Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    ^^
    Olen sitä ieltä, että joka ihan kaikki vanhat muistaa niin sitä tikulla silmään (vanha suomalainen kansansanonta).:);)
    ^
    Haluaisin ehdottomsati nähdä sen tekaistun kansainvälisen etsintäkuulutuksen....:p Olisi nimittäin niin, että siitä saisi kyllä mahtavat vahingonkorvaukset oikeudessa, kun sen riitauttaisi ja todistaisi ns. aiheettomaksi.;):cool:
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei muuten uutisten mukaan estänyt viranomaisia estämästä Suomesta poistumista pohjoisessa tai jopa sakottamasta siitä. Jotain selvitystä siitä, että ei ole välttämätöntä jne.
     
  3. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niin tiedotusvälineiden mukaan tekivät. Sehän todettiin sittemmin perustuslain vastaiseksi.(oikeasti)
     
  4. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Niin mediassahan (lehdistö jne.) tästä ei ollut yhtään? Ei ollut siitä, mitä tuhoa Covid-19 oli Kiinassa tehnty kuvitettuina kadulle kuolleesta maskipäisestä miehestä? Ei ollut siitä, että kyseessä on kausiflunssaa aggressiivisempi virus, joka on kaiken lisäksi meille tuntematon (ei rokotetta, ei immuniteettia)? Ei ollut siitä, että tämä virus on alkanut jylläämään Italiassa? Puhun siis nyt medioista, joita käytännössä jokainen lukee aamukahvinsa ohella.

    Ehkä olen sitten tällainen älytön mussuttaja, mutta kyllä, täysin vastuutonta toimintaa matkustaa siitä huolimatta. Mitä tulee taloudellisiin tappioihin, niin ehkäpä karma soi sen, että ko. reissaajat joutuivat työttömiksi/lomautetuiksi... Ehkä sen jälkeen he pohtivat, että "ai piru, matkan peruuttamisesta ei ihan tällaisia tappioita olisi tullut". :rolleyes: Oletan että sanot minun seuraavaksi kärsivän jälleen tietämättömyydestä, kun en ymmärrä, että korona olisi tullut muutenkin (vaikka olen tätäkin tässä ketjussa toistellut varmaan yli kymmenen kertaa). Niin, olisi varmasti tullut joo, mutta eikös nämä meidän hallituksen yliajalla lanseeratut koronanvastaiset toimet ole sitä melko hyvin tukahduttaneet... Joku looginen ihminen voisi jopa ajatella niin, että jos kerran koronanvastaisilla toimilla saavutetaan jotain, niin ehkä korona ei olisi levinnyt samalla tavalla Suomessa, jos reissajaat olisivat malttaneet olla reissaamatta suoraan tiedossa oleviin koronakohteisiin ja viruslinkoihin ja toki hallitus olisi nopeammin pistänyt stopin matkustelulle.
     
    Viimeksi muokattu: 16.05.2020
  5. jussi28

    jussi28 Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.07.2002
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    30
    No koitappa lähteä nyt suomesta italiaan. Pääsetkö?
     
  6. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Sä se olet sitten empaattinen ihminen. Koskas olet muuten viimeksi luopunut tuhansista tai sadoista euroista ilman minkäänlaista vastiketta? Edelleenkin on niin helppo huudella, kun ei ole itsellä latiakaan kiinni.

    Jos mitään ei tee, ei mitään tapahdu. Ja kaikkeen tekemiseen sisältyy riski. Mutta onko sellainen elämä sitten mistään kotoisin?
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Itse asiassa olen empaattinen, jopa siihen saakka, että siitä on muodostunut eräänlainen heikkous omassa elämässä. Yksi osoitus empaattisuudestani on se, että olen alusta saakka pitänyt hengityssuojainta päällä ollessani esim. kaupassa vanhusten kanssa samassa tilassa. En sen takia, että yrittäisin hysteerisesti suojata itseäni, vaan sen takia, etten tartuta muita, jos sattuisin olemaan sairas. Kuinka moni täältäkään voi sanoa samaa? Kuinka moni on ajatellut asiaa, mutta sitten todennut itsekseen, ettei ota virusta tarpeeksi tosissaan, eikä ala pelleilemään suojan epämukavuuden kanssa saati maksamaan niistä? En toki syytä tästä siis ketään.

    Enpä ole koskaan luopunut kerralla sadoista tai tuhansista euroista ilman vastiketta. Enpä tosin koskaan ole myöskään ollut tilanteessa, missä vaakalaudalla on viruksen levittäminen omaan kotimaahan. Helppo on tosiaan huudella, mutta itse olisin perunut matkan. Pidän surullisena sitä, jos yleinen mielipide on se, että normaali ihminen totta kai valitsee tässä lähteä matkalle, koska mikään ei mene satojen tai tuhansien eurojen tappion edelle. Väheksyähän ei saa myös sitäkään näkökulmaa, mitä ylimääräisiä kuluja tai tappioita se aiheuttaa, jos sairastuu.

    On muuten aika ironista, että puhut empatiasta... Kuitenkin välität tässä, että olet niiden yksittäisten henkilöiden kannalla, jotka ilmeisesti päätyivät mielummin pitämään satasiensa ja tuhansiensa vastineen kuin olemaan tuomatta koronavirusta osaltaan kotimaahansa. Suosit siis mielummin lomarahojansa vaalivia, oletettavasti hyvin toimeen tulevia ihmisiä kuin meitä muita täällä Suomessa. o_O Moni täällä tuntuu unohtavan puhuessaan empatiasta tai esimerkiksi yksityishenkilöiden vapaudesta, että on yksi puoltaa näitä normaalissa arjessa, mutta vallan toinen, jos panoksena on yksittäisten henkilöiden vapaus vs. kansaan kohdistuva virus (terveydelliset ja taloudelliset haitat).

    Hyväksyn toki sen, jos tämä kortti heitetään pöytään lähes jokaisessa väännössä, jos elämme tavanomaisissa olosuhteissa. Jos minä lähden nyt pyöräilemään, niin voin jäädä auton alle. Silti en aio hylätä pyöräilyä. Näissä latteuksissa on vaan se ongelma, että kun eletäänkin poikkeustilanteessa, jossa riskit ovat tavallista suuremmat, niin silloin ko. latteuden käyttö kuulostaa lähinnä absurdilta. On yksi asia uskaltaa pyöräillä, vaikka voi jäädä auton alle, mutta on toinen asia päättää reissata kohteeseen, jossa tiedetään jylläävän viruksen, johon ei ole rokotetta/immuniteettia ja jonka ärhäkkyydestä tiedettiin Kiinan esimerkin kautta. Kukaanhan täällä ei kuitenkaan tunnu sitä uskaltavan myöntää, että näistä kyllä uutisoitiin lähes maailmanlopun meininkiä lähentelevästi. Mielummin vähätellään asiaa ja sanotaan, että "no sori jos Italian reissaaja ei sattunut ennen matkaansa lukemaan dvd plazan x ketjun y viestiä :rolleyes:".
     
  8. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    En näe, että EtP vaatii jotakin kaiken kattavaa altruismia.
    En myöskään mollaisia häntä empatian puutteesta.

    Takaisin asiaan:
    Iltasanomat vetää yhteen tätä erilaisten mielipiteiden viidakkoa, jota olemme joutuneet katsomaan kriisin aikana. En väitä tietäväni, mikä on oikea tapa toimia, mutta viestintä pitää olla oikea-aikaista, yhtenäistä ja selvää. Nyt se ei sitä ole ollut.

     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  9. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Italiassa oli 20.2. mennessä raportoitu vain 4 koronatartuntatapausta. Pk-seudun hiihtolomat olivat 17.–21.2.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  10. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    ^Nopeat ovat viruksen liikkeet.
    Taloussanomat kyseenalaisti Italiaan matkustamisen 24. helmikuuta.
    Hallitus toimi konkreettisesti vasta kolmen viikon päästä eli 12.3.
     
    Viimeksi muokattu: 16.05.2020
  11. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mitä tiedettiin pääkaupunkiseudun/Uudenmaan lomien aikaan? Sehän se relevantein on, koska Uusimaa on ihan omassa luokassaan noissa tartunnoissa, eli Uudellemaallehan se on Italiasta ja Itävallasta tuotu.

    Hiihtolomien aikaan:
    - Suomen viranomaiset eivät kehottaneet välttämään matkustamista Italiaan tai Itävaltaan
    - Italian tai Itävallan viranomaiset eivät olleet ryhtyneet eristystoimiin oman maan rajojen sisäpuolella
    - Italiassa oli raportoitu neljä kuolemantapausta; neljä.

    Mistä olisi pitänyt tehdä johtopäätös, että ei matkusta? Siitä, että Kiinasta tai Aasiasta kuuluu kummia ja mikään ei viittaa siihen, että täällä tapahtuu.

    Myönnän kuitenkin virheeni siltä osin, kun olen viitannut dvd-plazaan. Täälläkään ei suositeltu välttämään matkustamista vielä tuolloin. Täällä on keskitytty ainoastaan jälkiviisastelemaan, että olisi pitänyt ymmärtää jostain lähteestä tehdä joku arvio, jonka perusteella olisi pitänyt perua matka.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tällaista tilannetta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Media ei ole raportoinut zombejen vallanneen mitään maata. Ja kuten todettu, koronakaan ei tuolloin "riehunut" missään päin eurooppaa.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Anakronismi, termi "viruslinko" keksittiin ja sen viittaama ilmiö tunnistettiin vastan sen jälkeen, kun kaikki paikat oli jo suljettu.

    En nyt löydä missä kohtaa tätä ketjua vielä viittaat siihen, että aihetta olisi kommentoitu argumentilla "olisi tullut Suomeen kuitenkin". Sille varalle, että yritit edes laidasta osua minuun, niin minä en ole tuota argumenttia koskaan esittänyt.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Niin, jos ei ole työelämässä, korona ei vaikuta omaan talouteen eikä ole perhettä, niin aika moni asiaa menee "kyllä minä olisin jos.." -sektorille.
     
  16. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Pääsee lähtemään Suomesta nyt ainakin autolla Ruotsiin. :);) Eriasia on päsekö sieltä eteenpäin, kun rajat ovat kiinni.:eek: Lentojakaan ei vielä ole.:eek:
    Tätähän olemme yrittäneet monta kertaa kertoa.:D Joillain on vain täysi kielto päällä, jotta tämä viesti menisi oikeasti läpi tajuntaan.;) Olen jostain lukenut erilaisista fiksaatiosta.:confused: Tämä Italian reissaajat nyt näyttää olevan sellainen.:rolleyes::oops:o_O
     
    Viimeksi muokattu: 16.05.2020
  17. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Eikö zombit ole ?:confused::eek: Minusta FOX (uutiset) raportoi ainakin jakson viikossa tuosta valloituksesta?;):):p

    Sepä se meillä täällä Helsingissä hiihtolomat alkoivat jo ennen kuin Italiasta tuli raportteja korona viruksesta, niinpä porukat oli jo siellä lomalla, kun häslinki alkoi.:D

    PS. Vähän hymyä.:) Älä ota tätä jeesustelua (täällä tässä keskustelussa) vakavasti.;) Ei tässä keskustelussa ole moneen viikkoon kukaan (minä kukaan luettuna) enää kirjoittanut mitään järkevää.:p
     
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Ennen helmikuuta 2020 tiedettiin jo, että Italia on julistettu hälytystilaan ja että korona on levinnyt useaan maahan Euroopassa, joskin tuolloin todetut viruksen kantajat ja kuolonuhrit olivat luonnollisesti vähissä. Tietoa oli luonnollisesti tullut myös siitä, miten virus oli edennyt Kiinassa (muun muassa tuolloin oli jo ylitetty 2000-luvun alun sars-epidemian uhriluku Manner-Kiinassa). Sen voin myöntää, että kun käytin googlen aikavälihakua otsikoiden etsimiseen, niin tuloksia tuli vähemmän kuin odotin. Joka tapauksessa tietoa oli ja uskoisin, että korona kuitenkin sanana taisi olla joka päivä lehdissä. Näin ollen voin sen verran hillitä vimmaani, että epäilemättä arvio matkustamisen järkevyydestä olisi vaatinut myös hieman kykyä lukea rivien välistä. Sanotaanko kuitenkin näin, että jos minulla on tiedossa reissu maahan jossa
    1. On julistettu hälytystila viruksen (johon ei ole immuniteettia tai rokotetta) takia
    2. On virus jonka tiedetään levinneen kulovalkean tavoin ja suht. nopeasti Kiinassa
    niin ehkä kuitenkin mielummin ottaisin takkiini matkan hinnan. Sehän on toki tullut selväksi, ettei vielä tuolloin ollut tullut suosituksia liittyen matkustamisen välttämiseen. Tämä oli hallituksen virhe mutta se ei poista sitä tosiasiaa, ettei hallituksen linjan tulisi määrittää sitä, mitä riskejä yksilö ottaa ja ei ota.

    Tiedän toki termin alkuperän ja sinä varmaan olet tietoinen siitä, että jotkut termit vakiintuvat ja muuttuvat tarkoittamaan jotain tiettyä, yleistä ilmiötä tai asiaa. Tarkoituksenani oli ilmaista, että on vastuutonta käytöstä mennä silloisessa tilanteessa lomailemaan kohteisiin, jossa on ainakin maineen mukaan enemmän sääntö kuin poikkeus, että ollaan niin lähellä tuntemattomia ihmisiä, että haistetaan, mitä pastillimerkkiä he käyttävät.

    Tässä taas viittasin tapaasi viisveisata jo toteamani asiat ja esittää ne minulle ikään kuin tietämättömän moukan uutena tietona. Voit toki palata aiempiin vääntöihimme ja katsoa kuinka monta kertaa siellä toistan jotain asiaa aina sen jälkeen, kun kritisoit, etten ota ko. asiaa huomioon (esim. se absurdi vääntö siitä, että rankaisit minua heti jos en luetellut baarinomistajasta riippuvaista joukkoa ihmisiä, ikään kuin se ei olisi minulle selvää, että baarissa on kiinni muitakin kuin omistaja). Halusin tässä siis jo valmiiksi vastata asianhaaraan, jonka oletin sinun esittävän.

    Onko tämä niitä argumentteja, joiden mukaan asiaa tai ilmiötä ei voi kritisoida ilman että edustaa niitä? Sehän on päivänselvä asia, että työssä oleva ja elämänsä säännöllisten tulojen varaan rakentanut on eri asemassa yhteiskunnan lukkiutuessa (mikäli on alalla, joka siitä kärsii) kuin sellainen, joka on jo valmiiksi työtön tai lomautettu. On myös päivänselvää, että mikäli on vastuussa itsensä lisäksi myös perheestä, niin taloudelliset paineet kasvavat. En tätä suinkaan vähättele.

    Olen sen takia ihmetellyt tätä taloudellisen puolen itkua, kun vaakalaudalla on kuitenkin kansanterveydelliset seikat. Maailma ei ole mustavalkoinen, mutta haluan uskoa, että on tärkeämpää taistella kansaa uhkaavaa virusta vastaan kuin huolehtia siitä, miten osan ihmisistä käy kun tulot laskee ja juoksevat kulut sattuvat olemaan liian kovat. Ymmärrän että rahalla on väliä (ajaahan se ihmisiä itsemurhiin, masennukseen ja katuojaan), mutta välillä osan kommenteista paistaa se läpi, että koronaa ei oteta todesta ja ollaan vittuuntuneita muille ihmisille, joiden hysterian takia joudutaan aivan turhaan olemaan seisahtuneena.
     
    Viimeksi muokattu: 16.05.2020
  19. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 093
    Saadut tykkäykset:
    436
    Italiahan päästää turistit maahan vasta 3. kesäkuuta alkaen joten nyt voi olla vielä vaikeaa. Toki matkaan voi lähteä, veneellä kun kirjaimellisesti kiertää euroopan niin - veneestä riippuen - saattaa jopa päästä perille sopivasti kesäkuun alussa. :)
    Näillä näkymin lentoliikenne tulee vilkastumaan kesäkuussa kun eu:kin vähentää rajoituksia, joskin näyttää siltä että lentoyhtiöt eivät ole vielä päättäneet mitä tehdä, jotain lentoja näytti olevan buukattavissa ainakin kesäkuun puolivälistä alkaen.
     
    Viimeksi muokattu: 16.05.2020
    Vanha_susi tykkää tästä.
  20. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Vakavasti puhuen: Se vain on sillä lailla, että juurikin hallituksen linja, sen säätämät lait, asetukset ja määräykset (myös suosikset suuressa määrin) määrittävät useita niistä riskeistä, joita joudumme tässä yhteiskunnssa sen jäseninä ottamaan. Samoin ne myös rajoittavat joitain riskejä.

    Tuon väitteesi pohjalta jokainen voisi ihan itse määrittää miten anarkistisesti eläisi, ei häntä siitä voisi tuon ajatuskulun mukaan tuomita saati rangaista!:D Tuon mukaan on myös täysin oikein ja jopa kiitettävää, että jotkut Pohjois-Suomen (kuten Oulun bilettäjät) viettivät hiihtolamaansa Italiassa, vaikka virus oli siellä jo silloin laajalti levinnyt ja se tiedettiin(hiihtoloma Oulussa paljon myöhemmin kuin Helsingissä).;) Suomeksi väitteesi on ns. oxymoron!:D Et voi olla yhtämieltä toisista yksilöistä ja täysin toista mieltä toisista.:);):p

    Sinun pitäisi myös kehua ne Ouluset autoilijat, jokta yrittivät Uudelle maalle sulun aikana.(selkeä suosituksesta poikkeava oma valinta):oops::rolleyes:

    Sekä tuomita jokainen, joka nyt pitää etäisyyttä toisiin, käyttää maskia ja on vapaaehtoisessa karanteenin omaisessa eristyksessä!(Koska noudattaa suosituksia ja niitähän ei siis pitänyt noudattaa?):p;):)