Mini talouden kuninkaaksi?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Primo, 05.08.2006.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    OS X Mountain Lion on julkaistu ja vaikka siinä on ilmennyt niitä perinteisiä Wifi/Ethernet -ongelmia (mitä ennen 10.x.1 -päivitystä ilmenee), niin positiivista on se, että kyseessä on kaikin puolin Lionia nopeampi OS. Siinä missä Lionin kohdalla 08-09 -vuosimallin Mäkin omistajat saattoivat palata takaisin Snow Leopardiin turhan monen rantapallon jälkeen, niin Mountain Lion näyttäisi palautteen mukaan pyörivän hienosti myös näillä vanhemmilla malleilla. Aikomus onkin päivittää nyt Snow Leopardia pyörittävä (toisen käytössä oleva) Mac Mini (Early 2009) Mountain Lioniin. Ajattelin samalla poistella rautapuolelta pullonkauloja. Vuosi pari sitten tuli lisättyä RAM:n määrä 4Gt:hen ja vaikka Minin EFI 1.2 -firmiksen myötä tuki löytyy myös 8Gt:lle (2x4Gt:n setin Crucialilta saisi Amazonista runsaalla 40 eurolla), niin peruskäytössä 8Gt:stä ei taida olla kovin suurta hyötyä. Sen sijaan hitaan kiintolevyn ajattelin vaihtaa Crucial M4 -SSD:hen, jonka pitäisi nopeuttaa kertaheitolla Miniä toden teolla. Valitettavasti 6Gb/s:n (SATA III) nopeuteen ei 09-Mini pysty, vaan nopeus jäänee 1.5Gb/s-3Gb/s:iin (vaikka Minissä onkin SATAII-tuki, niin ilmeisesti joissakin moderneissa SATAIII-SSD-levyissä on vaikeuksia "neuvotella" moinen nopeus Minin kanssa, jolloin nopeus voi jäädä 1.5Gb/s:n tasolle).

    Mountain Lionin ajattelin asentaa "puhtaasti" siirtäen käyttäjätiedostot ja ohjelmat ulkoisen kiintolevyn ja sillä olevan Carbon Copy Cloner -kloonin avulla asennuksen loppuvaiheessa Mountain Lioniin.
     
  2. luopape

    luopape Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2004
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitappa käyttökokemuksia, kun asennus on valmis. Itsellä samanlaiset haaveet. Mac Mini 2009 Snow Leopardilla kaipaisi päivityksiä.
     
  3. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Viikon sisään ajattelin SSD:n ja siihen ML:n asentaa, joten turinaa on tiedossa. Loppujen lopuksi päätin sittenkin tilata vielä tuon 8 gigaa RAM:ia.
     
  4. Bnde

    Bnde Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2009
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen tässä pientä pohdintaa harrastanut josko kotiuttaisi minin tähänkin talouteen. Applen tuotteista ei ole juurikaan kokemusta, mutta design ja käytettävyys houkuttelevat. Elikkä asiaan, jäsentely ei ole parhaita puoliani mutta koitan raapustaa ilmoille muutakin kuin tuhat kysymystä.

    Nykyistä sonyn läppäriä olisin uusimassa, ruma harmaa möykky sohvapöydällä ei ole kaikkein esteettisin vaihtoehto. Pohdinkin josko ostaisi Minin kotiteatterin sydämeksi ja sen lisäksi ipadin. Tällä hetkellä oppo:n bdp-95 hoitaa mediat ulkoisen kovalevyn kautta tykille ja telkkariin. Tuo soitin saisi jäädä kiekonpyörittimeksi.

    Hankintalistalla siis olisi: Mac mini, ipad ja NAS loota (min. 2+2TB raid1) Hinta saisi pysyä ainakin alle 2k€.

    Seuraavaksi niihin kysymyksiin:

    -Minin ja ipadin yhteiselo. Plex:in kirjaston selailu onnistuu padilla, mutta voiko mini peilata padin ruutuun mitään?

    -Ipadin hyöty. Liittyen ylläolevaan, jääkö tabletti vain statistin rooliin. Toki tuolla hoitaisi netin kevyen selailun, korvaten näin osittain vanhan kannettavan. Ilmeisesti myös langattoman näppäimistön saa tabletin kaveriksi.

    -Spotify. Spotifyn saa pädille, airplayn kautta äänet minille/vahvariin? :hitme:

    -Mikä mini, paljonko tehoja? Ilmeisesti muisti kannattaisi vaihtaa itse kuten myös kovalevy, esim ssd. EtP:n tapaan. Onko tuossa 2,7GHz prossussa järkeä, maksaa satasen enemmän kuin 2,5 vastaava.

    Verkkokovalevyistä ei ole kokemusta, mutta hankinnan alla sellainen on ollut vuosia. Oma levykirjasto sinne + backup ministä ja ainakin yhdestä pc:stä. Ipadiksi varmaan riittänee kakkonen, ehkä vain wifi malli ja käytettykään ei ole pois suljettu. Pysyy kustannukset kurissa.

    Lisää ajatuksia sitä mukaa kun niitä ilmenee, nyt lyö tyhjää.
     
    Viimeksi muokattu: 18.08.2012
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Early 2009 Mac Minin (2GHz:n C2D-prossulla) modernisointi tuli juuri valmiiksi. :thumbsup: Ensitöikseni tein Carbon Copy Cloner -kloonin ulkoiselle kiintolevylle Minin sisällä olevasta Snow Leopard -käyttiksestä. Poistelin myös turhia ohjelmia (esim. Thunderbirdin, joka on ilmeisesti tullut tiensä päähän), jotta muutto Mountain Lioniin sujuu mahdollisimman kitkattomasti. Seuraavaksi asetin Minin leikkuupöydälle. Olin avannut sen kerran aiemmin ja tällä kertaa avaaminen ohuen lastan kanssa oli huomattavasti helpompaa ja kivuttomampaa. Philips #00 -ruuvimeisselillä ja sörkkimistikulla ruuvailin kiintolevypuoliskon irti, asensin 2x4Gt:n RAM:t (muistaen että EFI-päivitys on tehtynä, joka mahdollistaa Miniin 8Gt:n RAM:n käytön) ja siirryin asentamaan Crucial M4 -SSD-levyä (Amazonista löytyi minimikokoinen 64Gt:n malli huokeaan hintaan). Ifixit.com tarjoaa kattavat, kuvalliset ohjeet ko. operaatioihin, jotka kyllä onnistuvat keneltä tahansa. Ainoastaan erilaisten johtojen kanssa saa olla tarkkana, etteivät ne jää minkään väliin tai ettei niitä liian rivakasti siirtele tai irrota. Ifixitissä ei taidettu tosin siitä mainita, että vanhan kiintolevyn pohjasta kannattaa siirtää kaksi pientä tyynyä uuteen kiintolevyyn, sillä ainakaan M4 ei olisi asettunut oikealle kohdalle ilman niitä. Päätin myös käyttää tilannetta hyväksi ja puhdistaa Minin sisälmykset paineilmapurkilla (etenkin tuuletin oli suhteellisen pölyinen). Uskoisin Minin operoimiseen menneen noin 20-30 minuuttia.

    Operoimisen jälkeen yhdistin kaapelit (ja samalla korvasin vanhan VGA-kaapelin Ebaysta löydetyllä HDMI-MiniDisplayport -kaapelilla, joka poistaa näytön käynnistymiseen liittyviä, toisinaan ilmaantuvia ongelmia kuten esim. "lumisade" -efektin). Yhdistin Mountain Lion installerin sisältävän USB-tikun Miniin ja käynnistin sen. Olin jo aiemmin Icyboxilla alustanut SSD-levyn, joten vältyin vierailulta Levytyökaluun ja siirryin suoraan uuden käyttöjärjestelmän asennusprosessiin, joka kesti vajaa puoli tuntia. Tiedonsiirto-kohdassa yhdistin sitten CCC-kloonin sisältävän ulkoisen kovalevyn ja muutin käyttäjätiedot ja ohjelmat (muun muassa Office 2008:n) Mountain Lioniin. Todella vaivatonta!

    Mountain Lion toimi heti kuin unelma. Varmistin ensitöikseni, että ML tunnistaa 8Gt:aa RAM:ia ja että se "neuvottelee" SSD-levyn kanssa SATA II (3Gbs) -vauhdilla -- ilmeisesti jotkut vanhemmat SSD-levyt ovat juuttuneet alhaisempaan 1.5Gbs-nopeuteen. Pääsin myös hieman hakkeroinnin makuun, kun otin käyttöön SSD-levyyn mystisen SSD-tuen Päätteen kautta käyttäen apuna Grant Pannellin TRIM-ohjetta. Foorumeilla on paljon vääntöä siitä, kannattaako ottaa TRIM:iä käyttöön vai onko SSD-levyn oma Garbage Collection riittävä. Näistä en henkilökohtaisesti ymmärrä lähinnä muuta kuin sen, että niillä voi olla vaikutusta pitkällä tähtäimellä SSD-levyn toimintanopeuteen. Joka tapauksessa Crucial M4:n kohdalla (Crucialin suosituksista huolimatta) moni on ottanut TRIM:n käyttöön (muun muassa Anandtech leimaa M4:n Garbage Collectionin huonoksi, mikä puoltaa TRIM:n käyttöä). Tein myös tutut oikeuksien korjaukset Levytyökalulla. Snow Leopardista siirtyvät joutuvat myös mukauttamaan ML:n asetuksia. Esimerkiksi hiiren skrollaus on oletuksena "nurinkurin" (tai Applen mukaan "luonnollisena") ja muun kuin Applen ohjelmia ei voi oletuksena asentaa ellei käy muuttamassa suoja-asetuksia. Tulostin piti myös käydä ottamassa käyttöön. Mikäli kokee ML:n kanssa nettiongelmia (kuten minä koin Mid 2010 iMacin kanssa), niin netistä löytyvien kikkojen lisäksi kannattaa varmistaa, että käyttää muuta kuin vanhahkoa WEP-salausta langattomassa yhteydessä. Mini toimi WPA-salauksineen heti alkuun täydellisesti, kun taas iMacinin netin kanssa oli yhtä tuskaa, kunnes satuin lukemaan aiheesta, vaihtamaan WPA-salaukseen ja löytämään toimivan ratkaisun.

    Kyllä ero Snow Leopardiin, 4Gt:aan RAM:ia ja 5400rpm:n "pullonkaulakovoon" on selkeä, mitä tulee tämän uuden kokoonpanon nopeuteen. Minin käynnistymisaika on enemmän kuin puolittunut, esim. Word aukeaa lähes samantien (aiemmin sitä sai kyllä odotella) ja esim. Katsomon klipit eivät enää lagaile. Rantapallojakaan en ole käytännössä nähnyt yhtään. Runsaan sadan euron lisäsijoitus kolme vuotta vanhaan Miniin teki siitä kuin uuden koneen, jonka käyttöikä epäilemättä piteni huomattavasti. SSD-levyjen ja vanhempien RAM-muistien hintojen ollessa suhteellisen alhaisia ei voi muuta kuin suositella niiden hankintaa -- ainakin niille peruskäyttäjille, jotka eivät niin raskaita sovelluksia käytä, että uusi näytönohjain ja prosessori olisi paikallaan. :naminami::naminami::naminami::naminami::thumbsup:
     
  6. Modifier

    Modifier Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.05.2007
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    iPadilla voit katsoa kaiken mitä Plexin kirjasto sisältää ja katsomista voit jatkaa samasta kohdasta sitten minin kautta myöhemmin.
    iPadille löytyy kyllä käyttöä.
    Spotify toimii juurikin nuin.
    Ministä ei sen enempiä, kuin 2.5 riittää ihan varmasti.
     
  7. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onko joku viritellyt OSX + XBMC rinnalle Netflixiä jollain tapaa toimimaan järkevästi?
     
  8. Hece

    Hece Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2001
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Firefoxin kautta katsoin leffan verran + hiukan kokeiluja. Tuppaa pelkkää stereoääntä, ei kiitos. Jäi sit kokeilu ilmaiseen kuukauteen.
     
  9. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mulla siirtyi mini tykin kera varastoon, mutta nyt aloin miettimään jos siitä tekisikin DLNA serverin / torrentti koneen. Pitäis ottaa selvää miten konetta voisi ohjata verkon yli. Siis kodin ulkopuolelta.
     
  10. tosikko

    tosikko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    677
    Saadut tykkäykset:
    8
  11. Hece

    Hece Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2001
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on mini ollut kaksi ja puoli vuotta olohuoneen kuninkaana. Halvin 2011 malli 2 Gt muistilla johon pian heitin 30e hintaisen 2 Gt lisämuistipalikan. Pitkän aikaa käytin OS X:ää, mutta sitten riitti. Suurin ongelma oli ettei HDMI-ääniä saanut pakotettua päälle, vaan television sammuttaminen siirsi äänet minin sisäiselle kaiuttimelle. Mini on siis HDMI-piuhalla kiinni vahvistimessa josta HDMI televisioon. Windows 7 ratkaisi ongelman ja nyt onnistuu musiikin kuuntelu hienosti XBMC:llä ilman televisioita. Toki OS X aiheutti turhaa pään raapimista muutenkin kun ei ole siitä muuta kokemusta. Minin (ja Windowsin) etu oikeana tietokoneena on myös että kaikki striimauspalvelut selaimella onnistuvat hienosti. Paitsi että Netflix ei edelleen tue kuin stereoääntä Windows 7:ssa :(

    Ohjaus toimii android pädillä tai puhelimella mainiolla Yatse-kaukosäädinsoftalla. Yatsella onnistuu myös Youtube-videon 'jako' suoraan kännykästä XBMC:hen. Samoin puhelimen gallerian kuvien ja videoiden suoratoisto onnistuu XBMC:llä. Macin IR-kaukoa varten piti säätää EventGhost käyttöön, meni suht kivuttomasti mutta vaati hetken konffailua. Lisäksi sohvapöydällä on Locitechin K400 näppis+kosketuslevy kombo. Se toimii muuten mainiosti mutta näppäimet on hiukan oudosti aseteltu, ei oikein onnistu sokkona kirjoittelu. Lisäksi Logitech Anywhere MX -hiiri. Molemmat käyttävät yhtä ja samaa unified-vastaanotinta.

    Lisäksi olen laittanut minin päälle Lacie Slim 30e DVD-aseman, joten erilliselle DVD-soittimellekaan ei ole enää tarvetta. Tosin DVD:n katselu nyt on aika satunnaista. Valitettavasti en ole saanut XBMC:tä muistamaan toistokohtaa DVD:den kanssa. Olisi yliveto jos sarja on DVD:llä on pitemmän aikaan tauolla.

    Mikään muu kuin Applen langaton näppis ei sitten toimi ennen käyttiksen latautumista, näin vinkkinä jos bootcampin kanssa joutuu taistelemaan. Normaalisti näppikseen ei joudu koskemaan bootissa ennen Windowsin asennusohjelmaa jossa näppis toimii, mutta jos joku menee pieleen on se tarpeen. Myöskään minin buuttaus ei onnistu ulkoiselta DVD-asemalta.

    XBMC käyttää median toistoon Synologyn NASia jossa on myös XBMC:n tietokanta. Tulevaisuudessa onnistuu siis useamman XBMC:n käyttö siten että katselukohta ja kirjaston tila muutenkin pysyy samana kaikissa. Vielä ei XBMC:n vakaissa 12-versiossa toimi Android-laitteiden rautakiihdytys, mutta tämä on korjattu 13-versiossa josta on pian beta-versio saatavilla.
     
  12. jtvirtanen

    jtvirtanen Käyttäjä

    Liittynyt:
    10.08.2016
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    48
    Nostellaanpas vanhaa ketjua, josko joku osaisi jeesiä :) Eli itselläni toimii ”htpc:nä” Mac Mini Late 2012 ja nyt olisi edessä siirtyminen 4K aikakauteen..tai mikä uhd se nyt onkaan näissä töllöttimissä. Lähinnä minua nyt vaivaa, että saanko tuosta ministä uhd-resoluutiota hdmi-portin kautta tv:lle? Tarve ei ole suurille virkistystaajuuksille, vaan tälle 24hz mikä ikinä se nyt onkaan esim blua ray ja uhd levyillä. Hdmi on versio 1.4 ko minissä. Toki olisi helppoa, jos voisi kävellä mini kainalossa johonkin myymälään ja testata, mutta eipä tämä nyt oikein helposti taida onnistua. Notta jos jollakin vastaava systeemi, niin kuulisin mielelläni faktaa eikä tuota googlen aiheuttamaa mutuilua. Niin ja xbmc:tä käytän videomateriaalin pyörittämiseen.
     
  13. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 754
    Saadut tykkäykset:
    483
    Lyhyt vastaus: Et saa.
    UHD:hen vaaditaan HDMI:stä uusi versio ynnä muuta jännää, mitä vuonna 2012 ei vielä ollut.

    T: Vesku
     
    jtvirtanen tykkää tästä.
  14. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 601
    Saadut tykkäykset:
    126
    jtvirtanen tykkää tästä.
  15. peacemaker

    peacemaker Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.11.2003
    Viestejä:
    1 450
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mac ministä ei saa ulos yli 30hz 4k materiaalia, joka harvoin haittaa, mutta on hyvä tietää.

    Ihan työpöytäkäytössä 30hz on painajainen
     
  16. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    Uusi Mac Mini M1 herättää vahvaa omistamisen halua. On kyllä mielenkiintoisin tietokoneuutuus vuosikausiin. Ehkä tässä kannattaa vielä tovi odotella natiiveja ARM softia, vaikka näyttävät nuo x64/86 softatkin pyörivän sutjakkaasti. Toisaalta jos olisivat tehneet uudesta Airista 2-in-1 koneen niin sellaista harkitsisin vielä enemmän. Ehkä joku päivä..
     
  17. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Tavallaan joo, toisaalta nämä Applen omien prosessorien varassa toimivat ovat samalla riski. Apple on aiemminkin käynyt vastaavan murroksen läpi (PowerPC -> Intel), mutta silloin oli luvassa selkeästi tehoa enemmän. Nyt tämä uusi arkkitehtuuri on omissa kirjoissani vielä kirjoittamaton kortti. Jotain osviittaa, tai sanotaanko pelkoa heikkotehoisuudesta antaa se, että niitä on laitettu aluksi malliston alapään laitteisiin.

    Osborne-efekti on varmaan vahva, kun ostajat on saatu odottamaan uuden arkiitehtuurin valumista ylöspäin. Mutta jos joku yritys maailmassa, niin Apple on se jonka kassa sen kestää. Itse olisin kyllä tuonut samalla kokonaan uudistetun malliston markkinoille kerralla.

    Tämä on itse asiassa se kauhukuva, mitä olen aiemmin ajatellutkin. Se, että mobiililaitteista aletaan tekemään näennäisesti työpöytäkäyttöön soveltuvia.

    Voihan se olla, että tehoa löytyy, mutta tarvitaan kyllä vielä aika paljon tosielämän näyttöjä, jotta itse uskaltaisin uudella arkkitehtuurilla varustetun laitteen ostaa. Itse asiassa MacBook Pro 16" olisi muuten voinutkin olla liipasimella, mutta nyt pitäisi sitten osata ennustaa pitäisikö ostaa vielä Intel-arkkitehtuurilla oleva niin kauan kuin saa vai odotella epävarmaa tulevaisuuden mallia silläkin pelolla, että parin vuoden päästä Intelille katkaistaan tuki, kuten kävi PowerPC-arkkitehtuurillekin.
     
  18. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Mites paljon sitä tehonlisäystä pitäs olla että olis selkeää? Riittääkö että pesee single core -testeissä kaikki desktop-prossut?

    https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-apple_m1-1804

    Hämmentävintä tuossa sirussa on että Rosetta 2 -emulointikin on todella nopeaa.
     
  19. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Riittää, että riittää ammattikäyttöön, sikäli mikäli se kohderyhmä enää nykypäivän Applelle tärkeä edes on. Siis reaalimaailman kokemukset riittävyydestä, mieluummin tietenkin paremmuudesta esim. Adoben softilla vaikkapa keskiraskaassa graafisessa suunnittelussa tai taittamiskäytössä. Eli näitä kokemuksia ja testejä haluaisin nähdä. Testaussoftien höpöhöpömarkit jätän vielä omaan arvoonsa.

    Selain, Word, Excel ja 10 vuotta vanhat pelit varmaan toimii millä tahansa, sitä en epäile. Mutta itse vielä hetken odottelen. Varovaisen optimistinen olen kyllä alustavien tietojen perusteella. Vähän kyllä mietityttää uuteen arkkitehtuuriin siirtyminen ja lukittautuminen. Pidin siis vallinneesta tilanteesta, missä Intel-arkkitehtuuri salli käyttöjärjestelmätasollakin joustavuutta. Rosetta 2 vaikuttaa hyvälle tuelle tässä, mutta senkään varassa ei voi mennä kuin väliaikaisesti tai myöhemmin tilapäisesti (sikäli mikäli tukea säilytetään käyttöjärjestelmätasolla montaa vuotta).

    Yksi iso syy omiin prosessoreihin siirtymisessähän ilmeisesti on ollut Intelin hitaus ohuempaan valmistustekniikkaan siirtymisessä. Eli 2016 merkittävästi uudistettuun MacBook Pro:hon piti jo alun perin tulla vähemmän lämpöä tuottavat prosessorit, mutta Intel ei pystynyt toimittamaan, mikä sitten on aiheuttanut ongelmia lämmönpoistossa näissä malleissa. Ehkä Iven lähtökin liittyy tähän, jos syvemmin tongitaan? Jobs ei varmasti olisi tuonut uutta mallia markkinoille ennen kuin Intel olisi pystynyt toimittamaan vaadittavat prosessorit ja toisaalta olisi prässännyt Inteliä tuottamaan ne. Minusta tämä kertoo nykypäivän Applesta huonoja asioita. Rahantekokone pitää pitää käynnissä ja sisäistä jähmettävää pöhöäkin alkaa varmasti olemaan.

    Kuitenkin kaikki kilpailu prosessoreissa on ehdottomasti hyväksi. Minusta Intel on laiskottelut ainakin edeltävät 10 vuotta ja AMD nyt hieman haastanut. Onkin mielenkiintoista nähdä, saako tämä, ehkä kuitenkin hieman veretpysäyttäväkin lanseeraus millaista vipinää aikaiseksi näissä vanhoissa toimijoissa.
     
  20. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Itse olettaisin että olennainen syy on Applen pyrkimys riippumattomuuteen alihankkijoista jolloin pystytään paremmin kontrolloimaan sitä millaista tekniikkaa laitteissa käytetään. Kun on omat prossut ei tarvitse Inteliltä - eikä muiltakaan - kysellä mitä olisi tarjolla. Seuraavaksi sitten loputkin komponentit omaan tuotantoon niin maailmanpolitiikan ja kauppapolitiikan heilahtelut ei vaikuta Appleen mitään (kunhan tuotantolaitokset on turvallisessa paikassa...)

    Pöhöä on Applella ollut vuosikymmenet, mutta oma prosessori ei kyllä kerro siitä vaan eteenpäin pyrkimisestä.

    Luulenpa että se saa aikaan vipinää muissa valmistajissa vain jos Apple alkaa myydä prosessoreitaan kaikille halukkaille. Muutenhan asialla ei ole merkitystä PC-maailmassa.