Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Niin, vaikeahan moisesta olisi päättää. Ehkä kuitenkin enemmän itse ajoin tällä takaa sitä, että huomioimalla nämä meidän reissaavat koronankylväjät muistutamme ihmisiä vastuullisuudesta. Jokainen voi kuitenkin täällä sanoa, että tämä virus olisi tullut joka tapauksessa Suomeen (eri asia olisiko tullut täysin samalla tavalla jos olisi vähänkään käytetty maalaisjärkeä ja jätetty tekemättä reissut niille alueille, joissa se virus jyllää tai jotka ovat pahimpien tartunta-alueiden naapurissa), mutta kukaan ei voi kieltää sitä, että kun näitä tartuntoja alkoi tulemaan, niin jokaisen kohdalla oli se yksi yhteys: Pohjois-Italia, Pohjois-Italia, Pohjois-Italia... Ja lopulta toki Tiroli, Pohjois-Italian naapurissa. Nämä ihmiset menivät sinne ja tulivat sieltä tietäen, että on oltu nyt jylläävän viruksen oman mantereen pahimmissa ytimessä tai lähimaastossa. Ei tämän selvempää yhteyttä syyllisyyteen voi oikein esittää muuta kuin kai sitten ajattelemalla asian niin, että kun on kyseessä virus, niin sillä ei voi koskaan olla merkitystä, käyttäytyykö sen kanssa vastuullisesti vai ei (koska tällaisilla viruksilla on tapana joka tapauksessa levitä). Toisaalta, nythän homman nimi Suomessa on juuri vastuullisuus... Ei toki viruksen pysäyttämiseksi vaan sen nimissä, että kärsittäisiin se lievemmin ja pidemmällä aikavälillä terveydenhuollon kuormittumisen poistamiseksi.
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 758
    Saadut tykkäykset:
    483
    Jokaiseen projektiin elimellisenä vaiheena kuuluvat syyttömien rankaisu ja asiattomien palkitseminen taitavat sopia tähän koronaankin...

    T: Vesku
     
    Vanha_susi ja nepa tykkäävät tästä.
  3. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Jotenkin tuntuu että ihmiset ehkä vielä useammin nuoremmat eivät käsitä tätä uhkaa riittävällä vakavuudella en tiedä miksi johtuisiko siitä että uhkaa ei nää paljain silmin ja kaikkien aivot eivät sitä käsitä. Tuo italiankin tilanne ilmeisesti siinä on paljon välinpitämättömyyttä josta nyt saavat maksaa kallista hintaa. Hyvä esimerkki meillä töissä nyt kun on se korona epäily siellä niin edelleen jaksetaan heittää sitä läppää ja ei siinä mitään mutta kun se on nyt mennyt tänään siihen tilanteeseen kun eilen selvisi se korona epäily että porukka yskii tahallaan toisiaan kohti ja yksi tyyppi yskäisi minuakin kohti (En tiedä pitäisikö siitä tehdä ilmoitus jos tollainen läppä jatkuu) Siis onko tässä mitään järeä ehkä me ihmiset ansaitsemme kaiken paskan mitä tästä on tulossa jos olemme noin tyhmiä. Sanoin sille yhdelle töissä että loppuu tuo pelleily siinä vaiheessa kun lähiomaisia rupeaa kuolemaan tähän tautiin ,se sanoi vain että se on sen ajan murhe.Suurin osa näistä pelleilijöistä jotka yskii siellä on nuorempia mutta kyllä siinä yksi yli 30 vuotiaskin oli. Tälläisten takia kait tuo tauti onkin levennyt noin nopeasti en usko että minulla on niin paska mäihä että tämä firma on ainoa jossa tahallaan yskitään toisia päin ja naureskellaan.
     
  4. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    OT: Valitettavan suuri osa ihmisistä tällaisia on ja joskus tuntuu niin absurdilta, että osaa heistä nimitämme älykkäiksi huippuosaajiksi. Toki persoona ja taidot eivät kulje käsi kädessä, mutta tuo on vain yksi osoitus siitä, miten typerää on puhua esim. siitä, että jokainen ihminen tienaa potentiaalinsa verran. Tottahan se kuitenkin on, että yhteiskunnan laumamentaliteetti on vähän se, että tulot määrittävät osaltaan sitä, katsooko ympäristö tienaavaa alaspäin vai ylöspäin ihmisenä. Ehkä tämä Korona osaltaan alkaa räikeämmin paljastamaan näitä idiootteja... Tiedän esimerkiksi tuttavapiirini kautta hyvintienaavia, johtoasemassa olevia ihmisiä, jotka esim. edellisellä viikolla vielä lähtivät lomailemaan ulkomaille ja jotka tällä viikolla tulevat vaatimaan työntekijöidensä livenäkemistä. On se hieno maailma, että tällaiset ihmiset ovat päättämässä asioista... o_O

    Saapa nähdä, miten nämä karanteenit sun muut pitävät. Jos keski- ja hyvätuloisillakin meinaa tässä tilanteessa olla ahdistusta, niin mitenhän pienituloiset menettelevät esim. siinä tapauksessa, jos ovat kipeänä (oli Korona tai ei) ja pitää käydä kaupassa/apteekissa. Pienituloisena kun ei niin vain tilatakkaan ruokaa kotiin. Voisin kuvitella, että osa lähtee mielummin kuvittelemansa pakon edessä kauppaan kipeänä kuin maksavat ylimääräistä, että ruoka tuodaan oven taakse. Esimerkiksi täällä Oulussa tuntuu kovasti olevan kaikkien huulilla se, että nyt pitäisi ostaa ravintolaruokaa kotiin, että pienyrittäjät pärjäävät. Kaikilla vaan ei ole varaa siihen.
     
  5. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Jotain positiivisiakin uutisia tähän koronaan liittyen:

    1. On löydetty lääke joka tehoaa covid-19 -koronavirukseen, japanilainen flunssalääke Avigan. Tosin se tehoaa vain tartunnan alkuvaiheessa, ja sillä on melko rajuja sivuvaikutuksia kuten sikiöiden epämuodostumia, mutta parempi kuin ei mitään eikös vaan? :) https://www.is.fi/tiede/art-2000006444094.html

    2. Euroviisut on peruttu. :D
     
    nepa ja elmac0 tykkäävät tästä.
  6. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Iltasanomissa oli hyvä analyysi koronaviruksen torjuntatoimista, Suomi vs Taiwan, Singapore ja Hong Kong...
    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006444263.html

     
  7. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Eihän tämän ennustaminen minulle kovin vaikeaa ollut. Tulin heti vuoden alussa siihen tulokseen että eivät ne kinut olisi koko yhteiskuntaa laittaneet karanteeniin jos tässä ei olisi kyseessä kohtalaisen vaarallinen ja helposti tarttuva virus. Se oli helppo ennustaa ja sitten kun vielä italiassa alkoi todenteolla tapahtua niin sen jälkeen kenelläkään ei olisi pitänyt olla epäselvyyksiä.Itse en uskonut alunperinkään että se ei leviäisi tänne siinä vaiheessa kun se oli kiinassa levinnyt koko maahan.
     
  8. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Onhan näissä toki sekin mahdollisuus, että jotkut tahot tietävät jotain, mitä ei voi kaikille kertoa. Vai kuinka moni uskaltaisi sanoa ääneen, että esim. Puolet väestöstä sairastuu ja puolet niistä kuolee ennen aikojaan joko suoraan virustaudin takia tai myöhemmin jälkivaikutuksien myötä?
     
  9. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
  10. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
  11. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    En minä mitään väärää tietoa levitä. Mistä sinä tiedät, mitä meiltä pimitetään, mitä ei? Ja vaikka ei pimitettäisikään, niin tuskinpa mikään taho tietää mahdollisista jälkivaikutuksista vaikkapa 5 tai 10 vuoden sisällä.
     
  12. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    688
    Saadut tykkäykset:
    262
    HUOMIO! - Jätetään salaliittoteoriat, MuTuilu ja uhkakuvien maalailu tältä erää sikseen.
    Nimeltä mainiten, Jodorovsky ja Vanha_susi lopettaa "minä tiedän/tiesin" ja "salaiset lähteeni" tyyppisen kirjoittelun ilman että toimitatte luotettavia lähteitä joista väitteet voi tarkistaan.
    Killpatrick lopettaa vittuilun ja tahallisen "vettä myllyyn" perseilynsä.
    Kaikki; jaetaan tässä ketjussa faktoja, uutisia ja lähteistettyä tietoa. T: Mode

    Keskustelu tästä viestistäni ei kiinnosta ketään. Ole aikuinen, korjaa käytöstäsi ja jatka keskustelua sivistyneesti.
     
    vemkki ja Recce tykkäävät tästä.
  13. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Muutama maa, kuten Singapore ja Taiwan, ovat saaneet viruksen leviämisen aisoihin. Kiinallakin näyttää menevän ihan hyvin.

    Eli maapallolle jää maita, joissa korona saadaan taltutetuksi ja säästetään ihmishenkiä. Mikä on toki hieno juttu.

    Sitä vain tässä päissäni pohdiskelin, että kun kuitenkin se on teoriassa hyvä, että tauti kiertää maan. Silloin saadaan isolle osalle ihmisistä immuniteetti sitä vastaan. Ainakin joksikin aikaa. Mahdolliset koronan uusintakierrokset eivät iske enää niin pahasti terveydenhuoltoon, koska sairastuneita on merkittävästi vähemmän. Ja vaikka korona jäisi joksikin aikaa jatkuvasti jyllääväksi, niin tapauksia olisi niin vähän, että sillä ei olisi valtion kannalta niin isoa merkitystä. Kaikki tapaukset pystyttäisiin hoitamaan hyvin.

    Tuota myöten etätyöt voidaan lopettaa sekä koulut aukaista. Enää tauti ei pääsisi niin nopeasti leviämään ja ainakin valtio voisi helpommin hoitaa ihmisiä. Ja lopulta sitten saadaan rokote. Meni siihen sitten vuosi tai kaksi.Rokotteen avulla viimeistään tauti saadaan suhteellisen hyvin hallintaan. Ja myös viruksen muunnoksia vastaan saatanee uusia rokotteita nopeasti. Lopputuloksen vuosien mittaan tauti saadaan niin pieneksi, että käytännössä siitä ei ole mitään haittaa.

    Mutta miten nuo maat, joissa juuri kukaan ei sairasta tautia, kuten esimerkiksi Singapore?
    Niissä ihmiset eivät saa lopulta mitään laumasuojaa, vaan he joutuvat pitämään rajoja kiinni ja rajoitteita ihmisille käytännössä siihen asti, että rokote saadaan markkinoille. Ja se voi siis kestää melko kauan.
    Miten kauan noiden maiden talous voi kestää sitä, että ihmiset eivät ole töissä? Ja miten kauan ihmsten mielenterveys kestää kotona olemista, kun harrastukset, teatterit, leffat, yms. on suljettu?
    Vai meneekö tuo siihen, että koko maa voi toimia normaalisti, mutta rajat on suljettu niin kauan kuin tautia vielä on maailmalla? Mutta miten esim. Singaporen talous kestää tuota? Maan talous ymmärtääkseni on hyvin vahvasti sidottu siihen, että ulkomaalaiset pääsevät käymään maassa ja oman maan ihmiset muualla.

    Joten sinänsä, kun katsoo tilannetta kauemmaksi kuin vain pelkkään virukseen ja ihmisten kuolemiin, niin eivät nuo päätökset ja tilanteet eri maissa lopulta niin yksinkertaisia ole.
     
  15. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
  16. tuna

    tuna Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    2 545
    Saadut tykkäykset:
    304
    "EU-komissio on tehnyt jo alkuviikosta linjauksen, joka vaikuttaa ratkaisevalla tavalla korona-ajan maahantulo- ja karanteenisääntöihin myös Suomessa.

    Etenkin se koskee kymmeniä tuhansia Suomessa työssä käyviä virolaisia.
    Komission linjauksen mukaan työperäinen pendelöinti EU-maiden välillä saa yhä jatkua, ja ilman että henkilö pannaan 14 vuorokauden karanteeniin."

    "Virolaisten työperäinen matkustamisen Viron ja Suomen välillä jatkuu siis edelleen ilman karanteenia. Virolaiselta ei vaadita Suomessa myöskään oleskelu- tai työlupaa, jos hänellä on esittää suomalainen työsopimus."

    "Viron pääministeri Jüri Ratas määräsi Virossa keskiviikkona, että Viron ja Suomen väliä pendelöiviä virolaisia ei aseteta karanteeniin myöskään Viroon palatessaan, jos heillä ei ole selviä koronaoireita."
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...rolaisia/49d5ebb6-2cd6-4586-9a92-aa30a1537d81
     
  17. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Käytännössä kun tuolla on vain ihan järjetön hinta. Esimerkiksi USA:ssa arvellaan, että korona tulee ilman mitään tarkoituksellista laumaimmuniteetin hankkimisen yrittämistäkään tappamaan siellä miljoona ihmistä.

    Kaikista suurin syy tautihuipun loiventamisen yritykselle on kuitenkin se, että mikäli jokin maa sairastaisi tämän hyvin lyhyessä ajassa, niin kyseisen maan terveydenhuolto ei yksinkertaisesti kestäisi sitä. Ihmisiä ei voida hoitaa, koska heille ei ole hoitopaikkoja, ts. ei-tärkeiksi katsottuja ihmisiä joudutaan "tuomitsemaan kuolemaan" ilman hoitoa. Kun huippua loivennetaan, niin tällaiseen tilanteeseen ei ajauduta yhtä todennäköisesti. Ensinnäkin jo olemassa olevat hoitopaikat kattavat suuremman osan tarpeesta, mutta sen lisäksi ehditään myös luomaan lisää hoitopaikkoja.

    Minusta Kiina hoiti koronan käsittelyn aika esimerkillisesti. (Jos nyt unohdetaan se pikkuseikka, että koko vitsauksesta saamme kiittää sikäläistä ruokakulttuuria.) Voidaan sanoa, että Kiina nujersi koronan alkutekijöihinsä, eli se oli ihan mahdollista. Nyt he joutuvat enää kärsimään siitä, että muu maailma saastuttaa heitä kyseisellä taudilla. "Likaiset länsimaalaiset."

    Käytännössä Kiina nujersi taudin parin kuukauden tehokampanjalla, jollaista periaatteessa oltaisiin voitu käyttää kaikkialla muualla maailmassakin ja jatkaa sen jälkeen elämää normaaliin malliin kuten SARS:in kohdalla. Vaikutus talouteen ei tosiaankaan tulisi olemaan kovinkaan merkittävä pitkällä aikajänteellä, vaikka ensimmäinen vuosineljännes kovasti nyt miinukselle meneekin. Noh, näin ei tehty ja nyt ehkä jopa miljoonat tulevat kuolemaan, minkä lisäksi myös talous kyykkää paljon pahemmin, koska koko läntinen maailma joutuu olemaan pitkään epänormaalissa tilassa tämän vitsauksen jyllätessä hallitsemattomana.
     
  18. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Kiina myös teki parhaansa salatakseen ja kieltääkseen koko taudin olemassaolon niin kauan kuin kykeni. Lääkäreitä jotka huusivat sutta heitettiin vankiloihin jne. Kiina ei todellakaan ”hoitanut tilannetta hyvin”. Lisäksi kukaan ei tiedä mikä on rajoitustoimien sosiaalinen ja inhimillinen hinta sen jälkeen kun niihin lopulta ryhdyttiin koska totalitaarisesta järjestelmästä ei saa luotettavaa tietoa.
     
  19. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Tarkoitin tietenkin, että Kiina teki loistavaa työtä viruksen saamisessa hallintaan. WHO antoi jatkuvasti tukea Kiinan toimille ja lääkärien keskuudessa ne ovat keränneet suurta arvostusta. Kritiikkiä esittivät lähinnä ne, joiden mukaan Kiina teki asiasta kärpäsestä härkäsen ja ettei tuollaisiin toimiin ollut aihetta. Minun mielestäni se on vaikuttava näyte yhteiskunnan toimintakyvystä, että pystyy saamaan tällaisen viruksen hallintaan (rohkaiseva tulevaisuutta ajatellen).
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Sitähän tässä ajoin takaa, että toivottavasti Suomessa saadaan hidastettua leviäminen siten, että hoitokapasiteettia riittää kaikille. Se on käytännössä kaikki, mitä edes voidaan tehdä. Vaihtoehtona on oikeastaan ainoastaan se, että viruksen leviäminen estettäisiin kokonaan, kuten nyt muutamassa maassa on käynyt. Mutta heillä on nyt sitten jatkuvasti päällä se tila, että virus ei saisi levitä. Vielä 6 kuukauden päästä, kun Suomessa ollaan jo suhteellisen normaalissa tilassa siten, että piikki on jo takana (ja toivottavasti mahdollisimman pienillä kuolemilla ja taloudellisilla vaikutuksilla) niin joissakin maissa ollaan edelleen melkein karanteenissa. Heidän ainoa toivonsa on se, että virus saadaan hävitettyä kokonaan maapallolta tai keksittyä rokote. Ensimmäinen tietenkin nyt vielä utopiaa ja jälkimmäisessä kestää.
    Suomessa kuitenkin tuolloin on niin hyvä laumaimmuniteetti, että pelkoa yhtä pahasta pandemiasta ei oikein enää koronan kanssa voi olla.

    Onko noilla mailla edes mahdollisuutta saada kuitenkaan kokonaan estettyä viruksen leviämistä? Voisi kuvitella, että liian hidas leviäminen on myöskin haitallista, koska se ei vaikuta kuolonuhrien määrään, mutta joudutaan kuitenkin jatkuvasti tekemään valtiona valtavaa tappiota ylläpitämällä koulujen sulkuja, karanteeneja, yms. tai vähintään pitämään jatkuvaa rajojen sulkemista ja muualta tulevien ihmisten 2 viikon karanteenia, mikä käytännössä torppaa monet yritystoimet.

    Teoriassahan (tai näin ainakin voisi kuvitella) paras leviämisnopeus olisi sellainen, että terveydenhuolto pystyy hoitamaan kaikki potilaat, mutta siten, että liiaksi ei ole tyhjäkäyntiä. Eli vaikka 80-90% kapasiteetilla. Silloin myös yhteiskunnan sulkutila jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Käytännössähän kuolleiden määrään ei voi vaikuttaa, kun mennään siihen tilaan, että kaikki voidaan hoitaa. Hoidettiin sitten yksi tai sata kerrallaan.

    Toki sitten sekin olisi teoreettinen mahdollisuus, että jokainen maa saisi täysin estettyä koronan leviämisen. Mutta se on vain teoreettinen asia. Ei oikeasti mahdollista.

    Lähinnä siis vain pohdin näiden erilaisten toimintatapojen lopullisia vaikutuksia. Totta kai kuolemia pitää aina välttää, mutta monelle maalle se voi vain taloudellisesti olla erittäin kova paikka. (Eikä tuota nyt kannata lukea siten, että haluaisin mieluummin kuolemia kuin taloudellisen riskin) Tämä nyt on vain tuommoista teoriatason pohdintaa, johon vastaus selviää vasta tulevaisuudessa.

    Tuosta Kiinan toiminnasta vielä, että vaikka ehkä alussa tekivätkin kämmejä, niin tuntuu, että sen jälkeen ottivat itseään niskasta kiinni ja tekivät varmasti enemmän kuin moni olisi odottanut. Venäjä (ja mielenkiintoisesti myös USA) näyttää taas ihan päinvastaista esimerkkiä. Ilmeisesti Venäjän omien tietojen mukaan heillä ei olisi kuin joku sata tapausta. Uskoo ken tahtoo...