Katseluetäisyys ?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Boxer, 03.05.2020.

  1. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    Useat julkisesti esitetyt taulukot pohjautuvat ITUn (International Telecommunication Union) suosituksiin, mutta alkuperäisissä taulukoissa puhutaan kuvan resoluutiosta, ei panelin pikselimääristä. "As UHD content is currently not very widespread, and the habits of consumers nowadays include watching online available content that is often only available at lower resolutions and reduced quality, the optimal viewing distance may vary with the usage condition in the home environment, i.e., smaller viewing distance when watching high quality UHD content and larger viewing distance when watching low quality web content. In some conditions, it may also prove advantageous to reduce the active screen size in order to avoid visual discomfort issues such as simulator sickness. While one could stick to the original ITU methods, optimal guidelines on viewing distance might need to be developed both for lab experiments as well as for the home environment, in particular for large UHD displays". Sorry englanninkieli, mutta helppolukuistahan tuo (pdf): https://tinyurl.com/y8xnfrnx
    Tässä englantilaisen riippumattoman kuluttajajärjestön taulukko, joka näyttää sopivan kuvakoon (HD-resoluutiolla) kun siirtää etäisyys-liukua (jalat kannatta muuttaa metreiksi): https://tinyurl.com/yagpoqn7
     
    nepa tykkää tästä.
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Onhan siinä metriversiokin. Minusta ihan käsittämätön laskuri. Omalle 3,5 metrin katseluetäisyydelleni tuo ehdottaa 55 tuuman telkkaria. Nyt on siis 75 tuumaa, ja olen viime aikoina alkanut miettiä, että isompi olisi kiva (vaikka mahduttaminen olisi ongelmallista). Itse en ole kuullut vielä kenestäkään, joka olisi valittanut, että telkkarin katsominen kärsii liian isosta kuvasta. Sellaiset ihmiset eivät varmaan käy koskaan elokuvateatterissa.
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2020
    tpi ja nepa tykkäävät tästä.
  3. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 768
    Saadut tykkäykset:
    318
    Minulla on suunnilleen 3 metriä 55" alkaa nyt tuntumaan todella pieneltä. Ongelma on, että onko seuraava 65" oled vai joku 75" ledi. 70+ oled on vaan jo niin sika hintainen, että en siihen vain ryhdy.
     
  4. Hege

    Hege Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.07.2017
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    8
    Mulla on tietokoneen ja PS4:n näyttönä 43" 4K-telkka. Katseluetäisyys tilanteesta riippuen 60-100cm ja on just sopivan kokoinen.
    Olkkarissa taas 65" oledi ja tarvisi vähintään kyllä sen 77" kun katseluetäisyyttä on jotain 2,5m. Ja silloinkin olisi varmaan turhan pieni. Pitäisiköhän vaihtaa OLED halvempaan LED-malliin niin saisi enemmän tuumia sopuhintaan :(
     
  5. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Miten olisi laihialaisen marttakerhon taulukko... :rolleyes:

    En ehkä ihan ymmärrä mitä ajat takaa.
    Yritätkö kertoa muille miltä etäisyydeltä TV:tä pitää katsoa vai haluatko kertoa miten itse sitä katsot, vai valistaa ylipäätään mikä on oikein ja mikä väärin?
     
    Hippo tykkää tästä.
  6. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    En minä aja mitään takaa. Minä etsin tietoa ja sen perusteita. Kukaan ei tässä ketjussa ole edes yrittänyt kumota niitä. Sen sijaan valitetaan, että "miksi kerrot meille totuuden päin naamaa, se on epäkohteliasta ja loukkaavaa".
     
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Minusta tämän ketjun perusteella näyttäisi vähän siltä, että sinulla on kotona foorumin yleistasoon nähden pienehkö telkku, ja kummallisilla perusteluilla yrität vakuuttaa meitä siitä, että isompi töllö olisi huonompi valinta kotiin, ja että me muut olemme tyhmiä kun meillä on liian isot telkkarit. Minusta on ihan ok, jos kotona on pienehkö telkkari, koska ihmisillä on erilaiset prioriteetit elämässä, mutta meidän muiden yrittäminen vakuuttaa siitä, että pieni telkkari on parempi kuin iso, on kyllä aika kummaa touhua.
     
  8. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    Kyllähän se vaikuttaa sekin minkä kokoinen tv on. 4k on vähän erilaista katsoa samalta matkalta jos toinen on 40 ja toinen 82 tuumainen.
     
  9. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    Minä en ole esittänyt omia perusteluitani, olen vaan kertonut mikä on suositeltu katseluetäisyys katsottaessa HD-materiaalia, ja että HD-lähete toistuu HD-tarkkuudella, vaikka itse television näyttöpaneli pystyisi tarkempaankin. En ymmärrä, mitä kummallista siinä on.
    Jos joku on toista mieltä, siihen on hänellä täysi oikeus. Tiedättehän: Yksi ynnä Yksi on Kaksi, mutta jos jonkun mielestä se onkin Kolme, koska Kolme on suurempi ja jotenkin parempi luku kuin Kaksi, minulle se sopii. Väärinhän se on, mutta ei se minun ongelmani ole, kunhan kaveri ei ala verovirkailijaksi.
     
  10. Zilenzio

    Zilenzio Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.10.2012
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olohuoneessa etäisyys reilu 3 metriä ja kuva 120", vierashuoneessa 2 metriä ja 65". Suurimmaksi osaksi vähintään 1080p on laatu. Onhan noita kaiken maailman taulukoita, mutta itse laittanut sellaisen kuvan kuin seinälle vain mahtuu :D
     
  11. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    No tuo kuluttajajärjestön taulukkohan on ainakin ihan kuraa eikä perustu ainakaan mihinkään resoluutioon. Jos 3 metristä katsoo suosituksen mukaista 50"kuvaa niin eihän siitä edes erota onko kuva 1080p vai 4k. Itsellä katselumatka 2.8m ja scope kuva 110". 1080p kuva on ihan priimaa omalla epsonin tykillä. Sen verran zoomaillut että 130-140" scope olisi passeli koon ja tarkkuuden puolesta tuolta matkalta.

    Edit. Luin tuon alustuksen nyt kunnolla.

    "Too small and you'll squinting at your favourite shows, while too big a TV will dominate the room and you won't be sat far enough away to take it all in."

    Eli ilmeisesti nämä tyypit menevät sisustuksen ehdoilla eikä niiden aivot pysty prosessoimaan isompaa kuvaa. No se on niiden oma ja kovin harmillinen ongelma.
     
    Viimeksi muokattu: 04.05.2020
  12. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    Menee puurot ja vellit näköjään sekaisin. HD-kuva on HD-kuva, on kysymys sitten 2K-, 4K- tai 8K-televisiosta. JOS 4K-televisiolla katsotaan 4K-kuvaa, tilanne on tietenkin toinen. Tämän luulisi jo tähän asti tulleen selväksi.
     
  13. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Ei tuo katseluetäisyys tuon saitin mukaan olennaisesti muutu vaikka olisi 4k televisio jolla katsotaan 4k kuvaa.

    "The suggested viewing distances in the tool above are based on high-definition televisions, but many now come with 4K ultra HD screens, meaning you can sit that little bit closer. Pictures on these TVs can have four times the detail of a Full HD set, but you really need to go 40-inch or larger to appreciate the jump in picture quality. So if you're expecting to watch 4K content, don't be afraid to opt for sets at the upper end of the scale shown above - or even a bit higher. For example, with a 40-inch 4K TV, 7 feet should be a comfortable distance."

    Kyllä, sopiva 4k tv reiluun kahteen metriin on noiden mielestä n.40". Tämä on kotiteattereihin ja leffoihin keskittynyt foorumi joten ehkä tuo sinun inno-näkökulma (ja sitä tukevat linkkaukset) sopii paremmin jonnekin vauva.fi tai me naiset-foorumeille. Tällä foorumilla miehet haluaa elokuvansa isoilta näytöiltä joilla immersio on kohdallaan. Näköjään muutama poikkeuskin aina mahtuu joukkoon.
     
    JanneB tykkää tästä.
  14. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    muistakaahan ottaa vahva etukeno kun katsotte 16:9 töllöllä sitä 2.35:1 scope materiaalia... ei varmaan ole noissa "suosituksissa" kauheasti otettu kantaa materiaalin kuvasuhteeseen.
     
  15. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Joku ohjehan oli joskus että katselumatka on 2X kuvan korkeus ja tämä siis 16:9 suhteella. Scopellahan tuosta tulee reilusti enempi tuumia kun television kuvasuhteella. Itsellä tuo kangas 115" 16:9 suhteella ja se on korkeuden puolesta passeli mutta leveyttä sais olla enemmän. Joku 140" scopena ois aika hyvä, ihan sama mitä innohemmot sanoo ja suosittelee. Ei ne leffateattereista ja immersiosta mitään ymmärrä kuitenkaan.

    Niin ja hyvällä tykillä 140" scope, 1080p ja alle 3m katselumatka on ihan hyvä yhdistelmä. Paskat vehkeet jos kuvassa on jotain vikaa.
     
    tpi tykkää tästä.
  16. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 477
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Aika hauska keskustelu. Jotenkin tuntuu epäuskottavalta, että näin suurelta osalta plazalaisia puuttuu tämä tärkein tietämys.
    Ensin se katseluun tarkoitettu laite. (tässä menen itse sillä, että suurin mahdollinen kuva, mikä ikinä mahtuu tuohon katselutilaan ja suosittelen tätä kaikille, jotka edes vähän harrastavat). Sitten laitteen tuottaman kuvan halkaisijan ja halutun tarkkuuden mukaan mitataan optimaalinen katselupaikka. Sen jälkeen monikanavaiset kaiutinjärjestelmät kohdennetaan tähän paikkaan.
     
    opelman tykkää tästä.
  17. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Tuskin suurimmalta osalta puuttuu tietämystä mutta nuo mainitsemasi seikat tuossa järjestyksessä vaativat käytännössä dedikoidun tilan. Aika harvalla semmoista on. Ei ole minullakaan ja se on juuri se asia mikä estää suuremman kankaan käytön.
     
  18. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    Eihän tuossa sanota muuta kuin että 40-tuumaisessa ja sitä pienemmässä televisiossa pikselit ovat niin pienet, että HD- ja 4K-materiaalin välillä ei ole suurtakaan silmin nähtävää eroa. Aika selvä juttu, vai mitä?
     
  19. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Siinä sanotaan että 40" 4k tv on miellyttävällä etäisyydellä 7 jalan päässä. Aika selvä juttu, vai mitä? Ei noilla sinun ja linkkiesi katselumatkoilla katsota järkevästi muuta kuin uutisia ja salkkareita. Trollaustahan tämä sinun koko ketjusi on ja varmasti arvasit jääväsi melko yksin mielipiteinesi tällä foorumilla. Mutta saatiinpahan keskustelua sentään.
     
  20. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    4k -televisioista: "Pictures on these TVs can have four times the detail of a Full HD set, but you really need to go 40-inch or larger to appreciate the jump in picture quality." Varmaan jokainen tällä palstalla ymmättää että pikselikoko 40-tuumaisessa HD-televisiossa on niin pieni, että 4K-kuvanlaadulla ei saa mitään lisäetua millään järkevällä etäisyydellä. Ei ole hyvä tapa väittää selvää totuutta trollaukseksi. Jos sinulla on yhtään mitään järkevää argumenttia sitä vastaan, että HD-kuvaa pitäisi katsoa HD-kuvalle suositellulta etäisyydeltä, kerro ihmeessä. Tuontyyppinen roskapuhe ei ketään vakuuta.