Noista valovuodoista voi olla vaikea päästä eroon LCD-Edge telkkareilla. Aiemmin minulla oli Sonyn direct led-lcd telkkari jossa noita ei ollut havaittavissa. Nykyisellä OLED-Sonylla tuskin edes mahdollisia.
Haku Sonyn sivuilta kertoo että se on Edge-led: https://www.sony.fi/electronics/televisiot/xg8505-series/specifications
Tarkasti haetuuna olet oikeassa: https://www.sony.fi/electronics/sup...s-lcd-tvs-android-/kd-85xg8596/specifications
Täällä kirjoitetaan Sonyn tukipalvelusta, mutta onko sitä enää? Toissavuonna sain sieltä vastauksen, kun televisio ei suostunut virittämään kaapelikanavia, mutta sen jälkeen on ollut hyvin hiljaista. Tosin sekin vastaus oli väärä - sieltä ei hoksattu epäillä kaapeliTV-signaalia, joka selvisi vasta aikojen päästä. Olisivat haettaneet television huoltoon viikoiksi tai kuukausiksi. Onneksi en siihen ruvennut.
^ On, kommunikointi hoituu pääasiassa sähköpostin kautta ja viiveet saattaa vastauksiin olla 2vko. Puhelimessa saa keskustella vain asikaspalvelijan joka välittää asioita sitten eteenpäin. Sonyn politiikka on että kukaan asioista tietävä/päättävä ei keskustele loppukäyttäjän kanssa.
Luulisi että siinä vaiheessa kun ottaa yhteyttä tv-maahantuojaan, on muut mahdollisuudet jo suljettu pois, ja kyse on television vianetsinnästä, eikä kaapelioperaattorin ongelmasta tai vaikkapa antennikaapelin epäkunnosta tai muusta televisiosta riippumattomasta ongelmasta. Sonyn mallikohtaisella tukisivustolla on vianmääritysopas, sieltä pääsee Sony yhteisön keskustelusivustolle (englanninkielinen) ja onpa siellä Kysymyksiä ja vastauksia -palstakin, tavanomaisten yhteystietojen lisäksi.
Mites muilla android Sonyn omistajilla on töllöt toiminut, kuinka usein joudutte töllöä buuttailemaan? Mun tarvii noin kerran viikossa, viimeksi tänään kun valikot takerteli ja Ylen kanavilta ei saanut ääntä pihalle.
Ei kyllä tarvii buuttailla. Toimii moitteetta. Ainoa mikä välillä tökkii on ohjelmaopas, mutta en tiedä onko Sonyn vai DNA-kaapelin vika. Eli randomisti ei näytä kuin pari seuraavaa ohjelmaa, joillain kanavilla ja nämäkin kanavat vaihtelee. Muuten ei harmita, mutta hankaloittaa mahdollista tallennusta, jos tulee myöhemmin illalla.
Oikaisuna tuohon edelliseen todellakin luuloon perustuvaan väitteeseen, täsmennän, että Elisa-operaattori vasta yli vuoden kestäneen vääntämisen jälkeen myönsi, että syy on kaapelisignaalissa. On päivänselvää, että sellaisessa häiriötilanteessa myös laitteen mahdollinen vikaisuus täytyy selvittää, etenkin kun Elisa piti laitevikaa todennäköisenä. Erityisen painavaa epäily oli siitä syystä, että digiboksi kyllä viritti vaivatta kaapelikanavat, mutta Sonyn älytelevisio ei. Mainitsemistasi lontoonkielisista keskustelupalstoista ei ollut HV:n apua tuossa asiassa - eikä kyllä muutenkaan. Ja kyseessä ei ole Hyvä Veli -lyhenne.
Kellokytkin nappaa joka päivä aamuyöstä virrat pois vehkeestä 15 minuutiksi. Ongelmat vähenivät sillä.
En, tein vain tarkentavan kysymyksen. On myös hyvä huomata että Android-tv on pohjimmiltaan Linux-tietokone, ja sen alasajo hallitsemattomasti katkaisemalla virransyöttö ei pitemmän päälle ole erikoisen viisasta.
Siinä tilanteessa kun tv ei tottele sen paremmin kaukosäätimen kuin tv:ssä olevaa virtanäppäintäkään, töpselituuletus alkaa olla ainoita vaihtoehtoja. Toivoa sopii että tällaiseen ongelmaan löytyy suht nopeasti ratkaisu. Jos ongelma ei koske kaikkia tai ainakin useimpia ao. mallin televisioita, kyseessä on yksilövika johon viimeisimpänä "korjauskeinona" on takuupalautus/vaihto.
^^Jos käyttöjärjestelmä on rakennettu niin, että se vaurioituu virtojen poisottamisesta, niin käyttöjärjestelmässä on vikaa. Joskus 30 vuotta sitten sammutustavalla oli merkitystä, kun vaikkapa tiedostojärjestelmissä ei ollut samanlaisia varmistettuja rakenteita kuin nykyään virtakatkojen varalle.