Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

  1. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    LFE voidaan ohjata joko subbarille tai ? minne muualle se muka voidaan ohjata ? ei minnekkään.
     
  2. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Tuollaista Samsungin Atmos-sontatankoa kuulleena, mitäpä siitä kertoisi. Ehkä sen, että hyvin jumputti subbari.

    Toisin sanoen: vähänkään äänentoistosta kiinnostunut satsaa kunnon vahvariin ja kaiutinsettiin. Nuo sontatangot kannattaa jättää niille, joilla vaimo sanelee sisustuksen ja myöntää luvan aivastaa.
     
    latexii tykkää tästä.
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Näissä on se huonoa, että niitä tuputetaan jokaisen telkkarin mukana jollain alennuksella, kun ei niitä kukaan yksinään osta. Ja sitten ajatellaan tämän tekevän autuaaksi, kun mukana tulee rimpsu kirjaimia ala Atmos.
     
  4. mamipa

    mamipa Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    869
    Saadut tykkäykset:
    54
    Aika asiantuntevaa ja rakentavaa kommenttia tukijoukoilta. Enkä sano tätä siksi että omistan kyseisen sontatangon ja ilmeisesti myös kyseisen vaimonkin. Ätshii ;)
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    "Tukijoukot" tarkoittaa kaiketi sitä, että vanhan foorumin aikaan osti itselleen Avatarin.

    Ei muodosta oikeen auktoriteetti- tai edustusasemaa.
     
  6. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Jäikö multa lause kesken ;), no täydennetään. Dolbyn mukaan LFE kanava voidaan ohjata joko subbarille tai muille kanaville niiden kykyjen puitteissa. LFEn voi myös ohjata erilliselle bassokaiuttimelle mikä ei olis tällöin subwoofer vaan woofer koska toistettava kaista ulottuu jo yläbassoille.

    Suurin osa kotiteatterivafeista summaa sen pääkanaviin ja sen jälkeen suodattaa niistä alle 80Hz(tms.) jaon alapuoliset subbarille. Toinen tapa on tietysti se missä ei ole subbaria vaan pääkanavat toistaa riittävän alas ja riittävällä voimalla kuten omassa setissä. Tällöin summaus on sama mutta pääkanavilt ei tietenkään suodateta keskibassoista lähtien bassoja pois.
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Jep. Pääkanaville voidaan ohjata LFE, käsittääkseni kuitenkaan pääkanavat ei sitä kuitenkaan osaa oikein toistaa. Tuolla aiheesta enemmän. Siksi sitä on sinne aivan turha ohjata. Samaa aihetta on käsitelty täälläkin aikaisemmin. (tuossa genelec jotain kirjoittaa samaisesta aiheesta)
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2018
  8. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Näin juuri, toivottavasti kukaan ei niin ajattelekaan.

    Kunhan totesin miltä omasta mielestäni tuo laitos kuulosti minulle demotussa ympäristössä ja mitä mieltä itse olen. Mielipide yhtä samantekevä kuin kenen tahansa nettikommentoijan.

    Kyllähän noilla paremman äänen saa kuin television omilla kaiuttimilla (joiden laatu heikentynyt vuosien varrella, kun teeveet menee koko ajan lituskammiksi). Mutta täysiveristä tinkimätöntä kuuntelukokemusta noilla ei kannata odottaa saavansa.

    Itsellä niin hyvä tuuri, ettei kaiuttimet, ei subbaritkaan aiheuta närkästystä paremmassa puoliskossa. Toisaalta oma harrastus aika tolkullisissa mitoissa muutenkin. En siis ole kunnon möröillä vielä koeponnistanut toleranssin rajoja. :D
     
  9. aj77

    aj77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tämä nyt se toiminto vahvistimessa joka Onkyolla kulkee nimellä Double bass ja Denonissa saat lfe asetuksesta valita Subwoofer tai sub+mainspeakers. Tällöin Lfe menee onkyossa ja denonissa pääkaiuttimille,mutta oletuksena Lfe ei mene mihinkään muualle kuin Lfe ulostulosta ulos.
     
  10. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Here's how Denon/Marantz use LFE mode and LFE+Main modes:

    LFE Mode:
    • When speaker X is set to Small, the low frequencies are filtered out of the signal sent to speaker X and sent to the sub instead
    • When speaker X is set to Large, it receives an unmodified signal, and the low-frequency portion of this signal is not sent to the sub

    LFE+Main Mode:
    • When speaker X is set to Small, the low frequencies are filtered out of the signal sent to speaker X and sent to the sub instead (same as LFE mode)
    • When speaker X is set to Large, it receives an unmodified signal, and the low-frequency portion of its signal is also sent to the sub
     
  11. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 599
    Saadut tykkäykset:
    125
    Tässä juttua LFE:n historiasta kun siitä tuntuu olevan epäselvyyttä:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Stereo#Dolby_Stereo_70_mm_Six_Track

    LFE subbareista vielä sen verran että niille on Dolbyllä hyväksynnät ja laskukaavat eli:
    Dolby Atmos Room Design Tool (DARDT) josta löytyy eri malleja ja jolla pystyy laskemaan tarvittavia määriä, paikkoja yms.
    Suomessa valmistettuja ei ole hyväksytty vielä yhtään miksaamoihin tai saleihin.
     
    Viimeksi muokattu: 13.02.2018
  12. janila

    janila Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.07.2002
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    58
    Wonder Woman

    En vaan jotenkin tajua näitä supersankarielokuvia. Se kenellä on kaikkein symmetrisin naama on ihan ylivoimainen paitsi sitten kun tulee se tyyppi jonka naaman paikalla on kraateri tai naamassa on muuta vikaa niinkö tässä tapauksessa viikset. Sitten kerätään salamaenergiaa taivaalta ja se symmetrinen on ihan että ei hitto kunnes se jotenkin kerää enemmän sitä salamaenergiaa kuin se kraaterinaama ja sitten se jysäyttää sen seuraavaan tai sitä seuraavaan ulottuvuuteen. Koko tän ajan on hitokseen taviksia jotka ei pysty mihinkään mutta joita pitää suojella ja vaikka oikeassa elämässä olisi kuinka empaattinen niin sitä vaan toivoo että nää sääliöt ottais ja luovuttais jotta päästäisiin elämässä eteenpäin koska äiti opetti että Afrikan lapset ei nää leffoja jos ei katso aloitettua leffaa loppuun. Sinänsä ihan hauskaa että tässä tapauksessa ne sääliöt on natseja tai muita jotka ei ole vaikka olis voinu olla jos olis sattunu olemaan. Ihmisissä kun on sekä hyvyyttä että pahuutta ja silti niitä pitää suojella. Diippiä.

    Kuuntelisin oikein mielelläni Atmos-kuunnelmia pimeässä mutta sellaisia ei taideta tehdä. Siksi monen leffan kohdalla itse sisältö on melko yhdentekevää jos on syytä odottaa päräyttävää auditiivista elämystä. Ison budjetin supersankarielokuvassa näin luulisi olevan, mutta tämä on ilmeisesti miksattu kiireessä tai burnoutissa. Lähtömateriaali niin musiikin kuin äänisuunnittelun suhteen on ihan asiallista, mutta miksaus tyytyy olemaan perusvarmaa eikä yhtään sen yli ja joukossa on pari nojasin väärään nappulaan enkä viitsinyt korjata -hetkeäkin. Katossa ei tapahdu vuoden 2018 odotusarvoilla mitään. Ei jatkoon.
     
  13. aj77

    aj77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä. Äänet on tärkeimpiä mutta supersankarileffoissa ne on monesti kakofonista mölyä joka kanavasta. Uusi blade runner on erittäin hyvä. Atmos efektit vahvoja ja selkeitä jopa 5.1 versiossa käyttäen vahvistimen dolby upscalingia. Supersankarileffoista vähiten huono oli viimeisin hämähäkkimies jos mittarina käytetään selkeitä atmosefektejä.
     
  14. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Uusi Tuntematon.
     
  15. koomikko

    koomikko Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2000
    Viestejä:
    481
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mielenkiintoisia linkkejä. Olen pärjännyt koko kotiteatteritaipaleeni tähän asti kerrostaloasuntoystävällisellä 5.0 set upilla. Isohkot etukaiuttimet toistavat varsin matalalle. Mutta nyt tässä 5.0.2 atmos-päissäni tätä ketjua lukiessani aloin pohtimaan olisiko jotenkin perusteltua investoida erilliseen subwooferiin. Onko sille nimenomaan atmoksen näkövinkkelistä perusteluja?
     
  16. janila

    janila Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.07.2002
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    58
    Upscaling taitaa tosiaan toimia paremmin alunperin Atmokseksi miksatuilla kaksiulotteisilla ääniraidoilla, mutta on se oikea asia silti eri. Mulla on alkuperäisen leffan Atmoksellinen UHD-julkaisu odottamassa että 2049:n UHD kolahtaa postiluukusta. Pistän kommenttia kun ennätän pitämään maratonin.
     
  17. janila

    janila Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.07.2002
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    58
    Keskikaiutin on toki monikanavaäänentoiston tärkein kaiutin, mutta vähintään 20 hertsiin helposti toistava subbari on mielestäni elämyksellisin. Alas toistavat etukaiuttimet ovat joka tapauksessa kompromissi. Harva lattiakaiutinkaan edes yrittää toistaa erityisen matalalle ja sekä hyvän bassotoiston että stereokuvan saaminen on akustisesti utopiaa useimmissa huoneissa. Subbari mahdollistaa vapaamman sijoittelun, matalammalle ulottuvan alarajataajuuden ja vaivattomamman toiston myös keskialueelle pääkaiuttimien saadessa vapautuksen niille huonommin sopivista taajuuksista, eli tavallaan päivität samalla rahalla pääkaiuttimetkin paremmiksi. Sama toki pätee kaikkeen monikanavakunteluun, ei vain Atmokseen.
     
    koomikko ja Snäckby tykkäävät tästä.
  18. aj77

    aj77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisäksi huomaan tuolla netin syövereissä monien sekoittavan matalat taajuudet ja Lfe:n. Samoin sekoittamista tapahtuu puhuttaessa asetuksista. Itsellä toistaa etukaapit 40hz asti. Ei vastaa silti kahta kunnollista subbaria oikein säädettynä.
    Siksi etukaiuttimet on 60hz muut 80 ja atmokset vähän enemmän. Subeille menee kaikki sen alla oleva sekä lfe
     
  19. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 599
    Saadut tykkäykset:
    125
    Suomessa ei täysin ymmärretä selvän ja hyvin kuuluvan dialogin merkitystä ja kunnollista keskikaiutinta kun täällä käytetään tekstitystä. Alas toistavissa etukaiuttimissa saavutetaan se etu että niille voi kunnon etupäällä laittaa LFE tuen vaikka 40Hz alaspäin kun Surroundille voi olla vaikka 80Hz alaspäin. Ja säteilevää pinta-alaa ei voi korvata millään. Pieni kaiutin kuulostaa pieneltä, vaikka olisi kuinka hyvä subbari avustamassa. Atmoksen tekoon kun miksaamossa pitää olla tietyt ehdot täyttävä laitteisto ja osaaminen niin äänetkin on yleensä kunnossa ja koko äänikuva erilainen verrattuna 5.1ja 7.1 versioon.
     
  20. janila

    janila Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.07.2002
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    58
    The Great Wall

    Pöljä leffa, mutta hienon kuuloinen. Muovisen näköinen CGI ja koko idea Kiinan muurista turvana joiltain fantasiaöhkömönkiäisiltä kampittavat, mutta on tässä hyvätkin hetkensä. Tiettyä veijarikomedian fiilistä rakennellaan, mutta leffa ottaa kuitenkin itsensä liian vakavasti. Tämän pitäisi olla reilusti överimpi tai sitten reilusti vähemmän. Ei voi kuin ihmetellä että mitä Matt Damon tässä leffassa tekee. Erikoinen kokonaisuus. Paljon kaikenlaista suhinaa ja viuhunaa ympäriinsä, hyvin miksattua ja erittäin aktiivista Atmosta. Musa on pääasiassa pauketta ja töttöröötä, mutta niin on elokuvakin, joten nautiskellaan hienon kolmiulotteisesta jytkeestä liikaa miettimättä.