Suomentajien kömmähdykset

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mahoney, 14.10.2001.

  1. pasala

    pasala Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2005
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    5
    Tai vaikka kääntää tuon että "Onko sinulla hiekkaa pillussa?" Yhtä tunnettu ja epäkorrekti sanonta se on täälläkin.
     
  2. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    ^ Jaa, onko tuo tosiaan kovinkin tunnettu sanonta? En ainakaan muista, että olisin koskaan kuullut. Eikö sitten kääntäjäkään ollut, kun ei käyttänyt sitä. Tai jos ei vain halunnut käyttää sitä, niin sitten oma ehdotukseni oli parempi :cool:
     
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Ei ollut parempi.
    Hiekkaa pillussa on aivan helmi.
    Työkaverini palasi Dubain lomalta kultansa luota Irakin sodan aikana ja taukohuoneessa yksi väärä leuka kysyin: "onko nyt hiekkaa pillussa?"
    Koko tupa räjähti.
     
  4. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Tarkoitin, että parempi kuin mitä kääntäjä käytti. Tämä on totta!
     
  5. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Ei tätä varsinaiseksi kömmähdykseksi voi laskea, mutta kuitenkin. South Parkissa se tyyppi toistelee, että sillä on "aides".
    Tuo on suomennettu "aidosti apua". Ja tästä kaikki muka järkyttyvät, koska aidosti apua olevinaan kuulostaa aidsilta... no joo :rolleyes:
    Ei kyllä toimi yhtään, mutta kieltämättä aika vaikea tapaus. En keksi ainakaan tähän hätään mitään luontevaa käännöstä tuohon.
     
  6. 2x4x

    2x4x Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.03.2013
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    10
    National geographicilla pyörii samat sarjat uudelleen ja uudelleen, mutta google ei ainakaan tätä löytänyt tästä ketjusta. Natsien jättimäiset rakennusurakat, Norja jakso. Heavy water tanks, kovan veden säiliöt. Olisi varmaan kannattanut katsoa mitä sanakirja tarjoaa käsitteelle heavy water suomennokseksi eikä pelkästään sanaa heavy.

    ng kovan veden säiliöt.jpg
     
  7. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    ^ No onpa erikoinen kömmähdys. Heavy on kuitenkin yleensä "raskas", joten pelkästään heavy sanallakin olisi pitänyt syntyä oikea käännös.
     
  8. Ihmeen kumma

    Ihmeen kumma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    4
    Haluamatta mitenkään aiheuttaa ainakaan erityisempää pahaa mieltä toteaisinpa vain, että useimmat ketjussa käsitellyistä mokista johtuvat siitä, että käännöksiä tekemään pestataan monin paikoin juuri sellaisia ihmisiä, joiden kyvyt ja taidot ovat samanlaisia kuin useimmilla tänne postanneilla; ollaan käyty lukiota ja katsottu jenkkileffoja ja -sarjoja koko ikä.

    Mutku halpaa ja hyvää ei ole olemassakaan. Molempia ei saa. Voi saada vain halpaa ja huonoa, kallista ja hyvää tai jopa kallista ja huonoa. Mutta halpaa ja hyvää ei voi saada.
     
  9. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Minulle ei auennut, miksi South Parkin jaksossa koulun maskottiehdokkaan nimi "giant douche" oli käännetty "jättisauvaksi". Siis mikä sauva, miksi? Ruudulla näkyy koko ajan kuitenkin tämä:

    [​IMG]
     
  10. PeeVee79

    PeeVee79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2005
    Viestejä:
    1 038
    Saadut tykkäykset:
    16
    Mistä se sitten johtuu, että taustoiltaan samanlaisista ihmisistä osa kääntää päin helvettiä ja toinen osa on niitä, jotka bongaa päin helvettiä tehdyt käännökset?

    Ittellä taustalla peruskoulun lisäksi 4 vuotta ammattikoulua (2v puualaa ja 2v rakennusalaa) parikymmentä vuotta sitten, sekä leffoja ja sarjoja tekstityksellä ja ilman tuhoton määrä. Matkustellut en ole.

    Mutta kyllä mä yleensä huomaan, jos jotain on käännetty huonosti.
     
  11. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Uskoisin että suuri osa TV-sarjoista ja -elokuvista käännetään pelkän tekstin pohjalta ilman mahdollisuutta kuunnella ja katsoa kuvaa. Vajaa konteksti aiheuttaa ilman muuta virheitä.
     
  12. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Sanotaan esimerkin vuoksi, että kääntäjä tekee sarjan tuotantokauden aikana 10 melko selvää virhettä. Huomaat niistä yhden, koska kyseinen asia on jotenkin merkityksellinen sinulle. Loppuja 9 virhettä et edes huomaa. Lisäksi kääntäjä on saattanut kauden aikana kääntää oikein satoja lauseita, joita et olisi itse osannut (eikä kääntäjäkään osaa niistä ilman sanakirjaa).

    Hyvä englannin kielen taidon testi: Auki vaikka New York Times tai joku muu englanninkielinen lehti. Kopsaa sieltä muutaman minuutin pituisen tekstinpätkän ja yrittää kääntää sen tekstimuotoon ilman sanakirjaa. Väitän, että perinteisen lukioenglanti + englanninkielisten sarjojen katselu -taustan omaava henkilö joutuu katsomaan sitä kääntäessä sanakirjasta merkityksiä useita kertoja, mikäli yrittää kääntää sen tarkasti. Tämä johtuu siitä, että suomalaisen lukioenglantia puhuvan sanavarasto on alle puolet natiivipuhujan sanavarastosta.

    Edit: Tai ehkä parempi tapa verrata omaa kyvykkyyttään kääntäjään on katsoa ohjelmaa silmät kiinni käyttäen pause-nappia. Repliikin jälkeen suomentaa sen mielessään ja vertaa kääntäjän versioon. (Usein kääntäjän versio on jossain määrin karsittu tilanpuutteen vuoksi.)

    Tässä tosin kääntäjälle lisäetua antaa se, että heillä on käytössään yleensä tekstimuotoinen versio. En minä ainakaan Emmerdalen mongerruksesta ymmärrä korvakuulolla varmaan edes puolta, mutta tekstimuotoisena varmaankin pystyisin kääntämään sitä hyvin.
     
    Viimeksi muokattu: 23.04.2018
    nepa tykkää tästä.
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tuo on kyllä todella hyvin sanottu siellä takana. Varsinkin oman alan tekstiä on useasti helppo lukea, mutta jos mukavuusalueelta joutuu pois, niin homma voi mennä todella hankalaksi. Itse voisin väittää olevani keskimääräistä suomalaista parempi englannissa. En silti väitä olevani siinä mitenkään kamalan hyvä, mutta joudun kuitenkin päivittäin käyttämään englantia työssäni. Sekä puhumaan että kirjoittamaan. Sen lisäksi kuuntelen päivittäin englanninkielisiä äänikirjoja.

    Silti välillä tulee eteen tilanteita, joissa saatan olla ihan pihalla käännöksen suhteen. About vuosi sitten lupasin kääntää tutulleni sosiaalityön tekstiä opintoja varten, koska hänen oma enkun osaamisensa on aika huonoa. Suoraa käännöstä ei tarvittu, vaan tiivistelmää. En montaa sivua saanut käännettyä niiden tuntien aikana, joita hommaan käytin. Toisen alan sanasto oli ihan hakusessa, kun termejä ei ymmärtänyt edes suomeksi.

    Tuo New York Times -vertaus on todella hyvä. Itsekin pystyn sieltä uutisia ja artikkeleita lukemaan ihan hyvin, mutta jos pitäisi sanatarkka käännös tehdä jollekin, niin kyllä sanakirja.org olisi tiuhassa käytössä.

    Meillä kaikilla on jokin osa-alue, josta osaamme englantia paremmin kuin muilta alueilta. Sen oman alueen ohjelmien katsominen on helppoa. Mutta se ei sitä välttämättä ole kaikille muille, ei edes kääntäjille. Sen lisäksi meille riittää se, että ymmärrämme lauseen merkityksen. Tai arvaamme sen asiasisällöstä. Kääntäjä ei kuitenkaan voi tehdä arvailuja. Monesti virhe ei sinänsä ole käännösvirhe, vaan asiayhteysvirhe, joka johtuu juuri siitä, että suomennetaan vain tekstin perusteella.

    "Ehkä se on pora" on sinänsä ihan oikein käännetty. :)
     
  14. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Jos yhtään muistan oikein aaveilijan (käännöstöitä tekevä dvdplazalainen) kertomuksista, niin asia ei ole näin. Sekä kuva, ääni että teksti ovat lähes aina käytössä. Juuri tässä ketjussa on tuosta puheltu.

    Edit ->
     
    Viimeksi muokattu: 23.04.2018
  15. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Pitäähän kääntäjällä olla suomen kielikin hyvin hallussa. Vaikka kielestä ymmärtäisikin suurimman osan, niin monella voi olla suuria vaikeuksia kääntää teksti suomeksi. Ainakin itselleni on näin, kun en ole kovin kummoinen kirjoittaja niin tekstin kääntäminen on yhtä tuskaa. Ei minusta olisi kääntämään romaania, vaikka joka ikisen sanan ja lauseen merkityksen ymmärtäisin alkuperäisteoksesta.
     
    Vox tykkää tästä.
  16. Molle

    Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2000
    Viestejä:
    1 091
    Saadut tykkäykset:
    67
    Halvalla, Hyvää, Nopeasti - valitse kaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2018
  17. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    Silicon Valleyssä kaverit lähtevät pelaamaan Fourth Nightia. Ei sinänsä hirveä virhe, mutta veikkaan että suomentajakin on pelannut Fortnitea.
     
  18. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Lidlistä saa! Eli olet väärässä.
     
  19. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Brian Johnsonin kaarat -ohjelmassa (Kutonen, kausi 2 jakso 2, Land Rover):

    Asiantuntija esittelee maailman ensimmäistä Land Roveria Johnsonille: ”Tuossa on kuristusläppä.” Alkuperäiskielellä choke eli suomeksi tuttavallisemmin ryyppy.

    Suomentajajonnet ei muista vai kutsuuko joku oikeasti ryyppyä kuristusläpäksi?
     
  20. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 175
    Saadut tykkäykset:
    1 003
    Nokitan: Cliffhanger - Kuilun partaalla (1993), ja tästä pakkotekstitetty pohjoismainen blu-ray julkaisu. Koko elokuvan pituudelta toinen toistaan pöllämystyttävämpiä kielioppiperseilyjä. Vastaavaa näkee harvoin. Lämpimät suosittelut jokaiselle pilkun paikasta nillittävälle ortografiafasistille.