Samaan kategoriaan menee keski-ikäiset miehet, jotka on niin "äijää", ettei edes pipoa päähänsä laita tai pitkiä kalsareita, oli vaikka -30.
Harva äijä vetää 30 asteen pakkasella ilman pipoa, ainakaan pitkiä matkoja! Itse en laita pitkiä kalsareita aamuisin vaikka olis -30, työmatkan kestää lyhyilläkin.
Itse en omista pipoa tai ole pitänyt sellaista moneen kymmeneen vuoteen. Lippalakki tai hupparin huppu vaan pään yli ja hyvin pärjää talvella vaikka fillarilla ajellessa. (viimekeksi tänään -26C) Tosin pitkät kalsarit jalkaan jo marraskuussa!
Joo, kovimmat kundit vetää vesikampauksessa ilman pakkasrajaa. Näitä on yllättävän paljon, kun ympärilleen katsoo. Itse en kyllä hevin pitkiä kalsareita laita, mieluummin vaikka siirtymille päälle toiset housut. Lähinnä työmatkasiirtymiä siis. Ihan siksi, ettei sisätöissä ole kiva hautoa pitkät kalsarit jalassa. Mutta pipoa en vierasta ja pidän sen vierastamista vaarallisena varsinkin, jos samalla siirtää käyttäytymismallin jälkikasvulleen ns. äijäroolilla. (Ok, otan kukkahatun päästä pois.)
Itse käytän mielelläni sisätöissä pitkiä kalsareita. Työpaikalla on sisälämpötila säädetty sen verran ekologiseksi, että jatkuvasti paleltaa.
Järki on jäässä jo ennen ulos menemistä, jos ei pakkasilla tajua käyttää asianmukaista vaatetusta. Meikäläinen alkaa vetämään pipoa päähän jo +5°C lukemilla. Paljon mukavampaa, kun ruumiinlämpö ei sekunnissa säteile päänahasta harakoille.
Kyllä oikea suomalainen kestää pakkasta vaikka nakuna, jos ei kestä voi muuttaa jonnekin lämpimämpään maahan ja pysyä siellä.
Ei tässä mistään "kestämisestä" ole kyse vaan järjen käytöstä. Hyppele itse nakuna pitkin hankia jos huvittaa. Lämpimät vaatteet on keksitty, joten turha värjötellä kuin Siperian pakkotyöläinen.
Luonnollisesti hupparin päällä talvitakki ja lippalakki mallia talvi. Itse en taas ymmärä näitä hiphoppareita jotka kulkee kesät talvet pipo päässä!
Kannattaa käyttää silkkisiä pitkiä kalsareita, ovat tosi ohuet, mutta lämmittävät hyvin ulkona ja sisälle siirtyessä niitä ei huomaakaan. Voi tietenkin olla jollekin "kovalle jätkälle" vaikea paikka laittaa silkkisiä vaatteita päälle, mutta suosittelen. En voi ymmärtää itse miksi meidän yliopistolla on niin kylmä. Luokkahuoneissa on neljä patteria, joista vain yksi on selvästi päällä ja sekin on luokan edessä eli luennoitsijan vieressä, muualla luokassa on huomattavasti viileämpää. Eniten haittaa käsiä, kun ei oikein viitti pitää hanskoja kädessä ja läppärilläkin pitää kirjoittaa. Ruokala on kaikkein pahin, todella epämiellyttävää syödä, kun on kylmä. Siellä on yksi nurkkaus, jossa on siedettävää, mutta etenkin ikkunan vieressä syöminen ei tule kuuloonkaan. Naurettavaa kun koulun aulatelevisiossa pyörii jotain lukuja, kuinka paljon bioroskaa yms. on tuotettu enemmän/vähemmän kuin aiemmalla viikolla ja lisäksi siellä on sähkön kulutuksesta. Iloiten informoidaan, kuinka lämmityskulutuksesta on säästetty, no varmaan kun oppilaitos alkaa muistuttaa jääkaappia! Olisi kiva käydä dekaanien yms. tiloissa testaamassa pattereita, varmasti on lämpimämpi kuin muualla rakennuksessa.
Kuinkahan paljon edes loppupeleissä säästää rahaa tai luontoa pitämällä huoneenlämpöä pari astetta liian alhaisena? Selvältä tuntuu, että keho kuluttaa silloin enemmän kaloreita. Joko ihminen sen seurauksena laihtuu / lihoo vähemmän kuin muuten lihoisi tai sitten hän syö enemmän, kuluttaen rahaa ja luontoa ja tehden viileässä sinnittelystä kenties hyödytöntä. Itse en lähtisi tinkimään yleisestä perusmukavasta olosta, se on yksi tärkeimpiä asioita yleisen hyvinvoinnin kannalta. En nyt sentään mitään lattialämmitystä kyllä käytä, matot ja sukat on keksitty! Tuohon pipokeskusteluun sen verran, että teininä en käyttänyt pipoa, nykyään käytän. Päivä päivältä kiinnostaa vähemmän miltä pukeutumiseni näyttää. Tosin ikävä kyllä hiukset usein nousevat pystyyn pipon alla... Tuon välttäminen on mielestäni ihan ok syy olla käyttämättä sitä, jos ulkona vietettävä aika on lyhyt tai jos muuten vain haluaa varmistua, ettei ole jossain paikassa tukka pystyssä.
Ihminen on varsin energiatehokas otus. Paljon vähemmän kuluu energiaa ihmisen lämmittämiseen kuin talon lämmittämiseen. Kuulemma asteen pudotus lämpötilassa säästää 5% lämmityskuluissa. Itse en kyllä siedä kylmää, ja siksi myös talvella pitää olla +23 astetta sisällä, että tunnen oloni mukavaksi.
Mielenkiinnosta vähän pyörittelin lukuja. Korjatkaa, jos paremmin tiedätte. Keskimäärin lämmitykseen kuluu henkeä kohden noin 400 euroa vuodessa (erittäin epävarma luku, jonka perustin mutkikkaaseen päättelyyn parin lähteen perusteella). Kahden asteen pudotus laskisi viestisi perusteella kulutusta 10 % eli noin 40 euroa. Jos laskee varsin maltillisesti, että yhdellä ihmisellä menee keskimäärin 250 euroa kuukaudessa ruokaan, niin vuodessa tuo tekee 3000 euroa. Lämmityksessä säästetty 40 euroa on tuosta vain reilu 1 %. Ruokaa kannattaa ajatella tässä kaloreina, eli kylmän aiheuttama varsin pienikin kalorien nousu kumoaa melko varmasti kylmässä kituuttelun säästöt lisääntyneenä syömisenä. Säästö päivää kohden olisi 40 euroa / 365 päivää = 11 senttiä. Ei ole kuin pari karkkia pussista jne...
Suomessa kyllä valtaosalla ihmisistä on ongelmana se, että syö joka tapauksessa liikaa. Eikä se energiankulutus kylmyyden myötä lisäänny, jos pukee enemmän vaatetta päälle.
Lämpöenergiaa karkaa harakoille sisä- ja ulkolämpötilojen eroon verrannollinen määrä. Jos ulkona on -10°C ja sisällä +23°C, lämpotilaero on 33 kelviniä. Jos sisälämpötila nyt lasketaan tasolle +22° C, lämpötilaero on 32 kelviä, joka on 32/33*100 % eli ~97 % alkuperäisestä erosta. lämmityskuluista säästyy siis 3 % tältä osin, mutta sää muuttuu läpi vuoden, joten lämmityskulut ja säästöt pitää integroida vuoden läpi (kesäaikaan ei lämmitys ole edes päällä) ja keskimääräiseksi säästöksi laskennallisesti Suomen ilmastossa (vuoden keskilämpötila etelärannikolla n. +6°C ja Lapin pohjoisosissa n. -2°C) tulee luokkaa 5 % per kelvinin lasku sisälämpötilassa.
Ehkä ihmiset eivät olisi niin lihavia, jos he asuisivat mukavan lämpimissä asunnoissa, jolloin ei tarvitsisi hakea kituuttelun keskellä lohtua herkuttelusta