Yksiö + 2.1 äänet & OLED

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana testudo80, 30.11.2020.

  1. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Hei,

    Eli pohdin ratkaisua noin 35 neliön yksiöön. Minulla on:

    kuva: LG OLED 65C9
    ääni: KEF LSX
    media: Apple TV 4K

    Pohdin 4K-soitinta:
    https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...CXWthCXp15PwOghl8Vyhp2JON2iY0hj4rFNfoDH5BLFgZ

    Subwoofer:
    https://www.audiokauppa.fi/epages/a...s/20121220-11092-175030-1/Products/KEFKUBE12b

    Elikkä tarvitaanko vahvistin? Tulevaisuudessa haaveilen 77" tuuman OLEDista. Dolby Atmos on hieno, mutta tällä hetkellä se ei ole ajankohtainen. Onkohan tuossa 4K soittimessa ja subbarissa hyvä yhdistelmä noiden olemassa olevien lisäksi?

    Akustiikka / kotiteatteri puolelta löytyy villamattoa, säkkituolia, tyynyjä, tasoja, pimennysverhot ja valaistusta. Elikkä mukavuus puoli on kunnossa. Haluaisin että soitin laadukas ja mahdollisimman hiljainen. Subbari näytti olevan kooltaan noin 40 x 40 cm joka ihan mukava.
     
  2. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Osaako joku kommentoida elikkä KEF LSX + KEF Kube 8b

    kaiuttimet + subwoofer

    Idea olisi laittaa nuo yhteen LG OLED 65C9 tv:n kanssa. Ei mikään kotiteatteriharrastajan unelma, mutta mielestäni toimiva 2.1 systeemi? Leffat sitten Apple TV 4K sekä 4K UHD Blu-ray soitin.
     
  3. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Hei voinko laittaa subwooferin villamaton päälle? Eli matto suht paksu, tekeekö äänelle jotain?
     
  4. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Noniin... tällainen kysymys, elikkä jos on taso ja tason päälle KEF LSX kaiuttimet niin paraneeko ääni jos kaiuttimien alle laittaa pöytäjalustat?

    KEF P1

    Elikkä pohdin ottaako ääni kimmoketta tasosta ja ääni suuntautuu ilman jalustoja liian matalalle. Taso on noin 40 cm korkeudessa.
     
  5. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Ei jalustoilla yleisesti ottaen paranneta ääntä, ellei sinulla sitten ole jotain häiritseviä resonointeja tms. tiedossa, mutta kauittimien suuntaaminen saattaa helpottua.

    Kokeile simuloida vaikka kirjoilla tms. tuilla tuota 10˚ kulmaa, niin kuulet hieman millainen vaikutus niillä saattaa olla ja pidä kaiuttimet lähempänä alustan etureunaa.

    Mutta noin muuten nämä jutut "äänen kimmokkeet TV-tasosta" kuulostaa minulle siltä että kaiuttimien sijoittelua ei ole mietitty äänen kannalta kovin tarkkaan tai että takerrut pikkuasioihin. Esim. onko sinulla oikea (toistuva) ongelma vai haluatko vain ostaa uudet jalustat?
    Toisaalta jos olet yleensä huolissasi äänen kimpoilusta, kannattaa ehkä katsoa koko huoneen akustointia ennen kuin paneutuu pieniin yksityiskohtiin.
    Vaikea sanoa mitään kun ei näe, eikä etenkään kuule, tilaa johon pyydät neuvoa.

    Kaiuttimet usein nostetaan 60-80 cm korkeudelle, eli noin kasvojen korkeudelle, kun kuuntelu tapahtuu esim. sohvalla tai muulla istuimella.
     
    testudo80 tykkää tästä.
  6. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Korva kyllä poimii lattiasta/pöytätasosta johtuvan heijastuksen ja sillä voi hyvinkin olla vaikutusta esim äänikuvan jäsentymiseen. Yleisesti ottaen lattiaheijastus on ymmärtääkseni se pääasiallinen mekanismi, jolla ihminen sijoittaa äänen lähteen korkeussuunnassa omalle paikalleen. Jossain mielessä "paras" kai olisi mahdollisimman vähän lattiaheijastusta (esim joku paksu matto heijastuskohdassa) mutta en itse sulkisi pois mahdollisuutta, että liian lattian rajaan sijoitettujen kaiuttimien ääni paranee jo sillä, että niitä nostaa ylöspäin. Lisäksi on vielä kaiuttimen suuntaavuusasiat toki.

    Tosiaan kuten moderaattori sanoo, asiaa lienee aika helppo kokeilla tunkemalla jotain tavaraa kaiuttimien alle. Subjektiivisessa kuunteluarvioinnissa kannattaa sitten olla itselleen rehellinen äänenvoimakkuuden annostelun kanssa. Olen itse jälkikäteen huomannut lähes automaattisesti säätäneeni volaa testauksen ajaksi kovemmalle, jotta varmasti kuulee erot entiseen kunnolla. Ja tosiaan tuohan oikeasti pilaa mahdollisuuden tehdä yhtään mitään päätelmiä.
     
    testudo80 tykkää tästä.
  7. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Digi-(kotiteatteri)
    https://imgur.com/gallery/MYHkdV3

    Juu, kyllä tuo jalusta tekee sen että kallistus iskee riittävän lähelle korvia. Poistaa pienenkin tärinän koska painavat ainakin 1,2 kg ... sekä ääni lähtee nyt poispäin tasosta. Kovasti Dolby Atmoksesta haaveilen mutta tykkään tästä 2.1-setistä niin paljon että näin pieneen tilaan D.A. ei ehkä olisi fiksuin juttu.