Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

  1. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 580
    Saadut tykkäykset:
    215
    Olisi ehkä hyvä pitää termit erillään, siis varsinainen määrätty karanteeni ja "karanteeninomainen" eristäytyminen. Karanteeni antaa ymmärtää että muilla on syytä pelätä että sinä olet vaaraksi ja eristäytyminen taas vastaavasti ilmaisee sitä että sinä pelkäät saavasi muilta jotakin.

    Omat melko iäkkäät vanhempani ovat myöskin "karanteeninomaisessa" eristyksessä, että konsepti on sikäli selvä..
     
    Viimeksi muokattu: 21.03.2020
  2. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    No minulle sanottiin, että muista, että "sinä olet nyt siinä yli 70-vuotiaitten karanteenissa". Minulla olisi sinulle nyt nämä ohjeet, miten toimit. Ja sitten tuli ne ohjeet. Ja lopuksi sitten perustelut, miksi minun ikäiseni terveen ihmisen on erittäin hyvä noudattaa tätä "karanteeninomaista eristystä." Ne perustelut olivat muuten erittäin hyvät ja perusteelliset, mutta en voi niitä tänne laittaa, koska muuten joku saa paskahalvauksen ja kirjoittellaan varoituksia ja poistaan viestini.

    En siis tiennyt, että oikea ja täsmällinen termi on, että olen "karanteeninomaisessa eristyksessä" oleva yli 70-vuotis. Tosin radiouutisissakin käytetään tästä 70+ tilanteesta sanaa karanteeni. Pahoittelen, jos aiheutin jonkun mielelle ylivoimaisia vaikeuksia ymmärtää tilanne.

    EDIT: Tuossa olet oikeassa. Olen tässä karanteeninomaisessa eristyksessä, koska on täysin perusteltu syy pelätä, että jos saan tartunnan, niin tarvitsen ainakin vähintään sairaalahoitoa tai tehohoitoa saatan jopa kuolla, koska ikäni on yli 75 vuotta. Niinpä kuormittaisin terveydenhoidon resursseja omalla varomattomuudellani.

    Tarkemmin asiaa mietittyäni asia on todella näin: Kun tästä karanteeninomaista eristyksestä kerrotaan ihmiselle itselleen on oikein ja perusteltua käyttää sanaa "karanteeni", jotta hän ottaisi asian riittävän vakavasti. Kun taas ihminen kertoo asiasta läheisilleen ja ystävilleen, niin termi "karanteeninomaisessa eristyksessä" oleva on hyvä, kun sillä ilmaistaan, että hän on se, joka on vaarassa saadessaan tartunnan.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2020
  3. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Joo, hyvä idea! Tässä oli joillakin postaajilla menneet termit sekaisin, ja ymmärtäähän sen kun muutenkin stressaava tilanne.
     
  4. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 175
    Saadut tykkäykset:
    1 004
    Viikon ainoa hatunnoston arvoinen kommentti plazalla!
     
    100mo tykkää tästä.
  5. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Miksi ihmeessä olet hankkinut tuollaisia nykypäivän hömpötysformaatteja? Mikset katso VHS? Tai aina parempaa: tee käpylehmiä.
     
    x_jmt_x tykkää tästä.
  6. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Aikuisten opettajana ja projektitöitä tekevänä pystyn myös jatkamaan arkea miltei muuttumattomana - etätyö on ollut mahdollista ja usein käytettyä myös tähän asti. Poikkeuksen muodostavat koulutustilanteet, jotka nyt kaikki siirtyvät verkkoon ja vaativat hieman erilaista suunnittelua. Kotona elämme hieman varovasti, koska juuri ennen käskyä etäopetukseen siitymisestä olin ollut kaksi päivää kouluttamassa Uudellamaalla. En ole ollut lähikontaktissa perheeseen, vaikka en voi sanoa kokonaan eristäytyneeni (samalla sohvalla istutaan leffoja katsoessa jne.). Lapsi toki oli myös koulussa samaan päivään saakka ja sen jälkeen on laitettu kotona hänelle etäkoulupiste pystyyn.

    Kaupasta on tehty yksi iso tilaus kotiinkuljetuksena, mutta on siellä pitänyt käydäkin. Esim. juuri tuota etäkoulupistettä varten lapsi tarvitsi webbikameran, mitä ei kaupasta saanut kotiin tilattuna. Samoin kotiinkuljetuksen aikataulu oli sellainen, että piti hakea osa ruoasta itse heti. Kaupassa tosin huomasi, etteivät ihmiset ainakaan kassajonoissa osaa mitään varoa, vaikka vielä muualla kaupassa etäisyyttä haettaisiinkin. Ehkä pelkona on, että joku luulee, etteivät he seiso jonossa, jos välissä on vähän tilaa, ja tulevat väliin. :/
     
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Ovatkos plazalaiset muuten näin jälkikäteen hankkineet hengityssuojaimia ja käsidesijä? Onko niitä löytynyt? Joku täällä kirjoitteli koronalla hyötymisestä ja itselläni pisti silmiin ainakin Verkkokauppa.comin tarjonta, jossa myytiin hengityssuojaimia ja käsidesiä useilla kymmenillä euroilla (nyt ko. tuotteita ei enää löydy, vaikka vielä muutama päivä sitten löytyi). Toki pakkauksissa oli useampi tuote, mutta hinnat olivat kyllä sellaiset, ettei vähävaraisella olisi toivoakaan sellaisia ostaa (esim. viiden hengityssuojan pakkaus taisi maksaa jotain 60-70 euroa ja 10x50ml:n Verkkis-merkkisiä käsidesiputeleita muistaakseni ainakin 50 euroa). Käsittääkseni etenkin Kiinassa noiden hengityssuojien hintaa on reippaasti nostettu, kun on tullut moinen kysyntäpiikki. Ymmärrän kyllä sinänsä yrittäjien tarpeen tehdä voittoa tässä taloudellisessa tilanteessa, mutta eikös vasta uutisoitu, että näiden karenteeninomaisten olosuhteiden takia ihmiset ovat vähän enemmän telkkareita ja pelikonsoleita, jolloin Verkkikselläkään ei pitäisi suurta huolta olla.
     
  8. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Tosiaan minulta unohtui mainita, että kertakäyttöinen hengityssuojain (2kappaletta) annettiin, kun kävin siinä hammastarkastuksessa ja pyydettiin käyttämään, kun kerroin meneväni sieltä kaupan kautta kotiin.

    Kun sain ne karanteeninomaisessa eristyksessä olemmisen ohjeet, niin silloin kehotettiin hankkimaan myös riittävästi hengityssuojaimia niitä tilanteita varten, joissa joutuu olemaan lähikontaktissa kuten kaupassa.

    Valitettavasti en ole saanut kertakäyttöisiä enkä muitakaan hengityssuojaimia mistään täältä Helsingin seudulta ostettua millään hinnalla. Olisin ohjeen mukaan ostanut, eikä hinta olisi ollut este, mutta ne ovat nyt täältä kaikkialta loppu.

    Tarkemmin niitä myydään vain tietyille niitä tarvitseville laitoksille, sairaaloille ja muille vastaaville yrityksille siellä käytettäväksi. Minulle yksityishenkilönä ei siis myyty.

    Käsidesistä en tiedä mitään, en ole sitä yrittänyt ostaa. Kotona on melkein koko pullo (1 litra) ja se riittää useaksi kuukkaudeksi. Lisäksi minusta on hyvä muistuttaa, että käsidesiä ei pidä käyttää liikaa, koska se kuivattaa ihoa, mikä ei ole hyväksi.

    Minusta käsidesiä kannattaisi käyttää vain, kun tulee kotiin ulkoa, niin silloin heti ensin huolellinen käsien pesu ja sitten käsidesi. Kotona ollessa ei minusta kannata desiä käyttää ollenkaan. Tämä nyt on vain minun mielipiteeni.

    PS: Eilen tuli vielä tekstiviestinä ohjeet miten käyttäytyä, jos sairastuu. Se tekstiviesti oli kahdessa osassa.

    Osa 1: Jos saat jonkun muun sairauden kuin hengitystiesairauden, niin toimi seuraavasti.
    Osa 2: Jos saat hengitystiesairauden tai epäilet korona virus tartuntaa toimi seuraavasti. Niitä ohjeita en liitä, koska ne ovat varmaankin puhelinnumeroineen erilaisia eri sairaanhoitopiireissä.

    Käsittääkseni tämä tekstiviesti oli lähetetty täällä kaikille yli 70 vuotiaille, joiden puhelinnumero on terveydenhoitojärjestelmän tiedossa.
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Olisin ostanut purkin pari kädesiä autoon koska joskus siellä joutuu työreissuilla esim. syömään nopeasti jotain. Vaan olipa kaupanhyllyt yllättäen tyhjiä näiden osalta. Itseäni kyllä vituttaa aivan suunnattomasti kaikennäköinen hamstraaminen. Ollaan niin ajattelevinaan toisiamme ja ostetaan kaupasta "kaikki" mitä irti saadaan. Samanlaisia kusipäitä kun nämä lapin matkaajat. Alla yhden kirjoitus aiheeseen liittyen

    Kyllähän se vessapaperin hamstraaminen nauratti itseänikin.
    Paitsi tänään, asioidessani paikallisessa s-marketissa, vastassa oli tyhjät makaroni, jauheliha, peruna ja vastaavat muut edullisten elintarvikkeiden hyllyt. Tilanne huvitti siihen asti, kunnes vastaan tuli iäkkäämpi, ilmeisesti vähävaraisempi pariskunta, joka mietti mitä heillä on nyt varaa ostaa makaronien ja muiden perustarvikkeiden myydessä ei-oota. Kärryt tyhjänä, hyllyvälejä ratsatessaan kuulin ohimennen heidän keskustelunsa siitä, miten varat eivät riittäneet kalliimpaan vaihtoehtoonkaan, joita oli yksittäisiä hyllyissä jäljellä. Herättää ajattelemaan, miten tämä täysin järjetön hamstraaminen vaikuttaa vähävaraisten vanhusten ja perheiden elämään. Elintarvikkeita kutsutaan niiden nimellä syystä, eikä vähävaraisilla ole varaa muihin kuin niihin halvimpiin optioihin, jotka ihmiset ovat itsekkyyttään ja typeryyttään nyt varastoineet kasoittain itselleen. Siksi, nää tyhjät hyllyt on surullinen näky, ei hauska. Ajattelisitte ihmiset vähän pidemmälle, mitä tuo tarpeeton hysteria aiheuttaa.
     
  10. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Valitettavasti näin. Toki itsekin nyt kaupasta olen ottanut useamman kuin yhden kappaleen tiettyä elintarviketta ajatuksena, että jospa ei tarvisi käydä kaupassa sitten kuin 10-14 päivän välein. Ei ole silti tullut mieleenkään ostaa mitään sen pidemmäksi aikaa, varsinkaan jos hylly muutenkin näyttää tyhjenemään päin. Toki pitää vähän itseä ajatella, mutta ainakin itselleni on luontaista mitä tahansa päästöstä tehdessä, että käyn mielessä läpi, miten se vaikuttaa muihin ja ympäristöön. Sanotaanko näin, että hyväkuntoisena ja suht. nuorena näen jopa mielummin hetken nälkään kuin hamstraan ja vien esim. vanhuksilta tai taloudellisessa ahdingossa olevilta ruoat.

    Vaikka toki nämä hamstraajat edustavat vain osaa väestöstä, niin valitettavasti näkee, että useat ihmiset eivät tunne käsitteitä kuten "periaate", "moraali" ja "epäitsekkyys". Yksi syy tähän voi olla se, ettei monikaan koe tarvetta olla "hyvä ihminen" ajatellen, ettei siitä saa mitään palkintoa. Niin, eihän sitä varmasti siitä palkkiota saakkaan, jos mielen yksiulotteisuus erottaa vain konkretiasta saatavan mielihyvän.
     
  11. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Jep, itsekin on ostettu lähinnä ajatuksella, ettei tarvitse hakea lisää ruokaa kuin kerran viikossa tai toivottavasti harvemmin. Pidemmäksi aikaa ei ole tullut mitään ostettua. Paitsi ehkä suklaata, mutta se varasto on meillä aina hieman isompi... :D
     
  12. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suu-ja-nenasuojus

    TTL:n sivulta kannattaa käydä katsomassa oikeat termit ja ohjeet, milloin kirurgisesta suojuksesta on hyötyä ja ketä ne suojaavat. Kirurginen suu-nenäsuojus suojaa muita henkilöitä suojuksen käyttäjältä, hengityksensuojain suojaa käyttäjää. Varsinkin FFP3-tason hengityssuojaimista on jo terveydenhuollossa pulaa, ja näiden tarkoitus on nimenomaan suojata terveydenhuoltohenkilökuntaa, jotta he pystyvät toimintakykyisenä tässä hetkessä.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  13. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Ei kannata ihan överiksikään vetää. Voihan sitä kulkea vaikka nasse päässä (ne silmätkin pitäisi nimittäin suojata) tuolla ulkona tulevat kuukaudet, muttei sitäkään loputtomiin voi tehdä. Todennäköisesti sillä muutenkin aiheuttaisi enemmän itselleen vain hallaa, kun neuroottisuustaso lähtee kohoamaan.

    Siis normaali hyvä (neuvottu) hygienia, etupäässä käsien peseminen ja loput on sitten jo tuurista kiinni. Eli milloin sairastuu ja millä oireilla. Onhan perustason todennäköisyyksissäkin valtavia eroja, esim. asuuko Helsingin Kalliossa (tiheimmin asuttu paikka Suomessa) vai Kainuun perämetsissä.
     
    jussi28 tykkää tästä.
  14. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Meillä töissä kunnallisella kartoittettiin jokaisen osaamisaluetta ja mihin on kykeneväinen sen oman työnsä lisänä.
    Siis jos alkaa porukkaa putoamaan rivistä, niin saadaan pidettyä Kaupunki toimintakuntoisena.
    10 000eur/kk tienaavatkin joutaa hyvin puhdistelemaan pintoja jos siistijät sairastuvat tai toimimaan hoiva-avustajina.

    Käsidesiä jaettiin jokaiselle pieni pumppupullollinen mukana kulkemaan.
    Tuollainen hieman geelimäinen käsidesi tulee hyvin suihkeena ulos ja siinä säästää ainetta.

    Muuten omat työt jatkuvat edelleen siinä missä ennenkin, lähikontakteja on käsketty välttämään.
     
    TheRealThing tykkää tästä.
  15. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Syntyyköhän tammi-helmikuussa 2021 paljon vauvoja?
     
  16. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Hitto mulla on lähteny levyjen tilaaminen aivan lapasesta. Varmaan 40 levy tulossa tällä hetkellä :D
     
    KILLPATRICK ja Hippo tykkäävät tästä.
  17. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 738
    Saadut tykkäykset:
    321
    Kannattaa ostaa vielä kun saa! Lomautettuna joutuukin sitten miettimään vähän tarkemmin, mitä ostaa.
     
    sokka tykkää tästä.
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Koska niillä keuliminen ei oikein onnistu kun niistä puuttuu se tarvittava elitismi.
     
  19. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    DVD levyjä saa ihan perkeleen halvalla. Tosin on tuossa liikkeestä ostettuja bluray levyjä kanssa mukana.
     
  20. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 580
    Saadut tykkäykset:
    215
    Oho, unohdin mainita VHS:n. Toki tuo Sony Hifi Stereo Smart Engine-nauhuri on yhä käytössä. Pääosin tulee katsottua kamerataltiointeja, mutta joitakin TV-sarjatallenteita olen tämän vuoden puolella katsellut myös.

    Käpylehmäharrastusta en ole muistaakseni koskaan kokeillut, saattaa olla antoisaakin. Onko nyt hyvä aika vuodesta etsiä käpyjä? Kuusenkävyt sopivat varmaankin parhaiten tuohon tarkoitukseen? Saako käpyjä kerätä jokamiehenoikeuksien puitteissa?