Uskontoihin liittyvä keskustelu

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Snäckby, 28.08.2020.

  1. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 601
    Saadut tykkäykset:
    126
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 328
    Mielestäni ongelma ei ole niinkään itse uskonnossa, vaan miten koraania tulkitaan. Luin kerran erään tutkimuksen aiheesta ja esimerkiksi Raamatussa on enemmän kehotuksia tappamiseen ja ihan yhtälailla kaikkea paskaa. Onneksi niitä ihmisiä on vähemmän, jotka tulkitsevat sitä kirjaimellisesti. Toki niitäkin on.

    Itse olen käynyt työni puolesta pohjois-Afrikassa islamilaisilla alueilla ja tuosta on ollut juttua paikallisten kanssa. Kyllä he kaikki tuollaisen käytöksen tuomitsevat. Olivat toki ehkäpä korkeammin koulutettuja kuin keskimäärin siellä päin, mutta kuitenkaan ei kannata yleistää uskontoa. Toki islamin uskossa on ehkäpä enemmän tuota häiriökäyttäytymistä.

    Itsehän olen ateisti enkä pidä oikein mistään uskonnosta. Mutta niin kauan kuin uskontoa harjoitetaan fiksusti, niin eipä siitä kauheasti haittaakaan ole. Eli sitä vain yritän sanoa, että islamin uskoisiakin on monenlaisia. Eli ei kannata koko uskontoa vain ääripäiden vuoksi teilata.

    Tuollainen on vain ihan sama kuin kaikki suomalaiset kristityt teilattaisiin sen vuoksi, että täältäkin löytyy äärikristittyjä, jotka saattavat antaa lasten kuolla, koska eivät vie niitä lääkäriin. Tai hyväksikäyttävät lapsia. yms.

    Eli ei kannata lähteä yleistämään.

    Muutenkin Suomessa monet kristityt helposti teilaavat muita uskontoja. Monet vaikkapa Turkissa lomamatkalla käyneet nauravat sille, että siellä ne hoilaavat uskontoa isoon ääneen.
    Mutta ne samat ihmiset saattavat käydä sunnuntaisin Suomessa kirkossa hoilaamassa isä meidän rukousta tai uskontunnustusta. Olen joutunut itse joskus kirkkotapahtumissa varovasti lähtemään pihalle kirkosta uskontunnustuksen aikana, koska se hypnoottinen yhdessä Jumalan uskon tunnustaminen saa itselle todella epämukavan olon aikaiseksi. Ei se mielestäni poikkea yhtään siitä, miten esimerkiksi juuri islaminuskossa ihmiset yhdessä "hoilaavat".

    Asioita pitäisi aina pystyä katsomaan myös isommasta perspektiivistä.

    Mutta toki tuon uutisen mukainen toiminta on aina tuomittavaa. Toimittiin sitten uskonnon tai minkä tahansa muun nimeen.
     
    71 dB, Hippo, vps358 and 3 others like this.
  3. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Ei todellakaan kannata yleistää. Ainakaan niitä omia kokemuksia.
    Suomessa ei juurikaan käydä kirkossa "hoilaamassa". Kirkossa käynti on promilleliike.
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 328
    Juu, eihän Suomessa juuri kirkossa käydäkään. Enkä tiedä missä vaiheessa niin olisin kirjoittanut, että iso osa suomalaisista siellä kävisi.

    Mutta. Osa käy aktiivisesti. Ja nekin, jotka käyvät vain häissä ja hautajaisissa, osallistuvat kuitenkin uskontunnustukseen. Jos menet sunnuntaijumalanpalvelukseen paikallisessa kirkossasi, niin kyllä siellä ihan isoon ääneen noita rukouksia ja uskontunnustusta toistetaan. Ja kyllä jokaisessa tapahtumassa, joissa olen kirkossa ollut mukana, niin isoon ääneen noita toistetaan. Myös monet niistä, jotka eivät juuri muuten kirkossa käy.

    Ja sitten on toki euroopassa paljon maita, joissa kristinusko ja kirkossa käyminen on iso osa elämään.
     
  5. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    En väittänyt, että sinä olisit väittänyt tuollaista.

    Todistin vain sen, että Suomen ev.lut-kirkoissa kävijöitä on vähän. Siis todella vähän.
    Itse en käy koskaan minkäänlaisissa kirkoissa, joten minulle ei tule paha mieli, jos joku lukee uskontunnustuksia ääneen kirkossa tai vastaavassa paikassa.
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2020
    nepa tykkää tästä.
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 328
    Itse käyn kunnioituksesta kanssaihmisiä kohtaan. Esimerkiksi kaverin häät tai isovanhempien hautajaiset ovat sellaisia tapahtumia, että käyn kirkossa. Mielestäni kirkot ovat hienoja paikkoja ulkonäöllisesti. Useasti niissä on myös paljon paikallishistoriaa.
    Itse tapahtumakin voi olla hieno, mutta erilaiset rukoukset ja se pakollinen uskontunnustus ovat asioita, jotka tuntuvat oudolta. Mielestäni siinä on jotain joukkohypnoosimaista, kun kaikki samaan ääneen toistavat samaa sanomaa. Paha mieli siitä ei tule, vaan outo tunne, kuin olisi jonkin uskonlahkon (pun intended) tapahtumassa, johon ei itse kuulu.

    Olen kyllä nuorena käynyt rippileirin ja kirkossa joutunut istumaan, mutta nimenomaan pakosta. Heti, kun ikää tuli sen verran, että kirkosta pääsi eroamaan, niin se tuli tehtyä.
    Mutta uskonnot noin muuten historiallisesta näkökulmasta sekä myös niiden vaikutuksen ihmisiin (hyvässä ja pahassa) ovat sinänsä mielenkiintoinen asia.
     
  7. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Olen uskonnoton ihminen. Olen samaa mieltä kanssasi.

    Minua ei häiritse kenenkään uskontunnustukset, jumalanpalvelukset ja muut. Niin kauan, kun uskonto on yksityisasia ja ei ohjaa Suomessa enemmistön jokapäiväistä toimintaa, olen tyytyväinen.
    Luojan kiitos (pun intended) en elä islamilaisessa maassa.
     
    nepa tykkää tästä.
  8. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 227
    Saadut tykkäykset:
    1 028
    "Ruotsin poliisi alkoi lauantaina tutkia useita poliisin väkivaltaisia vastustamisia, vahingontekoja ja tuhopolttoja sen jälkeen kun sadat ihmiset mellakoivat läpi yön Malmössä maan eteläosassa. Poliisi otti yön aikana kiinni vajaat parisenkymmentä mielenosoittajaa. Malmön poliisin edustaja Patric Fors ei osannut vielä lauantaina aamupäivällä sanoa, kuinka moni kiinniotetuista tullaan pidättämään. Muutamat poliisit saivat lieviä vammoja yhteenotoissa."

    "Pieni osa mielenosoittajista heitti poliiseja muun muassa palavilla esineillä ja kivillä. Lisäksi poliisi- ja pelastusajoneuvoja vahingoitettiin. Myös useita autoja sytytettiin palamaan.Poliisin ja medioiden mukaan Malmön kaduilla on ollut noin 300 protestoijaa. Protestit alkoivat sen jälkeen, kun Malmössä poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani."


    Lähde: STT


    ...Ja kaikki tuollaisen tähden? Lopputulos on paljon puhuva.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Näiden uutisten äärellä voi miettiä hetken eri ihmisryhmien näkökulmaa asiaan. Koraani ei ole sinulle tai minulle pyhä kirja, koska emme ole muslimeja. En ole enää edes kristitty, koska erosin kirkosta muistaakseni 2004. Äkkisältään siis meistä voi tuntua, että autojen polttaminen kirjan polttamisen takia on suhteetonta, mutta entä jos kyseessä jokin melle pyhä asia? Miten suhtaudut esim. Suomen lipun polttamiseen? Sinullakin on varmasti joitakin pyhiä asioita, joiden tuhoaminen kasvattaisi vihaa sisälläsi, vaikka kyseessä olisi helposti korvattavaa materiaalia (kirja, lippu, Blu-ray,…). Muslimeillakin on pyhät asiansa ja Koraani on yksi niistä.

    Onko Koraaneja ihan pakko polttaa? Vaikeuttaisiko länsimaisen uskonnottoman elämää jotenkin paljonkin, jos Koraanit jätettäisiin polttamatta? Varsinkin kun tiedetään, miten suuria seurauksia sillä voi olla? Koraanin polttamiseen ei voi olla mitään muuta syytä kuin epäkunnioituksen/vihan osoitus Islamia kohtaan. No, polttaminen energian tuottamiseksi voi olla toinen syy, mutta se kannattaa tehdä salaa.

    Länsimaalaiset ajattelevat usein omaavansa paremman maailmankuvan, korkeamman moraalin. Miten on käytännössä? Osaammeko kunniottaa toisia kulttuureja ja käsityksiä? Voimmeko odottaa muiden "länsimaalaistuvan", jos meidän maallinen moraalimme näyttää tarkoittavan pyhien kirjojen polttamista ja muiden kulttuurien epäkunnioitusta? Mikä meidän kulttuurissamme on ylivertaista? Meillähän on esim. uskonnonvapaus, joka ei ole itsestäänselvää esim. muslimimaissa. Toisaalta meillä on myös sananvapaus, jonka piiriin Koraanien poltto kuuluu. Tässä siis on fundamentaali ristiriita ihmisten oikeuksien ja vapauksien kohdalla. Se ei ratkea, ellei toinen osapuoli anna periksi. Joko muslimit antavat Koraanien palaa rauhassa, tai länsimaiset oppivat kunnioittamaan toisten kulttuurien/uskontojen pyhiä asioita. Kyynisenä en usko kumpaakaan, joten autot palavat jatkossakin. Se on se hinta, mikä pitää maksaa siitä, että voi käyttää länsimaisia vapauksiaan tällä tavalla. Vaihtoehto on teokratia, jossa ylhäältäpäin ilmoitetaan, mitä saa sanoa/tehdä ja mitä ei. Silloin ei pala Koraanit eikä autotkaan.

    Mitä voimakkaammin muslimit reagoivat länsimaisen vapauden piirissä tehtyihin asioihin, sitä negatiivisemmin länsimaalaiset suhtautuvat muslimeihin ja toisinpäin mitä rohkeammin länsimaalaiset käyttävät vapauksiaan toisen kulttuurien pyhien asioiden loukkaamiseen, sitä enemmän meitä länsimaalaisia vihataan. Itse haluan ihmisten länsimaalaistuvan ja maallistuvan ja siksi omalta osaltani haluan osoittaa arvojeni hyvyyden ja houkuttelevuuden. En tarkoituksellisesti häpäise muita kulttuureja. Yritän ymmärtää niitä, tosin raja tulee jossain kohtaa vastaan, mutta yritän.
     
    klmake ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  10. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Minun on kovin vaikeaa ajatella tilannetta, jossa Suomen lipun polttaminen johtaisi autojen polttamiseen ja anarkiaan.
    Minulle ei tule mieleen muita anarkistisia tekoja Suomessa kuin eläinten"suojelijoiden" terroriteot ja antifa-örvellykset mielenosoituksissa. Täytyy mennä Pekka Siitoin-aikoihin, jos puhutaan muusta järjestäytyneestä poliittisesta väkivallasta. Voin tietysti muistaa väärin.
     
  11. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Ns uskonnonvapaus. Kristittyjen lapsilta ei yleensä paljon kysellä ennen kuin heidät kastetaan kirkollisin menoin merkitään seurakuntaan kuuluviksi. Ja sitten aletaan opettaa kristinuskoa viimeistään koulussa. Toki poikkeuksiakin tähän on, ainakin jos vanhemmat eivät ole kristittyjä tai kuuluvat johonkin lahkoon jossa kaste otetaan vasta myöhemmin...

    Tämä meidän sananvapaushan ei koske tilanteita joissa esität julkisesti väärän mielipiteen tai vitsin. Siitä voi jopa joutua oikeuteen.
     
  12. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Meillä on valitettavasti edelleen olemassa jumalanpilkan kielto. Nykyään sen nimi on uskonrauhan rikkominen. Oletko aivan varma, että voit mennä poltttamaan julkisesti Koraaniin? Itselläni ei ole mitään halua moiseen, mutta en ole aivan varma miten sinun käy, jos teet niin.
     
  13. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Ei ole mitään aikomusta. Voi nakkikioskillakin saada turpiinsa, vaikka laki "takaa" ruumiillisen koskemattomuuden.
     
  14. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Olisiko tämä nyt sitä kuuluisaa "maalitolppien siirtoa"? Puhuttiin uskonrauhan rikkomisesta.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Sinähän se niitä tolppia laittelet mihin haluat vihjaamalla, että haluan polttaa Koraaneja. En halua. Piste.

    Yritin pitkällä viestilläni saada porukan täällä ajattelemaan, mutta ei. Turhaa työtä kaikki!
     
    ISPF3.4 tykkää tästä.
  16. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Juu, olet oikeassa. Olkiukkoilin, pyydän anteeksi.
     
    Viimeksi muokattu: 29.08.2020
    71 dB tykkää tästä.
  17. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 560
    Saadut tykkäykset:
    295
    Oikeastihan tietysti voisi / pitäisi keskustella siitä, mihin ihmiset tarvitsevat lukuisia uskontojaan.
    Miksi aina pitää kehitellä jotain, jonka varjolla voi kuulua johonkin ja myös sen mukaisesti tehdä mitä tahansa minkä kokee oikeutetuksi.
    Miksi johonkin ryhmään kuuluminen on niin tärkeää. Miksi.
    Dinosaurukset yms. liskot pyörivät tällä pallolla satoja miljoonia vuosia, pääsivätkö nekin taivaaseen vai olivatko niin tyhmiä etteivät ymmärtäneet.
    Miksi ihmiset ihmettelevät onko muuta elämää muulla maailmankaikkeudessa, kun olemme täällä lilluneet ja kehittyneet ehkä noin alle 300000 vuotta ja siitä ehkä noin viimeiset 100 vuotta osanneet ihmetellä asiaa ja lähettää tavaraa pallomme ulkopuolelle.
    Miten voi ajatella että samaan aikaan miljardien vuosien kehityksen aikana olisi vastaava kehittyneempi sivilisaatio juuri nyt meidän kanssa hereillä samaan aikaan ja olisi juuri nyt saavutettavissa miljardien kaltaistemme aurinkokuntiemme ja galaksiemme kautta.
    Jos muualta ns. älyllistä elämää löytyy, niin melko pieni ikkuna yhteiseen kohtaamiseen on, vaikka puhuttaisiin vain kymmenistä tuhansista vuosista.
    Ihminen on kummallinen otus. Kuten uskonnotkin.
     
    kmruuska tykkää tästä.
  18. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Ok, kaikki hyvin sitten. ;)
     
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Eiköhän kyse on siitä, että ihmiset luulevat tarvitsevansa uskontojaan. Uskossa olevathan usein ihmettelevät, mistä ateistit repivät moraalinsa, kun ei ole pyhiä kirjoja niitä antamassa. Tai mihin ateisti tukeutuu hädässä, kun ei ole yläkerran mielikuvituskaveria käytettävissä? Youtubessa löytyy tarinoita uskonsa menettäneistä ja yhteistä niille on se, että uskon menetys on pitkä, jopa vuosikymmenten prosessi, jossa järjen käyttö ja asioiden kyseenalaistaminen lopulta johtaa tilanteeseen, jossa ei enää pysty teeskentemään itselleen uskossa olemista ja ihminen tajuaa menettäneensä Jumalan elämästään. Tarinoiden perusteella tuo hetki tuntuu pimeään tyhjyyteen putoamiselta, joka on niin surullista ja lohdutonta, että itkettää tuntikausia. Tätä seuraa kuitenkin oivallus siitä, että menettämänsä asiat voi saada takaisin toisessa muodossa: Moraali ei olekaan uskontojen monopoli ja ihminen löytää tukea hädässä esim. lähimmäisistä ihmisistä. Myös pelko helvetistä ja siitä, ettei ole Jumalan silmissä kelpo ihminen väistyvät, ja elämä uskonnottomana tuntuu tässä mielessä kevyemmältä.

    Ryhmään kuulumisella voi olla etuja, joita ei saa jos on ulkopuolinen.

    Taivaaseen pääsee vain lemmikkieläimet.

    No juurikin siitä syystä, että mysteerejä ja vastauksia vailla olevia asioita riittää. Siinä vaiheessa kun tiedämme, että elämää on 14738 paikassa universumissa ei tarvitse enää ihmetellä.

    No eiköhän se vähemmänkin älyllinen elämä on kova juttu löytää muualta avaruudesta, siis esim. jotain bakteereja. "Kohtaamisikkuna" on kyllä tosi pieni, siinä olet oikeassa. Esim. jos juuri tällä hetkellä 1000 valovuoden päässä jokin sivilisaatio on päässyt vaiheeseen, jossa osaavat lähettää meille viestejä niin ne viestit on täällä vuonna 3020 ja kysymys kuuluu, onko täällä silloin enää kukaan vastaanottamassa viestejä vai onko ilmastonmuutos/ihmisten typeryys tehnyt sivilisaatiostamme selvää jo 800 vuotta aiemmin?
     
    jmo tykkää tästä.
  20. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Haluan korjata yhden väärinkäsityksen: "Eiköhän kyse on siitä, että ihmiset luulevat tarvitsevansa uskontojaan. "
    On aivan varma että uskonnot eivät ole syntyneet tuon takia.