaa, että tämäkin on UHD:nä mutta vain saksaksi tekstitettynä. Olen toki sitä kolme vuotta lukenut, mutta myös kolmekymmentä vuotta sitten ja taisi jäädä donnerwetter ja mein gott tasolle.