palveluiden HDR tone mapping?

Keskustelu osiossa 'Streaming-palvelut' , aloittajana Electron, 23.10.2020.

  1. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    Mahtaako netflix ja muut tehdä HDR matskulle tone mappingin valmiiksi ja jos niin mille maksini kirkkaudelle?

    EI taida useimmat streaming boksit tai telkkujen vastaavat osata tone mappingia kuitenkaan, vai?
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Tone mäpping on pakollinen osa jokaista telkkua, koska se on osa kuvan muodostamista. Eli kuvaa ei voi näyttää ilman sitä.

    Netflix ei tee mitään ylimääräistä tone mäppingiä, koska Netflix käyttää Dolby Visionia, jossa on speksattu algoritmit sille, miten tone mäpping tehdään telkkarissa oikein ja oikealle kirkkaudelle. Eli kaikki DV-telkut tekevät tuon teoriassa oikein Netflixin kohdalla. En osaa sanoa sitten esimerkiksi Samsungista, jossa DV:tä ei ole. Tykit eivät kaikki myöskään tue DV:tä.

    HDR10, joka on vielä yleisin, ei tarjoa itse mitään algoritmiä, vaan jokainen telkku ja tykki tekee tone mäppingin valmistajan oman algoritmin mukaan. Osa toimii hyvin, osa ei. HDR10+ on samanlainen kuin DV, mutta niin vähän käytössä, että saisi kuolla kokonaan pois.

    Mielestäni mikään streamiboksi ei saisi tehdä ylimääräistä tone mäppingiä automaattisesti. Toki sellainen ominaisuus voidaan tarjota ylimääräisenä, mutta vain HDR10-signaalille ja käyttäjän niin halutessa.

    Esimerkiksi Panasonicin monet soittimet voivat käyttäjän niin halutessaan tehdä ylimääräisen tone mäppäyksen HDR10-levyille (HDR10+ ja DV eivät moista vaadi, miksi ne ovatkin loppukäyttäjälle ylivertaisia tekniikoita) siten, että maksimikirkkaus sopii telkun kirkkauteen. Mutta suoratoistopalveluiden kuvalle ne eivät tee mitään. Pana osaa muuttaa kuvan kirkkaiden kohtien kirkkautta pienemmäksi ilman, että koko kuvan kirkkaus muuttuu. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä suurin osa telkuista tekee tuon siten, että koko kuva muuttuu himmeämmäksi, jos kuvassa on niin kirkkaita kohtia, että telkku ei niitä osaa näyttää.

    En tiedä, miten DV:n tai HDR10+:n algoritmit toimivat tuon suhteen, että muuttuuko koko kuvan kirkkaus vai ei. Mutta toisaalta niille ei mitään ylimääräistä voi tehdä.

    Oma kokemus on se, että HDR10 ja DV näyttävät molemmat hyviltä, jos on tehty oikein. Mutta HDR10 vain vaatii sen, että ketjussa on kaikki palikat oikein valittu, jotta kaikki elokuvat saadaan katsottua oikein. DV toimii aina niin hyvin kuin on mahdollista.
     
  3. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 305
    Saadut tykkäykset:
    72
    En tiennytkään että DVssä on standardiin sisällytettynä tone mapping. Sehän vaikuttaa hyvältä.
    Kyselin asiaa kun Panan soittimia on kehuttu juuri tuon vuoksi. Ilmeisesti ainakin HDR10 materiaalilla telkkujen oma on heikkoa kun kerran Panat tuo parannusta.
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Telkuissa on yleisesti huonompi tone mäpping kuin Panan soittimissa. Mutta se pitää huomioida, että tuollaisessa tapauksessa tulee ikään kuin kaksi tone mäppäystä. Ensimmäisen tekee soitin ja toisen telkku. Panan tapauksessa OLED-telkkujen kanssa voi käyttää OLED-asetusta, joka ymmärtääkseni tekee yli 1000 nitsin kirkkaudella oleviin leffoihin tone mäppäyksen 1000 nitsiin. Ja sen jälkeen telkku tekee tuosta oman vielä omaan maksimikirkkauteen.

    LG:ssä on muistaakseni mahdollista tehdä automaattinen maksimikirkkauden mittaus, jos omistaa mittarin, jolla voi tallentaa lukeman telkulle, jolloin telkku tekee tuon tone mäppingin hieman tarkemmin.

    Pana on myös todella hyvä soitin tykittäjille. Ja onhan siinä myös tekstityksen kirkkauden ja paikan säätö, mitkä ovat hyviä ominaisuuksia.