LG OLED televisiot

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Themikz, 11.11.2015.

Tags:
  1. Tege

    Tege Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    2
    Voihan se WLAN olla kabut. Omalla CX antaa aina täydet wlanin yli.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Mielenkiintoisia uutisia OLED-rintamalta. Sonyn A90J päässyt esittelyssä yli 1300 nitsin.
     
  3. Tappari

    Tappari ent. taabari

    Liittynyt:
    31.08.2011
    Viestejä:
    145
    Saadut tykkäykset:
    18
    Sekö on tämä telkkari myös LG?
     
  4. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Ei kun Sony. Tv-valmistajat haalivat komponentteja mm. kiinalaisilta, taiwanilaisilta ja eteläkorealaisilta alihankkijoilta. Varsinainen osaaminen löytyy kuvaprosessoinnin (eli varsinaisen prosessin hallinnan) osaamisesta. Niinpä esim. TCL on tehty aivan samoista kuin muutkin televisiot, mutta prosessi ei ole vielä hallinnassa.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2021
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Ei, mutta miksi tuo on OLED-ketjussa on siksi, että LG tekee OLED-paneelit. Eli, jos Sony saa OLED-telkusta ulos 1300 nit, niin se tarkoittaa, että teoriassa LG:nkin pitäisi saada.

    Lyhyesti videon sisällön spekulointi niille, jotka eivät sitä jaksa katsoa: Tämä on siis Vincentin spekulointia:
    Kiinassa on esitelty Sonyn OLED-tv, jossa 10% peitolla on saatu kirkkaudeksi 1300 nit. Vincent veikkaa, että se johtuu sekä siitä, että LG on mainostanut 10% (muistaakseni 10%) kirkkaampia paneeleja tälle vuodelle sekä töllöön on tehty parempi lämmönpoisto paneelille. 1300 nit on mahdollisesti mitattu jossain dynaamisessa tilassa, jossa sininen väri lisää kirkkautta, mutta hän arveli, että kalibroitunakin telkku voisi rikkoa 1000 nitin rajan, mikä olisi OLEDille loistava juttu, koska 1000 nitiin masteroidut UHD-leffat voitaisiin näyttää sitten kirkkaudeltaan täysin oikein.

    Toki vielä joudumme virallisia testejä odottamaan, mutta toivotaan, että OLEDilla saataisiin tuo 1000 nit rikottua.
    Ja vielä siis selvennys siihen, miksi Sonya käsitellään Lg:n ketjussa: Lg tekee OLED-paneelit, joten periaatteessa voitaisiin kait ajatella, että tämä ketju olisi enemmän myös OLED-ketju. Pahoittelen toki, jos tämä on offtopiccia, jolloin voimme perustaa oman ketjun vain OLEDille ilman merkkisidonnaisuutta.
     
  6. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 556
    Saadut tykkäykset:
    293
    Eli tammikuun ehkä kymmenes päivä laitoin viestiä ja viime viikolla laittoi tekstaria ja maanantai-aamuna tuli vaihtamaan.
    Huoltomiehellä oli oma teline mukana johon töllön nosti ja vaihtamiseen meni ehkä kymmenisen minuuttia.
    Samalla selvisi että katselutunteja on kertynyt reilussa 3 vuodessa noin vähän alle 7000.
    Sen tuo paneeli on ainakin näköjään kestänyt kiinnipalamatta.
    Jännästi jotenkin näyttäisi ihan kuin kuva olisi jotenkin tuon virtalähteen vaihdon jälkeen muuttunut. Kai sitä jotenkin silmät harittaa.
     
  7. Collusion

    Collusion Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 821
    Saadut tykkäykset:
    10
    Pieni täsmennys vielä tähän: LG on saanut parannettua uuden paneelimallinsa hyötysuhdetta 20% verrattuna edellisiin sukupolviin. LG käyttää itse tälle paneelityypille markkinointitermiä "Evo" omassa televisiomallistossaan, mutta näitä paneeleita myydään myös kolmansille osapuolille, kuten Sonylle ja Panasonicille - joilla on samalle tekniikalla luultavasti omat markkinointiterminsä. Huomionarvoista on, että suurin osa tänäkin vuonna lanseerattavista OLED-televisioista käyttää vielä vanhemman sukupolven paneelia.

    Itse paneelin parempi hyötysuhde perustuu OLED-taustavaloon lisättyyn uuteen vihreää valoa tuottavaan kerrokseen sekä jo olemassaolevien kahden sinisen kerroksen materiaalin korvaamisen kehittyneemmällä materiaalilla (Idemitsu Kosan -> DuPont Blue). Vanha materiaali perustuu vetyyn ja uudempi deteriumiin, jonka suuremman atomimassan johdosta se on entistä kestävämpää. Samalla huippukirkkaudella saadaan siis enemmän käyttöikää tai vaihtoehtoisesti sama käyttöikä suuremmalla huippukirkkaudella. Koska huippukirkkaus on ollut WRGB oled-tekniikan akilleen kantapää, on LG päätynyt jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

    Aikaisemmin Panasonic on ostanut LG:ltä räätälöityjä paneeleita, joiden keskimääräistä suurempi kirkkaus on perustunut normaalia tehokkaampaan jäähdytykseen, jolla on taattu paneelin käyttöikä suuremmasta lämmöntuotosta huolimatta. Tällä tekniikalla saatiin kuitenkin vain kirkkaampi valkoinen väri, päävärikanavien jäädessä silti lähemmäs normaalia huippukirkkautta. LG:n uusi paneeliteknologia ei perustu entistä tehokkaampaan jäähdytykseen, joten onkin mielenkiintoista seurata, mitä saadaan aikaiseksi nämä kaksi tekniikkaa yhdistämällä. 1300cd/m2 mittaustulos Sonyn tulevasta televisiomallista kielisi nimittäin suurempaa kuin 20%:n parannusta huippukirkkauteen, joten ehkäpä nämä kaksi tekniikkaa on yhdistetty jo tänä vuonna markkinoille tulevissa huippumalleissa.

    Asia selvitetään seikkaperäisemmin Vincent Teohin HDTVTest-videolla:
     
  8. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Hyvin referoitu ja käännetty kotimaiselle Vincentin videon sisältö . Tuon tasoista tekstiä ja sisältöä toivoisi voivan lukeakin joltain suomalaiselta julkaisualustalta tai jopa printtimediasta. Mutta paremman puutteessa kannattaa kaikkien perehtyä Vincentin videoihin. TV- ja videotekniikasta sekä monenlaisista yksityiskohdista kiinnostuneet eivät varmasti pety. Huumoria unohtamatta.
     
    nepa tykkää tästä.
  9. Miku-91

    Miku-91 Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.01.2010
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    113
    Tarkistin LG:n asiakaspalvelusta tuon terävyys-asetuksen, kun siitä oli vähän epävarmuutta, mikä on se neutraali piste, jolloin televisio ei tee minkäänlaista terävöittämistä tai pehmennystä kuvaan. Tuo neutraali piste on 0, eikä 10.
     
  10. jtvirtanen

    jtvirtanen Käyttäjä

    Liittynyt:
    10.08.2016
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    48
    Tänään kävi huoltoukko vaihtamassa virtalähteen minun E7-malliin. Sohvalle ”Heitettiin” töllö naamalleen, ja pistin siihen pyyhkeen varmuuden vuoksi alle. Homma ei kauan kestänyt ja nyt sitten ei tartte vissii pelätä, että laite kärähtää. Tsekattiin myös käyttötunnit ja eihän niitä ollut kuin öbaut 1500. Noh kun ei tule tv-lähetyksiä oikeastaan koskaan katottua, niin ihan ymmärrettävää, että vain noin öbaut 500 per vuosi. Tästä on hyvä jatkaa ja toivon mukaan töllö palvelee hienosti seuraavat kolme vuotta vähintään. Oikein tyytyväinen olen edelleen.
     
  11. Akseli70

    Akseli70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.09.2009
    Viestejä:
    288
    Saadut tykkäykset:
    12
    7-sarjaan tullu päivitys, version 06.00.05.
    1. Improvement
    1) LG Channel has been upgraded and service territory expansion. (Selected Countries Only)
    2) Software update contains minor bug fix
     
  12. Fifty

    Fifty Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2007
    Viestejä:
    432
    Saadut tykkäykset:
    2
    Otin Netflixistä käyttöön parhaimman laadun eli silloin saadaan Dolby Vision yms. näkyviin. TV on LG Oled 55CX. Olen nyt katsellut muutaman tunnin DolbyVisionilla kuvattua uutta sarjaa. Kopioin DV katseluun UK forumilta seuraavat asetukset:

    upload_2021-3-3_12-39-18.png

    En ole täysin tyytyväinen näkemääni vaikkakin värit ovat runsaat yms. verrattuna tavalliseen HD SDR kuvaan. Näillä ssädöillä esim. teksti näkyy turhan kirkkaalla ja muutoinkin varsinkin sisätiloissa kuvatuissa kohtauksissa näyttäisi olevan pääasiana kirkkaana loistavat lamput, ikkunoista tuleva liian kirkas valo ja itse pääasia eli näyttelijät ovat ikäänkuin sivuosassa pimeämpänä!
    Vaikuttaa ikäänkuin kuvauksissa olisi oikein kikkailtu DV ominaisuuksilla ja joka välissä näkyy silmiä häikäisevän kirkkaita kohtia. Onko tämä tottumiskysymys, mutta tällä hetkellä sarjaa olisi miellyttävämpi katsoa HD/SDR ja TV myös skaalaa kuvan hyvin lähes UHD tasolle.

    Netflixistä saisi kait jostain säädettyä teksi läpinäkyväksi, joka saattaisi auttaa teksin häikäisevään kirkkauteen. En vaan haluaisi värkätä säätöjen kanssa ohjelmalähteitä vaihtaessani. CX onneksi vaihtaa Picture modea autom. sen mukaan mitä katsotaan (SDR vai DV/HDR)

    Tähän ongelmaan ei ratkaisuna ole kirkkauden vähentäminen, koska osa kuvasta on jopa liian tummaa ja ympärillä voi olla häikäisevän kirkasta.
    Mitä mieltä muut ovat DV katselusta C9 tai CX malleilla, onko samoja ongelmia?
    Auttaisikohan "Peak Brightness: High" arvon muuttaminen mitään? Luin jostain, että "Dynamic Contrast: off" asentoa voisi muutaa vaikkapa "Medium" asentoon. Onko kukaan kokeillut säätää tätä?

    Voi olla, että satuin vain ensimmäiseksi katsomaan DV:nä sarjaa, jossa on paljon pimeitä kohtauksia ja ongelma korostuu siksi. Vaikka lisämaksu "paremmasta" kuvanlaadusta Netflixixtä ei maksa kuin 4e enemmän/kk niin olen miettinyt palaamista takaisin HD/SDR kuvaan johon olen tyytyväinen.
     
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kokeileppa ottaa tuo Dolby IQ pois. Se muuttaa kuvan kirkkautta huoneen kirkkauden perusteella.
    Toiseksi, vaikka asialla ei tähän merkitystä ole, niin True Cinema on off, jos TruMotion on päällä. Vaikka siis True Cinemassa lukisi on, niin se on harmaana, kun TruMotion on käytössä. Suosittelen kyllä TruMotionin käyttöä.

    Muuten tuo kirkkaus kuulostaa ihan normaalilta HDR-toiminnalta. Toki joissakin ohjelmissa sillä kikkaillaan liikaa, mutta HDR:n pointtihan on siinä, että kirkkaus saadaan absoluuttisena arvona (eikä vain suhteellisena, kuten SDR:ssä) ja maksimikirkkaus voi paikoitellen olla aika iso. Esimerkiksi aurinko häikäisee ikkunasta yms. Toki kuva ei muuten saa olla liian tumma ja tuo voi olla ihan ohjelmastakin kiinni.
    Mielestäni melko neutraalia, mutta kuitenkin hienoa HDR-kuvaa tarjoaa esimerkiksi After Life. Neutraalia hyvillä väreillä ja parissa kohtaa saattaa olla enemmän kirkkautta, mutta sekin ilman kikkailua. Esimerkiksi eräässä kohtauksessa mies aukaisee aamulla verhot, jolloin aurinko häikäisee yms. eli ihan realistista.

    Eli ei tuota kirkkautta oikein voi ongelmaksi sanoa, koska se on se HDR:n isoin juttu. Toki Dolby Visionin mukana tulee myös laajempi väriavaruus. Toki ongelmaksi voi sanoa sen, että joissakin ohjelmissa kikkaillaan tuolla, mutta täytyy todeta, että kyllä ne kikkailuohjelmat omasta mielestäni ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

    Netflixin teksti kannattaa käydä nettiselaimella muuttamassa harmaaksi ja vaikka vähän läpinäkyväksi. Kirkkaat tekstitykset ovat HDR:n ikävä asia. Onneksi omassa UHD-soittimessa voi tekstien kirkkautta pienentää.

    edit:
    Peak Brightnessin pienentäminen toki pienentää kirkkautta, mutta samalla vie sen HDR:n hyödyn.
    Dynamic Contrast lisää kirkkauseroa sitä enemmän, mitä isommalla asetus on. Eli luulen, että sinun tapauksessa off on paras.
     
    Fifty tykkää tästä.
  14. Fifty

    Fifty Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2007
    Viestejä:
    432
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiitoksia, täytyy kokeilla vaihtoehtoja illalla, nyt katseluhuone kylpee aurigossa. SDR asetuksilla on katselutilan kirkkaustunnistin päällä ja se kyllä toimii. Katselen yleensä hämärässä ja "Ai Brightness Control" asetuksen ei luulisi silloin lisäävän kirkkautta, mutta voin kokeilla.
     
    Viimeksi muokattu: 03.03.2021
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Juu, en usko itsekään, että sillä merkittävää vaikutusta on, mutta toki kannattaa kokeilla ilmankin.
     
  16. Fifty

    Fifty Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2007
    Viestejä:
    432
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vielä juttua Dolby Vision ja LG Oled CX mallin säädöistä. Luin tuntitolkulla ulkomaisia forumeita sekä testejä ja tein joitain DV säätöjä niiden perusteella:
    Ensiksikin kuvamoodiksi laitoin "Elokuvateatteri koti (käyttäjä)" jolloin saa päälle Dolby IQ:n ja tämä tarvitsee toimiakseen myös TV:n valotunnistimen päälle (Mitään Dolby IQ:ta ei laiteta mistään päälle vaan se menee päälle kun valotunnistin kytketään päälle DV-tilassa). Tämä Dolby IQ säätää kuvan valaistusta ja muita arvoja Dolbyn omilla parameterillä ei siis LG:n määrittelimillä.
    Jos katselutilan valoisuus vaihtelee päivällä vs. illalla niin tämä ominaisuus tarvitaan. Jos katsellaan TV:tä pelkaästään pimeällä, niin silloin kuvatilaksi voi laittaa "Elokuvateatteri" ja tällöin Dolby IQ:ta ja valotunnistinta ei oteta eikä voida ottaa käyttöön.

    Kuvatilaksi laitoin siis (hämärä/valoisa katselutila) "Elokuvateatteri koti (käyttäjä)" ja Dolby Vision tilassa suositellaan (esim. RTINGS), ettei kuvasäätöihin kosketa, kuten tein paitsi kirkkaus 50 arvoon 49. Tämä tuli AVS Forumilta, jossa CX oli säädetty mittareilla ja kirkkauden pudotus 1:llä pykälällä seurasi paremmin ideaalikäyrää. Tästä tosin sanottiin, että LG:hen voisi tulla päivitys tähän liittyen myöhemmin (mittausaika oli 2020 kevät). En ole huomannut, että tähän olisi puututtu CX:n päivityksissä, joten pudotin kirkkautta arvoon 49. Tämä koskee vain Dolby Vision katselutilaa.

    Näillä keinoin sain Netflixin DV katselun miellyttävämmäksi kuin aluksi, jolloin matkin jonkun käyttäjän säätöjä ja siinä säädeltiin DV kuvatilan arvoja paljon enemmän kuin tässä nyt eli vain kirkkautta 1 pykälä alas. Ehkä myös silmät tottuivat alkushokista näin kirkkaaseen ja värikylläiseen kuvaan. Siis pari viestiä ylempänä liittämääni asetuksiin tein nollauksen ja pudotin kirkkauden arvoon 49, jolloin kuvamoodin perään tulee (käyttäjä).

    SDR kuvan olen saanut jo aikaisemmin erittäin hyväksi kuvatilalla "Asiantuntija pimeä huone (käyttäjä)" ja Oled valo 65 ja tällöin valotunnistin ehdottomasti päälle jolloin hämärässä Oled valo himmenee sopivaksi. Myös useita juttuja laitettu off asentoon ja True Motion "Elokuvateatteri kirkas".

    Kun olen kirjoittanut Dolby IQ, niin se on virallisesti Dolby Vision IQ.
     
    Viimeksi muokattu: 05.03.2021
    TheRealThing ja nepa tykkäävät tästä.
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Sillä, että lähtee toisten käyttäjien asetuksia kopioimaan, menee helposti metsään.
    LG:ssä on todella hyvät asetukset ihan oletuksena ja tuo kirkkauden yhden pykälä alentaminen on aika pieni muutos lopulta. :)
    Mutta hyvä, että olet löytänyt itsellesi sopivat säädöt. :)

    Tuosta DV IQ:sta vielä sen verran, että ellen väärin ole ymmärtänyt, niin sama toiminto löytyy myös C9-mallista, mutta se ei vielä ollut tuolla Dolbyn nimellä missään ohjekirjoissa yms. Kuitenkin täysin sama Dolbyn algoritmi taustalla hääräämässä.
     
  18. Fifty

    Fifty Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2007
    Viestejä:
    432
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kun luin juttuja eri forumeilta tulin myös siihen tulokseen, että myös C9 mallissa on tämä sama DV IQ ominaisuus, mutta ei tällä nimellä.
     
  19. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    932
    Saadut tykkäykset:
    190
  20. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Vincentin mukaan (6 pv sitten videollaan) LG C1 jopa 500 puntaa halvempi 77" koossa lanseeraushinnaltaan kuin edellisvuoden CX. Lupaa ihan hyvää tämän vuoden Black Fridayta ajatellen. :)

    Tietenkin sitä varmaan nyt sitten pitäisi mieluummin haaveilla evo-paneelisesta G1-mallista, mutta joka tapauksessa..