Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei onnistu ja koko idea on niin kaukaa haettu, että en jaksa ampua systemaattisesti alas.

    Ensinnäkään mikään ei leviä täällä Suomessa sillä, että joku matkusti jonnekin. Siellä pitää sen jälkeen hankkia se tartunta ja sitten tulla takaisin ja vielä tarkoituksella levittää sitä täällä.

    Todista, että jonkun nimenomaisena tarkoituksena, tahtotilana eli tahallisuutena on ollut tartuttaa korona eteenpäin täällä Suomessa.

    Se, että tietoisena omasta tartunnasta on sylkenyt toisia päin tai nuoleskellut ovenkahvoja todennäköisesti riittäisi 'tahallisuuteen'.
     
  2. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Australian hotellikaranteeni todettu toimimattomaksi. Karanteeni on toiminut viruslinkona, kun virus on päässyt leviämään vartijoiden harrastettua seksiä karanteenissa olevien kanssa ja levittäneen tautia. Onneksi Suomessa ei olla menty tähän Australian malliin.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-53259356
    https://edition.cnn.com/2020/07/02/...e-coronavirus-breach-intl-hnk-scli/index.html
     
  3. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Kyllä se tahallisuus tulee todistetuksi myös, jos omasta tartunnasta tietoisena osallistuu esimerkiksi juhliin ja/tai ravintolassa oleiluun, jos halutaan syyttää. Tästä on useita esimerkkejä HIV:n osalta ja tuomioita on tullut ja pitkiä, vaikka lääkitys on jo ollut aloitettu, mutta on siitä huolimatta tartuttanut muita.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuskin tulee.

    Rikoslain 3 luvun 6 §:ssä määritelty tahallisuus on näin:

    Tekijä on aiheuttanut tunnusmerkistön mukaisen seurauksen tahallaan, jos hän on tarkoittanut aiheuttaa seurauksen taikka pitänyt seurauksen aiheutumista varmana tai varsin todennäköisenä. Seuraus on aiheutettu tahallaan myös, jos tekijä on pitänyt sitä tarkoittamaansa seuraukseen varmasti liittyvänä.

    Miten ajattelit syyttäjän osoittavan, että tartunnan saaneen henkilön nimenomaisena tarkoituksena oli tartuttaa korona toiseen henkilöön pelkästään oleilemalla jossain taikka vaihtoehtoisesti tämän olleen henkilön näkökulmasta varmaa tai varsin todennäköistä? Tutkimuksessakaan ei ole selvinnyt, miksi korona tarttuu joiltain ihmisiltä ("supertartuttajat") ja joissain tilanteissa erityisen hyvin ajoittain ja myöhemmin ei lainkaan.

    Lisäksi, korona-viruksen 'tahallinen' tartuttaminen olisi todennäköisesti enintään pahoinpitely. Se ei ole henkirikoksen yritys niin kauan, kuin todennäköisyys kuolla koronaan on muutama prosentti vs. kts. edellä "varsin todennäköisenä".

    Globaali talouksien sulkeminen ja taantuma nyt eivät ainakaan ole olleet kenenkään yhden tartuntaa levittäneen näkökulmasta ennakoitavissa ollut seuraus, eikä se toisaalta johdu kenestäkään yhdestä yksittäisestä henkilöstä.

    Korkein oikeus on myöntänyt tänä keväänä valitusluvan tuohon liittyen. Kysymys koskee sitä, onko HIV-positiivinen syyllistynyt törkeän pahoinpitelyn yritykseen. Syytetyllä on ollut lääkitys.

    Henkirikoksen yrityksenä HIV:n levittämistä ei ole pidetty enää vuosiin, koska sairauteen ei enää lääkitysten tultua saataville kuole. Ruumiinvammaksi tartunta kyllä tulkitaan.

    Lukematta tuota valituksen kohteena olevaa hovin päätöstä en voi tietää, mistä tarkkaan ottaen on kyse, mutta arvelen, että siitä, onko kyseessä edes törkeä pahoinpitely, kun syytetyllä on ollut lääkitys.

    HIV:n katsotaan olevan ruumiinvamma. Törkeässä pahoinpitelyssä aiheutetaan uhrille ruumiinvamma (ja teko on kokonaisarvostellen törkeä), joka eroittaa sen pahoinpitelystä. Olisikohan valitusluvassa kyse siitä, että täyttyykö törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistö, jos tartunnan levittäminen ja siten vamman aiheutuminen on ollut äärettömän epätodennäköistä.
     
  5. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
  6. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Edelleen käytetään maskeja töissä. Ei kiva, mutta minkäs teet. Säännöt on sellaset.
     
  7. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    No ei varmasti, jos pitää pitää naamalla sen 8 tuntia.

    Mutta oikeasti pitäisi minun mielestäi kyllä sanoa, että säännöt ovat sellaiset, koska tilanne maailmalla nyt on vain sellainen, että paskaa lentää tuulettimeen oikein ns. tuutintäydeltä.:eek:
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Se, että tuossa on myönnetty valituslupa tarkoittaa käytännössä, että tulevalla päätöksellä uskotaan olevan jotain arvoa ennakkotapauksena. Vastaavasta teonkuvauksesta on annettu tietenkin useita tuomioita vuosien aikana. Tässä haettaneen vahvistusta tai muutosta johonkin linjaukseen.

    Joka tapauksessa se nyt on päivänselvää, että tässä maassa ei tulla syyttämään ketään Italiaan matkustamisen ja sieltä palaamisen takia (saati globaaleista taloudellisista vahingoista) ja on äärettömän epätodennäköistä, että näemme yhtään syytettä edes tartuntatautilain rikkomisesta.
     
  9. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niinpä taitaa tarkoittaa. Mutta jos tuota valituslupaa ei olisi annettu, vaan minä olisin ollut oikeassa ja tuomio voimassa, tilanne olisi todennäköisesti ollut ihan erilainen.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tämä sivuraide alkaa olla jo riittävän pitkä, mutta pikaisen googlaamisen perusteella pari vuotta vanha gradu kertoo nykykäytännön olevan joko 'vaaran aiheuttaminen' tai 'törkeän pahoinpitely' riippuen siitä, tapahtuuko tartunta vai ei.

    Italian hiihtolomasta viime maaliskuussa ei tulla edelleenkään nostamaan syytettä ketään vastaan, eikä tuo valituslupa-asia muuta sitä mitenkään.
     
  11. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Itsehän siitä vastuun kantamisesta ko. veijareiden kohdalla olen puhunut, mutten lähtenyt sen tarkemmin sitä määrittämään, koska ei minustakaan moinen menisi oikeudessa läpi. Kun tästä sopasta ollaan kunnolla selvitty, niin olisi kyllä mielenkiintoista, jos ko. henkilöitä haastateltaisiin ja kysyttäisiin heidän fiiliksiään. Periaatteessahan tässä kuitenkin suht. pieni ihmisjoukko veti Suomen ylle yhden ison hengitysmaskin tekemään yhteiskuntaelon tukalaksi. Tuntevatko he yhtään syyllisyyttä vai oikeuttavatko he kaiken esim. sillä, että virus olisi joka tapauksessa kulkeutunut Suomeen,sillä, että hiihtolomien aikaan EU ei ollut vielä pandemiatilassa (vaikka siellä Italian ympäristössäkin oli jo ihan virallinenkin häly päällä), tai sillä, että jos valtio ei ollut estämässä heidän meno- tai tulomatkaansa, niin senhän mukaan he eivät ole tehneet mitään suositusten tai säännösten vastaista? Olisi mielenkiintoista myös tietää, mitä heidän asuinympäristössä ollaan oltu mieltä heistä (kuitenkin he ovat sairastuttaneet ympäristöään ja Suomen kokoisessa maassa sana kyllä kiertää paikkakunnilla).
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tämä sivuhaara lähti Jodon ehdotuksesta 'tulkita jälkeenpäin' - sanapari, joka on täysin älyvapaa oikeusvaltiossa
    - nämä tahot syyllisiksi hengenmenetyksiin ja talouden ongelmiin.
     
  13. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Tämä sama ihmistyyppi matkusti tänään sinne Kreetalle.

    Ei näitä "minulla on oikeus" -tyyppejä tippaakaan kiinnosta mitä oman navan ulkopuolella tapahtuu tai puhutaan.

    Tällä välin ovat kyllä raivonneet vakuutusyhtiöille ja lentoyhtiöille miten heillä on oikeus saada rahansa takaisin kriisin aikana estyneistä lennoista ja piloille menneistä lomasuunnitelmista. Koko korona on siis ollut heille vain veemäinen este elää omaa elämäänsä täysillä.
     
  14. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Menkää jauhamaan tuota yleissontaa tuonne toiseen koronaketjuun. Haluan lukea täältä omakohtaisia kokemuksia koronaan liittyen.

    Ja kun aiheessa ollaan niin tämä on ensimmäinen kesä yli 25 vuoteen kun on tullut vietettyä koko kesä kotimaassa. Ijan mielenkiintoinen kokemus, mutta ensi kesänä lähden niin kauas kuin pippuri kasvaa.
     
  15. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    musta tämä sonta sopii paremmin tähän fuhannun flunssa ketjuun, koska nämä matkalaiset ovat vaikuttaneet todella voimakkaasti tänä vuonna ja tällähetkelläkin elämääni:eek:
     
  16. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Itse asiassa toi Hippo on niin oikeassa.
    Korona hullut voi noita niiden salaliitto ja kukkahattutäti teorioitaan viljellä tuolla Koronavirus 2019 eli COVID-19 ketjussa.

    Eli, jos Elvikset, Sudet, Jodot, TosiAsiat, 71Dbet ja muut vastaavat voisivat kommentoida tuohon toiseen ketjuun ja me muut tähän.
    Kävisikö tämä mitenkään? Ei tulisi myöskään turhia väittelyitä älykkyydestä ja koulutuksesta, kun kaikki ovat samaa mieltä asioista.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oikea lähtökohta keskustelulle.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Tässä on nyt viime aikoina lähinnä haukuttu toisia.
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Nyt tuli sellainen itseironian multihuipennus, ettei mitään rajaa. Kiitos nauruista.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  20. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Töissä yksi meidän työntekijä meinasi eilen alkaa vähättelemään jo noita keväällä olevien matkailijoiden tekemisiä kun menivät itävaltaan. Meinasi että THL sen tiedon perusteella ei käskenyt välttäää niitä. Sanoin että ei THL eikä muihinkaaan vastaaviin kannata luottaa sen oli saanut jo netistä aikaisemmin helposti selville että nyt on matkat ohi. Itsekään en olisi matkustanut enään ulkomaille siinä vaiheessa kun kiina oli eristetty ja silloin kun italiassa alkoi tapahtumaan eristäydyin suomessa. Mutta kun sen meidän työntekijän tyttö oli itävallassa viruslingossa.:D