Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 726
    Saadut tykkäykset:
    388
    Pandemian vaara-aika kestää niin kauan kunnes saadaan se rokote. Siihen asti pitää vaan pitää homma niin hallussa että terveydenhuolto sen kestää. Sitäkään ei vielä tiedetä kuinka monelle sairastaneista se immuniteetti syntyy ja kuinka kauan se kestää. Etelä-Koreastahan raportoitiin jo ihmisiä jotka sairastuivat uudelleen koronaan, eli testattiin positiiviseksi, sitten negatiiviseksi, ja taas positiiviseksi. Voi olla vääriä testituloksia mutta pointti on että ei ole mitenkään varmaa että sairastamalla saadaan varmuudella kunnon 100% immuniteetti joka kestäisi vuosia. Sekin epävarmuus pitää huomioida. Ja mikäli näin olisi, ja rokotteenkin kehittäminen sen vuoksi venyisi, niin tästä saattaa tulla pidempiaikainenkin vuosia kestävä vitsaus joka tulee aina uusina aaltoina meitä kiusaamaan.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  2. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 726
    Saadut tykkäykset:
    388
    Ettei vaan olisi mennyt niin, että käytettiin räikeästi hyväksi pakkotilannetta. Ensin myyjä soittaa, kasvattaa luottamusta, ja ehdottaa että hän voisi alustavasti selvitellä saisiko jostain suojaimia. Sitten vaikka seuraavana päivänä soittaa että nyt olisi saatavilla, mutta pitää toimia heti. Joku toinen on juuri ostamassa sitä erää, ja jotta se saadaan pitää äkkiä siirtää rahaa belgialaiselle tilille. Kyse on minuuteista, nyt ei kerkeä hakemaan hyväksyntiä tai tekemään mitään tarkistuksia. Siinä on sitten paineen alla tehty hätiköity päätös ja ostettu epäkuranttia tavaraa ylihintaan. Myyjä toki pitää huolen siitä ettei missään paperissa ole tarkkoja speksejä jotta voi myöhemmin sanoa että kyllä nämä sen tilauksen vaatimukset täyttää. Tässä yksi fiktiivinen skenario.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 591
    Saadut tykkäykset:
    523
    Missä raportoitiin kenenkään sairastuneen uudestaan? Positiivisista testituloksista muistan lukeneeni, mutta en siitä, että sairaudentila olisi palannut.
     
  4. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Koska olin nuoruudessani ensin virkamies ministeriössä, kuten täältä on jo varmaan käynyt ilmi. Voin sanoa, ettei tuo skeaanrio ainakaan silloin olisi voinut toteutua ilman virkamiehen täysin tietoista apua ja osallistumista huijaukseen. 70-luuvulla ja 80-luvun puoleen väliin asti oli vielä se sota sen verran muistissa, että tuollaisesta myyntistrategiasta varoitettiin ihan ekaksi. Oli kuulemma ihan varma merkki huijauksesta.

    Sitten myöhemmin olin jotain ihan muuta, koska minä mokasin siellä (ministeriössä) ja jouduin eroamaan. Onneksi minun taitoni oli havaittu yksyisessä yrityksessä ja saman tien (siis ihan samana päivänä) minua pyydettiin sinne ensin päälliköksi ja myöhemmin johtajaksi. Ja palkka tietysti oli moninkertainen ministeriön palkaan verrattuna.

    Jos tuo olisi nyt oikeasti toteutunut skenaario tuosta ostosta, niin paljon sen 80-luvun jälkeen on unohdettu.

    Silloin ei missään tilanteessa saanut tehdä mitään ilman tarkkoja speksejä ostoksesta. Enkä oikein usko, että saa tehdä vieläkään, jos sääntöjä vähänkään noudatetaaan.
     
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Melkoinen veijari on kyllä kyseessä, kun katsoo tätä Päivärinnan haastattelua. On belgialaista pankkitiliä, uudenkarheaa Bentleytä, vastuunottamista pakoilevaa vastausvalmiutta unohtamatta stailausta ja elekieltä, joka ei nyt ei ihan taida sopia tunnolliselle liikemiehelle (tuli hieman Samuli Edelmannin laitapuolenkulkijahahmojen viboja). Otaksuisin, että näin pääsi käymään, koska kasvomaskien hankkimiselle tuli kiire ja selkeästikin asiaa hoiti taho, jolla oli sen verran köntsät housuissa, että meni tekemään kaupat perehtymättä siihen, mitä ollaan ostamassa ja siihen keneltä niitä ostetaan ja minkä välikäden kautta. Tässä muuten on taas yksi osoitus siitä, kuinka järkyttävää on se, että meillä on varmasti fiksuja ja tunnollisia ihmisiä työttöminä ja sitten korkeissa viroissa on tällä tavoin asioita hoitavia ihmisiä. Juuri tällaisten asioiden takia allekirjoittanut todellakin kyseenalaistaa sen, kun aletaan vouhottamaan palkan "ansaitsemisesta".

    Tässä kaikessahan unohtuu helposti sekin, että vaikka siellä olisi tehty tilaus huolimattomasti, niin täytyihän tällä välikädellä olla jonkinlainen alkeellinen käsitys näistä kasvomaskeista, varsinkin kun hän niitä nyt tässä haastattelussa selvensi. Jos tässä ongelma oli se, että hänelle oli annettu liian ympäripyöreät ohjeet, niin selkeästikin hän teki tietoisen ratkaisun olla tilaamatta tarpeeksi suojaavia kasvomaskeja. IL:n kommenttikentässäkin tunnutaan viisveisaavan asioista kuten moraali ja lähinnä onniteltiin Onnia jos/kun onnistui viilaamaan valtio linssiin ja tekemään voittoa.

    Olen itse asiassa itsekin sohaissut tätä FFP/(K)N -standardipesää, mitä tulee kasvomaskeihin. Tuli tilattua hengityssuojaimia Kiinasta juurikin tuolla FFP2/(K)N95-standardilla. Päivärintakin olisi voinut juuri perehtyä asiaan, sillä tosiaan kirurgiset kasvomaskit eivät ole hengityssuojaimia, vaikka esim. Aliexpressissäkin moisia muka kaupitellaan FFP2-standardin omaaviksi. Päivärinnan haastiksessahan mainittiin myös siitä, että tilaukseen kuului myös alempitehoisia FFP1-standardin kasvomaskeja, jotka eivät suojaa koronavirushiukkasilta.
     
    Viimeksi muokattu: 15.04.2020
  6. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
  7. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
  8. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Nyt THL on päästänyt kyllä todellisen aivopierun ilmoille. Heidän mukaansa jopa 5-10 % uusimaalaisista on saattanut saada tartunnan. Tämä THL:n arvio on lähetetty hallitukselle ja löytyy virallisista papereista.

    Aivan posketon väite.

    - Edes siinä THL:n alustavassa vasta-aine-datassa ei ollut yhdessäkään n. 150 näytteen erässä noin isoa osaa. Isoimmassa oli 3,4, pienimmässä 0,0. Keskiarvo oli 1,4 %.

    - Kuolemien määrä ei ole missään linjassa siihen, että 5-10 % olisi saanut tartunnan. Kuolemien määrä viittaisi siihen, että n. 1 % on saanut tartunnan. Hetkinen.................. 1,4 %, perhaps? :)
     
  9. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    "Näytteitä on otettu ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta."

    Ja tällä reseptillä on saatu positiivis-keskiarvo 6,6 % tai jotain. Nyt toisaalla sanovat, että kaikista uusimaalaisista jopa 5-10 % on sairastanut...
     
  10. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niinpä! Lainaan vanhaa sanontaa; Ken elää, se näkee.

    Mutta tota prosenttilukua koko väestöstä on erittäin vaikea uskoa.

    Mielenkiintoista joka tapauksessa on, että Suomessa ihan jokaikinen numeerinen mallinnus on saanut aivan todella ylä kanttiin olevat arviot sairastuneiden määristä, sairaanhoitopaikkojen tarpeesta ja tehohoidon tarpeesta.

    Toteutuneet luvut ovat tähän asti olleet kaukana mallien antamista. Lähde: MTV3 Uutiset. Siis toteuma on ollut pienempi

    Oikeasti toteuman olisi pitänyt osua parhaimman ja huonoimman skenaarion väliin edes jossakin mallissa. Sain sen kuvan STM:n edustajan lausunnosta hallituksen tiedotustilaisuudessa, että myös heidän käyttämänsä malli antoi liian synkän kuvan toteutuneesta. Vaikka se on Aalto yliopiston tutkijoiden mallia optimistisempi lehtitietojen mukaan. Eli siinä oletetaan tarvittavan vähemmän sairaanhoidon resursseja.

    Olemmeko me suomalaiset noin kokonaisuutena paljon paremmin ohjeita noudattavia ja lainkuuliaisia kansalaisia, kuin mitä mallit olettavat? Nämä mallit olettavat nimittäin aina, että tietty osa joukosta ei toimi halutulla tavalla, ja osa heistä sitten levittää sitä tutkittavaa asiaa. Onko tuon joukon prosenttiosuus arvioitu Suomessa jostain syystä liian suureksi? Jos on, niin miksi? Jos ei, niin miksi sairastuneita on havaittu niin vähän? Miksi sairaalapaikkoja tai tehohoitoa tarvitaan niin vähän? Mikä meissä on erikoista, koska nyt alkaa näyttää täältä katsomosta, että jokin meissä on aika erikoista.

    Kaikki tuo on suhteutettu väkilukuun eli kuinka monta 100 000 henkilöä kohden on sairastunut.

    Jos olemme lainkuuliaisia, niin se olisi todella hyvä uutinen. Jos emme, niin miksi emme sairastu samoin kuin muut kansat Euroopassa? Siinä kaksi ensin mieleen tulevaa kysymystä. Muitakin mahdollisuuksia kannattaa pohtia.
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2020
  11. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Vaikka olen suominut (no pun intended) suomalaisten käyttäytymistä, mitä tulee suositusten ylläpitämiseen, niin voisin kuvitella, että hyödymme kansana korona-aikana juuri siitä, mistä meitä maailmalle parjataan: olemme sinänsä jo sisäänrakennetusti sosiaalista etäisyyttä harrastava kansa. Sisämaassa niin maantieteelliset kuin sosiaaliset etäisyydetkin ovat verrattain pitkiä, mikä selittää hyvää tilannettamme ja toisaalta esim. sitä, että enemmän ulkomaailman tyyliä mallintavalla Uudellamaalla on suurin osa tartunnoista ja kuolemista. Ihmisissähän löytyy sinänsä julkeutta, itseriittoisuutta ja suoranaista tyhmyyttä samalla prosentilla kaikkialla, mutta ehkä meidän tapamme harrastaa tuota on paljon hillitympää kuin muualla maailmassa.

    Toivotaan nyt vaan, että tuo sekoilu Uudenmaan eristämisen suhteen ei kostaudu. Vaikka maakuntaraja toki vuoti aika pahasti eristyksen aikana, niin sen poistumisen jälkeen pahoin pelkään, että maagisesti tartuntamäärät kasvavat muualla Suomessa tai tulee ainakin näitä useampaa henkeä koskettavia tartuntaketjuja. Jos näin käy, niin toivottavasti jokainen, joka vastusti Uudenmaan eristämistä, katsoo peiliin. Tässä ketjussahan on kuitenkin alusta asti ollut monella vähän se nössöilylinja, että rivien välistä annetaan ymmärtää, ettei kellään ole mitään vastuuta, mitä tulee koronan eristämisen ja hidastamisen vastaiseen toimintaan.
     
  12. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    279
    Malleissa tosiaan käytetty Italian ja muiden välimerellisten maiden dataa pohjana, joissa täysin erilainen kulttuuri ja väestötiheys. Ja sitten ihmetellään, miten harvaanasutussa ja sosiaalisesti vetäytyneessä maassa tauti ei leviäkään samalla tavalla. Uudenmaan eristys oli turha toimenpide, vaikka ei siitä nyt isoa haittaakaan ollut, kun ei pidempään kestänyt. Taitaa Ruotsi olla kuitenkin valinnut sen oikean taktiikan.
     
  13. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Business Insider, Forbes ja Washington Post on parin päivän aikana tuonut esille teoriaa että covidin karkaaminen Wuhanin viruslaboratoriosta ei olisi mahdoton ajatus. Mediat viittaavat vuoden 2015 tiedusteluraportteihin joissa ollaan äärimmäisen huolestuneita labran turvatoimiin ja että lepakoista lähtevän koronan karkaaminen labrasta on hyvin mahdollista. Muun muassa Berkleyn yliopiston professori kertoi että tätä mahdollisuutta ei pitäisi pitää salaliittoteoriana.
     
    Snäckby tykkää tästä.
  14. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 611
    Saadut tykkäykset:
    129
    Helsingin seudun kauppakamarilta tuli postia koulutuksista. Ehdotan Onni Sarmastea pitämään koulutusta: Sopimusten tekeminen demari vetoisen osto-organisaation kanssa. Suosio olisi varma ja jäsenet tyytyväisiä.
    Onni kun voittaa tämän maskit keissin niin on kyllä Bentleyn ansainnut. Lisäksi Niinistö voisi kutsua hänet Linnaan 6.12.2020 tapaamaan ministereitä.
     
  15. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 726
    Saadut tykkäykset:
    388
    Tähän uutiseen viittasin:
    https://www.hs.fi/tiede/art-2000006472379.html

    Tuossa on paljon puutteita, ja se jää epäselväksi onko tullut uusia oireita vai onko vain uudestaan positiivinen ilman oireita.
     
  16. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    New Yorkin tilannetta käsittelevän New York Timesin artikkelin lukemisen jälkeen mieleen palasi se, miten paljon sellaisia koronaan liittyviä kuolemia tapahtuu, joita ei kirjata koronakuolemiksi. Lombardiassa tehtiin jo aiemmin samanlainen havainto.

    Se muodostaa yhden ongelman, ettei tiedetä tartunnan saaneiden määrää. Se muodostaa toisen ongelman, ettei tiedetä edes kuolleiden määrää.

    Todennäköisesti vasta jälkikäteen vuositason dataa vertailemalla voidaan laskea koronan vaikutus kuolleisuuteen. Siinäkään tuskin pystytään täysin sanomaan, ketkä heistä kuolivat koronaan, mutta ainakin voidaan melko tarkasti päätellä kuinka suuri osa kuoli koronan aiheuttaman ilmiön seurauksena. Vasta-aine-testeillä puolestaan saadaan selville, kuinka suuri osa väestöstä sairasti taudin. Jos tällä hetkellä paras arvio tiedettyjen kuolintapausten pohjalta on 0,4 %, niin se voi ehkä jopa tuplaantua tuosta, jos mukaan lasketaan myös ne jotka esimerkiksi kuolevat kotiinsa ilman koronadiagnoosia.

    On muuten järkyttävää katsottavaa ne New Yorkin tilastot. Koronan kylään saapuminen todellakin näkyy tilastoissa... 9/11:kin jää New Yorkissa pikku piikinkaltaiseksi sen rinnalla. Tämä jo yksistään kertoo, että tuntuu vaikealta uskoa eron esim. kausi-influenssaan olevan vain 4-kertainen. 10-30-kertainen paremminkin?

    Deaths in New York City Are More Than Double the Usual Total
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  17. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Siinäpä se @Tilt-type kukaan ei vielä tiedä tästä tarpeeksi. Se on minun yhä varmistuva mielipiteeni.

    Toinen on se, mitä matematiikan professori sanoi meille luennolla: "Muistakaa, että tieteessä neljännes on vähintään 25 vuotta, mutta toisinaan se on jopa 250 vuotta". Silloin minulle kolahti, että kestää aina pirun kauan ennenkuin uudesta ilmiöstä tai uudesta ajatuksesta ymmärretään tarpeeksi, jotta siitä voidaan sanoa: "Nyt tiedetään, että tällainen se on".
     
  18. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kevennetään vähän. Tässäkin kuitenkin yhdistyy koronaeristäytyminen, elokuvat, palkittu Hollywood-näyttelijätär, video ja Suomi! :)

    "Näyttelijä Sharon Stone julkaisi torstaina Instagramissa videon, jossa kokkaa keittiössään yllään Marimekon Unikko-kuosin mekko. Videolla Stone kertoo kokkaavansa stroganoffia."

    https://www.is.fi/viihde/art-2000006476754.html
     
  19. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Kevennykset pois. Suomelle ennustetaan järkyttävää kohtaloa koska rajoituksia ei jakseta pitää tarpeeksi pitkään päällä

    https://yle.fi/uutiset/3-11308052

    Ennustan että marinin hallitus ryssii täysillä niinkuin se ryssi senkin että päästi viruksen matkustamaan vapaasti suomeen.
     
  20. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Koska edellä kevennettiin, niin minä synkennän.

    Tässä on ensin yksi malli, jota voi sitten itse säätää, jos ymmärtää mitä tekee: https://korona.kausal.tech/sim/

    Tässä tuosta mallista tehty juttu, jossa mallia on selitetty: https://yle.fi/uutiset/3-11308052

    Minä hartaasti toivon, että tuon mallin antamat tulokset ovat todella liian synkkiä, eikä se koskaan toteudu.

    Haluan ennemmin uskoa THL:n paljon paljon optimistisempaan malliin, jossa fataliteetti (=kuolleisuus) on paljon pienempi.

    Jos tuo malli on vähänkään oikeassa, niin meille käy joka tapauksessa huonosti eli tulee todella kylmä ja nälkä, jos emme ole niiden kuolleiden joukossa.