Paras pizza tai pitsa - ateriana tai ilman

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana hkj, 02.02.2011.

  1. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
  2. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kait se on Kämpin Carlitoksesta joku vuosi sitten vedetty pizza mitä ei näköjään kyseisen raflan listoilta enää edes löydy.

    Kivenheiton päässä sijaitsevasta känkkylästä saa myös suht laadukkaan kebabpizzan (kankkusessa loistava), tajuavat jopa laittaa sen kebablihan pizzan päälle vasta sen jälkeen kun se on jo käynyt uunissa niin ei kärähdä, eikä sitä nyt muutenkaan kannattaisi kypsytellä kahta kertaa. En muuten missään muualla ole huomannut että noin toimivat.
     
  3. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Paras pizza jonka olen syönyt on ollut Italiassa. Siellä saa sellaista pizza, minkälaista pizzan kuuluu olla. Suomessa on aina noin 75% liikaa täytteitä, ja pullainen pohja, pahin varmaan on Kotipizzan pohja.

    HYVÄssä pizzassa on paperinohut pohja, päällä hiukan hyvin maustettua tomaattikastiketta, ja aika niukalla kädellä annosteltuna korkeatasoista juustoa ja täytettä.
     
  4. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Miksei tämä ketju ole Ruoka & Juoma -puolella?

    Totta, kyllä Italiassa on saanut parhaat pizzat, mutta toisaalta sielläkin on suurta vaihtelua eri ravintoloiden välillä ja moni paikka tarjoaa täysin suomipizzoja vastaavia tuotoksia. Parhaat pizzat olen itse syönyt Gardalla Il giardino delle rane -ravintolassa. Suomessa parasta ohutpohjaista on saanut Porin Mestaripizzoista.
     
  5. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    En tiedä paras, mutta ainakin ikimuistoisin Rimini/Riccionellä, pizza, jossa simpukat ja katkaravut olivat kokonaisina päällä, eli että pääsi syömään, piti vielä niitä kuoria. Oli kyllä tuoreet täytteet, ei siinä mitään. :D
     
  6. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Hieman sivuan aihetta, joskin toisaalta nykyajan trendi tuntuu olevan se, että ihmiset tekevät kotona burgerinsa ja pizzansa nimenomaan hakiessaan parempaa kulinaristista kokemusta kuin mitä ravintolat tarjoavat... Hyvän pizzan tekeminen itse on ollut jostain syystä minulle aina vaikeaa nimenomaan juuri pohjan ja sen paistamisen suhteen, sillä ero on ollut kuin yöllä ja päivällä koostumuksen ja maun suhteen verrattuna ravintolapizzoihin. Tein kuitenkin kaksi löytöä hiljattain, jotka ovat tuoneet pizzojeni tason jopa ravintolapizzojen edelle.

    Myllyn Parhaan pizzajauhoista olen saanut todella hyvänmakuisen pizzataikinakoostumuksen. Olen toki koittanut varmasti monen mainostamia Pizza Cheffin 00-jauhoja, mutta Myllyn Parhaalla vaan onnistui paremmin. Tärkein löytö oli kuitenkin ns. pizzateräs (tai paistoteräs), joka on pizzakiven sukulainen, mutta kestävämpi ja kenties toimivampi. Tällaisella kun valjasti sähköuunin ja paistoi pizzan, niin pohja oli paitsi rapea niin myös juuri sellainen kuin mitä ravintoloiden pizzauuneista tuppaa tulemaan. Jos yhtään tykkää tehdä pizzaa kotona, niin väittäisin, että olisi typerää olla moista ostamatta. Paistoteräs toki vaati tuntien esikäsittelyn (rasvapoltto) mutta kyseessähän on periaatteessa ikuinen paistoalusta.

    Ei ole enää ravintolapizzoihin tai pakastepizzoihin palaamista. :cool:
     
  7. htavilap

    htavilap Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    1 255
    Saadut tykkäykset:
    161
    Kylmäkohotuksella olen saanut parhaat pohjat aikaan. Teen taikinan kylmään veteen ja hiivaa käytän vain vähän. Taikina kohoaa jääkaapissa 24-72 tuntia. Mitä kauemmin kohottaa, sitä parempi maku. Jauhoiksi käy tavalliset puolikarkeat vehnäjauhot. Itse laitan puolet puolikarkeita ja puolet vahvoja manitoba cream -jauhoja, jotka sopivat hyvin pitkään kohotukseen. Pohjan kanssa voi toki värkätä vaikka kuinka paljon esim. tähän tyyliin.

    Tuo myllyn paras pizzajauho menettelee varmaan, jos haluaa tehdä taikinan nopeasti, koska siinä on durumia, mikä tekee taikinasta heti helposti käsiteltävän. Lähiöpizzerian pohjat on helppo kotioloissa päihittää. Daddy Greensin kaltaiset laatupaikat on sitten erikseen.
     
    Viimeksi muokattu: 31.05.2020
    Moderaattori ja ElvisThePelvis tykkäävät tästä.
  8. Tiger

    Tiger Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2001
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    17
    Caputon 00 jauhot ja 48h kylmäkohotus.
     
    Moderaattori tykkää tästä.
  9. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Täällä taas on "Italialaiset tipo 00 jauhot yleensä ja 72 tunnin kylmäkohotus" nyrkkisääntönä, mutta korkeaproteiinipitoiset jauhot yleensä toimii ihan hyvin.
    Mulla on tullut myös tavaksi käyttää levain-leipien tekemisessä käytettyjä kikkoja, kuten autolyysiä, suolan lisäämistä taikinaan viimeisenä ja sen sellaisia. Myös "huoneenlämmössä lepäämisen" olen korvannut "uunin valossa lepäämisellä", se kun tuppaa olemaan juuri sopivan lämpöinen ja täysin vedoton paikka taikinalle.
    Ja kylmänostatusta voi lyhentää jos alku ja loppu nostatusta uunin valossa pidentää hieman.
    Yllättävän hyvän maun saa jo 7-8 tunnin uuninostatuksella (käytännössä mun versio pikataikinasta).
     
  10. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Kotipizzasta saa maailman parhaat pizzat.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Yleisesti ottaen Kotipizzan Tropicana maistuu meikäläiselle oikein mainiosti.
    Muuten tuollaiset salamityyppiset pannupizzat ovat hyviä. Joskus kauan sitten Budapestissä tuli Pizza Hutissa sellaista syötyä ja oli oikein hyvää. Muutama vuosi sitten Helsingissä vastaava ei oikein maistunut millekään.
    Mutta, jos ravintola osaa edes jonkinlaista pannupizzaa tehdä, niin yleensä salamitäytteellä se on ihan hyvää.

    Pizza on itselle aina ollut sellainen pikaruoka, että tuommoista vuoruokausien kylmäkohotusta eikä kyllä tulisi ajateltuakaan. Mutta kaippa se sekin olisi kokeilemisen arvoinen juttu.
     
  12. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Suomalainen pitsa onkin pikaruokaa, sellainen perus känkkylän rieska jossa on kukkurallinen täytteitä.

    Napolilaistyyppinen pitsa vaatii nuo kylmäkohotetut taikinat ja ensiluokkaiset raaka-aineet, koska komponentteja on niin vähän ja niiden määrä/suhde toisiinsa on aika tarkka. Puristille pizza Napoletana on käytännössä joko Pizza Margherita (tomattikastike, mozzarella, basilika, extra virgin oliiviöljy) tai Pizza Marinara (tomaattikastike, valkosipuli, oregano ja extra virgin oliiviöljy), joka on paistettu nopeasti lähes viisisataa asteisessa kiviuunissa.
    Helsingissä esim. Via Tribunali, Daddy Greens ja vaikka Capperi (viimeisessä en itse ole käynyt) tekevät erinomaisia napolilaistyyppisiä pizzoja.

    Eikä siinä, onhan sekin nopea tehdä ja on historiallisesti ollut Italiassa köyhien ruokaa.
     
    nepa tykkää tästä.
  13. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    En osaa sanoa mitään Napolista(eteläisin paikka jossa olen käynyt on Rooma ja sielläkin vain turistina), koska en ole siellä koskaan käynyt, mutta kyllä nuo pitsat tehtiin aika tavalla samoin myös Torinossa ja Pisassa, joissa molemmissa olin töissä pari jaksoa aikoja sitten. Vaikka siellä sanottiin, että kyseessä on etelästä levinnyt tapa.

    Pari tuttavaa töistä Torinossa, jotka olivat olleet töissä myös Tukholmassa, vertasivat pitsaa pyttipannuun. Ja sanoivat, että Ruotsin pitsa on pyttipannu. (Siis köyhien ruokaa, johon laitetaan eilisen tähteet.) Eivät oikein arvostaneet pitsaa, vaikka minä niistä tykkäsin. (Suostuivat muistaakseni syömäään vain ihan pienen ns. antipastona? eli alkuruokana).

    Pitääpä käydä testaamassa nuo suositellut paikat.:) Koska en ole itse koskaan oikein tottunut niihin pitkiin ja moniruokaisiin illallisiin tai lounaisiin kuten siellä harrastettiin ennen siestaa, niin yhden ruokalajin (pitsa) lounas kyllä riittää minulle.;)
     
  14. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Minä vuonna Suomessa muuten alkoi saamaan pitsaa ravintoloista? Olivatko ne alusta asti melko samanlaisia kuin nykyään vai maistuivatko alkuaikoina "kotiuunissa tehdyiltä"?

    Itselläni on ensimmäisen pitseriamuisto jostain vuodelta 1995. Erittäin hyvä pitsa, yhä tänäkin päivänä voin kuvitella nenääni täsmälleen sen tuoksun ja vesi herahtaa kielelle. Pohja oli hyvä, ilmakuplia reunoissa ja siellä täällä hieman palanutta/mustaa, täytteenä kinkkua ja vihreitä pepperoneja.

    PS. Kiitos Elvis tuosta pitsateräs-vinkistä. En ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta, pitää tutustua lisää ja mahdollisesti ostaa. Hinta näyttää siedettävältä.

    Luin muuten jostain, että Italiassa syödään näiden perinteisten ja kuuluisien italialaisten pitsojen lisäksi myös mm. jäätelöä pitsan päällä. Ananas on siihen verrattuna aika kevyt ihmettelyn aihe. Pidetään pannukakku pannukakkuna ja pitsa pitsana.
     
    ElvisThePelvis tykkää tästä.
  15. Molle

    Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2000
    Viestejä:
    1 091
    Saadut tykkäykset:
    67
    Onkos kukaan kokeillut Ooni pizza-uuneja? Sain viikonloppuna Loviisassa sellaisessa tehtyä artesaani-pizzaa ja oli aivan helvetin hyvää. Parin minuutin paistoaika ja se oli siinä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.06.2020
  16. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Mulla on Weberin pallogrilliin pizzauunilisäosa (ihanaa suomen kieli ihanaa!). Toimii pienellä harjoittelulla mainiosti ja tulee ohutpohjainen napolilaispizza parissa minuutissa.

    Smokin' PizzaRing (for 57 cm / 22.5") https://www.amazon.de/dp/B00CGTGQIS/ref=cm_sw_r_cp_api_i_g5q1EbH6AQTM5

    Ja helvetissä on oma kerros ananaspizzan valmistajille.
     
    tpi tykkää tästä.
  17. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
  18. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    678
    Saadut tykkäykset:
    255
    Mulla on ollut ajatuksena hommata tuollainen myös, kun/jos pitsakivestä aika jättää.
    Ah, mulla on vuosia käytössä ollut Tulikiven valmistama pitsakivi (näyttää etteivät enää niitä valmista), johon on ilmestynyt viimeisen puolen vuoden sisään halkeama. Ei sitä oikeastaan muuten huomaa, mutta rasva on alkanut imeytymään sen kautta toiselle puolelle kiveä.
     
  19. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tuon takia juuri hommasin oman pizzateräksen (MyPizza), kun menee pizzakiven edelle muun muassa siinä, ettei halkeile. Painaa kyllä kuin synti näin raavaankin miehen käsissä, mutta pizzat on melkein kuin suoraan pizzauuneista.
     
  20. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Päätinpä samantien testata tuon kylmäkohotuksen. Käytin siihen Myllyn Parhaan pizzajauhoja ja lisäsin vajaan teelusikallisen oliiviöljyä, kun katsomassani kylmäkohotusohjeessa sattui sellainen mauste olemaan. Taikina ehti kylmäkohota jääkaapissa n. 30 tuntia kunnes otin siitä äsken puolet lämpiämään ja takaisin pitsan. Täytyy kyllä sanoa, että pizzateräksellä jo ennestään hyväksi tuleva pohja parani, sillä nyt siinä oli mukana tietynlaista hienostunutta kuohkeutta ja erottuvampaa makua, jota myös oliiviöljy taisi parantaa tehden siitä hitusen makean muttei vienyt sitä silti liikaa pizzapohjan mausta pullamaiseen makuun.
     
    Moderaattori tykkää tästä.